Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΕΒ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε/Κ-Τ/Κ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΕΒ - ΟΜΙΛΙΑ

    Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι, αντικειμενικά, πρέπει να υπάρξει «στρογγυλοποίηση» προς τα κάτω με την εισαγωγή του ευρώ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν ευμενείς προοπτικές για να αντιμετωπιστούν επιτυχώς όλες τις πρακτικές δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί αλλού.

    Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν θα θυσιάσει το κοινωνικό κράτος στο βωμό του ευρώ.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η φετινή ετήσια ΓΣ της ΟΕΒ αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αυτή συνέρχεται «μέσα στην προσδοκία, εγώ την θεωρώ βεβαιότητα, ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα ληφθεί η απόφαση για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο, από την 1η Ιανουαρίου το 2008».

    Ήδη, είπε, «έχει εκδοθεί και έχει δημοσιοποιηθεί η ευνοϊκή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Στην επόμενη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, στις 20-21 Ιουνίου, 2007, ελπίζω ότι θα εγκριθεί ομόφωνα, η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και στη Μάλτα. Και στις 10 Ιουλίου 2007, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, θα καθορίσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της κυπριακής λίρας προς το ευρώ».

    Και, τότε, σημείωσε, «θα αρχίσει η μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια για την πρακτική ενημέρωση των καταναλωτών για τη χρήση του ευρώ και για την προστασία των καταναλωτών από κάθε προσπάθεια κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης, με «στρογγυλοποίηση» των τιμών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών προς τα πάνω».

    Αντίθετα, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι, «αντικειμενικά, πρέπει να υπάρξει «στρογγυλοποίηση» προς τα κάτω. Οπως έγινε και στη Σλοβενία, όπου μετά την εισαγωγή του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου, 2007, σημειώθηκε πτώση των τιμών, ίση με 1%».

    Στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχουν όλα τα δεδομένα για ανάλογη ή και μεγαλύτερη πτώση των τιμών. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες και εκθέσεις που έχει υπόψη του, τόσο από Κύπριους εμπειρογνώμονες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, «σήμερα το κυπριακό νόμισμα είναι ισχυρότερο από το ευρώ και όλοι προσδοκούν ότι το κλείδωμα της ισοτιμίας στις 10 Ιουλίου, 2007, πρέπει να οδηγήσει σε «στρογγυλοποίηση» των τιμών προς τα κάτω».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει διδαχθεί από τις αδυναμίες που έχουν παρουσιαστεί σε άλλες χώρες, που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, όπως είναι η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία. «Είμαι βέβαιος ότι έχουμε ευμενείς προοπτικές για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς όλες τις πρακτικές δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί αλλού», σημείωσε.

    Το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, βρίσκεται στο στάδιο σύναψης συμφωνιών με τις υπεραγορές και τις οργανώσεις πωλητών, αγαθών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν «συμφωνίες κυρίων» για αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας.

    «Λυπούμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι οι συμφωνίες κυρίων, σε θέματα κέρδους, δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική ασπίδα. Γι΄ αυτό, η Κυβέρνηση έχει, παράλληλα, επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για εντοπισμό φαινομένων κερδοσκοπίας, για δημοσιοποίηση και διαπόμπευση των κερδοσκόπων», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ωστόσο τόνισε ότι ανεξαρτήτως κυβερνητικών προγραμμάτων, «ο πιο αποτελεσματικός φρουρός και προστάτης, είναι ο καταναλωτής. Από τον καταναλωτή εξαρτάται να μην αποδεχθεί αύξηση τιμών και να καταγγέλλει τα οποιαδήποτε φαινόμενα παρουσιαστούν. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, διατήρησης ή και μείωσης των τιμών, η Ομοσπονδία σας, έχει σημαντικό και καθοριστικό λόγο και ρόλο. Γιατί περιλαμβάνει στις τάξεις της, τους πιο σημαντικούς και τους πιο υπεύθυνους εργοδότες και βιομηχάνους, που έμπρακτα έχουν αποδείξει στο παρελθόν, ότι διακατέχονται από πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας έναντι του δημόσιου συμφέροντος», επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Σύγκλισης ήταν όρος απαράβατος και προϋπόθεση για την ένταξη καθώς επίσης ότι όταν η Κυπριακή Δημοκρατία, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «ο πρώτος μαθητής στην τάξη», όσο αφορούσε στη συμμόρφωση με τους δείκτες του Μάαστριχτ.

    Ομως, η Κύπρος εντάχθηκε κάτω από το ρητό όρο ότι, εντός 12 μηνών, είχε υποχρέωση να καταρτίσει και να εφαρμόσει επιτυχώς «Πρόγραμμα Σύγκλισης», για την επίτευξη αυστηρών οικονομικών όρων, πέρα από τους δείκτες του Μάαστριχτ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η «προηγούμενη Κυβέρνηση είχε καταρτίσει και υπέβαλε δύο διαδοχικά «Προγράμματα Σύγκλισης» που δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει. Η δική μας Κυβέρνηση κατάρτισε τρίτο «Πρόγραμμα Σύγκλισης», που, επίσης, δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει με αποτέλεσμα η οικονομία μας να τεθεί υπό επιτήρηση και να τρωθεί σοβαρά η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας. Τελικά, υποβλήθηκε το τέταρτο Πρόγραμμα Σύγκλισης που με επιτυχία και οικονομική πειθαρχία και με τη συνεργασία των εργοδοτών, βιομηχάνων και των εργατικών συνδικάτων, εφάρμοσε με επιτυχία αυτή η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να κατορθώσουμε το μεγάλο επίτευγμα να κριθούμε άξιοι για ένταξή μας στην ευρωζώνη».

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «δεν θα θυσιάσουμε το κοινωνικό κράτος στο βωμό του ευρώ. Η οικονομική ανάπτυξη που έχουμε επιτύχει, ευτυχώς, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε και τους δυο στόχους. Και την ένταξη μας στην ευρωζώνη και την επέκταση των κοινωνικών παροχών, προς τους συμπολίτες μας, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ιδιαίτερα στον τομέα των χαμηλών συντάξεων».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι «γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτο δυναμισμό με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από τους μεγαλύτερους στην ευρωζώνη, μέσα σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Τα δημόσια οικονομικά εξυγιαίνονται. Ο πληθωρισμός, παρά τις πιέσεις από το πετρέλαιο και την ανατίμηση των πρώτων υλών, συγκρατήθηκε περίπου στο 2,0% το 2006. Η πορεία των εγχώριων εξαγωγών αναπτύσσει, πλέον, ισχυρές ανοδικές τάσεις. Η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται».

    Σημείωσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2008, θα προκύψουν, σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας, χειροπιαστά οφέλη. Η συμβολή της ΟΕΒ, ανέφερε, στην επίτευξη του στόχου αυτού κρίνεται σημαντική καθώς έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλία για ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου, μέσω της έκδοσης του πρακτικού οδηγού για το ευρώ, που θα ενημερώσει σωστά και θα διασφαλίσει την ομαλή μεταβίβαση στο νέο νόμισμα.

    [02] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε/Κ-Τ/Κ

    Στη βελτίωση των συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και κατ` επέκταση στην ενοποίηση της κυπριακής οικονομίας και στην επανένωση της Κύπρου, στοχεύουν τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Πρόκειται για δύο σχέδια, τα οποία είχαν εγκριθεί στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρώτο σχέδιο αφορά ενισχύσεις για τη δημιουργία μικρών κοινοπραξιών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ με χορηγίες ύψους 7 εκ ευρώ και το δεύτερο αφορά ενισχύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση των κοινοπραξιών Ε/Κ και Τ/Κ και την ανάπτυξη της εμπορίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, με χορηγίες ύψους 27 εκ ευρώ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των μέτρων, τόσο ο κ. Σαρρής όσο και ο κ. Τζιωνής εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι Τ/Κ θα ανταποκριθούν και θα ωφεληθούν από τα μέτρα αυτά.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι οι κατοχικές αρχές προχωρούν στην κατεδάφιση κάποιων σπιτιών και υποστατικών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, τα οποία είναι ετοιμόρροπα.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή Ριζοκαρπάσου βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κατεδάφισης 60 περίπου σπιτιών, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και πως πριν από ένα περίπου μήνα η Κυβέρνηση είχε την ίδια πληροφόρηση.

    ``Από τη στιγμή που τα κατεδαφίζουν και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε αξιοποίηση αυτών των οικοπέδων που θα παραμείνουν μετά την κατεδάφιση, είναι καταδικαστέο και απαράδεκτο και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας που αφορά το περιουσιακό``, τόνισε ο κ. Πάλμας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 May 2007 - 19:29:12 UTC