Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ - ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ
  • [03] ΠΑΛΜΑΣ - 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [04] ΔΕΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΙΣΦΟΡΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ - ΕΜΠΟΡΙΟ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, μέσω γραπτής διαδικασίας, τη διακίνηση και εμπορία, μέσω της πράσινης γραμμής στην Κύπρο, δύο ζωικών προϊόντων, του μελιού και των ψαριών.

    Πρόκειται για μια τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, που επεκτείνει πλέον το εμπόριο και στα δύο αυτά ζωικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι φυτοϋγειονομικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Σύμφωνα με την απόφαση, θα καταρτισθεί ένας κατάλογος τουρκοκυπριακών αλιευτικών σκαφών από μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται οι ποσότητες που θα διακινούνται, οι οποίες και θα πιστοποιούνται από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο. Το εμπόριο αφορά μόνο αλιεύματα και όχι ψάρια προερχόμενα από ιχθυοκαλλιέργειες.

    Αναφορικά με το μέλι, πριν από τη διακίνηση του προϊόντος, μέσω της πράσινης γραμμής, θα λαμβάνονται 10 δείγματα, τα οποία θα εξετάζονται από εργαστήρια συμβεβλημένα με την κοινότητα, ώστε να διαπιστώνεται κάθε φορά εάν πληρούνται οι κοινοτικές διατάξεις περί υγιεινής.

    Ο τροποποιημένος κανονισμός ισχύει από σήμερα, αλλά στην πράξη θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη σύσταση της ομάδας των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

    [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ

    Στο πλαίσιο του 23ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, μεικτή αντιπροσωπεία των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας επέδωσαν υπομνήματα στις Πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και στην Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, ενώ παρόμοια υπομνήματα απεστάλησαν προς τις πρεσβείες της Κίνας και των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στο υπόμνημα τονίζεται πως αποτελεί στίγμα για τη διεθνή κοινωνία η μη επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, ύστερα από τριάντα τρία χρόνια.

    Αναφέρεται επίσης ότι οι σημερινές εξελίξεις, στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο όμως δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε εκταφές.

    [03] ΠΑΛΜΑΣ - 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Την αποδοχή από την κυβέρνηση των θέσεων που εκφράζουν η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας επί της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, διατύπωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία που άρχισε τον Ιουλίο του 2006 «είναι πολύ ζωντανή» καθώς και ότι οι διαφορές των δύο πλευρών δεν είναι μεγάλες, ο κ. Πάλμας επισήμανε ότι ο κ. Μόλερ εκφράζει τις θέσεις της Γραμματείας των Η.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    «Αυτές τις θέσεις τις υιοθετούμε κι εμείς και γι αυτό προσπαθούμε, μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία είναι η μόνη συμφωνία που υπάρχει μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό λαό, να δημιουργηθεί κινητικότητα γύρω από το κυπριακό» ανέφερε ο κ. Πάλμας.

    [04] ΔΕΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΙΣΦΟΡΑ

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους εκφράζει ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση της Ολλανδίας για ``τη γενναιόδωρη εισφορά ύψους 250.000 ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας της Βασίλισσας από τον Ολλανδό Πρεσβευτή της χώρας στην Κύπρο.``

    ``Η εισφορά αυτή θα βοηθήσει τη ΔΕΑ να συνεχίσει το έργο της για την εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων στην Κύπρο μέσα στο 2008``, αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    Προσθέτει πως ``υπολογίζεται ότι τα λείψανα που εκταφιάστηκαν μέχρι σήμερα σχετίζονται με περισσότερα από 250 άτομα`` και ότι ``επιστημονικές εξετάσεις των λειψάνων διεκπεραιώνονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία από δικοινοτική ομάδα ανθρωπολόγων υπό την καθοδήγηση της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογικής Ομάδας από την Αργεντινή``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 May 2007 - 15:29:15 UTC