Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [02] ΧΟΥΝ - ΛΙΛΛΗΚΑΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [04] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαίωσαν πως η μόνη διαδικασία που υπάρχει σήμερα για λύση του Κυπριακού είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Σλοβενία, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου "είναι και η δική μας θέση".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτήθηκε κατά πόσον πιστεύει πως υπάρχουν οποιαδήποτε μέτρα ή πράξεις που μπορούν να αναλάβουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα οποία μπορούν να αποδώσουν καρπούς στην υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που να αποδίδουν καρπούς για τέτοια θέματα», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως στη χθεσινή του συνάντηση με τους πρεσβευτές των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «είχαμε μιαν πολύ εκτεταμένη συνομιλία σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, εξηγήσαμε τις θέσεις μας και εκεί επαναβεβαίωσαν ότι η μόνη διαδικασία που βλέπουν να υπάρχει σήμερα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις».

    "Αυτές είναι και οι δικές μας θέσεις», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε εάν έχει λάβει πρόσκληση για μια "μίνι" σύνοδο κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Μαϊου στις Βρυξέλλες και την οποία έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    «Οχι, δεν ξέρω τίποτε» για το θέμα αυτό, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «σίγουρα θα μάθουμε».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Σλοβενία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η χώρα αυτή «το πρώτο εξάμηνο του 2008 θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ".

    "Είναι η πρώτη από τις νέες δέκα χώρες» της Ενωσης που αναλαμβάνει την προεδρία, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι δικές της εμπειρίες και προετοιμασίες είναι πολύ βοηθητικές και για τη δική μας περίπτωση».

    Ανέφερε επίσης ότι η Σλοβενία έχει εισαγάγει το ευρώ από την 1ην Ιανουαρίου 2007 και πρόσθεσε πως «σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Προέδρου της χώρας μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους προβληματισμούς τους, τα μέτρα που έχου

    [02] ΧΟΥΝ - ΛΙΛΛΗΚΑΣ

    Ως μια νέα αρχή στις σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας, που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτήρισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Τζεφ Χουν τη μονοήμερη επίσκεψη του τελευταίου στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ο κ. Χουν, αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι μέσω αυτής υπάρχει η ευκαιρία επίλυσης μακροχρόνιων, δύσκολων και ευαίσθητων θεμάτων, σημειώνοντας πως η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της 8ης Ιουλίου, «αλλά είναι άλλοι που πρέπει να την υλοποιήσουν».

    Οι κ.κ. Λιλλήκας και Χουν ανακοίνωσαν επίσης, μετά τις συνομιλίες, πως συμφώνησαν να εγκαθιδρυθεί ένα κυπρο-βρετανικό φόρουμ στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν Υπουργοί, αξιωματούχοι των δύο κυβερνήσεων, πολιτικοί ηγέτες ή προσωπικότητες που διαμορφώνουν ή έχουν ρόλο στην κοινή γνώμη για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο κυβερνήσεις.

    [03] ΥΠΕΞ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Σημαντική θεωρεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας την υποστήριξη που συνεχίζουν να εκφράζουν οι Ελληνοκύπριοι στη λύση ομοσπονδίας, όπως αυτή καταγράφηκε σε έρευνα που παρουσίασαν χθες στα ΜΜΕ τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Λιλλήκας διευκρίνισε πως δεν έχει μελετήσει την έρευνα, ωστόσο προέβη σε μια κατ αρχήν εκτίμηση της έρευνας, όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα συμπεράσματά της.

    «Θεωρώ σημαντικό ότι οι Ε/Κ επιμένουν στην ομοσπονδιακή λύση και αυτό στέλλει ένα σωστό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει εκτίμηση για την αναγκαιότητα της συνέχισης της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχει σταθερή ειρήνη αλλά κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ανησυχητική» την απόρριψη από τους Τ/Κ της ομοσπονδίας και την υποστήριξη της ιδέας δύο χωριστών κρατών.

    Ανέφερε ότι θα μελετηθεί η έρευνα, σημειώνοντας πως «κάθε έρευνα έχει τη δική της αξία ανάλογα με τη χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα, και τις ερωτήσεις που υποβάλλονται στους πολίτες». Eρευνες αυτού του είδους είναι σχετικές και εκφράζουν μια δεδομένη στιγμή όχι μια πάγια θέση των πολιτών, συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

    Η παγκύπρια έρευνα που διενεργήθηκε το Φεβρουάριο για λογαριασμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατέδειξε ότι οι Ελληνοκύπριοι τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου κράτους ως ιδανική λύση στο Κυπριακό και οι Τουρκοκύπριοι υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Εντούτοις και οι δύο κοινότητες θεωρούν μια ομοσπονδιακή λύση ως τη δεύτερη καλύτερη επιλογή.

    Η έρευνα διενεργήθηκε με δείγμα 1.000 Ελληνοκυπρίων και 1.000 Τουρκοκυπρίων. Επιπρόσθετα, ένα ειδικό δείγμα 250 Ελληνοκύπριων και 100 Τουρκοκύπριων που διαμένουν στη νεκρή ζώνη που είναι υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς σύγκρισης με το γενικό πληθυσμό.

    Σύμφωνα με την έρευνα, και οι δύο κοινότητες είναι απαισιόδοξες για τις προοπτικές συνολικής διευθέτησης στο προβλεπόμενο μέλλον. Παρά ταύτα, μόνο μικρές μειονότητες από τις δυο κοινότητες πιστεύουν ότι «το στάτους κβο είναι η λύση».

    [04] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει στείλει προσκλήσεις σε Ευρωπαίους ηγέτες να συμμετάσχουν σε μιαν άτυπη σύνοδο στις 11 και 12 Μαϊου στη Σίντρα της Πορτογαλίας, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον του ευρωπαϊκού συντάγματος και άλλα μεγάλα κοινοτικά θέματα.

    Η πρωτοβουλία αυτή, που επιβεβαιώθηκε σήμερα Τετάρτη από την Επιτροπή, προκάλεσε πολλές ερωτήσεις προς την αναπληρωτή εκπρόσωπο του Προέδρου της Επιτροπής, Πία Αλχρεκίλντε, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

    Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοί ηγέτες έχουν προσκληθεί. Είπε μόνο ότι η Επιτροπή περιμένει τις επιβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν προσκληθεί και πως είναι καλύτερα σε τέτοιες συναντήσεις οι συμμετέχοντες να μην είναι πολλοί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 April 2007 - 17:29:10 UTC