Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - CPA
  • [03] ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΕΞΙΤΗΡΙΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γραμματεία του ΟΗΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία ήταν προϊόν προσπάθειας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης αναφορικά με το Κυπριακό οφείλεται στις εκλογές στην Τουρκία και δεν αποτελεί μία πολιτική η οποία είναι σχεδιασμένη να πάρει αυτή την ακραία μορφή.

    Σε ερώτηση για το Κυπριακό σε σχέση με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``υπάρχουν ζητήματα που είναι προεκλογικά, υπάρχουν και ζητήματα που δεν ξέρω κατά πόσον είναι προεκλογικά ή αποτελούν πάγια πολιτική της Τουρκίας``.

    ``Είναι γεγονός ότι η Τουρκία τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιθετική και κάνει μιαν επίδειξη προκλητικής αδιαλλαξίας απέναντι στην Κύπρου και στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου αλλά και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα``, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

    Επεσήμανε ότι ``είναι δύσκολο να κρίνει κάποιος εάν αυτό οφείλεται μόνο στην προεκλογική εκστρατεία ή εάν αυτό οφείλεται σε κάποια πάγια πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης``.

    Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι ``από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης, εκείνο που ελπίζουμε και ευχόμαστε και για το οποίο εργαζόμαστε είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου το ταχύτερο δυνατό, τουλάχιστον να αξιοποιηθεί το 2007, έστω και αν λογικά, λόγω εκλογών τουλάχιστον, δεν μπορεί κάποιος να αναμένει ότι θα υπάρξει πρόοδος ή μεγάλα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού, τουλάχιστον όμως να μην χάνεται άλλος χρόνος``.

    ``Από εκεί και πέρα ας ευχηθούμε ότι η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης οφείλεται στις εκλογές στην Τουρκία και δεν αποτελεί μία πολιτική η οποία είναι σχεδιασμένη να πάρει αυτή την ακραία μορφή``, σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ``το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία ήταν προϊόν, όχι απλά συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ήταν προϊόν προσπάθειας της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ και κατά συνέπεια εξέφραζε την προσέγγιση που η ίδια η Γενική Γραμματεία είχε θέσει στο τραπέζι μετά από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου του 2006 μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του τότε Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν στο Παρίσι``.

    ``Δηλαδή, αυτή η συμφωνία, όπως έχει διαμορφωθεί και υπογραφεί από τους δύο ηγέτες, προήλθε ως εισήγηση από τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη. Αρα, ευελπιστούμε ότι θα δοθεί συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια από τα Ηνωμένα Εθνη``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αναφορικά με εκτιμήσεις πηγών από τα Ηνωμένα Εθνη ότι ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά επιδεικνύει ευελιξία, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι ``εμάς πρόθεσή μας δεν ήταν ούτε και είναι σήμερα η επίρριψη ευθυνών``, προσθέτοντας ότι ``η επίρριψη ευθυνών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό αυτής της προσπάθειας, δεν θα μας ικανοποιούσε``.

    ``Δεν είναι θέμα το Κυπριακό να σκοράρει ο ένας απέναντι στον άλλο. Σημασία για μας έχει να επιτευχθεί πρόοδος και η πρόοδος μπορεί να γίνει μόνο με την εφαρμογή της συμφωνίας``, επεσήμανε.

    Οσον αφορά τη μετάβαση του Ρασίτ Περτέβ, συμβούλου του Τ/Κ ηγέτη, στις Βρυξέλλες, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``δεν υπάρχει τίποτε νεότερο``.

    ``Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τη γερμανική προεδρία, όπως συμφωνήσαμε, αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε νέα εξέλιξη από την προηγούμενη συνάντησή μου με τον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - CPA

    Την ελπίδα ότι η θέση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, όπως αυτή εκφράστηκε στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση των Πρεσβευτών τους στην Κύπρο, να αποτελέσει την επίσημη θέση του διεθνούς οργανισμού, χωρίς υπαναχώρηση λόγω των αιτιάσεων που εφευρίσκει η τουρκική πλευρά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), η οποία συνέρχεται στην Κύπρο από αύριο μέχρι την Παρασκευή.

    «Πρέπει να πω ότι ο επικεφαλής Ινδός Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ενδιαφέρθηκε πολύ θερμά για την κατάσταση στην Κύπρο και για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και βεβαίως ο άνθρωπος τοποθετήθηκε πολύ θετικά υπέρ του αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δυστυχώς δεν βρισκόμαστε σε ευχάριστη θέση και πρόσθεσε: «η αναθεώρηση την οποία θέλησε να κάνει η τουρκική πλευρά που σχετίζεται με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι αρνητική εξέλιξη και πιστεύω ότι φορτώνει την τουρκική πλευρά με την ευθύνη της υπαναχώρησης, με την ευθύνη της αδιαλλαξίας και με την ευθύνη του ότι δεν θέλει αυτή την ώρα να προχωρήσει η όποια διαδικασία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    [03] ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΕΞΙΤΗΡΙΟ

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Eυρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης τη θέση που τήρησε ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν στο θέμα της σύλληψής του από τους Βρετανούς, προσθέτοντας παράλληλα πως η προσπάθεια για απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο πρέπει να είναι συλλογική, ενώ για τις μελλοντικές του κινήσεις είπε πως θα είναι σύμφωνα με τη νομική συμβουλή που θα πάρει και σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις κατά την έξοδό του από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου νοσηλευόταν με αφυδάτωση από το Σάββατο το μεσημέρι, ο κ. Ματσάκης σημείωσε πως έφτασε πλέον η ώρα το θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο να τεθεί επί τάπητος.

    Ο κ. Ματσάκης ευχαρίστησε όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν στην περιπέτεια της υγείας του, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, όλα τα κόμματα, τα ΜΜΕ, και τον ευρωβουλευτή Αδάμο Αδάμου. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, που πράγματι μου έδωσε την καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική νοσηλευτική περίθαλψη» είπε.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 18 μέχρι τις 20 Απριλίου, συνοδευόμενος από αξιωματούχους της κυβέρνησής του καθώς και από πολυμελή αντιπροσωπεία δημοσιογράφων και επιχειρηματιών της Σλοβακίας.

    Ο Σλοβάκος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β και τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.

    Θα δώσει, επίσης, διάλεξη στο ΚΕΒΕ με θέμα «Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Σλοβακία».

    Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο επίσημων αντιπροσωπειών, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και άλλα διεθνή θέματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 April 2007 - 13:29:15 UTC