Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [02] ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΛΛΗΨΗ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΑΠΟΦΑΣΗ

    Ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η ε/κ πλευρά εμμείνει στην υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι τα μέλη ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το περιεχόμενο της επιστολής του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Όπως είπε ο κ. Πασιαρδής, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ``ομοφωνούν στην εκτίμηση ότι η διαδικασία, που δρομολογήθηκε με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και την επιστολή Γκαμπάρι, είναι η μόνη οδός για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο και για προώθηση μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό``.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Πασιαρδής, καλεί ``το διεθνή παράγοντα -και ιδιαίτερα τις χώρες που άμεσα εμπλέκονται στο Κυπριακό- να συμβάλουν στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``.

    ``Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε για το περιεχόμενο της επιστολής Ταλάτ προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές υλοποίησης της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και γενικότερα για την κατάσταση, που διαμορφώνεται σήμερα στο κυπριακό πρόβλημα``.

    ``Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου``, είπε ο κ. Πασιαρδής, ``ανέπτυξαν τις σχετικές θέσεις και απόψεις τους`` και ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ομοφωνούν στην εκτίμηση ότι η διαδικασία, που δρομολογήθηκε με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και την επιστολή Γκαμπάρι, είναι η μόνη οδός για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο και για προώθηση μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό``.

    ``Σε αυτήν τη διαδικασία``, πρόσθεσε ο κ. Πασιαρδής, ``η δική μας πλευρά παραμένει απόλυτα συνεπής και δεσμευμένη και καλούμε το διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα τις χώρες που άμεσα εμπλέκονται στο Κυπριακό να συμβάλουν στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``.

    Ερωτηθείς εάν έχουν συζητηθεί τρόποι, με τους οποίους θα πεισθεί η τουρκική πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και κατά πόσον θα ενημερωθούν σχετικά τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε άλλο στα όσα ανέφερε για τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    ``Η δική μας πλευρά``, τόνισε ο κ. Πασιαρδής, ``εμμένει στην εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας, είναι συνεπής σε αυτήν τη Συμφωνία και δεσμευμένη από αυτήν τη Συμφωνία``.

    ``Η οποιαδήποτε Συμφωνία και συγκεκριμένα η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου``, είπε ο κ. Πασιαρδής, ``για να προωθηθεί στην εφαρμογή της, χρειάζεται απαραίτητα και η συνεργασία της τουρκοκυπριακής πλευράς και γενικά της τουρκικής πλευράς``.

    Σε ερώτηση εάν έχουν κατατεθεί στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εγγράφως οι απόψεις κομμάτων, ο κ. Πασιαρδής δήλωσε ότι ``έχουν αναπτύξει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τις σχετικές θέσεις και απόψεις τους``.

    Σχετικά με τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα και κατά πόσον έχει ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ``δεν εκλήθη για να ενημερώσει``.

    Σε ερώτηση για τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς άρση του σημερινού αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι ``τόσο τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και εμείς προβαίνουμε στις δέουσες ενημερώσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά τη στάση βασικά της τουρκικής πλευράς απέναντι σε αυτήν τη Συμφωνία``.

    Οταν ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα απαντήσει στα όσα αναφέρει ο κ. Ταλάτ στην επιστολή του προς τα Ηνωμένα Εθνη, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ``δεν έχει αποστείλει ο Πρόεδρος επιστολή``.

    ``Η επιστολή Ταλάτ``, είπε ο κ. Πασιαρδής, ``απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και, εάν πρόκειται να απαντήσει κάποιος, αυτός είναι ο παραλήπτης της επιστολής και όχι εμείς προς τους οποίους κοινοποιήθηκε απλώς αντίγραφο της επιστολής``.

    [02] ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΛΛΗΨΗ

    Ενώπιον Δικαστηρίου των Βρετανικών Βάσεων παρουσιάστηκε ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος αρνείται να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό εγγύησης για να αφεθεί ελεύθερος τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τις Βρετανικές Βάσεις και το δικαστήριο τους.

    Το Δικαστήριο αποφάσισε νέο ποσό για την εγγύηση του, που έφτασε τις 500 λίρες, και κάλεσε τον ευρωβουλευτή να το πληρώσει και να παρουσιαστεί ξανά ενώπιον του, στις 16, 17 και 18 Απριλίου.

    Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει καμία δικαιοδοσία στο δικαστήριο αυτό, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή και τελικά οδηγήθηκε εκ νέου στα κρατητήρια.

    Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές και ιδιαίτερα ο Κύπριος ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου προσπάθησαν να πείσουν τον Μάριο Ματσάκη να δεχθεί από όλους τα χρήματα για να πληρωθεί η εγγύηση του, ωστόσο ο ίδιος παρέμεινε ανένδοτος.

    Η σύλληψη του Μάριου Ματσάκη έγινε γύρω στις 1630, όταν μαζί με άλλους οκτώ ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, εισήλθε με μικρό λεωφορείο στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων, όπου θα συζητείτο το θέμα των Βρετανικών γιγαντοκεραιών Πλούτωνας.

    Πριν την άφιξη τους, αστυνομικοί των Βρετανικών Βάσεων ανέκοψαν το λεωφορείο και αφού πέρασαν χειροπέδες στον Μάριο Ματσάκη τον οδήγησαν αρχικά στην αστυνομική διεύθυνση των Βρετανικών Βάσεων στην Επισκοπή, καθώς εκκρεμούσαν εναντίον του δυο εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν πρόκληση κακόβουλης ζημιάς και αναγραφή συνθημάτων, περιστατικά που σημειώθηκαν πριν από ένα περίπου χρόνο στις Βρετανικές Βάσεις Επισκοπής και Δεκέλειας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 April 2007 - 19:29:12 UTC