Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τ/Κ
  • [02] 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τ/Κ

    Η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε χθες στην γερμανική προεδρία της ΕΕ καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων που έχουν ως απώτερο στόχο την επανένωση της Κύπρου.

    Τις προτάσεις υπέβαλε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας στο πλαίσιο της Ατυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βρέμη της Γερμανίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Γερμανία σε Κύπριους, Ελλαδίτες και ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι στο παρελθόν, η κυπριακή κυβέρνηση είχε υποβάλει διάφορες προτάσεις και είχε εφαρμόσει μονομερώς σειρά μέτρων που στόχευαν στην οικονομική στήριξη των Τ/Κ και την υποβοήθηση της επανένωσης της Κύπρου.

    «Επιπρόσθετα στα μέτρα που είχε προτείνει και εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση, διαβίβασα στην γερμανική Προεδρία και στη συνέχεια και στην Επιτροπή, στον Επίτροπο Ολι Ρεν, προτάσεις και ιδέες, που η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να προωθήσει και να εφαρμόσει μονομερώς προς την ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και υποβοήθηση της επανένωσης της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι τόσο με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ όσο και με τον Επίτροπο Ολι Ρεν συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν.

    «Από δικής μας πλευράς αναμένουμε τα σχόλια και τις απόψεις της προεδρίας και της Επιτροπής πάνω στις νέες προτάσεις μας, στις νέες ιδέες μας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει τα προηγούμενα τρία χρόνια», συνέχισε.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι με τα μέτρα που μονομερώς είχε εφαρμόσει τα προηγούμενα τρία χρόνια, όπως και με τα μέτρα που σε συνεργασία με την Κομισιόν είχε εφαρμόσει, το κατά κεφαλή εισόδημα των Τ/Κ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, τα τελευταία τρία χρόνια.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα νέα μέτρα και οι νέες ιδέες θα συμβάλουν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο Κοινότητες με στόχο την επανένωση του λαού της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το γύρω από ποιούς άξονες περιστρέφονται οι νέες προτάσεις και ιδέες, ο Υπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα μέτρα και οι ιδέες μας, αλλά να αφεθεί επαρκής χρόνος στην Προεδρία και στην Επιτροπή για να τις μελετήσουν, έστω και αν σημαντικό μέρος αφορά μονομερή μέτρα που η Κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει.

    Τα μέτρα αφορούν το επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, το επιχειρηματικό επίπεδο, το επίπεδο των οικονομικών συναλλαγών και συνεργασιών, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Σε ερώτηση για το πως αντικρίζουν η Προεδρία και η Επιτροπή τις νέες προτάσεις, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι φυσιολογικό κάθε νέα πρόταση να αντικρίζεται θετικά.

    Ομως, είπε, θέλουμε να αφήσουμε χρόνο τόσο στην Προεδρία όσο και στην Επιτροπή να μελετήσουν τις προτάσεις και τις ιδέες μας.

    Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε συνάντηση του κ. Λιλλήκα με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.

    Ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε επίσης με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν, ο οποίος συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Στάινμαγιερ, είπε ότι συνέχισαν τη συζήτηση αναφορικά με τον κανονισμό εμπορίου των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν βρίσκονται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης.

    «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος, ο οποίος γίνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών με συμμετοχή αντιπροσωπειών της Κύπρου, της Προεδρίας και της Επιτροπής, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτός ο διάλογος για τον Κανονισμό εμπορίου θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Πέραν της συζήτησης για τον Κανονισμό, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το φίλο Γερμανό Υπουργό των Εξωτερικών και για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου», είπε.

    Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι εξέφρασε τις πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης και την ευχή όπως υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τουρκικής πλευράς , έτσι ώστε να εφαρμοστεί αυτή τη συμφωνία, και κατά τη διάρκεια του 2007 να προετοιμαστεί το έδαφος για νέες συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Ενημέρωσε επίσης τον κ. Στάινμαγιερ για το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυπριακή κυβέρνηση προ ενός έτους είχε προτείνει το άνοιγμα οκτώ επιπλέον οδοφραγμάτων για να υπάρχουν περισσότερα σημεία διέλευσης επικοινωνίας, επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ενώ πρόσφατα είχε κατεδαφίσει τον αμυντικό τοίχο στην οδό Λήδρας.

    Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η πολιτική και αυτά τα μέτρα, είπε ο κ. Υπουργός, πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε ότι τα συμπεράσματα της 26ης Απριλίου 2004 προβλέπουν την στήριξη από την ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη των ΤΚ , αλλά καθορίζουν και το πλαίσιο των πολιτικών στόχων που πρέπει να εξυπηρετούν τα μέτρα και ολόκληρη η προσπάθεια και ο πολιτικός στόχος είναι η οικονομική ενσωμάτωση και η επανένωση.

    Στα συμπεράσματα της 26ης Απριλίου δεν υπάρχει καμιά αναφορά για απ ευθείας εμπόριο, τόνισε ο Υπουργός.

    Από πολιτικής πλευράς, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η διχοτόμηση της Κύπρου και στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου.

    Εμείς συμφωνούμε με τα συμπεράσματα της 26ης Απριλίου 2004 στο στόχο της επανένωσης, είπε ο κ. Υπουργός, και το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα επιτύχουμε την επανένωση.

    «Μέσα από την ανάπτυξη χωριστής οικονομίας, χωριστού εμπορίου, χωριστών συμφερόντων, ή μέσα από την ανάπτυξη συνεργασίας και κοινών συμφερόντων ανάμεσα στις δύο Κοινότητες;» διερωτήθηκε ο κ. Λιλλήκας.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει ως πολιτική της να στηρίζει προτάσεις και μέτρα και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ και την ευημερία τους, πάντοτε στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για οικονομική ενσωμάτωση και επανένωση της Κύπρου.

    «Πιστεύουμε, όπως είχε καταγραφεί και στα συμπεράσματα της 26ης Απριλίου 2004, ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την οικονομική ενσωμάτωση, και οικονομική ενσωμάτωση σημαίνει ανάπτυξη επαφών, ανάπτυξη συνεργασιών και ανάπτυξη κοινών συμφερόντων ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ», κατέληξε.

    [02] 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Κύπρος τιμά σήμερα με πανηγυρικές δοξολογίες παγκοινοτικούς και διασωματειακούς γιορτασμούς και άλλες εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την 1η Απριλίου 1955.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τη ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα στην περιοχή Αθαλάσσας.

    Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου και επισήμων.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρώην Υπουργός Παιδείας και αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Κλαίρη Αγγελίδου και ακολούθησε τρισάγιο για τους ήρωες στα Φυλακισμένα Μνήματα και κατάθεση στεφάνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 1 April 2007 - 9:29:18 UTC