Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προέτρεψαν τις δύο κοινότητες της Κύπρου να εργαστούν με τα ΗΕ για το άνοιγμα της διάβασης στην οδό Λήδρας και την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Ανακοίνωση της Προεδρίας του Συμβουλίου προς τον Τύπο, που διάβασε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντιμισούνι Κουμάλο, χαιρετίζει την απομάκρυνση του τοίχου και του φυλακίου της Εθνικής Φρουράς από την οδό Λήδρας, καθώς και την απομάκρυνση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, νωρίτερα, του τοίχου και της γέφυρας για τους πεζούς στο βόρειο τμήμα της νεκρής ζώνης και εκφράζει την ελπίδα ότι τέτοιου είδους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης κίνησης για την επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων που θα στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Τα μέλη του ΣΑ εκφράζουν εξάλλου την ετοιμότητά τους να προσφέρουν πλήρη υποστήριξη όπου χρειαστεί.

    Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

    ``Τα μέλη του ΣΑ των ΗΕ καλωσορίζουν την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να απομακρύνει τον τοίχο και το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας, ως ένα βήμα προς το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης. Ελπίζουν ότι αμφότερες οι πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν ταχέως επί των πρακτικών θεμάτων για την πρόσβαση των πεζών, και καλωσορίζουν την υποστήριξη που παρασχέθηκε στην πρωτοβουλία αυτή από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Μόλερ και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Καλωσορίζουν επίσης την απομάκρυνση, ενωρίτερα, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, του τοίχου και της γέφυρας για τους πεζούς στο βόρειο τμήμα της νεκρής ζώνης στην ίδια περιοχή.

    Τα μέλη του ΣΑ συμμερίζονται την ελπίδα του ΓΓ ότι τέτοιου είδους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης κίνησης για την επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων που θα στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Τα μέλη του ΣΑ εκφράζουν την ετοιμότητά τους να προσφέρουν πλήρη υποστήριξη όπου χρειαστεί.

    Τα μέλη του ΣΑ προτρέπουν και τις δύο κοινότητες να εργαστούν με τα ΗΕ για το άνοιγμα της διάβασης στην οδό Λήδρας και την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ιδίως μέσω της άμεσης δημιουργίας δικοινοτικών ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια συνολική και διαρκή διευθέτηση``.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ δήλωσε πως το Λονδίνο γνωρίζει ότι από νομικής πλευράς υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

    ``Νομίζω ότι υπάρχει κάποια παρανόηση. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα αρχίσουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Κύπρο. Είχαμε πει ότι θα ζητούσαμε νομικές συμβουλές για το κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό``, είπε η κ. Μπέκετ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αγκυρα.

    Σημείωσε παράλληλα ότι ``οι συμβουλές που μας δόθηκαν υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πραγματικές νομικές δυσκολίες στο θέμα αυτό. Θα συνεχίσουμε ωστόσο να εξετάζουμε τις νομικές πλευρές του θέματος``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 March 2007 - 18:29:23 UTC