Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [02] 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [04] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

  • [01] ΕΕ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Η ``Διακήρυξη του Βερολίνου`` υπογράφτηκε την Κυριακή, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 50η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

    Τη Διακήρυξη υπέγραψαν η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην παρουσία των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ενωσης.

    Παρών στην τελετή, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν και ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης του Βερολίνου έχει ως εξής:

    ``Επί αιώνες η Ευρώπη ήταν μια ιδέα, μια ελπίδα ειρήνης και αλληλοκατανόησης. Η ελπίδα αυτή εκπληρώθηκε. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μας εξασφάλισε ειρήνη και ευημερία, δημιούργησε συνείδηση κοινότητας και βοήθησε να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις.

    Κάθε κράτος μέλος προσέφερε τη συμβολή του στην ενοποίηση της Ευρώπης και στην εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, χάρη δε στην αγάπη των λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την ελευθερία η αφύσικη διχοτόμηση της ηπείρου μας αποτελεί πια οριστικά παρελθόν.

    Με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντλήσαμε τα διδάγματα από τις αιματηρές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και τη μαρτυρική μας ιστορία. Σήμερα ζούμε πια μαζί με τρόπο που ποτέ ως τώρα δεν ήταν δυνατός.

    Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε πια ενωθεί για το καλό όλων μας.

    I.

    Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούμε τα κοινά μας ιδανικά: στο επίκεντρο βρίσκεται για μας ο άνθρωπος, με την απαραβίαστη αξιοπρέπεια και τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά του. Γυναίκες και άντρες έχουν ίσα δικαιώματα.

    Επιδίωξή μας είναι η ειρήνη και η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ο αλληλοσεβασμός και το αίσθημα ευθύνης, η ευημερία και η ασφάλεια, η ανεκτικότητα και η συμμετοχή, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

    Η συμβίωση και συνεργασία μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται με μοναδικό τρόπο, ο οποίος εκφράζεται με τη δημοκρατική συνύπαρξη των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώνεται πάνω στην ισοτέλεια και την αλληλέγγυα συνύπαρξη. Μ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη δίκαιη εξισορρόπηση των συμφερόντων των διάφορων κρατών μελών.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζουμε την ιδιαιτερότητα και τις πολυποίκιλες παραδόσεις των κρατών μελών της. Τα ανοιχτά σύνορα και η ζωντανή ποικιλία γλωσσών, πολιτισμών και περιοχών αποτελούν στοιχείο πλούτου. Υπάρχουν πολλοί στόχοι που δεν μπορούμε να τους επιτύχουμε καθένας μόνος του, παρά μόνο μαζί, γίνεται δε καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατών μελών, περιφερειών και δήμων/κοινοτήτων.

    II.

    Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, που δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα. Απάντησή μας σ αυτές είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο από κοινού μπορούμε να διαφυλάξουμε και στο μέλλον το ευρωπαϊκό μας κοινωνικό ιδεώδες προς όφελος όλων των πολιτών της Ένωσης.

    Το ευρωπαϊκό αυτό ιδεώδες συνδυάζει την οικονομική επιτυχία με την κοινωνική ευθύνη. Η Κοινή Αγορά και το ευρώ μας δίνουν δύναμη ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε σύμφωνα με τις αξίες μας την ολοένα και πιο αλληλένδετη σε παγκόσμια κλίμακα οικονομία και τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές.

    Ο πλούτος της Ευρώπης έγκειται στις γνώσεις και τις ικανότητες των ανθρώπων της. Eκεί βρίσκεται το κλειδί της οικονομικής αύξησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    Μαζί θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα την ελευθερία και τα δικαιώματα του πολίτη στον αγώνα εναντίον των πολεμίων τους. Στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν πρέπει να ξαναδώσουμε ποτέ την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν.

    Επιδίωξη και δέσμευσή μας είναι να λύνονται ειρηνικά οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο και να μην πέφτουν οι άνθρωποι θύματα πολέμου, τρομοκρατίας ή βίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προωθήσει την ελευθερία και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Θέλουμε να περιορίσουμε τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

    Αλλά και στην ενεργειακή πολιτική και στον τομέα της προστασίας του κλίματος θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί και να προσφέρουμε τη συμβολή μας ώστε να αποσοβηθεί η παγκόσμια απειλή της αλλαγής του κλίματος.

    III.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει και στο μέλλον να αντλεί τη ζωτικότητά της από τον ανοιχτό της χαρακτήρα και από τη βούληση των μελών της να εδραιώνουν ταυτόχρονα και από κοινού την εσωτερική της ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να προωθεί τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία και πέραν των συνόρων της.

    Με την ενοποίηση της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο παλαιότερων γενεών. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι το αγαθό αυτό πρέπει να το προασπίσουμε για τις επόμενες γενεές.

    Προς τούτο πρέπει να εκσυγχρονίζουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών το πολιτικό σχήμα της Ευρώπης. Γι αυτό το λόγο είμαστε όλοι μαζί σήμερα, 50 χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, ενωμένοι στο στόχο μας να εφοδιάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το 2009 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ένα ανανεωμένο κοινό θεμέλιο.

    Γιατί το ξέρουμε καλά: η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον.``

    [02] 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει την πίστη ότι η έναρξη της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου μπορεί να αποδώσει σύντομα καρπούς και να δημιουργήσει δυναμική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών που συμφωνήθηκαν στις 8 Ιουλίου, 2006, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, τονίζοντας πως ``καμιά προσπάθεια δεν πρόκειται να επιτύχει, εάν η Αγκυρα συνεχίζει να υπαγορεύει όρους απαράδεκτους και αξιώσεις παράλογες``. Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία όπου άρχισαν σήμερα με δοξολογία οι επίσημοι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο κ. Φωτίου είπε ότι ``η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, το οποίο προβλέπει συζητήσεις για όλα τα θέματα, σε όλα τα αναγκαία επίπεδα, περιλαμβανομένου και αυτού των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    Η δοξολογία έγινε πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ στην παρουσία του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, Υπουργών και άλλων επισήμων.

    Ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στις προσπάθειες επίλυσης του, είπε ότι ``ο διάλογος για λύση αφορά τις δύο κοινότητες της Κύπρου``. Ομως, επεσήμανε, κανένας διάλογος δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, εάν η Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την καρποφορία του. ``Καμιά προσπάθεια δεν πρόκειται να επιτύχει, εάν η Αγκυρα συνεχίζει να υπαγορεύει όρους απαράδεκτους και αξιώσεις παράλογες. Από την Αγκυρα εξαρτάται, τώρα, η προώθηση της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στην οποία η δική μας πλευρά παραμένει δεσμευμένη και συνεπής``, τόνισε. Ο κ. Φωτίου είπε ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, το οποίο προβλέπει συζητήσεις για όλα τα θέματα, σε όλα τα αναγκαία επίπεδα, περιλαμβανομένου και αυτού των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Μόλις πρόσφατα, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει προτείνει προς τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αρχίσει αμέσως η εφαρμογή της Συμφωνίας και οι δύο ηγέτες να συναντηθούν μία εβδομάδα μετά τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας των πρώτων Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του κ. Γκαμπάρι. Ο κ. Φωτίου είπε πως συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό αυτής της τραγωδίας και για την επανένωση του λαού και της χώρας μας. Είπε ότι η λύση, που ειλικρινά θέλουμε και με συνέπεια επιδιώκουμε, είναι λύση προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων του μικρού νησιού μας, που επιζητούν να οικοδομήσουν πάνω στα σταθερά θεμέλια της ειρήνης και της ασφάλειας, την ευημερία, την πρόοδο και το καλύτερο μέλλον τους.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία είναι τόσο φιλική προς την Κύπρο, δεν θα τιμήσει την υπογραφή της στο θέμα των πετρελαίων. Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αληθεύει η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Αίγυπτος ανέστειλε τη συμφωνία της με την Κύπρο στο θέμα των πετρελαίων, ή είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο αρμόδιος για το θέμα Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κάνει δήλωση επί του θέματος.

    ``Εγώ στέκω στη δήλωση του Υπουργού. Δεν θέλω να πιστεύω ποτέ ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση η τόσο φιλική προς την Κύπρο θα κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή θα υποχωρήσει ή θα υπαναχωρήσει και δεν θα τιμήσει την υπογραφή της``, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    Χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι διακρατικές συμφωνίες δεν ακυρώνονται με δηλώσεις Υπουργών Εξωτερικών τρίτων χωρών. Ο κ. Μιχαηλίδης απέδωσε τις δηλώσεις Γκιουλ στη δημιουργία εντυπώσεων και τόνισε ότι «οι διακρατικές συμφωνίες δεν ακυρώνονται όπως ισχυρίζεται ο κ. Γκιουλ με δηλώσεις δικές του».

    [04] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει «σοφότερες σκέψεις» για το θέμα της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει το αναγκαίο πρώτο βήμα για έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «θλιβερή εξέλιξη» τη ματαίωση της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών Τάσου Τζιωνή και Ρασίντ Περτέβ.

    «Τουλάχιστον αυτή τη φορά είναι σαφές από πού προκύπτουν οι δυσκολίες», επεσήμανε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διεργασία που άρχισε εδώ και αρκετό καιρό» και εξέφρασε την ελπίδα «σοφότερες σκέψεις να επικρατήσουν και να γίνει το αναγκαίο πρώτο βήμα της έναρξης των συνομιλιών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 March 2007 - 14:29:16 UTC