Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ - 50ΧΡΟΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΡΩΜΗΣ
  • [04] ΗΓΕΤΕΣ ΕΕ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, έχει δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, επεσήμανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεδρία της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Η συνεδρία αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο διπλωμάτων των δύο πλευρών και εκπροσώπηση της Επιτροπής, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που προετοιμάζουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Επιτροπής για το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, όπως έκανε με τον Λίβανο και την Αίγυπτο για εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, απέρριψε η τουρκική αντιπροσωπεία, ισχυριζόμενη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ για να μπορεί να συνάπτει διακρατικές συμφωνίες.

    Η Επιτροπή κάλεσε στη συνέχεια την Τουρκία να συνεργαστεί, ώστε να υπάρξει μια επικοινωνία μεταξύ των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου και της Τουρκίας, προς όφελος της ασφάλειας πτήσεων και επιβατών. Και στο θέμα αυτό η τουρκική στάση ήταν αρνητική, υποστηρίζοντας ότι αναγνωρίζει μόνο τα αεροδρόμια που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    Η ΕΕ, μέσω της Επιτροπής, ζήτησε επίσης από την Αγκυρα να σταματήσει να ασκεί βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στο θέμα αυτό η Τουρκία άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική.

    Αρνητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος εκπρόσωπος και στο θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή στο άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων και κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν ουσιαστική πρόοδο για μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε στις ΗΠΑ, αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία θα συζητήσει την Παρασκευή το Κυπριακό και άλλα θέματα με τον με το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Στίβεν Χάντλεϊ και τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στο πλαίσιο δηλώσεών της στους δημοσιογράφους, με τις οποίες προέβη σε μια συνολική αποτίμηση της πρώτης ημέρας των επαφών της στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    ``Η θέση της Ελλάδας, όπως και της κυπριακής κυβέρνησης, είναι ότι επιδιώκουμε ουσιαστική πρόοδο για μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ``, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

    Οπως είπε, ``πιστεύουμε ότι η καλά προετοιμασμένη αυτή προσπάθεια πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο της γνωστής συμφωνίας του Προέδρου Παπαδόπουλου και του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν. Ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές στην Κύπρο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα``, συμπλήρωσε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ - 50ΧΡΟΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΡΩΜΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι «μέσω της προσήλωσής μας στη στήριξη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της ΕΕ, της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αειφόρου ανάπτυξης και να φέρουμε τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στους θεσμούς μας».

    Από τη Φλωρεντία όπου άρχισαν οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «όλες οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να έχουν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο», διερωτώμενος κατά πόσον «με αυτή την έννοια, καταβάλλουμε προσπάθειες για να επεκτείνουμε τέτοιες προσεγγίσεις σ όλες τις εξωτερικές πολιτικές της Ενωσης».

    [04] ΗΓΕΤΕΣ ΕΕ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

    Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται στο Βερολίνο στις 24 και 25 Μαρτίου 2007 όχι για να λάβουν πολιτικές αποφάσεις αυτή τη φορά αλλά για να γιορτάσουν τα 50α γενέθλια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που στόχο είχε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή οικογένεια για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Για τους ηγέτες, αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η έκδοση πολιτικής διακήρυξης για τις αξίες και τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρώπης για το μέλλον.

    Η ``Διακήρυξη του Βερολίνου`` θα σηματοδοτήσει 50 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα αναφερθεί στα επιτεύγματα της ΕΕ, το σπουδαιότερο από τα οποία είναι η διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και θα εξετάσει τις προοπτικές για τα επόμενα πενήντα χρόνια.

    Θα υπογραμμίζει επίσης τις κοινές αξίες και τις αρχές που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει μπροστά και να καθορίσει την αυριανή της αποστολή.

    Παράλληλα με τους επίσημους εορτασμούς, που θα πραγματοποιηθούν στο Deutsches Historisches Museum (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) του Βερολίνου, παρουσία των ηγετών της ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση διοργανώνει στην ίδια πόλη σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό.

    Για το εορταστικό γεγονός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το Σάββατο για το Βερολίνο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 March 2007 - 10:29:16 UTC