Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΕΕ ΡΕΝ ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΑΡΦΙΝ ΜΕΤΟΧΕΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

  • [01] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Το 1975 υπήρξε επαναβεβαίωση από την τουρκική πλευρά ότι ο μικρός Χριστάκης Γεωργίου ήταν στην Τουρκία, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κληρίδης διηγήθηκε ότι γνωρίζει γι αυτή την τραγική υπόθεση.

    ``Αντιλαμβάνομαι``, είπε αρχίζοντας, ``ότι όλοι ενδιαφέρεστε να ακούσετε τι γνωρίζω για το θέμα του γιου της κ. Μυροφόρας``.

    ``Μιαν ημέρα ενώ βρισκόμουν στο γραφείο μου εκτελώντας καθήκοντα Προεδρεύοντος διότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απουσίαζε από την Κύπρο ήρθε η κα Μυροφόρα και ζήτησε να με δει επειγόντως``, ανέφερε.

    ``Αυτά ήσαν φυσικά μετά την τουρκική εισβολή και με πληροφόρησε ότι στην περιοχή που ήταν διεξήγοντο ανταλλαγές πυρών. Προσπάθησε να διαφύγει με το παιδί της και κατά την διάρκεια που προσπαθούσε να διαφύγει το παιδί κτυπήθηκε στο πόδι από μια σφαίρα``, σημείωσε.

    Ακολούθως, συνέχισε, μου είπε ότι το πήρε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το οποίο ήταν τουρκικό νοσοκομείο και ότι της είπαν να το αφήσει εκεί και θα το θεραπεύσουν και να της το επιστρέψουν.

    Ο σκοπός που ήρθε στο γραφείο μου, είπε, ήταν για να ζητήσει να κάνει διευθετήσεις ο κ. (Ραούφ) Ντενκτάς να μπορεί να επισκέπτεται καθημερινώς το παιδί της ή αν αυτό δεν μπορούσε να γίνει να της επιτρέψουν να πάει να πάρει το παιδί της και να το φέρει πίσω στην δική μας πλευρά.

    ``Είχα συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς καθορισμένη για την επόμενη ημέρα και είπα στην κα Μυροφόρα να είναι απ΄ έξω από το γραφείο μου και μόλις έρθει ο κ. Ντενκτάς και με ενημερώσει θα την φωνάξω μέσα``, είπε.

    Εν τω μεταξύ, συνέχισε, τηλεφώνησα στην παρουσία της στον κ. Ντενκτάς, του ανέφερα τα γεγονότα και μου είπε ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα με ενημερώσει σε αυριανή συνάντηση.

    Όταν ήρθε και τον ρώτησα, πρόσθεσε, μου είπε ότι το παιδί είναι στο νοσοκομείο και ακολούθως φώναξα την μητέρα μέσα, της το είπα και είπαμε στον κ. Ντενκτάς την πρόταση είτε να κάνουν διευθετήσεις να μπορεί να επισκέπτεται καθημερινώς το νοσοκομείο ή να πάει να το πάρει απ΄ εδώ για να το φέρουμε απ΄ εδώ.

    ``Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα κάμει τις διευθετήσεις για να μπορεί να το επισκέπτεται και ακολούθως έκανε τηλεφωνικώς διευθετήσεις. Την επομένη ημέρα ξαναήλθε η κα Μυροφόρα, ήταν σε πολύ απελπιστική κατάσταση, ανήσυχη για την τύχη του παιδιού της γιατί όταν πήγε στο νοσοκομείο της είπαν ότι αυτό το παιδί δεν ήταν στο νοσοκομείο και διερωτάτο τι απέγινε αφού η ίδια το πήρε και το παρέδωσε εκεί πού το πήραν το παιδί``, σημείωσε.

    Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον κ. Ντενκτάς, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, ο οποίος μου απήντησε ότι θα το διερευνήσει και θα μου πει. ``Μετά από αρκετή ώρα με πήρε πίσω και μου είπε ότι το παιδί μετεφέρθη στην Τουρκία για να γίνει η κατάλληλη θεραπεία διότι το πρόχειρο νοσοκομείο στο οποίο το πήραν δεν μπορούσε να κάμει την θεραπεία``, πρόσθεσε.

    ``Ακολούθως όταν ενημέρωσα την κα Μυροφόρα γι αυτά, μου ζήτησε να ενεργήσω μέσω του κ. Ντενκτάς να της δοθεί άδεια να μεταβεί στην Τουρκία για να συναντήσει το παιδί της. Όταν έκανα τα διαβήματα, ο Ντενκτάς μου είπε ότι πρώτα πρέπει να εξακριβώσουν σε ποιο νοσοκομείο είναι προτού προβούν να κάμουν τα αναγκαία διαβήματα``, είπε.

    ``Και σε επανειλημμένες επαφές που είχα μαζί του και ζητούσα να μας πει πού είναι το παιδί μου έλεγε ότι δεν κατόρθωσαν να βρουν σε ποιο νοσοκομείο είναι το παιδί. Αυτά``, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι υπάρχει μια μαρτυρία του πρώην Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, ο οποίος είπε ότι το `75 στην συνάντηση που είχε στο Λήδρα Πάλας με τον κ. Ντενκτάς όταν λειτούργησε η υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα λέχθηκε ότι το παιδί ήταν ζωντανό στην Τουρκία, ο κ. Κληρίδης είπε: ``Υπήρξε η επαναβεβαίωση ότι το παιδί ήταν στην Τουρκία. Είναι φανερό ότι αν ο κ. Ντενκτάς μας έλεγε ότι το παιδί απέθανε, το επόμενο βήμα που θα κάναμε θα ζητούσαμε να γίνει εκταφή, να μεταφερθεί το λείψανο στην περιοχή μας και να γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία σύμφωνα με την εκκλησία μας. Τέτοια αίτηση ούτε εγώ έκαμα ούτε η μητέρα διότι δεν μας είπε κανείς ότι το παιδί απέθανε``.

    ``Ηταν πολύ δύσκολο να καταλήξει κανένας σε συμπέρασμα του τι ακριβώς συνέβη. Διότι το ότι το παιδί πήγε σε εκείνο το μέρος εκείνο το πρόχειρο νοσοκομείο ήταν μαρτυρία της μητέρας που το πήρε. Αρα δεν μπορούσαν να αρνηθούν ότι δεν πήγε εκεί. Κατόπιν είπαν ότι μετακινήθηκε στην Τουρκία για να γίνει η θεραπεία. Το ερώτημα, είναι καλά μετακινήθηκε δεν μπορούσαν να εξακριβώσουν σε ποιο νοσοκομείο πήγε το παιδί;``, πρόσθεσε.

    Πέρασε καιρός, είπε ο κ. Κληρίδης, και πάλι επαναλάμβαναν το ίδιο ότι δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν σε ποιο νοσοκομείο είναι το παιδί. Σημείωσε ότι υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις παιδιών αλλά δεν ήταν αυτής της εποχής.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην Τ/Κ ηγέτη στην εφημερίδα ``Γκιουνές`` ότι ενημέρωσε τόσο τον ίδιο όσο και την μητέρα ότι το παιδάκι ήταν νεκρό, ο κ. Κληρίδης είπε: ``Λέω ότι ουδέποτε μου είπε ο κ. Ντενκτάς ή οποιοσδήποτε άλλος ότι το παιδί είναι νεκρό και το ίδιο λέει και η μητέρα του. Αν μας έλεγαν ότι είναι νεκρό θα ζητούσαμε εκταφή για να το φέρουμε απ΄ εδώ το λείψανο να γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία``.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι η ίδια η μητέρα ζήτησε να μεταβεί στην Τουρκία για να φέρει το παιδί της, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ``μου είπαν ότι σύντομα θα γυρίσει (το παιδί) σε δυο-τρεις ημέρες``.

    ``Το πρώτο που μας είπαν είναι ότι προτού γίνουν οποιεσδήποτε διευθετήσεις πρέπει να δούμε σε ποιο νοσοκομείο, σε ποια πόλη πήγε. Όταν πέρασαν δυο-τρεις ημέρες και επικοινώνησα και πάλι μου είπαν ότι δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν το νοσοκομείο. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα. Δεν υπήρχε νεώτερη πληροφόρηση``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος πιστεύει ότι το παιδί είναι ζωντανό κάπου στην Τουρκία, ο κ. Κληρίδης είπε: ``Με προβλημάτισε πολλές φορές αυτό το πράγμα. Αλλά ότι πει κανένας δεν μπορεί να το τεκμηριώσει. Δεν έχουμε τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να το τεκμηριώσει. Δεν υπήρξε τρόπος τεκμηρίωσης. Και πρέπει να πω ότι είχα και άλλες δύσκολες περιπτώσεις``.

    Να αναφέρω μόνο μια, σημείωσε. ``Όταν τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν μέσα στο Μόρφου από ένα σπίτι αντηλλάγησαν πυροβολισμοί. Ηταν εκεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με την γυναίκα του, η οποία κρατούσε ένα μωρό δύο χρονών στην αγκαλιά της και ο νεώτερος αδελφός της. Ο πατέρας σκοτώθηκε από τις τουρκικές σφαίρες. Μια σφαίρα έπληξε το παιδί και σκοτώθηκε όπως το κρατούσε η μητέρα. Μια σφαίρα κτύπησε την ίδια την γυναίκα κοντά στην σπονδυλική στήλη και έπεσε παράλυτη και μια άλλη σφαίρα κτύπησε τον νεαρό αδελφό της στο κεφάλι``.

    Όταν μου δόθησαν αυτές οι πληροφορίες, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, φώναξα τον Ντενκτάς και του είπα αυτό και αυτό συνέβη στο τάδε σπίτι. ``Πού είναι η γυναίκα η πληγωμένη και πού το παιδί. Μου υποσχέθηκε ότι θα το διερευνήσει, το διερεύνησε και μου είπε ότι κρατούνται στο ξενοδοχείο ``Ντόλφιν`` στην Κερύνεια από τον τουρκικό στρατό``.

    Του ζήτησα, πρόσθεσε, να τους μεταφέρουν απ΄ εδώ την γυναίκα και τον αδελφό της. ``Εστειλε την κ. Ντενκτάς και την έφεραν στο Λήδρα Πάλας μας την παρέδωσαν την στείλαμε στην Γερμανία όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση, αφαίρεσαν την σφαίρα και έληξε η παράλυση. Μετοίκησε στην Αθήνα, ξαναπαντρεύτηκε, έχει παιδιά με τον δεύτερο άντρα της και επίσης ο νεαρός αδελφός της σπούδασε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα``, πρόσθεσε.

    ``Υπήρξαν περιπτώσεις που πράγματι (ο κ. Ντενκτάς) βοήθησε στην ανεύρεση. Λέω μια από τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις. Γι αυτό είναι δύσκολο να πω ότι κάποια παραπλάνηση σκόπευε να κάμει ο ίδιος, ότι παραπλάνηση μπορεί να έγινε αλλά δεν θα έλεγα ότι ήταν παραπλάνηση που σχεδίασε ο ίδιος``, κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

    [02] ΕΕ ΡΕΝ ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας κατέστησε σαφές προς τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ότι το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση διότι κάτι τέτοιο, αφενός μεν οδηγεί σε διαμελισμό της Κύπρου και αφετέρου ξεφεύγει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, της 26ης Απριλίου 2004.

    Η τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια ιδιαίτερης συνάντησης που είχαν στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες οι κύριοι Λιλλήκας και Ρεν όπου ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, αλλά και η εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού, ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες.

    [03] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΑΡΦΙΝ ΜΕΤΟΧΕΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας την ήδη δημοσιοποιημένη πρόθεσή της, να πωλήσει το πακέτο μετοχών, με το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου (ποσοστού 8,07%) μεταβίβασε την κυριότητα των συγκεκριμένων μετοχών λόγω πωλήσεως στην Marfin Popular Bank.

    Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς, τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank Public Co Ltd με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον και το συμφέρον των μετόχων τους κατέληξαν στα ακόλουθα:

    Aποφάσισαν και δεσμεύτηκαν να απέχουν, αμοιβαία, μέχρι και την 31.12.2010, από την υποβολή δημόσιας προτάσεως εξαγοράς των μετοχών της μίας Τράπεζας από την άλλη. Η συμφωνία αφορά και την ήδη υποβληθείσα από την Τράπεζα Πειραιώς δημόσια πρόταση.

    Η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας την ήδη δημοσιοποιημένη πρόθεσή της, να πωλήσει το πακέτο μετοχών, με το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου (ποσοστού 8,07%) μεταβιβάζει, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της παρούσας, την κυριότητα των συγκεκριμένων μετοχών λόγω πωλήσεως στην Marfin Popular Bank.

    [04] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

    Την εντατικοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας για την υιοθέτηση του ευρώ, από την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Μαρτίου, εξήγγειλαν από κοινού ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Την παρουσίαση της εκστρατείας, με σλόγκαν ``ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΕΥΡΩ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ`` και συνολικού κόστους ένα εκατομμύριο λίρες, έκανε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην παρουσία του κ. Σαρρή, του κ. Χριστοδούλου και του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμη Θεμιστοκλέους, η Τασία Γιανναρά, εκπρόσωπος της εταιρείας Mediacom Ltd, που κέρδισε τον διαγωνισμό και η οποία αποτελείται από την κοινοπραξία της διαφημιστικής εταιρείας PARTNERS/Y&R και της εταιρείας δημοσίων σχέσεων pr:partners.

    Στόχος της εκστρατείας, που θα έχει ως κεντρικό μήνυμα ``Η σωστή υιοθέτηση του ευρώ είναι και στο δικό σου χέρι``, είναι η άμεση και ολοκληρωμένη διαφώτιση του κοινού για την υιοθέτηση του ευρώ καθώς και οι αλλαγές και τα οφέλη που θα προκύψουν έτσι ώστε η κυπριακή οικονομία να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με την ένταξη στην ευρωζώνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 March 2007 - 20:29:21 UTC