Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΟΗΕ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ PATRICK DEVEDJIAN
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ EUROCUP ALL STAR GAME

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ρενέ βαν ντερ Λίντεν κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αρχίσουν να πραγματοποιούν συναντήσεις προκειμένου να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. βαν ντερ Λίντεν είπε επίσης ότι με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να επιτευχθεί η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού και κάλεσε τα ε/κ και τ/κ κόμματα να πάρουν από κοινού κάποια μέτρα ``πραγματικής προόδου».

    Ο κ. βαν ντερ Λίντεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο ηγέτες έχουν μεν καλές προθέσεις, αλλά αυτό που επιβάλλεται είναι να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

    «Θα επιθυμούσα να συναντούσαν ο ένας τον άλλον τακτικά, ακόμη και σε ένα ανεπίσημο κλίμα, απλώς και μόνο για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο ηγέτες», είπε.

    Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ πρόσθεσε ότι «τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Ταλάτ έχουν μεν καλές προθέσεις αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι οι κοινές συναντήσεις και οι συζητήσεις αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για να επιτευχθούν κοινές προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα».

    Κληθείς να επεκταθεί περισσότερο και να επεξηγήσει χθεσινή του δήλωση ότι «ο χρόνος εξαντλείται για το Κυπριακό», ο Ολλανδός πολιτικός υπέδειξε ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    «Εάν θέλετε λύση του Κυπριακού, που πιστεύω ότι θέλετε, και ασχολείστε με το πρόβλημα εδώ και τόσα χρόνια, τότε πραγματικά δεν πρέπει να περιμένετε άλλο», τόνισε.

    Ο κ. βαν ντερ Λίντεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όσο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επίτευξη λύσεων. Γιατί λοιπόν να περιμένετε εάν έχετε ένα κοινό στόχο, που είναι η επανένωση της Κύπρου, η οποία θα επιφέρει πολλά οφέλη και στις δύο κοινότητες;».

    Κάθε διαδικασία, πρόσθεσε, απαιτεί μια ώθηση αλλά και ενθάρρυνση ούτως ώστε ο απλός κόσμος να πεισθεί ότι όλα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ είπε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ότι διαπίστωσε έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε την ευχή όπως οι πολιτικοί ηγέτες λάβουν γενναία μέτρα.

    «Η παρατεταμένη κατάσταση στην Κύπρο πιστεύω ότι οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεύτερον, θα ήθελα να έβλεπα τους πολιτικούς να λαμβάνουν γενναία μέτρα. Τα είχαν λάβει στο παρελθόν και τα δοκίμασαν μεν, αλλά με την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει, είναι δύσκολη υπόθεση», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι εκτός από τις προσπάθειες ανάμεσα στις δύο κοινότητες, υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο για λύση του Κυπριακού, όπως είναι το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

    Ο κ. βαν ντερ Λίντεν αναφέρθηκε και στη διακίνηση από τα οδοφράγματα, κάνοντας ειδική αναφορά στην οδό Λήδρας και ζητώντας το άνοιγμά της.

    Οπως είπε, κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα, έλαβε ήδη διαβεβαιώσεις από την τ/κ ηγεσία ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα είναι πλέον ορατός από το σημείο διέλευσης.

    «Κατανοώ τις ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα του ανοίγματος της οδού Λήδρας. Αλλά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν εύκολα. Οι Τ/Κ με έχουν διαβεβαιώσει ότι ο στρατός δεν θα είναι πλέον ορατός όταν θα διέρχεται ο κόσμος από τη Λήδρας και δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές περιπολίες», είπε.

    Τα στρατιωτικά φυλάκια, είπε, θα βρίσκονται σε απόσταση από την οδό Λήδρας και πρόσθεσε ότι «εάν κριθεί αναγκαίο να διέλθουν από την οδό μια ή δύο φορές την ημέρα με στρατιωτικά οχήματα, κάτι πρέπει να υπάρχει για να λυθεί το θέμα αυτό. Θα μπορούσαν να περνούν πχ το βράδυ».

    «Αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν με πρακτικό τρόπο. Δεν αποτελεί επιχείρημα η αναμονή. Είναι σημαντικό, από τη συμβολική άποψη του ζητήματος, να ανοίξει η οδός Λήδρας. Ο κόσμος θέλει να ανοίξει», δήλωσε.

    Ωστόσο, ο κ. βαν ντερ Λίντεν είπε ότι με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αποχωρήσει ο στρατός και να επιτευχθεί η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού.

    «Ενα επανενωμένο νησί πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο. Η διαδικασία αποστρατικοποίησης και τα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν προς το σκοπό αυτό είναι κάτι που αφορά τη Λευκωσία και τις δύο κοινότητες», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ επανέλαβε ότι με εμπιστοσύνη θα μπορούν να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες και ανησυχίες υπάρχουν στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

    «Για την αποστρατικοποίηση έχω να πω το εξής. Και σε αυτή την περίπτωση η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό θέμα. Εάν οι πολιτικοί είναι καθησυχασμένοι ότι οι συμφωνίες που θα κάνουν θα τηρηθούν, τότε θα γίνουν βήματα προς τα εμπρός», υπέδειξε.

    Εξέφρασε παράλληλα την ευχή, οι Κύπριοι πολιτικοί, οι οποίοι συναντώνται τακτικά στο πλαίσιο των συναντήσεων των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, λάβουν από κοινού «κάποια μέτρα πραγματικής προόδου».

    «Εάν τα πολιτικά κόμματα προσηλωθούν στην επανένωση της Κύπρου και εάν θέλουν να κάνουν πραγματική πρόοδο, πρέπει να προβούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι να μετατρέψουν τη γραμμή αντιπαράταξης από σύμβολο διαχωρισμού σε σύμβολο συνεργασίας, να ανοίξουν την οδό Λήδρας και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστήμια από τις δύο πλευρές», είπε.

    Ο κ. βαν ντερ Λίντεν έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι πρέπει με σταθερά βήματα να ενταχθούν τα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους στη διαδικασία της Μπολόνια.

    Η Διακήρυξη της Μπολόνια υπογράφηκε τον Ιούνη του 1999 από 29 Υπουργούς Παιδείας των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών, και έχει ως στόχο να διαγράψει ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και σύγκρισης τίτλων σπουδών.

    «Πρέπει να υπάρχουν επαφές μεταξύ των φοιτητών και από τις δύο πλευρές, να διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναντήσεις μεταξύ των διευθυντών των πανεπιστημίων και από τις δύο πλευρές. Κατανοώ το επιχείρημα του ενός κράτους, αλλά εάν αποτελεί εμπόδιο στα συμφέροντα και τις επαφές των πολιτών, τότε αυτό δεν βοηθά καθόλου την όλη διαδικασία», είπε.

    Είμαι πεπεισμένος, συνέχισε, ότι κάθε διαδικασία απαιτεί την πλήρη στήριξη της κοινωνίας, του κόσμου, των φοιτητών και κοινωνικών οργανώσεων.

    «Την ίδια ώρα, πρέπει να υπάρχει και η σθεναρή βούληση από τους πολιτικούς ηγέτες για γενναία μέτρα», επισήμανε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    Ο κ. βαν ντερ Λίντεν αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Λήδρα Πάλας με τη Δήμαρχο Λευκωσίας και τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας, λέγοντας ότι «με τις ενέργειές τους μπορούν να αποδείξουν ότι η συνεργασία αξίζει τον κόπο».

    «Πιστεύω ότι στη ζωή είναι πολύ σημαντικό όπως οι ηγέτες, είτε στο εθνικό, είτε στο τοπικό είτε στο παγκόσμιο επίπεδο, δίνουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες τους, όπως το δίνουν οι δύο δήμαρχοι», πρόσθεσε.

    Κάνοντας μια αποτίμηση της επίσκεψής του στην Κύπρο, είπε ότι ήδη προτού καν αφιχθεί ο ίδιος στο νησί, η επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία γιατί απάντησαν θετικά όλοι όσοι προσκλήθηκαν από τον ίδιο για δικοινοτικές επαφές στο Λήδρα Πάλας.

    «Ηταν μια επιτυχία ήδη εκ των προτέρων. Το ΣτΕ κατάφερε να φέρει κοντά τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες και αυτό από μόνο του ήταν μεγάλη επιτυχία. Τόσο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όσο και τα πολιτικά κόμματα και οι δύο δήμαρχοι, μου έδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν γιατί αυτό θα φέρει πολλά οφέλη για όλους μας, για όλους εσάς», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΟΗΕ

    Σε νέες διαβουλεύσεις με τη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία για το εμπόριο των κατεχόμενων περιοχών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Σχετικά με τα όσα λέγονται και γράφονται για το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και ερωτηθείς εάν μπορεί να οδηγήσει με τις προτάσεις της η γερμανική προεδρία σε διχοτομικές τάσεις, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι ``είμαστε δεσμευμένοι, όπως και η γερμανική προεδρία, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας να μην προβαίνουμε σε δηλώσεις για τα όσα συζητούμε``.

    Σε ερώτηση εάν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συναντήσεις, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι στη συνάντηση στο Παρίσι είχαν πει ότι θα πρέπει να συναντηθούν στο επόμενο διάστημα, ``γιατί``, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, ``ενδιαφέρεται και εκείνος να πάρει τις δικές μας εκτιμήσεις και τη δική μας θέση, όμως δεν έχει διευθετηθεί ακόμη τίποτα``.

    ``Οταν η Τουρκία προχώρησε στις απειλές κατά της Κύπρου αλλά και των γειτονικών μας χωρών, της Αιγύπτου και του Λιβάνου``, είπε ο κ. Λιλλήκας, ``είχα αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα, όπως και στον Επίτροπο της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κοινοποίηση και στους άλλους 26 Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών και έχω ενημερώσει για τις θέσεις μας``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ PATRICK DEVEDJIAN

    Ο Γάλλος βουλευτής Patrick Devedjian είναι ένας από τους ανθρώπους που πίστεψαν ειλικρινά και εργάστηκαν με σθένος για την ανάπτυξη μιας πραγματικής φιλικής σχέσης και δομημένης συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απονέμοντας του στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Μεγαλόσταυρο Μακαρίου Γ`.

    Από την πλευρά του, ο κ. Devedjian χαρακτήρισε την απονομή του Μεγαλόσταυρου Μακαρίου Γ` σε αυτόν ως σύμβολο επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που έχει την ευκαιρία να τιμήσει ένα πραγματικό φίλο της Κύπρου, το διακεκριμένο Γάλλο πολιτικό Patrick Devedjian.

    ``Με την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, διερμηνεύω, εκ μέρους όλων των Κυπρίων, τη βαθειά εκτίμησή μας προς τον κ. Devedjian για την ειλικρινή αγάπη του προς την Κύπρο και για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξή του στα δίκαια ολόκληρου του κυπριακού λαού``, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είπε πως από τη θέση του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, και αργότερα, κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών και Υπουργικών του καθηκόντων, ο Patrick Devedjian εργάστηκε ακούραστα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των Κυβερνήσεων και λαών της Γαλλίας και της Κύπρου, και για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ EUROCUP ALL STAR GAME

    Η Κύπρος φιλοξενεί για τρίτη συνεχή χρονιά το μοναδικό γεγονός καλαθόσφαιρας της Ευρώπης, το EuroCup All Star Game 2007, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 19 και 20 Μαρτίου στο στάδιο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό.

    Ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του EuroCup All Star Game 2007, Μάικλ Λοϊζίδης παρέθεσε διάσκεψη Τύπου όπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για το αθλητικό αυτό γεγονός.

    Σε χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Γραμματέας της FIBA Europe Ναρ Ζανολίν, ο οποίος ταξίδεψε στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξελικτική πορεία της διοργάνωσης της εκδήλωσης και τόνισε τη σημασία της τόσο για την Κύπρο όσο και για τον θεσμό.

    Η διοργάνωση περιλαμβάνει τον καλαθοσφαιρικό αγώνα Europe Vs Rest of the World όπου αγωνίζονται οι δώδεκα καλύτεροι Ευρωπαίοι παίκτες έναντι των 12 καλυτέρων μη-Ευρωπαίων παικτών. Ο αγώνας, που θα διεξαχθεί την Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007, αποτελεί ένα υπερθέαμα με διεθνείς ομάδες ψυχαγωγίας.

    Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος παγκοσμίου φήμης ομάδες μαζορετών, γνωστός παρουσιαστής από το NBA, ακροβάτες, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσει ο Κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης. Το διήμερο των εκδηλώσεων αποτελείται από σημαντικά συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν την ευρωπαϊκή καλαθόσφαιρα αλλά και την προπονητική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 February 2007 - 20:29:12 UTC