Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [03] ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΝΑ ΛΙΝΤ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ- ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος για να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, τόνισε στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή το δείπνο του κ. Ρεν με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Αλί Μπαμπατζάν, η Κριστίνα Νατζ, εκπρόσωπος του Φινλανδού Επιτρόπου, υπογράμμισε ότι για το θέμα των συμφωνιών ανόρυξης πετρελαίου που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατίας δεν έχει παρά να επαναλάβει προηγούμενη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απόλυτα κυρίαρχο κράτος να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες αυτές πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ απηύθυνε έκκληση για μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

    Για το δείπνο εργασίας του κ. Ρεν με τον Τούρκο διαπραγματευτή, η εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική», και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο Ολι Ρεν καλωσόρισε την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας ότι ο Επίτροπος παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στην Τουρκία για το άρθρο 301. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι η πρόοδος στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί κλειδί στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

    Σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών της 11ης Δεκεμβρίου 2006, ο Επίτροπος καλωσόρισε τη σταθερή πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε η εκπρόσωπος.

    Τέλος, ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για πιο ασφαλείας και ανταγωνιστικές αγορές.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τα ευρωτουρκικά και το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας κατά τις επαφές του στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας Dimitrij Rupel.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε αρχικά κατ` ιδίαν συνάντηση με τον κ. Rupel, την οποία ακολούθησαν συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ενώ ο κ. Rupel επέδειξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και της Κύπρου και της Αιγύπτου και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των τριών χωρών.

    Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης France Cukjati. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Cukjati, μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Cukjati χαρακτήρισε την απόφαση για εγκαθίδρυση κυπριακής Πρεσβείας στη Σλοβενία ως ένα πολύ θετικό και σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στη συνέχεια, ο κ. Λιλλήκας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Janez Drnovsek. Ο κ. Λιλλήκας συνεχάρη τον Πρόεδρο για την πρόσφατη ένταξη της χώρας του στην Ευρωζώνη και ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Drnovsek εξέφρασε την ευχή για ταχεία επίλυση του προβλήματος και επαναβεβαίωσε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΝΑ ΛΙΝΤ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σεμινάριο για την επίλυση πολιτισμικών συγκρούσεων και για την ανάπτυξη προγραμμάτων για τη νεολαία, στα οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτές και άτομα που ασχολούνται με τη νεολαία, διοργανώνουν στην Κύπρο το ευρω-μεσογειακό ``Ιδρυμα Αννα Λιντ`` για το Διάλογο των Πολιτισμών και ο κυπριακός φορέας του Ιδρύματος αυτού, σε συνεργασία με το Intercollege. Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, εξήντα σύνεδροι από 32 ευρω-μεσογειακές χώρες θα συμμετάσχουν στο Σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, από τις 19 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2007. Στο Σεμινάριο θα αναπτυχθούν οι ικανότητες των εκπαιδευτών και των ατόμων που ασχολούνται με τη νεολαία και με στόχο την αντιμετώπιση πολιτιστικών παραγόντων που συμβάλλουν στις συγκρούσεις.

    Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα βοηθήσουν τους αντίστοιχους φορείς των δικτύων του Ιδρύματος και την κοινωνία των πολιτών στη χώρα τους για να αναπτύξουν προγράμματα στον τομέα του διαπολιτισμικού διαλόγου και της επίλυσης συγκρούσεων. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν επίσης για τους μηχανισμούς επίλυσης συγκρούσεων με συγκεκριμένες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί από το Κέντρο Ανάλυσης Διαφορών και Τρόπων Επίλυσής τους, με συνεργάτες στον Λίβανο, το Μαρόκο και τη Γαλλία και σε συνεργασία με το ``Ιδρυμα Αννα Λιντ``.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Τράουγκοτ Σεφτχάλερ, Εκτελεστικός Διευθυντής του ``Ιδρύματος Αννα Λιντ``, και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και στην Ευρω- Μεσογειακή Επιτροπή, Χαράλαμπος Ιωαννίδης.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ- ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ

    Στους «4» του τουρνουά ατνισφαίρισης της Μασσαλίας πέρασε ο Μάρκος Παγδατής, ο οποίος νίκησε την Παρασκευή με 2 1 σετ τον Ρώσο Μιχαήλ Γιούζνι, νούμερο 22 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής, παρόλο που έχανε στο πρώτο σετ με 6 - 2, κέρδισε το δεύτερο με 7 - 6 και στο τρίτο πέτυχε να κάνει το μπρέικ που έψαχνε σε όλο τον αγώνα, καταφέρονοντας έτσι να κερδίσει το τρίτο σετ με 7 - 5.

    Το απόγευμα του Σαββάτου ο Μάρκος Παγδατής αναμετράται στα ημιτελικά με τον Φιλανδό Γιάρκο Νιέμινεν, νούμερο 20 στη βαθμολογική κατάταξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 February 2007 - 10:29:12 UTC