Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΙΤΗΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΙΤΗΣΗ

    Σημαντικό βήμα προς την ευρωζώνη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής την κατάθεση την Τρίτη επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση της αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ευρωζώνη έγινε μέσω της αποστολής επιστολής, περίπου ενάμιση σελίδας, τόσο στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια όσο και στο Διοικητή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, στην οποία η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχ για ένταξη στην ΟΝΕ.

    Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι έχει επιτευχθεί η ονομαστική σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας με τα κριτήρια και σημειώνεται ότι θα επιτευχθεί και η νομική σύγκλιση με την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν τόσο τα νομοσχέδια της εναρμόνισης της Κεντρικής Τράπεζας με το ευρωπαϊκό σύστημα Κεντρικών Τραπεζών όσο και το νομοσχέδιο μετάβασης της Κύπρου από τη λίρα προς το ευρώ, το οποίο διέπει όλους τους κανονισμούς για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ.

    ``Σε ανταπόκριση αυτής της αιτήσεως περιμένουμε ότι η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογήσουν το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο την Κύπρο από την άποψη της ετοιμότητας της για εισδοχή στην ευρωζώνη``, είπε ο κ. Σαρρής, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να επιδειχτεί και τη διετία 2007 και 2008 ``ο ίδιος ζήλος, η ίδια αποφασιστικότητα και η ίδια αποτελεσματικότητα που έχουμε επιδείξει το 2005 και το 2006`` για να συνεχίσει η Κύπρος να πληροί τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχ.

    Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα εξέτασης της αίτησης της Κύπρου, ο κ. Σαρρής είπε ότι η εξέταση της αίτησης θα γίνει Μάρτιο και Απρίλιο και θα ακολουθήσει η εξέταση των λεπτομερειών της αξιολόγησης από διάφορες οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιτροπές της ΕΕ, η έγκριση της αίτησης τον Ιούνιο του 2007 από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, η έγκριση της περί τον Ιούλιο από το Συμβούλιο Αρχηγών κρατών και το κλείδωμα της λίρας στη συνέχεια.

    ``Με βάση τα σημερινά δεδομένα πληρούμε πλήρως τα κριτήρια``, τόνισε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι βασική πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως η ένταξη στην ευρωζώνη ``θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα μείνουν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα, θα υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, θα υπάρξει διαφάνεια των τιμών``, δεν θα υπάρχει κόστος μετατροπής συναλλάγματος και θα εκμηδενιστεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

    Ο κ. Σαρρής είπε ότι δεν ανησυχεί την κυβέρνηση θέμα υποτίμησης της κυπριακής λίρας, η οποία, όπως είπε, ``έχει δείξει μεγάλη σταθερότητα για τα τελευταία 15 χρόνια`` και σημείωσε ότι ``μάλλον επιζήμιες είναι οποιεσδήποτε συζητήσεις για οιανδήποτε διαφοροποίηση της σχέσης λίρας και ευρώ``.

    Επίσης, ο κ. Σαρρής διαβεβαίωσε τόσο ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι ``πλήρως έτοιμο`` για το θέμα ενδεχόμενης στρογγυλοποίησης των τιμών ή αισχροκέρδειας και συνεργάζεται για το θέμα με διάφορους φορείς καταναλωτών και με μεγάλες εταιρείες.

    Είπε ακόμη ότι έχει καταρτιστεί συγκεκριμένος κατάλογος 30 με 40 προϊόντων από τους συνδέσμους καταναλωτών ``με τη σημασία που δίνουν``, όπως είπε, ``οι ίδιοι για τη σταθερότητα των τιμών ορισμένων προϊόντων`` και πρόσθεσε ότι ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει ``προϊόντα μαζικής κατανάλωσης που μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς``.

    Αναφερόμενος στο θέμα της πληροφόρησης των Κυπρίων, ο κ. Σαρρής είπε ότι οι ολιγότερο πληροφορημένοι είναι οι ηλικιωμένοι και σημείωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για πληροφόρηση των Κυπρίων θα επικεντρωθούν κυρίως προς αυτές τις ομάδες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 February 2007 - 14:29:12 UTC