Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ AΙΤΗΣΗΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ AΙΤΗΣΗΣ

    Αποστέλλεται εντός των ημερών η επιστολή με την οποία θα ζητείται επίσημα η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος ανέφερε ότι η επιστολή θα αποσταλεί τόσο στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια όσο και στο Διοικητή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

    Παράλληλα ο κ. Σαρρής είπε ότι το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα γίνει η αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας για ένταξη στην ΟΝΕ και διαβεβαίωσε ότι ``πληρούμε πλήρως τα κριτήρια για την είσοδο μας στην ευρωζώνη`` και ότι η εμπειρία της ευρωζώνης είναι μια εμπειρία χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων.

    Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και να εγκριθούν μέσα στο Μάρτιο από τη Βουλή νομοσχέδια σε σχέση με τη νομική σύγκλιση της Κύπρου με την ευρωζώνη που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας.

    Ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι τα κριτήρια του Μάαστριχτ ``πληρούνται με άνεση``, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη η ικανοποίηση των δεικτών να μην είναι κάτι ευκαιριακό, πρόσκαιρο και προσωρινό, αλλά να έχει το στοιχείο της διατηρησιμότητας, στοιχείο, όπως είπε, που έχουν αυτή τη στιγμή τα δημόσια οικονομικά.

    Σε σχέση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν μόλις 2,2% το 2006 σε σχέση με 2,9% που είναι το κριτήριο του Μάαστριχτ, η λίρα βρίσκεται 1,05 πιο πάνω από την κεντρική ισοτιμία που καθορίστηκε την 1η Μαϊου 2005 και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στην ευρωζώνη είναι 6,24%, ενώ τα κυπριακά επιτόκια μόλις 4,13%.

    Ο κ. Σαρρής και ο κ. Χριστοδούλου μιλούσαν σε γεύμα που παρέθεσαν από κοινού σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, προς Διευθυντές ΜΜΕ, και στο οποίο παρευρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ως Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, με την ευκαιρία της ενημερωτικής εκστρατείας για την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

    ``Εγω προσωπικά, η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς καμιά αμφιβολία, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι (η ένταξη στην ευρωζώνη) είναι εξίσου σημαντική, ίσως και πιο σημαντική από την είσοδο μας στην ΕΕ``, ανέφερε ο κ. Σαρρής, ο οποίος εξήρε τη δουλειά που επιτέλεσε ο προκάτοχός του στο Υπουργείο Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, πάνω στην οποία, όπως είπε, ``στηρίζεται η εμπιστοσύνη την οποία έχουμε ότι θα πληρούμε πλήρως τα κριτήρια Μάαστριχτ για την είσοδο μας στην ευρωζώνη``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι ``έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να εγκριθούν`` από τη Βουλή, εντός Μαρτίου, ορισμένα νομοσχέδια που αφορούν τη νομική σύγκλιση της Κύπρου, για να είναι, όπως είπε, ``σίγουροι αυτοί που μας αξιολογούν ότι όντως έχει επιτευχθεί η νομική σύγκλιση``.

    Επίσης, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την ανάγκη ``να γίνει πολλή δουλειά`` για να διατηρηθούν, όπως είπε, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια.

    Παράλληλα, ο κ. Σαρρής κάλεσε τα ΜΜΕ να βοηθήσουν ώστε ``να ενημερωθεί ο πολίτης και να μειωθεί στο ελάχιστο η αμφιβολία και ο σκεπτικισμός`` σε σχέση με την υιοθέτηση του ευρώ.

    ``Κάθε αλλαγή προβληματίζει τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον Κύπριο και είναι πολύ εύκολο να ενσπείρει κανένας αμφιβολίες και δυσκολίες όταν συνδέονται με κάποιαν αλλαγή``, είπε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο ``οι διάφορες σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης μας λένε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες αμφιβολίες όσον αφορά κυρίως το θέμα του πληθωρισμού``.

    Ο κ. Σαρρής επικαλέστηκε στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός μιας χώρας από την ένταξη στην ευρωζώνη ``επηρεάστηκε πολύ λίγο`` και η εμπειρία της ευρωζώνης είναι μια εμπειρία χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων.

    Παρόλο, συνέχισε, ότι αυτό είναι γεγονός, οι αμφιβολίες ενός πολίτη οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας συνεχίζουν να υφίστανται.

    Ανέφερε επίσης ότι έχει μεγάλη σημασία να βοηθήσουν όλοι ``για να επιτύχουμε σε αυτό το εγχείρημα, όπως είπε, ``που είναι κοινό για όλους μας``.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Κύπρος με την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ ``άρχισε ταυτόχρονα την αναμέτρησή της με την πιο μεγάλη πρόκληση της μακραίωνης ιστορίας της``, προσθέτοντας ότι ``αυτή η πρόκληση θα έχει αποτελεσματικά και τελεσφόρα αντιμετωπιστεί όταν θα έχουμε επιτύχει και την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση με την ένταξη στην ΟΝΕ``.

    Ο κ. Χριστοδούλου, αφού σημείωσε ότι τα κριτήρια ``πληρούνται με άνεση``, επεσήμανε ότι ``η ικανοποίηση των δεικτών δεν πρέπει να είναι κάτι ευκαιριακό, πρόσκαιρο και προσωρινό`` και εξέφρασε την ανάγκη η ικανοποίηση αυτή ``να έχει το στοιχείο της διατηρησιμότητας``.

    ``Αν αυτή η διατηρησιμότητα δεν αναδύεται μέσα από την πραγματικότητα δεν θεωρείται κανείς ότι πληροί τα κριτήρια και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για να μπει στη ζώνη του ευρώ``, προειδοποίησε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος σημείωσε ότι αν και ``τα δημόσια οικονομικά έχουν αυτή τη στιγμή το στοιχείο αυτό, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ φειδώ``.

    Σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι παρά τα προβλήματα με τις τιμές του πετρελαίου, το 2006 το κριτήριο ήταν 2,9% ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Κύπρου ήταν 2,2%.

    Αναφορικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία λίρας και ευρώ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ``έχουμε ένα ευχάριστο πονοκέφαλο, πώς να κρατήσουμε τη λίρα να μην υπερβεί το 2,25%`` και πρόσθεσε ότι ``αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 1,05 πιο πάνω από την κεντρική ισοτιμία που καθορίστηκε την 1η Μαϊου 2005``.

    Αυτό, συνέχισε, ``υποδηλώνεται και από τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων που είχαμε και οι οποίες υπερβαίνουν τα 600 εκατομμύρια λίρες το 10μηνο του 2006 σε σχέση με 560 εκ. λίρες το 2005``.

    Οσον αφορά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στην ευρωζώνη είναι 6,24%, ενώ τα κυπριακά επιτόκια είναι 4,13% που σημαίνει, όπως είπε, ότι ``πληρούμε και εδώ με πολλή ευχέρεια και αυτό το κριτήριο``.

    ``Αν είμαστε προσεκτικοί και συνετοί μπορούμε να μπούμε με κάποια άνεση στη ζώνη του ευρώ``, κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 February 2007 - 20:29:11 UTC