Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - OMAΔA ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ Τ/Κ - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [04] ΛΕΜΕΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ DIGITAL SHIP

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΛΗΔΡΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία και σεβασμό προς τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, για να φθάσουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να εκφράζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων - και όχι της Τουρκίας ή οποιωνδήποτε άλλων ξένων.

    Οι Τ/Κ ασφαλώς, τόνισε, θα είναι συνέταιροι σε αυτή την ομοσπονδιακή δημοκρατία και θα νέμονται από κοινού με τους Ε/Κ τα όποια καλά από την εξόρυξη πετρελαίου εφόσον θα υπάρξει εξόρυξη.

    Στην τοποθέτηση αυτή προέβη ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα στην εκμετάλλευση των πετρελαίων εφόσον έχουν αποδείξει στο σχέδιο Ανάν ότι είναι υπέρ της επανένωσης του νησιού.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που γνωρίζουμε , έχει δεχτεί επίθεση από την Τουρκία με πρόσχημα το γνωστό πραξικόπημα, το φασιστικό πραξικόπημα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και το διεθνή νόμο γενικότερα``, υπέδειξε.

    Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας, είπε, έχει καταδικαστεί κατ΄ επανάληψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς. Παράνομα η Τουρκία, συνέχισε, κατέχει μέρος της Κύπρου και φυσιολογικά νόμιμα η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο ως μέλος του ΟΗΕ.

    ``Οι Τ/Κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι και εταίροι μας - αυτό είναι αλήθεια - αλλά δυστυχώς δεν συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί δεν θέλουν να συμμετέχουν ή γιατί είναι υποχρεωμένοι να μην συμμετέχουν``, επεσήμανε.

    Είπε πως τα περί δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρα. ``Τα ΗΕ έθεσαν αυτό το σχέδιο μπροστά στον κυπριακό λαό, βεβαίως με την επιθυμία να το εγκρίνει, όμως μέσα στο ίδιο το σχέδιο περιλαμβάνεται πρόνοια, η οποία λέει ότι εάν η μια εκ των δύο κοινοτήτων δεν εγκρίνει αυτό το σχέδιο, αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει``, συμπλήρωσε.

    ``Αρα ας μην το παρουσιάζουν και ως λύση του κυπριακού προβλήματος ή τη δική τους συγκατάθεση σε αυτό το σχέδιο που βεβαίως φυσιολογική είναι η συγκατάθεση και της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας γιατί ακριβώς το σχέδιο ευνοούσε την Τουρκία και τις απαιτήσεις της, να μην το παρουσιάζουν ως κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε.

    Πρόσθεσε πως η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκεί και θα παραμείνει εκεί μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

    Η Τουρκία, ανέφερε, συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη και ως χωροφύλακας στην περιοχή.

    ``Είναι μια στάση απαράδεκτη η οποία διερωτώμαι γιατί μένει ουσιαστικά απαρατήρητη και χωρίς το οποιοδήποτε διάβημα από τα Ηνωμένα Εθνη``, σημείωσε.

    Είπε ότι η Κύπρος ως ανεξάρτητη χώρα, λειτουργεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, στα πλαίσια του Δικαίου της Θάλασσας και γενικότερα πολύ νόμιμα, γι αυτό θεωρώ τη στάση της Τουρκίας απαράδεκτη και εκτός διεθνούς νομιμότητας.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα δώσει στοιχεία για τη συμφωνία που συνήψε με την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τα πετρέλαια, είπε πως δεν γνωρίζει αν θα δώσει στοιχεία η κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Και να την ενημερώσει για τη συμφωνία, αυτό δεν λέει τίποτα, είπε. ``Δεν σημαίνει ότι γίνεται το δικό της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση του Λιβάνου την ενημερώσει για τη συμφωνία την οποία έχει κλείσει με την Κυπριακή Δημοκρατία``, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη ότι μόνο περιπολίες από λεγόμενες τ/κ δυνάμεις ασφαλείας γίνονται στην οδό Λήδρας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως για να ανοίξει η δίοδος υπάρχουν διαδικασίες.

    ``Εχω παραπέμψει πολλές φορές σε αυτές τις διαδικασίες μέσω των ΗΕ. Τα ΗΕ πρέπει να καλέσουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι. Κατ΄ εμάς είναι ο κατοχικός στρατός, όπως είπε και ο κ. Μπουγιούκανιτ, ο κ. Ερντογάν ο ίδιος, ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων - σε εκείνη την περιοχή - για να γίνει αναγκαία απαγκίστρωση, όπως έγινε σε όλες τις περιπτώσεις ανοίγματος διόδων και να λυθούν και άλλα ζητήματα ασφάλειας εκεί στην περιοχή της Λήδρας και τότε θα υπάρξει ελεύθερη - στο βαθμό που υπάρχει ελεύθερη - η διακίνηση όπως υπάρχει και σε άλλες διόδους``, συμπλήρωσε.

    Επανέλαβε ότι κακώς επιδεικνύονται διαβατήρια ή ταυτότητες και εκδίδεται η λεγόμενη βίζα. Είναι με δυσκολίες και παραβιάζοντας τη νομιμότητα, σημείωσε, που γίνονται αυτά τα πράγματα όμως χάριν της επικοινωνίας η δική μας πλευρά έκλεισε τα μάτια πάνω σε αυτό το ζήτημα διαχρονικά.

    ``Δεν θέλω να μπω στην φιλοσοφία του φταις εσύ, όχι - είναι εσύ που φταις. Εύχομαι και ελπίζω σύντομα, όχι να φανεί ποιος φταίει αλλά να μην φταίει κανένας και να αρχίσει αυτή η διαδικασία της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας που θα ασχοληθούν με την ουσία γιατί αυτό είναι που επιθυμούμε, αυτό είναι που πρέπει να επιθυμεί και η τ/κ ηγεσία, για να γίνει αναγκαία προετοιμασία για να φθάσουμε στο επόμενο στάδιο της συνάντησης και της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων κάτω από την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ για τελική λύση``, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - OMAΔA ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ Τ/Κ - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ

    Η Ομάδα Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Τουρκοκύπριους δεν νομιμοποιείται να διολισθήσει στη διαμόρφωση προτάσεων που τείνουν να αναβαθμίσουν πολιτικά μίαν παράνομη οντότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, διαβεβαιώνοντας ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες έχει ήδη ενεργοποιηθεί ώστε να απαλειφθούν τα οποιαδήποτε αρνητικά σημεία που δυνατόν να περιέχονται στο προσχέδιο έκθεσης της Ομάδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση της Ομάδας Επαφής με τους Τ/Κ και σε παρατήρηση ότι γίνονται κάποιες κινήσεις που έχουν στόχο την αναβάθμιση της εκπροσώπησης των Τ/Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Πασιαρδής διευκρίνισε ότι ``πρόκειται για ένα προσχέδιο έκθεσης και όχι για ένα τελικό και εγκεκριμένο κείμενο``, σημειώνοντας ότι ``δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, δεν έχει δημοσιοποιηθεί αυτή η έκθεση``.

    ``Τώρα, όσον αφορά τις φερόμενες εισηγήσεις που διαλαμβάνονται στο συγκεκριμένο προσχέδιο, όπως αυτό τουλάχιστον δημοσιεύθηκε στον Τύπο, μια πρώτη γενική παρατήρηση μας είναι ότι η εισήγηση για εγκαθίδρυση ενός μόνιμου διαλόγου με το κατοχικό καθεστώς και για παραχώρηση της ιδιότητας των παρατηρητών σε λεγόμενους βουλευτές αυτού του παράνομου καθεστώτος, υποδηλώνει μια τάση για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους``, επεσήμανε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να παρέμβει και να στηρίξει τα κράτη μέλη της τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις από την ανομβρία, διατύπωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ο κ. Φωτίου είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους συναδέλφους του «των μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ το θέμα των επιπτώσεων στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου όσον αφορά την ανομβρία».

    Είπε πως ήταν ξεκάθαρη η θέση, η οποία στηρίχθηκε από τους Υπουργούς Γεωργίας των μεσογειακών χωρών, ότι «η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβει και να στηρίξει τα κράτη μέλη τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν αρνητικές επιπτώσεις από την ανομβρία».

    Πρόσθεσε ότι θα αποσταλεί ξανά στην ΕΕ ένα έγγραφο με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από την ανομβρία και «όπως μας έχει υποσχεθεί η αρμόδια Επίτροπος, αυτό το θέμα θα την απασχολήσει πολύ σύντομα. Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να έχουμε μια στήριξη από την ΕΕ» είπε και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια μορφή θα πάρει η συγκεκριμένη στήριξη.

    [04] ΛΕΜΕΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ DIGITAL SHIP

    Η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού της ρόλου ως σημαντικού διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου, τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, χαιρετίζοντας το συνέδριο «Digital Ship», που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Λεμεσό το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο.

    Το παγκοσμίου εμβέλειας διήμερο συνέδριο ασχολείται με τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας που σχετίζονται με τα πλοία και τις ναυτιλιακές εταιρείες. Οι συμμετοχές στο Συνέδριο ξεπερνούν τις 200 και η πλειοψηφία των ομιλητών είναι υπάλληλοι τοπικών ναυτιλιακών εταιρειών, μελών του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου.

    Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών επεσήμανε πως η επιτυχία των μέτρων που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της κυπριακής σημαίας διαφαίνεται σήμερα καθώς από το Μάιο του 2006 η κυπριακή σημαία συμπεριλαμβάνεται πλέον στην άσπρη λίστα του Μνημονίου του Παρισιού.

    Σε χαιρετισμό του ο Β` Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Αντρέας Νεοφύτου ανέφερε πως η Κύπρος και ειδικότερα η Λεμεσός παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης πλοίων.

    Εξέφρασε επίσης την περηφάνια του Συμβουλίου για το γεγονός ότι ο κυπριακός εμπορικός στόλος βρίσκεται σήμερα στην 10η θέση παγκοσμίως και είναι ο 3ος μεγαλύτερος στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η ανάπτυξη του συνεχίστηκε μέσα στο 2006 και σήμερα σε αυτό περιλαμβάνονται 130 εταιρείες που εδρεύουν είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό ενώ ο συνολικός αριθμός των πλοίων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τα μέλη του Συμβουλίου φτάνουν τα 2,100.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 January 2007 - 12:29:17 UTC