Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] HΠΑ - ``ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ`` Τ/Κ

  • [01] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει «υγιή», αλλά παράλληλα επαναλαμβάνει τη σύστασή της για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, που είναι από τις σημαντικότερες στην ΕΕ.

    Αυτό επισημαίνει η Κομισιόν, στο πλαίσιο της εξέτασης του επικαιροποιημένο προγράμματος σύγκλισης της Κύπρου, που υιοθετήθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια.

    Οπως ανέφερε ο Ισπανός Επίτροπος, η Κύπρος εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά με καλό ρυθμό και αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, αλλά χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ιατροφαρμακευτικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού.

    Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο της κυπριακής κυβέρνησης για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση την 1η Ιανουαρίου 2007 και τις προθεσμίες που θα πρέπει να τηρηθούν, ο κ. Αλμούνια υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να υποβάλει το επίσημο αίτημα για ένταξη στην ευρωζώνη το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει το Μάιο την έκθεση με την εισήγησή της προς το Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει για την ένταξη των Ιούνιο, κατέληξε ο κ. Αλμούνια.

    Σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου, που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση στις 6 Δεκεμβρίου 2006 και αφορά την περίοδο 2006-2010, η Επιτροπή επισημαίνει ότι βάσει ρεαλιστικού μακροοικονομικού σεναρίου, η δημοσιονομική πολιτική στην Κύπρο προσανατολίζεται στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για διαρθρωτικό έλλειμμα (δηλαδή κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα μη λαμβανομένων υπόψη των έκτακτων και άλλων προσωρινών μέτρων), 0,5% του ΑΕΠ ως το 2008, και ισοσκελισμένες θέσεις τόσο σε ονομαστικές όσο και διαρθρωτικές τιμές ως τα τέλη της περιόδου που καλύπτει το πρόγραμμα. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το ακαθάριστο χρέος προβλέπεται να μειωθούν σε 0,1% και 46,1% του ΑΕΠ αντίστοιχα ως το 2010 (από 1,9% και 64,7% αντίστοιχα το 2006), επισημαίνει η Κομισιόν.

    Γενικά, οι δημοσιονομικές πολιτικές ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι σχετικά με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος φαίνονται συνολικά ισορροπημένοι, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός του δείχνει επαρκής ώστε να διασφαλισθεί ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος ως το 2008 και θα διατηρηθεί στη συνέχεια, λόγω του περιορισμού των δαπανών και των προοπτικών ισχυρής ανάπτυξης. Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να πλησιάσει την τιμή αναφοράς 60% του ΑΕΠ ως το 2007 και να συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα έτη. Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού προβλέπεται να είναι τόσο σημαντικό ώστε η Κύπρος αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο σχετικά με τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

    Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στην Κύπρο να ελέγξει τις δαπάνες των δημόσιων συντάξεων και να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ώστε να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους.

    [02] HΠΑ - ``ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ`` Τ/Κ

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη χαλάρωση της «οικονομικής απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων ως τρόπου για μείωση των διαφορών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και ως εκ τούτου της διευκόλυνσης της επανένωσης του νησιού, αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση για το κείμενο που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε σχέση με το εμπόριο με τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως «είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε την ΕΕ να τηρεί τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι των Τ/Κ το 2004.»


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 January 2007 - 12:29:14 UTC