Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΜΟΥΦΤΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ

    Η απομάκρυνση μιας παράνομης γέφυρας δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρείται ως μια εντυπωσιακή παραχώρηση και υποχώρηση της τουρκικής πλευράς, έναντι της οποίας η δική μας πλευρά υποχρεούται να ανταποκριθεί με προσφορά ανταλλαγμάτων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, κληθείς να σχολιάσει την έναρξη της αποσυναρμολόγησης από το κατοχικό καθεστώς της γέφυρας στην οδό Λήδρας.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η άρση μιας παρανομίας από τους παρανομίσαντες δεν μπορεί ούτε να χειροκροτείται ως ευγενής χειρονομία καλής θέλησης ούτε να ανταμείβεται με αντιπαροχές από μέρους μας».

    Υπογράμμισε παράλληλα πως για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας «δεν αρκεί η κατεδάφιση μόνο μιας γέφυρας. Οι προτάσεις μας που είναι ήδη γνωστές, δεν έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση οποιασδήποτε πολιτικής σκοπιμότητας. Σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την ομαλή και ασφαλή διακίνηση των πολιτών από το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης», είπε.

    Αφού επεσήμανε πως «με απόφαση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και με την πλήρη συμμόρφωση της τ/κ ηγεσίας, άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες αποσυναρμολόγησης της γέφυρας», ο κ. Πασιαρδής είπε πως «παράνομα ανεγέρθη η γέφυρα και παράνομα υπήρχε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν τώρα η γέφυρα κατεδαφίζεται και η παρανομία αίρεται αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβραβευθούν οι παρανομίσαντες με επίδοση πιστοποιητικών καλής θέλησης και με απονομή πολιτικών ευσήμων και επάθλων».

    Ερωτηθείς εάν μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, για να ανοίξει ο δρόμος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «για την κυβέρνηση υπάρχουν και ισχύουν οι προτάσεις που έχει υποβάλει το Δεκέμβρη του 2005, και είναι έτοιμη να συζητήσει αυτές τις προτάσεις μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ», με στόχο τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, τη διευκόλυνση των επαφών και της επικοινωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα από μέρους μας.

    «Ποιος είναι ο στόχος της διάνοιξης της οδού Λήδρας; Εμείς λέμε και το εννοούμε και η τουρκική πλευρά λέει, χωρίς να είναι βέβαιο ότι το εννοεί, ότι ο στόχος της διάνοιξης της οδού Λήδρας είναι η ασφαλής διακίνηση των πολιτών και η καλλιέργεια ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσω της επαφής και της επικοινωνίας των δυο κοινοτήτων», σχολίασε.

    «Η ασφάλεια όμως των πολιτών δεν κατοχυρώνεται με τη διατήρηση ετοιμόρροπων κτιρίων και ναρκών στην περιοχή, ούτε ασφαλώς προωθείται κλίμα εμπιστοσύνης και καλής θέλησης, με την προκλητική παρουσία τουρκικών στρατιωτικών περιπόλων και συμβόλων του ψευδοκράτους», ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

    «Επομένως η απλή κατεδάφιση μιας γέφυρας, ακόμα και η απομάκρυνση ενός τοίχου, δεν εξυπηρετούν το στόχο που πρέπει να έχει η διάνοιξη της οδού Λήδρας», είπε ο κ. Πασιαρδής, σημειώνοντας πως «αυτό το στόχο τον εξυπηρετεί μόνο η υλοποίηση των προτάσεων που έχουμε πριν από ένα περίπου χρόνο υποβάλει».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως «η πρωτοβουλία για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας ανήκει σε εμάς και όχι στην τουρκική πλευρά. Πρώτοι εμείς υποβάλαμε σχετικές προτάσεις το Δεκέμβρη του 2005 και τις επαναλάβαμε τον Ιούλιο του 2006. Η τουρκική πλευρά, με καθυστέρηση ενός ακριβώς χρόνου από την κατάθεση των προτάσεών μας, επέλεξε από το σύνολο των προτάσεών μας μόνο μια, την κατεδάφιση της γέφυρας και την εξήγγειλε ως δική της πρωτοβουλία, διαφημίζοντάς την μάλιστα σαν μια συγκλονιστική κίνηση».

    Υπογράμμισε πως «εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, ούτε και η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να διεκδικεί πρωτοβουλίες που δεν της ανήκουν».

    «Δεν έχουμε μάλιστα πρόβλημα να εκχωρήσουμε στην τουρκική πλευρά την πατρότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, εάν αυτή η εκχώρηση πρόκειται να βοηθήσει την ομαλή διάνοιξη της οδού Λήδρας», επεσήμανε.

    Ανέφερε ακόμη πως δεν έχει ακούσει από κανένα, είτε δικό μας, είτε ξένο να πει ότι οι προτάσεις μας είναι υπερβολικές ή παράλογες.

    «Κανένας δεν είπε ότι αυτές οι προτάσεις μας στερούνται σοβαρότητας και λογικής. Εάν λοιπόν όλοι δέχονται ότι αυτά που προτείνουμε είναι ορθά και λογικά και αναγκαία, γιατί η τουρκική πλευρά μένει μόνο στο θέμα της κατεδάφισης και δεν προσέρχεται σε ένα διάλογο με την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ; Εάν πραγματικά θέλει και επιδιώκει τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, τι είναι αυτό που την ανησυχεί εάν απομακρυνθεί κάθε εμπόδιο που καθιστά επισφαλή και επικίνδυνη τη διακίνηση των πολιτών;» διερωτήθηκε.

    Ερωτηθείς εάν έχει απαντήσει η τουρκική πλευρά στο να προσέλθει σε διάλογο, μέσω των ΗΕ, για την ασφάλεια των ΗΕ, για τις νάρκες και όλα αυτά, ο Εκπρόσωπος είπε πως «μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιαδήποτε απάντηση από τουρκικής πλευράς στη σχετική πρόταση που υποβάλαμε εμείς στην Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ», ανέφερε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση της τουρκικής πλευράς να κατεδαφίσει τη γέφυρα «εμείς υποβάλαμε τη σχετική πρότασή μας μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ».

    «Δεν έχω λόγους να αμφισβητώ ότι η Ειρηνευτική Δύναμη διαβίβασε αυτή την πρόταση. Εχω λόγους να αμφισβητώ ότι η τ/κ πλευρά δεν λέει την αλήθεια ότι δεν γνωρίζει αυτή την πρότασή μας. Η πρότασή μας είναι εκεί, όπως εκεί είναι και η προθυμία και η ετοιμότητά μας να συζητήσουμε όλες ανεξαίρετα τις πτυχές που αφορούν την ομαλή και ασφαλή διάνοιξη της οδού Λήδρας», επεσήμανε.

    Σε παρατήρηση πως ο τουρκικός και ο τ/κ Τύπος έχουν προβάλει την «τόλμη» του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να τα βάλει με τους στρατιωτικούς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε: «Εγώ δεν αντιλήφθηκα τον κ. Ταλάτ να τα βάζει με στρατιωτικούς. Το μόνο που έχω αντιληφθεί και το μόνο που γνωρίζω είναι τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, με την οποίαν ο τουρκικός στρατός λέει ότι το συγκεκριμένο θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας ανήκει στην αποκλειστική του ευθύνη και κατά συνέπεια ο κ. Ταλάτ είναι αναρμόδιος να αποφασίζει και να συζητά αυτό το θέμα».

    Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει εάν ο κ. Ταλάτ είναι σε θέση να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση πάνω στον τουρκικό στρατό. «Πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος ο κ. Ταλάτ το πιστεύει αυτό. Υπάρχει η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού που πιστεύω ότι είναι αρκετά εύγλωττη για να απεικονίσει μια πραγματικότητα», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ο κ. Ταλάτ ζήτησε κατά τις επαφές του στην Αγκυρα την αποχώρηση αριθμού τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «εμείς δεν έχουμε τέτοια πληροφορία εάν ζήτησε και εάν πήρε αυτή την εξουσιοδότηση».

    Πρόσθεσε πως και εάν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, «ελπίζω να μην παρουσιαστεί και αυτό ως ένα είδος αιφνιδιασμού».

    Ο κ. Πασιαρδής επεσήμανε πως «οι αιφνιδιασμοί και οι εντυπωσιακές κινήσεις είναι κατά κανόνα στην ευχέρεια του θύτη και όχι του θύματος».

    Ανέφερε πως εάν αληθεύει αυτό που λέχθηκε και εάν η Τουρκία έχει σίγουρα την ευχέρεια να αποσύρει αύριο το πρωί 1000 στρατιώτες από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς βέβαια να διαφοροποιείται η κατάσταση της παράνομης κατοχής, ενώ σίγουρα εμείς δεν έχουμε την ευχέρεια να αποστρατεύσουμε 1000 άνδρες της ΕΦ.

    «Μια ενδεχόμενη τέτοια απόσυρση, που στην ουσία δεν σημαίνει τίποτα, δεν μπορεί να χαιρετιστεί ούτε από τους ξένους, ούτε από κάποιους δικούς μας ως ένας εποικοδομητικός αιφνιδιασμός εκ μέρους του εισβολέα και κατακτητή, ούτε ασφαλώς να εξυμνείται ως μια βαρυσήμαντη ενέργεια, για την οποίαν θα πρέπει να τιμηθεί η τουρκική πλευρά», επεσήμανε, σημειώνοντας πως «τη δυνατότητα να αιφνιδιάζει με εντυπωσιακές απλώς χειρονομίες έχει περισσότερο η αδικούσα πλευρά και όχι η αδικημένη».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη πως πρέπει να συμπορευτούμε με εκείνες τις δυνάμεις στα κατεχόμενα που αντιδρούν ή αντιστέκονται στην κατοχή, υπονοώντας και τον κ. Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ο κ. Ταλάτ είναι ο επίσημος συνομιλητής μας, στην προσπάθεια να βρούμε μια λύση στο Κυπριακό. Δεν γνωρίζω πόσα περιθώρια έχει ο κ. Ταλάτ να αποφασίζει μόνος του. Πιστεύω όμως, και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί, ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το Κυπριακό έχει η Αγκυρα και όχι η τ/κ ηγεσία».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ προκειμένου να προχωρήσουν διάφορα θέματα, όπως η Λήδρας και η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε σε ό,τι αφορά τη Λήδρας ότι «το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού διαβεβαιώνει με την ανακοίνωσή του ότι το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας είναι της αποκλειστικής ευθύνης του και κατά συνέπεια ο κ. Ταλάτ είναι αναρμόδιος να αποφασίσει και να συζητήσει αυτό το θέμα».

    «Επομένως ποιο νόημα και κυρίως ποιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει μια συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το θεωρούμενο από τον τουρκικό στρατό ως αναρμόδιο κ. Ταλάτ, στον οποίον βασικά απαγορεύεται από τον κατοχικό στρατό να συζητά στρατιωτικής φύσεως θέματα; διερωτήθηκε ο κ. Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε πως «αυτή η ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου απαντά και σε εκείνους από τη δική μας πλευρά που σπεύδουν να εισηγηθούν μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη για να συζητήσουν το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας».

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ για συζήτηση επί του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτές οι συναντήσεις προβλέπονται από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου «εάν και εφόσον βέβαια προχωρήσουν οι συνομιλίες, τόσο στις τεχνικές επιτροπές, όσο και στις ομάδες εργασίες των εμπειρογνωμόνων, με στόχο να επισκοπούν το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί σε αυτές τις ομάδες και σε αυτές τις επιτροπές και να δίνουν περαιτέρω οδηγίες».

    «Με δεδομένο ότι ακόμα οι τεχνικές επιτροπές δεν έχουν συσταθεί, ούτε οι ομάδες εργασίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σκοπός μιας τέτοιας συνάντησης, εκτός από το να δοθεί απλώς μια εντύπωση ότι συναντήθηκαν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων χωρίς όμως να υπάρξει οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του λεγόμενου συντάγματος του ψευδοκράτους που αυτή τη στιγμή δίνει εξουσία στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν έχει αυτή τη δυνατότητα ο κ. Ταλάτ και πως αυτό είναι και θέμα της λεγόμενης βουλής.

    Πρόσθεσε πως «γενική είναι η πεποίθηση ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ή προς οποιανδήποτε άλλη κατεύθυνση, θα πρέπει εκ των προτέρων να τυγχάνει της έγκρισης της Αγκυρας».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Αναστασιάδη περί ``δυο μέτρων και δυο σταθμών`` επειδή δεν ζητούμε την άρση των κατοχικών συμβόλων από τον Αγιο Δομέτιο ή τις άλλες διόδους αλλά ζητούμε την άρση τους στην οδό Λήδρας, ο Εκπρόσωπος είπε πως «η διάνοιξη της οδού Λήδρας έχει μια ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τα άλλα σημεία διέλευσης. Δεν είναι μέτρα και δυο σταθμά. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο δρόμο», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως όλα τα θέματα που αφορούν στη διάνοιξη του δρόμου περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση και είναι προς συζήτηση όχι για τροποποίηση αλλά για την εφαρμογή τους.

    Πρόσθεσε πως «δεν υποβάλαμε όρους στην τουρκική πλευρά, ούτε καν προϋποθέσεις, υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις και κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τη λογικότητά τους».

    «Κανένας δεν είπε ότι αυτές οι προτάσεις είναι είτε υστερόβουλες, είτε υπερβολικές, είτε παράλογες. Ολοι δέχονται ότι είναι λογικές και αναγκαίες αυτές οι προτάσεις, εάν βέβαια ο στόχος είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας, και για εμάς αυτός είναι ο στόχος και αυτό το στόχο εξυπηρετούν οι προτάσεις μας», ανέφερε.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΜΟΥΦΤΗ

    Η πόρτα της Αρχιεπισκοπής είναι ανοικτή για τον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`, σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση του Αχμέντ Γιονλούερ να ακυρώσει την προγραμματισμένη για χθες συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή.

    ``Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την πόρτα μας ανοικτή. Οποτε θέλει να έλθει θα είναι χαρά μας. Τους είπα πολλές φορές με τους Τ/Κ δεν έχουμε καμία διαφορά``, ανέφερε ο Χρυσόστομος Β` και συνέχισε: ``Υπήρξαμε φίλοι συνεργάτες, περάσαμε επί αιώνες πολλούς συνεργαζόμενοι, επιθυμούμε να ξανάλθουν εκείνες οι καλές ημέρες που ζούσαμε μαζί με τους Τ/Κ, αλλά δεν μπορούμε να μην βλέπουμε την εισβολή και την κατοχή, τη λεηλασία των κατεχομένων περιοχών μας. Μας πήραν τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τα ιερά και τα όσιά μας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους πούμε ευχαριστώ για αυτό που έκαναν``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 January 2007 - 14:29:18 UTC