Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΟΡΕΠΕΡ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΔΕΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΟΡΕΠΕΡ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) για το άνοιγμα του κεφαλαίου Βιομηχανία-Επιχειρήσεις, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, είναι σύμφωνη με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι το κάθε κράτος μέλος σε επίπεδο Διακυβερνητικής Διάσκεψης διατηρεί το δικαίωμα να επιτρέψει ή όχι το άνοιγμα κεφαλαίων, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο και τα κριτήρια που καθορίζονται για τη συμμόρφωση των αιτητριών χωρών.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το οδόφραγμα στο τέρμα της οδού Λήδρας, αν δεν κατεδαφιστεί η γέφυρα που έκτισε ο κατοχικός στρατός και φύγουν όλα τα σύμβολα που έχουν αναρτήσει για να το καταστήσουν συνοριακό φυλάκιο.

    Για τα ευρωτουρκικά, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξετάζει κάθε κεφάλαιο στις ετναξιακές διαπραγματεύσεις αναλόγως των περιστάσεων που επικρατούν, των θέσεων της Τουρκίας, του περιεχομένου του κεφαλαίου και του τρόπου με τον οποίο προβάλλεται.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οκτώ κεφάλαια για τα οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι παγώνονται δεν ανοίγουν, σημειώνοντας ότι αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

    ``Το κάθε κεφάλαιο``, είπε, ``θα εξετάζεται αναλόγως των περιστάσεων, αναλόγως της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τι είναι το περιεχόμενο του κάθε κεφαλαίου``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``αυτό που έγινε χθες επιβεβαιώνει, μάλιστα θα έλεγα, με πολλή κατανόηση από τους εταίρους εξαιρουμένων των χωρών οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν την άποψη ότι πρέπει να είναι απρόσκοπτη η πορεία της Τουρκίας ανεξαρτήτως του αν συμμορφώνεται ή όχι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και νομίζω ότι έρχεται να διαψεύσει αυτούς που έλεγαν η Κύπρος στη γωνιά``.

    Ανέφερε πως όλα αυτά γράφονταν στον Τύπο από κάποια έντυπα πριν από δύο μέρες.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξε την Τετάρτη μια προσπάθεια να ασκηθούν κάποιες πιέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ``ποιες πιέσεις;``.

    Είπε ότι «μερικές χώρες ούτε το κρύβουν, ούτε παρασκηνιακά δρουν, λένε ότι πιστεύουν ότι ήδη οι κυρώσεις προς την Τουρκία είναι αρκετά σοβαρές``. ``Αλλες``, πρόσθεσε, ``πιστεύουν ότι είναι ελαφρές και επομένως όλα τα άλλα κεφάλαια πρέπει να ανοίγουν απρόσκοπτα χωρίς καμία δυσκολία``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «είναι χώρες οι οποίες δεν συμφωνούν με αυτή τη θέση και βεβαίως η Κύπρος είναι αυτή η οποία διεκδικεί το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών μελών να αποφασίζουν για κάθε ένα χωριστό κεφάλαιο, με βάση τα κριτήρια του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της κατεδάφισης της γέφυρας στο τέρμα της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε δεν έχει υπόψη του οποιεσδήποτε εξελίξεις, σημειώνοντας ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γνωστές και στα Ηνωμένα Εθνη και στους Τουρκοκύπριους πως ``αν δεν κατεδαφιστεί πρώτα η γέφυρα, δεν υπάρχει θέμα συζήτησης``.

    «Δεν πρόκειται», είπε, «να ανοίξει το οδόφραγμα αν δεν κατεδαφιστεί η γέφυρα και φύγουν όλα τα σύμβολα που έχουν αναρτήσει για να το καταστήσουν συνοριακό φυλάκιο».

    [02] ΔΕΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Την ελπίδα να μπορέσει να επιστρέψει τα πρώτα λείψανα σε οικογένειες αγνοουμένων μέχρι τον Απρίλη του 2007 εκφράζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), η οποία είχε σήμερα την τελευταία συνεδρία της για το 2006. Η ΔΕΑ αναφέρει πως μέχρι αυτή τη στιγμή, 160 λείψανα βρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο όπου υποβάλλονται σε αναλύσεις και ετοιμάζονται για εξετάσεις DNA.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει πως αυτή συμπλήρωσε την 93η συνεδρία της. Προστίθεται πως κατά το 2006, η ΔΕΑ επισημοποίησε και ξεκίνησε το Πρόγραμμα της Εκταφής, Αναγνώρισης και Επιστροφής Λειψάνων Αγνοούμενων Προσώπων στην Κύπρο. Το πρόγραμμα, σημειώνεται, υλοποιείται από δικοινοτικές ομάδες τις οποίες αποτελούν τόσο Ε/Κ όσο και Τ/Κ επιστήμονες.

    Αυτές οι ομάδες, υπό την καθοδήγηση της αργεντινής ιατροδικαστικής ανθρωπολογικής ομάδας (EAAF), πραγματοποιούν εκταφές λειψάνων σε όλο το νησί και κάνουν ανθρωπολογικές αναλύσεις στα λείψανα που φυλάγονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο, που κτίστηκε από τη ΔΕΑ στην Προστατευόμενη από τα ΗΕ Περιοχή στη Λευκωσία. Μια δικοινοτική ομάδα επιστημόνων θα κάνει επίσης ταυτοποιήσεις με τη μέθοδο του DNA, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται πως η ΔΕΑ ελπίζει να μπορέσει να επιστρέψει τα πρώτα λείψανα σε οικογένειες μέχρι τον Απρίλη του 2007 και βρίσκεται σε στενή επαφή με τους αντίστοιχους συνδέσμους οικογενειών των αγνοουμένων.

    Οπως αναφέρεται, «ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα το 2007 ανέρχεται γύρω στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΑ έχει εξασφαλίσει ουσιαστικές χορηγίες και η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές της για εξεύρεση χρημάτων. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια». Προστίθεται πως το 2007, η ΔΕΑ θα επαναρχίσει τις διερευνητικές της δραστηριότητες για να εξακριβώσει την τύχη των αγνοουμένων, επιπρόσθετα με το τι θα αποφέρει η διαδικασία εκταφής και αναγνώρισης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 December 2006 - 12:29:21 UTC