Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [03] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΕΕ - ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορά την Τουρκία, έχει ως ακολούθως:

    Το Συμβούλιο σημειώνει την έκθεση της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2006 και χαιρετίζει τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις που εμπεριέχει.

    Το Συμβούλιο χαιρετίζει τη συνεχή πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, αλλά εκφράζει λύπη για την επιβράδυνση του ρυθμού μεταρρυθμίσεων που σημειώθηκε το 2006. Είναι απαραίτητο όπως η Τουρκία καταβάλει αποφασιστικές προσπάθειες για εντατικοποίηση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων και για εφαρμογή της, με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να διασφαλίσει τη μη ανάκλησή της και τη συνέχισή της. Η ουσιαστική και τεχνική προετοιμασία των διαπραγματεύσεων έχει προχωρήσει καλά. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι, σε συμφωνία με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, η εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνεχίζει να οδηγείται από την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά στην προετοιμασία για την ένταξη. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο σημειώνει ότι χρειάζεται να καταβληθούν περαιτέρω ουσιαστικές προσπάθειες για να ενδυναμωθεί η ελευθερία της έκφρασης, η θρησκευτική ελευθερία, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των συντεχνιών και του ελέγχου των πολιτών από το στρατό. Σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, η Τουρκία επίσης χρειάζεται να δεσμευτεί για σχέσεις καλής γειτονίας και για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης, εάν κριθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και σημειώνει ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή, χωρίς διακρίσεις, του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης.

    Το Συμβούλιο καλωσορίζει τις συστάσεις της Κομισιόν στις 29 Νοεμβρίου και σε αυτό το πλαίσιο συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη στη Διακυβερνητική Διάσκεψη δεν θα αποφασίζουν για το άνοιγμα κεφαλαίων που αφορούν τομείς σχετικά με τους περιορισμού της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι που να διαπιστώσει η Κομισιόν ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που αφορούν το επιπρόσθετο πρωτόκολλο.

    Πρόκειται για τα εξής κεφάλαια: Χρηματοδοτικές Υπηρεσίες, Γεωργία-Ανάπτυξη Υπαίθρου, Αλιεία, Μεταφορές, Τελωνειακή Ενωση, Εξωτερικές Σχέσεις, Ελεύθερη Διακίνηση Αγαθών, Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών.

    Το Συμβούλιο συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη στη Διακυβερνητική Διάσκεψη δεν θα αποφασίζουν το προκαταρκτικό κλείσιμο κεφαλαίων μέχρι να διαπιστώσει η Κομισιόν ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που αφορούν το επιπρόσθετο πρωτόκολλο.

    Το Συμβούλιο θα παρακολουθεί και θα εκτιμά την πρόοδο στα θέματα που περιλαμβάνονται στη δήλωση της 21 Σεπτεμβρίου 2005. Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να ενημερώνει επί του θέματος στις επόμενες ετήσιες εκθέσεις, ειδικά το 2007, 2008 και 2009, ανάλογα.

    Το Συμβούλιο τονίζει ότι η διαδικασία εξέτασης (screening process) τώρα θα συνεχιστεί και κεφάλαια για τα οποία η τεχνική προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί θα ανοίγουν σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.

    Το Συμβούλιο προσβλέπει σε μια γρήγορη πρόοδο σε αυτά τα θέματα.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    H κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Χριστόδουλου Πασιαρδή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα ομόφωνα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    «Δεν θριαμβολογούμε για αυτή την κατάληξη. Αλλά και δεν υποτιμούμε την ουσιαστική σημασία της», ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους τους, έδωσαν μια σκληρή μάχη για να εξουδετερωθούν έντονες αντιδράσεις άλλων εταίρων και να ικανοποιηθούν τελικά κάποια από τα κύρια αιτήματα της πλευράς μας, προσθέτοντας πως «τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στους βασικούς στόχους που θέσαμε».

    [03] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι «ευτυχής» για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αχρενκίλντε-Χάνσεν.

    Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο ο κ. Μπαρόζο είναι επίσης «ευτυχής» διότι η απόφαση βασίζεται στις συστάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χθεσινή απόφαση δημιουργεί μια «γερή βάση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία``, κατέληξε η εκπρόσωπος


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 December 2006 - 14:29:19 UTC