Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι αν αναβαλλόταν για λίγο το δημοψήφισμα και όλοι εργάζονταν λίγο σκληρότερα, ίσως να μπορούσε να επιλυθεί το Κυπριακό. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σίγουρος αν αυτό θα συνέβαινε.

    Ο κ. Ανάν προέβη στις δηλώσεις αυτές σε εκδήλωση του Διεθνούς Φόρουμ Γυναικών στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γενικός Γραμματέας και η σύζυγός του, Νέιν, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα.

    Μετά από τις ομιλίες του κ. Ανάν και της συζύγου του, υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους, πολλοί από τους οποίους ήταν μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ερώτηση από την Φάτιμα Γκαμπάρι, σύζυγο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σε ποιο θέμα, αν του δινόταν η ευκαιρία, θα ενεργούσε διαφορετικά από ό,τι ενήργησε, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε χαριτολογώντας στην κυπριακή γελοιογραφία που απεικονίζει τον ίδιο και τον κ. Γκαμπάρι και ένα σερβιτόρο να ρωτά ``Καφέ ή Γκαμπάρι;`` και σημείωσε ότι σίγουρα στα 10 χρόνια της θητείας υπήρξαν φορές που ευχήθηκε να είχε πράξει διαφορετικά ή αν ενεργούσε διαφορετικά ίσως τα αποτελέσματα να ήταν άλλα.

    Πρόσθεσε ότι ένα θέμα στο οποίο ``αφιερώσαμε αρκετά μεγάλο χρόνο που όμως στο τέλος δεν πετύχαμε, ήταν η Κύπρος``.

    ``Αυτό το αναφέρω γιατί το θέμα έχει γίνει πολύ επίκαιρο και επίσης περιπλέκει τη ζωή στην ΕΕ. Οταν εν τέλει ολοκληρώσαμε ένα πακέτο και το πήγαμε σε δημοψήφισμα, δεν πετύχαμε συμφωνία``, είπε.

    Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι την πρώτη φορά στη Χάγη εργάστηκαν μέχρι τις 5 το πρωί αλλά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν συμφωνία.

    Πρόσθεσε ότι αργότερα έσπρωξαν το θέμα και τελικά πήγαν στο Μπούργκεστοκ και έθεσαν την πρόταση σε δημοψήφισμα, στο οποίο η τ/κ κοινότητα ψήφισε ``ναι`` και η ε/κ κοινότητα ψήφισε ``όχι``, σημειώνοντας ότι ``βέβαια αυτό σήμαινε ότι το δημοψήφισμα απέτυχε``.

    Μετά, είπε, υπήρξε το ερώτημα κατά πόσο η ΕΕ θα έπρεπε να δεχθεί μια διαιρεμένη Κύπρο στους κόλπους της ή να περιμένει την επανένωση.

    ``Προσπαθήσαμε πολύ σκληρά να πετύχουμε την επανένωση ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί``, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έγινε κατορθωτό και τώρα υπάρχει μια διαιρεμένη Κύπρος εντός της ΕΕ που επίσης περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

    ``Για όλους εμάς που είμαστε αναμειγμένοι με το θέμα, κάθε φορά που πάμε στην περιοχή, αυτό το θέμα προκύπτει`` στις συζητήσεις, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι, ``ίσως, αν αναβάλλαμε το δημοψήφισμα για λίγο και εργαζόμαστε λίγο σκληρότερα, να μπορούσαμε να επιλύσουμε το πρόβλημα``, αλλά σημείωσε ότι ``δεν είμαι όμως απόλυτα σίγουρος``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Η εισήγηση Γαλλίας και Γερμανίας για την Τουρκία δεν αναφέρεται σε επαναξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το 2009 αλλά μετά τις τουρκικές εκλογές και πριν τις ευρωπαϊκές, δήλωσε από την Κίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν η εισήγηση περιλαμβάνει θέμα κυρώσεων για την Τουρκία, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αυτή είναι η άποψη των δυο χωρών. Μακάρι να γίνει δεκτή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 December 2006 - 10:29:20 UTC