Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ
  • [02] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΕΣΤΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι χωρίς τον καθορισμό νέου ραντεβού και ενός νέου χρονικού πλαισίου, εντός του οποίου θα γίνει επαναξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η χώρα αυτή δεν θα είχε κανένα κίνητρο να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις της.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν μεγάλες χώρες τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θέλουν να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία, χώρες οι οποίες διαθέτουν σημαντικούς μοχλούς πίεσης πάνω στους εταίρους ή σημαντικά μέσα για να προσφέρουν είτε ανταλλάγματα είτε να αφαιρούν οφέλη από εταίρους.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Παρίσι όπου θα έχει επαφές με τη γαλλική κυβέρνηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με τη Γαλλία η Κύπρος έχει «ένα ανοικτό πολιτικό διάλογο τόσο για διμερή θέματα όσο και για θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Πρόσθεσε ότι κύριο αντικείμενο των επαφών του θα είναι οι εξελίξεις στις ευρωτουρκικές θέσεις ενώ θα ενημερωθεί και για τη συζήτηση και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

    «Εκτιμώ ως πολύ σημαντικό ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αποφασίσει και έχουν κοινή θέση όσον αφορά τον καθορισμό ενός νέου ραντεβού για μια νέα αξιολόγηση της Τουρκίας και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών», είπε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης πως «εάν το χρονοδιάγραμμα είναι 18 μήνες ή δύο χρόνια αυτό δεν έχει τόση μεγάλη σημασία. Σημασία έχει το γεγονός ότι θα υπάρχει νέα αξιολόγηση της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν στις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση νοιώθει μόνη μέσα στην Ενωση των 25 και πρόσθεσε πως «αντίθετα υπάρχει κατανόηση από πολλούς εταίρους».

    Ανέφερε επίσης ότι «η μάχη θα είναι δύσκολη. Εχουμε να αγωνιστούμε με μεγάλες χώρες απέναντί μας που στηρίζουν την Τουρκία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το κατά πόσον η Τουρκία εναρμονίζεται ή όχι με τις υποχρεώσεις της``.

    ``Μεγάλες χώρες εντός και εκτός της Ενωσης» διευκρίνισε «διαθέτουν και σημαντικούς μοχλούς πίεσης πάνω στους εταίρους ή σημαντικά μέσα για να προσφέρουν είτε ανταλλάγματα είτε να αφαιρούν οφέλη από εταίρους. Κατά συνέπεια» ανέφερε «σ` αυτή τη μάχη θα ληφθούν υπόψη από την κάθε χώρα μέλος της ΕΕ και τα εθνικά της συμφέροντα όχι μόνο σε ότι έχει σχέση με την Τουρκία αλλά και σε σχέση με κάποιες άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Τουρκία».

    Αρα, συνέχισε «εξ αντικειμένου δεν ξεκινούμε από μια ισχυρή θέση, ξεκινούμε από μια αδύνατη θέση. Ομως θα δώσουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να διασφαλίσουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

    Ερωτηθείς τι αναμένει να αλλάξει στο διάστημα μεταξύ των 18 μηνών και των δύο χρόνων, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κάποιος το τι θα αλλάξει.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το σημαντικό είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου και επίβλεψης της Τουρκίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και ο μόνος τρόπος να υπάρχει μηχανισμός είναι να καθοριστεί ένα χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνει ξανά συζήτηση και αξιολόγηση με νέα έκθεση από την Επιτροπή για το κατά πόσον η Τουρκία έχει ανταποκριθεί ή όχι στις υποχρεώσεις της».

    Σημείωσε ακόμα ότι «χωρίς τον καθορισμό νέου ραντεβού και ενός νέου χρονικού πλαισίου εντός του οποίου θα γίνει επαναξιολόγηση, τότε η Τουρκία δεν θα είχε κανένα κίνητρο στο να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις της. Αντίθετα θα ένοιωθε ότι ανενόχλητη και χωρίς καμία επίβλεψη ή επιπτώσεις θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της χωρίς την υποχρέωση να εναρμονίζεται».

    Ερωτηθείς εάν βρήκε απροετοίμαστη την κυβέρνηση η γαλλο-γερμανική πρόταση, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά γιατί όπως εξήγησε «είχε ριχθεί η ιδέα των 18 μηνών ως μια πρώτη τοποθέτηση την οποία εμείς χαιρετίσαμε. Με τον ίδιο τρόπο χαιρετίζουμε το εάν οι 18 μήνες γίνουν 24 μήνες σαν χρονική περίοδος ή 30 μήνες. Το σημαντικό», συνέχισε, «είναι να υπάρχει αυτό το νέο ραντεβού το οποίο κάποιοι στην ΕΕ ή εκτός της Ενωσης δεν θέλουν να υπάρχει για την Τουρκία. Δεν θέλουν να γίνει νέα αξιολόγηση στην Τουρκία και να υπάρχει νέα απόφαση και έλεγχος από το Συμβούλιο Υπουργών ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι είναι «καθοριστικής σημασίας» το γεγονός ότι οι δύο χώρες που είναι σημαντικές για την ΕΕ συμφωνούν στο να υπάρξει χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης της Τουρκίας.

    [02] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΕΣΤΗ

    Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα εκδώσει την απόφασή του στην υπόθεση της Ελληνοκύπριας Μύρας Ξενίδη Αρέστη για δύο θέματα που αφορούν άμεσα την ουσία της προσφυγής της κ. Αρέστη εναντίον της Τουρκίας.

    Το ΕΔΑΔ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το κατά πόσο η ούτω καλούμενη επιτροπή αποζημιώσεων, που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα, αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, στο οποίο οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ θα πρέπει πρώτα να απευθύντονται.

    Το ΕΔΑΔ θα αποφανθεί επίσης επί του ύψους της αποζημίωσης, εάν κρίνει ότι η λεγόμενη επιτροπή δεν αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, που θα πρέπει να καταβάλει η Τουρκία προς την κ. Αρέστη για απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και για ηθική βλάβη.

    Η κ. Αρέστη ζητά αποζημιώσεις ύψους 700.000 λίρες Κύπρου για απώλεια χρήσης της περιουσίας της και για ηθική βλάβη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 December 2006 - 12:29:20 UTC