Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [02] ΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΡΕΝ

  • [01] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής επιβεβαίωσε πως ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι έχει αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Πασιαρδής δήλωσε πως η επιστολή αφορά σε πρακτικές διευθετήσεις, με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών για προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, σημειώνοντας πως «η δική μας πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στις εισηγήσεις του κ. Γκαμπάρι».

    «Σταθερή επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η πλήρης υλοποίηση το ταχύτερο δυνατό της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού», ανέφερε.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «η τουρκική πλευρά δεν θα περιοριστεί μόνο να συγκατατεθεί στις εισηγήσεις του κ. Γκαμπάρι, αλλά θα αποδείξει στην πράξη την πολιτική βούλησή της για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις και προπαντός χωρίς χρονοτριβή και παρελκυστικές τακτικές».

    Πρόσθεσε πως «η διεξαγωγή συνομιλιών δεν μπορεί να παρατείνεται, ούτε να γίνεται για δημιουργία εντυπώσεων, αλλά για παραγωγή ουσιαστικών και ορατών αποτελεσμάτων και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο από τη δική μας πλευρά».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Πασιαρδής υπενθύμισε πως η συμφωνία της 8ης Ιουλίου προβλέπει συναντήσεις των δυο ηγετών με στόχο να επισκοπούν το έργο των τεχνικών επιτροπών και να δίνουν κατευθύνσεις στις ομάδες εργασίας των εμπειρογνωμόνων.

    «Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ούτε οι επιτροπές υπάρχουν, ούτε και οι ομάδες εργασίας δεν έχουν ακόμα συσταθεί, ποιό πρακτικό νόημα έχει μια συνάντηση τώρα, όταν ούτε έργο υπάρχει για να επισκοπηθεί, ούτε ομάδες εργασίας έχουν συσταθεί για να τους δοθούν κατευθύνσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρχει χρονοτριβή από την άλλη πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε πως εάν υπάρχει χρονοτριβή σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα, δεν θα υπάρχει έργο για να επισκοπηθεί ή για να δοθούν κατευθύνσεις από τους δυο ηγέτες.

    Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλούμε για ακριβείς ημερομηνίες.

    «Με δεδομένο ότι έχουμε αυτή τη στιγμή την επιστολή του κ. Γκαμπάρι, θα πρέπει πρώτα να δοθούν οι επίσημες απαντήσεις των δυο πλευρών για αποδοχή των εισηγήσεων του κ. Γκαμπάρι, και στη συνέχεια να επαναρχίσουν οι συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δυο κοινοτήτων με στόχο ασφαλώς την άμεση δημιουργία και την ταυτόχρονη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, για συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας, και των ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων για συζήτηση θεμάτων ουσίας του Κυπριακού», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Επομένως δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να λεχθεί η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια υπόδειξη ή νύξη για πιθανή ημερομηνία συνάντησης Παπαδόπουλου - Ταλάτ τον ερχόμενο Μάρτη, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει υπόδειξη για συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Αναφορικά με άλλες υποδείξεις προς τις πλευρές από τον κ. Γκαμπάρι για τη στάση που τήρησαν από την 8η Ιουλίου μέχρι σήμερα, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «η μόνη επιθυμία των ΗΕ είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία προώθησης της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

    Σημείωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση «η δική μας πλευρά ήταν πάντοτε συνεπής και πάντα εποικοδομητική και έτσι θα συνεχίσει να είναι».

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει η επικείμενη συνάντηση του κ. Ταλάτ με το ΓΓ του ΟΗΕ το θέμα των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως υποπτεύεται ότι είναι δυνατόν ο ΓΓ των ΗΕ να αποδείξει στον Τ/Κ ηγέτη να τηρήσει μια εποικοδομητική και θετική στάση προς την κατεύθυνση υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    «Αυτό πιστεύω, βέβαια δεν μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό», είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς αν στην επιστολή Γκαμπάρι η πλευρά μας θα δώσει γραπτή απάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως «στην επιστολή Γκαμπάρι θα ανταποκριθούμε θετικά. Είτε γραπτή είναι η απάντησή μας είτε προφορική αυτό που έχει σημασία είναι η θετική ανταπόκρισή μας».

    [02] ΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΡΕΝ

    Δεν μπορεί να λέγεται τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει σχέση και λόγο στο θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν ότι η επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον δεν συνδέεται με το απευθείας εμπόριο.

    Παράλληλα ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως όσον αφορά την πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας δεν υπάρχει προοπτική επιτυχίας αυτής της προσπάθειας, εάν αυτή η προσπάθεια δεν διαλαμβάνει και μια καθαρή χρονική προοπτική επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η συμφωνία των 25 εταίρων, που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου του 2006, διασυνδέει το θέμα του απευθείας εμπορίου με την επιστροφή των Βαρωσίων. «Αυτή η διασύνδεση γίνεται και στη γνωστή πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας. Η ίδια αυτή διασύνδεση έγινε αποδεκτή και από την Αυστριακή Προεδρία και τέλος αυτή η διασύνδεση διαλαμβάνεται και στη γνωστή πρωτοβουλία της Φινλανδικής Προεδρίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε πως με δεδομένο ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ, όπως και ο ίδιος ο κ. Ρεν επαναβεβαιώνει στη χθεσινή δήλωσή του, υπενθυμίζεται ότι η αποσύνδεση του θέματος της επιστροφής των Βαρωσίων από την τελική λύση του Κυπριακού, και η κατά προτεραιότητα επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων τους, διαλαμβάνεται τόσο σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στη συμφωνία Κυπριανού Ντενκτάς της 19ης Μαϊου 1979.

    Επεσήμανε πως προτού ακόμη έλθει αυτή η επιστολή από τον κ. Γκαμπάρι είχαν διαβιβαστεί προς τις δυο πλευρές κάποιες σκέψεις και ιδέες από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, στις οποίες η δική μας πλευρά απάντησε. Πρόσθεσε πως ο κ. Μόλερ διαβίβασε τις θέσεις και απαντήσεις των δυο πλευρών στις δικές του ιδέες στον κ. Γκαμπάρι, σε μια προσπάθεια να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των ηγετών των δυο κοινοτήτων εκεί όπου σταμάτησαν, και σαν αποτέλεσμα ήλθε η επιστολή του κ. Γκαμπάρι.

    ΕΚ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 November 2006 - 12:29:26 UTC