Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ
  • [03] ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες εξεύρεσης ενός συμβιβασμού όσο το δυνατό πιο γρήγορα αναφορικά με το απευθείας εμπόριο και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας, στη βάση των προφορικών ιδεών που έχει ήδη κοινοποιήσει στα τρία ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή την κυπριακή κυβέρνηση, την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Φινλανδίας Ρίστο Πίπονεν ενδεχομένως να κατατεθούν και γραπτές προτάσεις, εάν υπάρχει προοπτική για συμβιβασμό ενώ τόνισε παράλληλα ότι η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση εξαρτάται από τα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι από την προεδρία, τα οποία θα φέρουν και την ευθύνη για τυχόν απουσία συμβιβαστικής λύσης.

    Ο Πρεσβευτής της προεδρεύουσας πιστεύει ότι πρόοδος στο ένα μέρος των φινλανδικών προτάσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «ρεαλιστικές», που αφορά το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ, θα βοηθούσε την επίτευξη προόδου και στο δεύτερο μέρος που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που προκύπτουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης της Αγκυρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα δύο αυτά σκέλη της φινλανδικής πρότασης είναι «ξεκάθαρα χωριστά θέματα».

    Στη συνέντευξη είπε πως πραγματοποιούνται εδώ και καιρό διαβουλεύσεις με τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη και θα συνεχιστούν, σημειώνοντας ότι η ανταλλαγή απόψεων γίνεται προφορικά μέχρι σήμερα.

    «Αυτές οι ιδέες έχουν δύο χωριστά σκέλη: το ένα αφορά τη συνέχιση της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2006 που αφορά το εμπόριο μεταξύ του βορείου τμήματος της Κύπρου και της ΕΕ και το άλλο αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ σύμφωνα με τις πρόνοιες του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας», είπε.

    Τόνισε πως αυτά είναι «ξεκάθαρα δύο χωριστά θέματα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εάν υπάρξει πρόοδος στο ένα, αυτό θα βοηθήσει την επίτευξη προόδου στο άλλο, εμείς προτιμούμε να μιλούμε για δύο παράλληλες διαδικασίες».

    «Στόχος μας είναι η εξεύρεση ενός συμβιβασμού όσο το συντομότερο δυνατό,» πρόσθεσε.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά δεν θα δεχθεί εκπτώσεις από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές χάριν της περιβόητης αποφυγής της σύγκρουσης των τρένων Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οι δηλώσεις του κ. Χριστόφια για το Κυπριακό και την Τουρκία έγιναν σε ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή Ημερίδας του «Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πρώην Μελών των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της ΕΕ», με θέμα «Ευρώπη, Μεσόγειος και ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

    ``Δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ενόσω η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη, ενόσω δεν ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόσω εμμένει να κρατά κλειστά τα αεροδρόμια και λιμάνια της για τα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία και να παρεμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς» είπε.

    «Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας είναι θέμα που αφορά πρώτιστα την ΕΕ και ουδόλως συνδέεται με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η οποία οφείλεται κατ΄αποκλειστικότητα στην τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή», τόνισε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι «η επίμονη αυτή αξίωση ενισχύεται με δηλώσεις και ενέργειες εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, που καταδεικνύουν ότι ο απώτερος στόχος είναι όχι η οικονομική ανάκαμψη των Τουρκοκυπρίων, αλλά η πολιτική αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος».

    [03] ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Ο λαός μας αγωνίζεται ακόμα για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε ομιλία του στην τελετή Δίλεπτης Σιγής της Διεθνούς Ημέρας Ανάμνησης για τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως ``έχουμε την πεποίθηση ότι η ημέρα της λύτρωσης και της επανένωσης δεν είναι μακριά``.

    Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων από τον Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο. Πραγματοποιήθηκε Δίλεπτη Σιγή-Σιωπητήριο-Εγερτήριο. Στην εκδήλωση παρέστησαν αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Μέλη του Διπλωματικού Σώματος και άλλοι επίσημη.

    Είπε πως ``η Ημέρα Ανάμνησης λειτουργεί ως εγερτήριο της μνήμης, θυμίζει στην ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου, θυμίζει τις εκατόμβες των νεκρών, των τραυματιών και των αναπήρων πολέμου και καλεί την ανθρωπότητα να κινητοποιηθεί, για να μην ξαναζήσει ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες, όπως αυτές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων``


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 November 2006 - 14:29:26 UTC