Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ - ΤΟΥΟΜΙΟΓΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [03] ΗΛΙΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

  • [01] ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ - ΤΟΥΟΜΙΟΓΙΑ

    Οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση η οποία να επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και να βελτιώνει την κατάσταση και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα συνεχιστούν, διαβεβαιώνει η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, μετά την ανακοίνωση για μη πραγματοποίηση το Σαββατοκυρίακο συνάντησης στη Φινλανδία μεταξύ της προεδρίας και των ενδιαφερόμενων μερών.

    Σε δήλωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της φινλανδικής προεδρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια δηλώνει ότι μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

    ``Η φιλανδική προεδρία της ΕΕ είχε συζητήσεις με όλα τα μέρη για τα θέματα που σχετίζονται με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και ζητήματα που σχετίζονται με το απευθείας εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Ο στόχος μας ήταν να βρούμε μια λύση, η οποία να επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και να βελτιώνει την κατάσταση και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο``, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Τουομιόγια.

    Οπως προσθέτει ``προς αυτή την κατεύθυνση ήμασταν προετοιμασμένοι για να διευθετήσουμε ένα γύρο συνομιλιών μεταξύ της Προεδρίας και όλων των μερών στη Φινλανδία. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό πριν την επόμενη έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία που θα δημοσιοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου, αλλά οι προσπάθειές μας για να βρούμε λύση φυσικά συνεχίζονται``.

    ``Η προεδρία θα συνεχίσει τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο την Παρασκευή, όταν ο κ. Τουομιόγια θα συναντηθεί με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ``, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος της φινλανδικής Πρεσβείας στην Κύπρο δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο.

    ``Θα συνεχίσουμε το έργο μας και θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε ένα νέο κύκλο συνομιλιών ή συναντήσεων αργότερα και δεν θα κολλήσουμε στο σημείο της 8ης Νοεμβρίου. Ετσι θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι το τέλος του χρόνου``, ανέφερε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Στους όρους και στις θέσεις που προέβαλε η τουρκική πλευρά αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση την ακύρωση των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων στη Φινλανδία, με πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ, για αποφυγή μιας κρίσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Παράλληλα η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με τη φινλανδική προεδρία με την ίδια εποικοδομητική στάση.

    ``Η Κυπριακή Κυβέρνηση ενημερώθηκε επισήμως, σήμερα το μεσημέρι, από τη φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, στις 5 και 6 του μήνα, για το θέμα της φινλανδικής πρωτοβουλίας``, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι η φινλανδική προεδρία πληροφόρησε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της.

    [03] ΗΛΙΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

    Το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας από την εταιρεία Ajet, πρώην «Ηλιος» ήταν τέτοιο που επέβαλλε την άμεση ενέργεια εκ μέρους του κράτους, όπως αυτή εκδηλώθηκε με την καθήλωση του αεροσκάφους της Ajet, δήλωσε ο Διευθυντής του ΤΠΑ Λεωνίδας Λεωνίδου.

    Eρωτηθείς, γιατί δεν έδρασε το ΤΠΑ προηγουμένως με δεδομένο ότι η εταιρεία χρωστάει περίπου 2 εκατ. λίρες στο κράτος, ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι «τα δεδομένα προηγουμένως ήταν διαφορετικά, αλλά από χθες τα δεδομένα άλλαξαν άρδην».

    «Τα λεφτά και μόνο που χρωστούσε η εταιρεία στο κράτος δεν ήταν ο λόγος που λήφθηκε αυτή η απόφαση. Η απόφαση λήφθηκε χθες κάτω από τα νέα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία μέσα από την ίδια την επιστολή της. Το λεκτικό της επιστολής για μας ήταν τέτοιο που επέβαλλε άμεση ενέργεια εκ μέρους μας και αυτό έγινε», είπε.

    Ο συνήγορος της «Ηλιος», σημερινής Αjet, Δημήτρης Αραούζος ζήτησε από τον Παναγιώτη Καλλή να ζητήσει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής και ο Ακριβός Τσολάκης, κάτι που απέρριψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 2 November 2006 - 18:29:28 UTC