Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [02] ΧΟΥΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Είναι απίστευτο να υπάρξουν κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που να μην αναγνωρίζουν άλλα μέσα στην Ενωση, δήλωσε ο Εσθονός Πρωθυπουργός Αντρους Ανσιπ, ύστερα από συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να επεκτείνει το πρωτόκολλο τελωνειακής συνεργασίας και με την Κύπρο, ο κ. Ανσιπ ανέφερε πως οι υποψήφιες χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια και όλα τα κράτη μέλη στην ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της και για την Κύπρο».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου και Εσθονίας, προσθέτοντας πως και οι δυο αισθάνονται πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση αυτών των καλών σχέσεων σε ακόμη καλύτερο επίπεδο.

    «Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας πως συζήτησαν αριθμό θεμάτων σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς και το Κυπριακό.

    «Θεωρώ ότι επί των κύριων θεμάτων υπάρχει μια σύγκλιση θέσεων καθώς και η κοινή πεποίθηση ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά τα μικρότερα, πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη και να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της ΕΕ», σημείωσε.

    Στις δηλώσεις του ο Εσθονός Πρωθυπουργός ανέφερε πως οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση αλλά δεν πρέπει να «μπουν στο ράφι».

    «Πρέπει να εργαστούμε για να βελτιώσουμε αυτές τις σχέσεις και είμαι ευτυχής που βρίσκονται εδώ στην Κύπρο», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως «τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργάζονται, πρέπει να υποστηρίζουν το ένα το άλλο, πρέπει να κατανοούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μικρά κράτη μέλη», εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι είχε σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσει για πού σημαντικά προβλήματα «που αφορούν την ΕΕ και τις χώρες μας».

    Ο κ. Ανσιπ ανέφερε πως η Εσθονία επιθυμεί να δει την ΕΕ να είναι μια ισχυρή ένωση «και για αυτό το λόγο είναι που θα θέλαμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης».

    «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Συνταγματική Συνθήκη θα καταστήσει την ΕΕ πιο δυνατή και θα θέλαμε να προχωρήσουμε με τη διαδικασία επικύρωσης», πρόσθεσε.

    Τάχθηκε επίσης υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας διερεύνησης, σημειώνοντας πως όλα τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως την ίδια ώρα οι υποψήφιες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης στην Ευρωζώνη, ο κ. Ανσιπ είπε πως η Εσθονία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2008, όπως και η Κύπρος.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον πληθωρισμό, κάτι που δεν αντιμετωπίζει η Κύπρος.

    Οπως είπε στην Εσθονία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρκετά ψηλός, κοντά στο 12%, και όταν η οικονομία αναπτύσσεται 12% κάθε χρόνο δεν μπορείς να αναμένει να έχεις πληθωρισμό κοντά στο 2%.

    «Ελπίζω η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2008 και μετά να μας στηρίξει να ενταχθούμε στην Ευρωζώνη», κατέληξε.

    Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας ολοκληρώνει την επίσκεψή και αναχωρεί από την Κύπρο την Τετάρτη.

    [02] ΧΟΥΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Τζεφ Χουν δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας πως θα πρέπει επίσης να υπάρξει λύση στο θέμα του καθεστώτος στην Κύπρο, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χουν είπε ότι ``σίγουρα είναι σημαντικό η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και το Πρωτόκολλο της Αγκυρας είναι σημαντικό μέρος αυτών των υποχρεώσεων``.

    [03] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ

    Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο λίρες οι εισφορές για τον 17ο Ραδιομαραθώνιο, που συνδιοργανώνεται από τον Ομιλο Λαϊκής και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.

    Για τη διεξαγωγή του Ραδιομαραθωνίου έχουν στηθεί 53 περίπτερα, ενώ περιοδεύουν στην Κύπρο 12 αυτοκίνητα κουμπαράδες. Επίσης, πολλοί εθελοντές βρίσκονται στους δρόμους για να μαζέψουν το οβολό της αγάπης του κόσμου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 October 2006 - 11:29:28 UTC