Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιλέγει κατά προτίμηση ποια θέματα θα λυθούν στο τέλος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και ποια μπορούν να συζητηθούν τώρα.

    Πρόσθεσε ότι εάν η Τουρκία δεν θέλει να δεχθεί τη βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ για αποφυγή της κρίσης στις σχέσεις των δύο πλευρών, αυτό είναι πρόβλημα της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Ελσίνκι, όπου θα συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το τίμημα της βοήθειας που προσπαθεί να δώσει στην Τουρκία η φινλανδική προεδρία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ δεν μπορεί να καλείται να το πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ερωτηθείς γιατί η φινλανδική προεδρία της ΕΕ ζητά από την τ/κ πλευρά να συζητήσει το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους Ε/Κ και όχι από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι "αυτό είναι θέμα που αφορά τη φινλανδική προεδρία".

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία "δηλώνει επανειλημμένως ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη όσον αφορά τη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας αν δεν αρθεί αυτό που αποκαλεί οικονομική απομόνωση των Τ/Κ.

    "Η φινλανδική προεδρία", συνέχισε, "ανταλλάσσει ιδέες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να δοθεί βοήθεια στην Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη".

    Ανέφερε ακόμα ότι αυτή είναι "μια προσπάθεια βοήθειας προς την Τουρκία και ασφαλώς το τίμημα της βοήθειας δεν μπορεί να καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να το πληρώσει", σημειώνοντας ότι "για να δοθεί αυτή η διευκόλυνση στην Τουρκία, εμείς θέτουμε ως απαράβατο όρο την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της γης".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι για το θέμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου υπάρχει "αφενός μεν η συμφωνία μεταξύ του μακαριστού Προέδρου Σπύρου Κυπριανού και του Ραούφ Ντενκτάς που ρητά αναφέρει ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου και προστίθεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνολική κατάληξη των τότε σχεδιαζόμενων συνομιλιών".

    Πρόσθετα, συνέχισε, αυτή η συμφωνία επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας "στο ψήφισμα 541 παράγραφο 5 που λέει ότι κατά προτεραιότητα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με το ψήφισμα, ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου και η εγκατάσταση μπορεί να γίνει μόνο προς τους νόμιμους κατοίκους ιδιοκτησίας και να γίνει κατά προτεραιότητα".

    Ανέφερε επίσης ότι "εάν κατά την Τουρκία το θέμα της Αμμοχώστου είναι θέμα που θα λυθεί με τη λύση, η απάντησή μας είναι απλή: το ίδιο ισχύει και με την νομιμοποίηση των λιμανιών και ειδικότερα του λιμανιού της Αμμοχώστου".

    "Δεν μπορεί η Τουρκία να επιλέγει κατά προτίμηση ποια θέματα θα λυθούν στο τέλος της διαδικασίας και ποια μπορούν να συζητηθούν τώρα. Εάν θα συζητηθεί το θέμα της επαναλειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από την εποπτεία της ΕΕ, το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή της Αμμοχώστου", είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι "εάν η Τουρκία δεν θέλει να δεχθεί τη βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ, είναι πρόβλημα της Τουρκίας".

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα των Αθηνών" ότι ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής έχουν αποφασίσει παγοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για ένα χρόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι "το Βήμα κάτι θα ξέρει παραπάνω από ό,τι ξέρω εγώ".

    Ερωτηθείς εάν όντως υπάρχει τέτοιο θέμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως κάθε φορά που γίνεται Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Καραμανλής και ο ίδιος έχουν συναντήσεις. Ανέφερε ότι και αύριο θα γίνει μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη και "σίγουρα όχι για το θέμα στο οποίο αναφέρεστε", δηλαδή την παγοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία παρουσιάζεται θετική στη φινλανδική πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι το Ελσίνκι δεν έχει υποβάλει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: "Ποιος σας είπε ότι η Τουρκία παρουσιάζεται θετική;"

    Ανέφερε ακόμα ότι "δεν υπάρχει τέτοια ούτε εκτίμηση ούτε άποψη", προσθέτοντας ότι "η φινλανδική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει κάποιες ιδέες είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων και μαζί μας και με την Τουρκία και με άλλες χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον, διαμορφώνεται συνεχώς και ακούν απόψεις".

    "Τελικά ποια μορφή θα έχει η πρωτοβουλία δεν έχει αποκαλυφθεί και δεν μας έχει πει ούτε σε μας ούτε σε κανένα η φινλανδική προεδρία", πρόσθεσε.

    Μέχρι αυτή την ώρα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά "δεν δέχεται με κανένα τρόπο να επιστρέψει την Αμμόχωστο, άρα που είναι η θετική ανταπόκριση και, πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών, ποια είναι η άλλη έγκυρη πηγή;"

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα συνάντησης μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και φινλανδικής προεδρίας για το θέμα της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι "εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα όποτε κληθούμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία είναι υπεύθυνοι για την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, επομένως ο νόμιμος συνομιλητής για το θέμα είναι η Τουρκία".

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου διορίζεται Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για τον διορισμό του κ. Ιακώβου ως του νέου Υπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο.

    Ο κ. Ιακώβου είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών από τις 22 Σεπτεμβρίου του 1983 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 1993, και από τις 3 Μαρτίου 2003 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2006.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 October 2006 - 17:29:22 UTC