Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Εφθασε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη η Ιρλανδή Πρόεδρος Μέρι Μακαλίζι.

    Η κ. Μακαλίζι, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Μάρτιν Μακαλίζι, έφθασε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με ιδιωτικό αεροσκάφος, όπου την υποδέχθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, η σύζυγος του Υπουργού Εξωτερικών, Βαρβάρα Λιλλήκα, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιρλανδία Ανδρέας Κακουρής και ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τομ Μπρέιντι.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας είχε στρωθεί κόκκινο χαλί από τη σκάλα του αεροσκάφους μέχρι την αίθουσα των επισήμων, ενώ από την είσοδο του αεροδρομίου μέχρι την αίθουσα των επιβατών ήταν αναρτημένες οι σημαίες Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιρλανδίας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, στις 18:45 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο ξενοδοχείο όπου θα διαμένει η κ. Μακαλίζι, από όπου 15 λεπτά αργότερα θα αναχωρήσουν για το στάδιο ΓΣΠ, όπου στις 19:30 θα διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Εθνικής Κύπρου και της Ιρλανδίας.

    Την Κυριακή, η Ιρλανδή Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μονή Κύκκου και στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ` στο Θρονί. Στις 20:00 η κ. Μακαλίζι θα παρακαθίσει σε ιδιωτικό δείπνο, το οποίο παραθέτει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην οικία του.

    Στις 10:00 της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η επίσημη τελετή υποδοχής. Δέκα λεπτά αργότερα, κ. Μακαλίζι και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχουν σύντομη συνομιλία, στην παρουσία του Μάρτιν Μακαλίζι και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα.

    Στις 10:20 θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο Προέδρων και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στις 11:10 θα γίνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    Ακολούθως, στις 11:40, η κ. Μακαλίζι θα συναντηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 12:10 η κ. Μακαλίζι θα μεταβεί στο Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο οποίος θα της επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Στη συνέχεια, η Ιρλανδή Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον κ. Ζαμπέλα, θα επισκεφθεί την παλαιά πόλη και τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός.

    Στις 13:30 ο κ. Λιλλήκας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν της κ. Μακαλίζι.

    Στις 17:30 η κ. Μακαλίζι θα μεταβεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου θα την υποδεχθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Στο Πανεπιστήμιο η κ. Μακαλίζι θα δώσει ομιλία με τίτλο ``Οι νέοι ορίζοντες της Ευρώπης - Η ιρλανδική άποψη``.

    Στις 21:00 η κ. Μακαλίζι και η αντιπροσωπεία της θα παραστούν στο Προεδρικό Μέγαρο σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προς τιμήν της Ιρλανδής Προέδρου.

    Το πρωί της Τρίτης, η κ. Μακαλίζι και η αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Στις 12:00 ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο θα παραθέσει στο ξενοδοχείο Χίλτον γεύμα προς τιμήν της κ. Μακαλίζι, στο οποίο θα παραστεί και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στις 15:10 η κ. Μακαλίζι θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή, κατά την οποία η φιλαρμονική θα παιανίζει τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και θα γίνει επιθεώρηση αγήματος από τους δύο Προέδρους.

    Η κ. Μακαλίζι θα φθάσει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16:20, όπου θα την αποχαιρετίσει ο κ. Λιλλήκας. Η Ιρλανδή Πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 16:50 με ειδική πτήση.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "είναι οι ίδιες που λέει από την αρχή της ανάληψης των υποχρεώσεων μέχρι σήμερα και ελπίζω ότι θα αντιληφθεί ότι αυτή δεν είναι η συνταγή που βοηθά στην πορεία της Τουρκίας`` προς την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις μετά το πέρας του Εκτακτου Πολιτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, όπου προέβη στην τελευταία του ομιλία ως Πρόεδρος του κόμματος, ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά θα μπλοκάρει με βέτο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διερωτήθηκε ``ποιο βέτο``, προσθέτοντας πως ``εμείς εγκρίνουμε τα κεφάλαια εφόσον η Τουρκία τηρεί τις υποχρεώσεις της``.

    Πρόσθεσε πως είναι γνωστή η στάση της ε/κ πλευράς, που έχει λεχθεί επανειλημμένα όσον αφορά την αρνητική στάση της Τουρκίας.

    Οσον αφορά την αποχώρηση του από την προεδρία του ΔΗΚΟ, είπε πως ``είμαι πολύ συγκινημένος για την αγάπη και τη στήριξη που μου έδωσε όλον αυτόν τον χρόνο ο κόσμος", προσθέτοντας ότι είναι "αισιόδοξος για το μέλλον του ΔΗΚΟ``.

    Σε ερώτηση αν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο ΔΗΚΟ θα παραμείνουν στα πλαίσια που έχει θέσει με την ομιλία του, απάντησε: ``Ναι, γιατί όχι;``


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 7 October 2006 - 11:29:24 UTC