Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
  • [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΑΜ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    Την προσήλωσή του στην χωρίς όρους και προϋποθέσεις υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, επανέλαβε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους υποβαθμίζει και στην ουσία εξουδετερώνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του για την 46η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανεβεβαίωσε το στόχο για την επίτευξη μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μιας μόνιμης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και απέστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους ότι μόνο μέσω μιας τέτοιας λύσης ``μπορούν να αισθάνονται και να είναι σίγουροι για το μέλλον τους``.

    ``Αν η ίδια η Τουρκία νοιάζεται πραγματικά για την απρόσκοπτη πορεία της προς την Ευρώπη, δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχουν παρακαμπτήριοι δρόμοι για να αποφύγει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``, τόνισε.

    Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο εορτασμός της 46ης επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι μόνο μια απλή εθιμοτυπική εκδήλωση, αλλά ``πρωτίστως εκδήλωση σεβασμού προς το ανεξάρτητο, νόμιμο και κυρίαρχο κράτος μας``. Είναι ακόμη εκδήλωση της συλλογικής ευθύνης και του συλλογικού χρέους μας να διαφυλάττουμε την υπόσταση, να θωρακίζουμε την κρατική οντότητα και να ενισχύουμε το κύρος της Δημοκρατίας μας, είπε.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι για το κράτος μας, για τη Δημοκρατία μας. Ομως, αυτό το δικαίωμα συνεπάγεται και επιβάλλει την κοινή υποχρέωση να προστατεύουμε, ως κόρη οφθαλμού, την κρατική μας οντότητα και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Υπερασπιζόμενοι το κύρος, την υπόσταση και τη νομιμότητα του κράτους μας, υπερασπιζόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά μας. Υπερασπιζόμαστε την αυτοτέλειά μας, αλλά και την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για ολόκληρο το λαό μας``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απευθύνθηκε προς τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι ``η πρόοδος και η ευημερία τους δεν κατοχυρώνεται με διχοτομικές διευθετήσεις και με προσπάθειες πολιτικής αναβάθμισης της παράνομης οντότητας, μέσα στην οποία τους εγκλώβισε η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας``, υπογραμμίζοντας ότι ``μόνο με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορούν να αισθάνονται και να είναι σίγουροι για το μέλλον τους``.

    ``Κι όταν μιλάμε για λειτουργική και βιώσιμη λύση, δεν εννοούμε μία ετεροβαρή διευθέτηση προς όφελος της μιας κοινότητας και σε βάρος της άλλης``, τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και συνέχισε: ``Μόνο μια ισορροπημένη λύση μπορεί να αποδειχθεί λειτουργική και βιώσιμη``.

    ``Μια λύση που θα διασφαλίζει πραγματική επανένωση της Κύπρου και των κοινοτήτων της, του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών, και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των πολιτών και που θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες τους``, είπε.

    Αφού ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων δεν είναι λύση και ότι η παράταση μιας εκκρεμότητας δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ταυτόχρονα ότι ``δεν μπορεί να είναι ζητούμενο μια εσπευσμένη και πρόχειρη διευθέτηση, που φαινομενικά θα `κλείνει` το ζήτημα, ενώ στην ουσία θα το συντηρεί ανοιχτό``.

    ``Ειλικρινά``, συνέχισε, ``ενδιαφερόμαστε και με συνέπεια αγωνιζόμαστε για την επίτευξη, μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, μιας μόνιμης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ``ειλικρινά ενδιαφερόμαστε και με συνέπεια εργαζόμαστε για την πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς όρους, και χωρίς προϋποθέσεις``, προσθέτοντας ότι ``από τους στόχους αυτούς, δεν πρόκειται να μας απομακρύνει ούτε η επίμονη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους ούτε η παρελκυστική τακτική της ούτε το παραμύθι της για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων ούτε οι ακατάσχετες κατηγορίες που συνεχώς και ψευδώς εκτοξεύει εναντίον μας``.

    ``Εμείς μένουμε προσηλωμένοι στα συμφωνηθέντα. Και πράττουμε στο ακέραιο ό,τι εξαρτάται από εμάς και ό,τι μας αναλογεί, για να προετοιμαστούν καλά οι συνομιλίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες, με προϋποθέσεις επιτυχίας, όπως ακριβώς και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θέλει και απαιτεί``, τόνισε.

    Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αν η τουρκική πλευρά νοιάζεται μόνο για τις εντυπώσεις τελετουργικών συναντήσεων των δύο ηγετών των κοινοτήτων, χωρίς καλή και σωστή προετοιμασία, τέτοιες εντυπώσεις δεν προωθούν τη λύση του Κυπριακού. ``Αν η τουρκική πλευρά νοιάζεται μόνο για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αυτή η αναβάθμιση υποβαθμίζει και στην ουσία εξουδετερώνει τις προσπάθειες για λύση``, συμπλήρωσε.

    Σημειώνοντας ότι ``ασφαλώς οι ουσιαστικές συνομιλίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να προεκτείνονται σε βάθος χρόνου``, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε όμως ότι ``τα χρονοδιαγράμματα των συνομιλιών πρέπει να καθορίζονται από την ίδια την πρόοδο των συνομιλιών και όχι από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι χρονικοί σταθμοί και προβλήματα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ``.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι ``ο αγώνας για τη δικαίωση και το καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας, θέλει ομοψυχία και ενότητα``.

    ``Μόνο με αδιατάρακτη ομοψυχία και αρραγή ενότητα μπορούμε να πετύχουμε. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι και αδιάσπαστοι, στη μεγάλη πορεία μας για την ανατολή καλύτερων ημερών, που τις δικαιούται ο λαός μας και τις αξίζει ο τόπος μας``, κατέληξε.

    [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΑΜ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Στην Κύπρο βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης για να παραστεί, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στους εορτασμούς της 46ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και πως οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή. Καλωσορίζοντας τον Ελληνα Υπουργό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είπε ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Κύπρο για να παραστεί στην 46η επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας «είναι μια ένδειξη της συνεχούς βοήθειας και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου».

    Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την «ιδιαίτερη χαρά και τιμή» που νιώθει που βρίσκεται στην Κύπρο και είπε ότι θα μεταφέρει εκ μέρους του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του «θερμούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς προς την κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό». Ελλάδα και Κύπρος, συνέχισε, «συνεργάζονται άρρηκτα συνδεδεμένες για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας, στη ΕΕ, στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι «άρρηκτοι», τόνισε και επανέλαβε τι «προσπαθούμε να βρούμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και συμπαριστάμεθα ολόψυχα στον κυπριακό λαό και στον αγώνα του για τη λύση αυτή που επιθυμεί».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 1 October 2006 - 9:29:24 UTC