Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΚΙΟΥΛ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Την ελπίδα ότι «έστω και την υστάτη η Τουρκία θα αναλάβει τις ευθύνες της» και θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου προκειμένου «να αποφευχθεί η όποια κρίση στις σχέσεις της με την Ένωση» εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας πως για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι αυτοσκοπός η δημιουργία κρίσης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση της Ένωσης Ολι Ρεν με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε ότι «καταθέσαμε τις δικές μας θέσεις» και εξέφρασε την προσδοκία της κυπριακής κυβέρνησης όπως η έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «είναι αντικειμενική και να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που αναφέρονται και στη κοινή δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου όπως και στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι εξέφρασε στον κ. Ρεν την «πεποίθηση ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για την Τουρκία εάν θέλει να αποφευχθεί η κρίση της με την ΕΕ και η σύγκρουση τραίνων (μια γνωστή έκφραση του κ. Ρεν) η Τουρκία από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που οικειοθελώς έχει αναλάβει. Είναι ο μόνος τρόπος» συνέχισε, «για να αποφευχθεί η κρίση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    Ανέφερε επίσης ότι με τον κ. Ρεν αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της εφαρμογής του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τ/Κ και εξέφρασε «τη βούληση της κυβέρνησης για συνεργασία στην βάση και του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά και της πολιτικής μας βούλησης για ανάπτυξη των Τ/Κ με βάση πάντα και με την ισχύουσα κυπριακή νομοθεσία».

    Ερωτηθείς εάν η Φιλανδική προεδρία και η ΕΕ επανήλθαν στο θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ειδικότερα το θέμα για την παιδεία και τον πολιτισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι το θέμα αυτό ``έχει από καιρού ανοίξει``.

    ``Εκείνο που συζητείται ακόμα στο επίπεδο ομάδας εργασίας και όχι στην ΚΟΡΕΠΕΡ είναι το κλείσιμό του. Δεν έχει όμως τεθεί το κλείσιμο του κεφαλαίου για λήψη απόφασης. Στην ομάδα εργασίας υπάρχουν μια σειρά από χώρες που είχαν εκφράσει διαφωνία να τεθεί αυτό το κεφάλαιο προς κλείσιμο``, είπε.

    Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο οπόταν και θα συζητηθεί το θέμα της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι αρκετός ο χρόνος από τώρα μέχρι τις 24 Οκτωβρίου που θα υποβληθεί η έκθεση ακόμα και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου που θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να υλοποιήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της».

    Ανέφερε ακόμα ότι είναι «μια μονομερής απόφαση που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική κυβέρνηση. Εμάς είναι προτεραιότητά μας η Τουρκία να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της» είπε και πρόσθεσε πως για μας «δεν είναι αυτοσκοπός η δημιουργία κρίσης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι «πολύ ευτυχής εάν η Τουρκία υλοποιούσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Εάν όμως δεν τις υλοποιήσει σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσει η ενταξιακή της πορεία απρόσκοπτα.

    «Αυτό προβλέπεται και από ομόφωνες αποφάσεις των 25 εταίρων της ΕΕ ότι άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της θα επηρεάσει το σύνολο της ενταξιακής της πορείας».

    Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ρεν, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει υποστηρικτική, αλλά σε καμία περίπτωση χωρίς προϋποθέσεις.

    Είπε ότι εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και επιπλέον υιοθετεί ακραίες θέσεις, η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κρίσιμων κεφαλαίων.

    Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να αποφεύγονται εντάσεις αυτή την περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της Τουρκίας είναι τόσο η Επιτροπή όσο και η Προεδρία να αποφεύγουν να φέρνουν οποιαδήποτε νέα κεφάλαια.

    Οπως είπε, αυτή η περίοδος δεν προσφέρεται για να διευκολύνεται η Τουρκία με το άνοιγμα και το κλείσιμο νέων κεφαλαίων.

    Διευκρίνισε ότι η Κύπρος εργάζεται σκληρά όχι ως προς την κατεύθυνση «μπλοκαρίσματος» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά ως προς την εξεύρεση διόδων συνεργασίας με την Επιτροπή.

    Οσον αφορά την αντίδραση του κ. Ρεν επί του θέματος, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος φάνηκε να εκφράζει ένα σχετικό προβληματισμό της Επιτροπής για την τελική μορφή της έκθεσης, αλλά και για τις εξελίξεις από τώρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πιθανά σενάρια κυρώσεων για την Τουρκία, όπως π.χ. αναστολή των σχετικών κεφαλαίων, δεν θα γίνουν δεκτά από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είχαν συζητηθεί μια σειρά από μεγάλα διεθνή προβλήματα όπως είναι η κατάσταση στο Λίβανο, η συζήτηση για το Μεσανατολικό, η κατάσταση στο Ιράκ, η κατάσταση στο Ιράν και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος Υπουργός συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Jan Eliasson, τον οποίο ενημέρωσε τόσο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    Ερωτηθείς για το θέμα του εμπορικού πλοίου «Gregorio I» που βρίσκεται στο λιμάνι της Λεμεσού εδώ και αρκετές μέρες, ο κ. Λιλλήκας απάντησε πως το θέμα αυτό «δεν το χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών αφού δεν είναι πολιτικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι υπάρχει κυπριακή νομοθεσία του 2005 η οποία έχει υιοθετήσει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΚΙΟΥΛ

    ``Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε πιέσεις σε βάρος των δικών μας συμφερόντων, δικαίων και δικαιωμάτων``, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Γαλλία που φέρεται να μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους της χώρας λόγω της μη τήρησης υποσχέσεων στο ανώτατο επίπεδο, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ``εάν ο κ. Γκιουλ δεν αισθάνεται άνετα από την άρνηση της χώρας του να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, ασφαλώς έχει το χρόνο να το πράξει``.

    Οπως ανέφερε, η τουρκική πλευρά έχει αναλάβει ρητή δέσμευση να εκπληρώσει χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις όλες τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 September 2006 - 19:29:17 UTC