Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό θα συνεχιστεί και θα προχωρήσει, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην έδρα του ΟΗΕ.

    Eχω έναν αξιωματούχο στην Κύπρο που εργάζεται και με τις δύο κοινότητες, προσπαθώντας να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, που θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε, όταν η κατάσταση θα έχει ωριμάσει, για να ξαναρχίσουμε``, είπε ο κ. Ανάν.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ και ερώτησε το ΓΓ του ΟΗΕ ``κατά πόσο αισθάνεται εξαπατημένος και προδομένος από τους Ελληνες οι οποίοι``, όπως ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος, ``δεν σας είπαν από πριν ότι δεν τους αρέσει το σχέδιο και να μην το παρουσιάσετε``.

    Απαντώντας, ο κ. Ανάν είπε πως έχει χαθεί μια ευκαιρία να επανενωθεί η Κύπρος, σημειώνοντας πως η απόρριψη της πρότασης λύσης από τη μία πλευρά δεν επέτρεπε τα πράγματα να προχωρήσουν παραπέρα.

    ``Εάν η κρίση εκδηλωνόταν νωρίτερα - που πιστεύω ότι αυτό υπονοείτε με τη δική σας ερώτηση - ίσως να μπορούσαμε να κάναμε κάποιες ρυθμίσεις. Ωστόσο, σίγουρα, τέτοια πράγματα συμβαίνουν όταν τίθενται προτάσεις στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές εκατόν τοις εκατόν``, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται ο ίδιος, ο κ. Ανάν απάντησε ``σίγουρα είχα απογοητευθεί. Πιστεύω ότι χάσαμε μια ευκαιρία``.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το άνοιγμα κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι «σταθερή και αμετάκλητη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικό να συζητείται άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων. Παράλληλα τόνισε ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, η Κομισιόν θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει την Αγκυρα να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης και της Κύπρου και να μην καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διευκολυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας τη στάση που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν με τον οποίο θα συζητήσουν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αξιολόγηση στην οποία θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τουρκοκυπρίους.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ανοίξει το κεφάλαιο για την παιδεία στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το κεφάλαιο για την παιδεία και τον πολιτισμό έχει ήδη τεθεί στην ομάδα Εργασίας» και πρόσθεσε πως «η κυπριακή κυβέρνηση έφερε ένσταση όπως έκαναν και άλλες χώρες με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει το κεφάλαιο 26». Ερωτηθείς εάν θα ανοίξει το συγκεκριμένο κεφάλαιο, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «η θέση μας είναι σταθερή και αμετάκλητη. Θεωρούμε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικό να συζητούμε άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων της Τουρκίας».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 5 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, επιβεβαιώνοντας σχετικά σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο.

    Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι λόγοι παραίτησης του Υπουργού είναι καθαρά προσωπικοί και αφορούν θέματα υγείας.

    Η παραίτηση του κ. Κλόκκαρη, είπε ο Εκπρόσωπος, δεν έχει σχέση με πληροφορίες για παραστρατιωτικό κύκλωμα, ούτε και υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση κόμματος.

    Πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιληφθεί του θέματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 September 2006 - 9:29:18 UTC