Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] FIA - ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκκληση για την χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου έκανε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτρέποντας για την έναρξη της σχετικής εργασίας ``γρήγορα``.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις ύστερα από συζήτηση στο Σώμα για το Κυπριακό, ο Αντιπρόσωπος της Γκάνα, που προεδρεύει του ΣΑ, Νάνα Εφαχ Απεντένγκ ανέφερε ότι έγινε κάποια πρόοδος την περασμένη Παρασκευή, τονίζοντας ωστόσο ότι η εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι δεν συνίσταται η έναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων μέχρις ότου υπάρξει ``χειροπιαστή πρόοδος``.

    Σε δήλωσή του προς τον Τύπο, που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Απεντένγκ ανέφερε πως ``τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, με στόχο την επίτευξη μια συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος``.

    ``Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουν τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 8 Ιουλίου, κατά την αποστολή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην περιοχή``, αναφέρει η δήλωση και καταλήγει αναφέροντας πως τα μέλη του Συμβουλίου ``καλούν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και προτρέπουν όπως η εργασία ξεκινήσει γρήγορα``.

    Στις δηλώσεις του, ο Γκανέζος διπλωμάτης εξήγησε γιατί μπήκε η τελευταία παράγραφος στη δήλωση, λέγοντας ότι ``οι τεχνικές επιτροπές θα έπρεπε να ξεκινήσουν εργασία πριν το τέλος Ιουλίου, αλλά δεν το έπραξαν``.

    ``Και για αυτό το θέσαμε στην τελευταία παράγραφο``, είπε, προσθέτοντας ότι ``αναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτή την Παρασκευή σημειώθηκε λίγη πρόοδος``.

    Σύμφωνα με τον κ. Απεντένγκ, ``υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και η εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι μέχρι που να είμαστε σίγουροι για συγκεκριμένη και χειροπιαστή πρόοδο δεν θα συνίστατο να ξεκινήσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις, γιατί υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα``.

    ``Αλλά, ελπίζουμε ότι ο ΓΓ και ειδικότερα ο Βοηθός ΓΓ θα συνεχίσουν να εμπλέκουν τα μέρη και να προσπαθούν να δουν πόσο σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις``, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ``αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τα μέρη και καταδείξαμε ότι τα μέρη θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τελικά είναι μόνο μέσω της ειρηνικής συνύπαρξης που μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό``.

    Ερωτηθείς ποιο ενεργό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Κυπριακό, ο κ. Απεντένγκ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ακόμη να διαδραματίσουν θετικό ρόλο.

    ``Το γεγονός ότι ο κ. Γκαμπάρι κατάφερε να κάνει τα μέρη να συνομιλήσουν για πρώτη φορά από το 2004 δείχνει από μόνο του ότι τα ΗΕ έχουν ρόλο να παίξουν και τα Ηνωμένα Εθνη υπήρξαν ο μόνος ανεξάρτητος μεσολαβητής και είναι το πιο ανεξάρτητο σώμα, το οποίο μπορούμε να έχουμε για να ενθαρρύνει τα μέρη``, είπε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ``Κάποια από αυτά δεν επιθυμούν το πρόβλημα να συζητηθεί στην ΕΕ και έτσι αν η ΕΕ είναι εκτός, ο μόνος βιώσιμος οργανισμός τον οποίο μπορώ να δω να παίζει ένα θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα είναι τα ΗΕ``, ανέφερε.

    Σε ερώτηση αν έχει κάποια ιδέα πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση των Τ/Κ, οι οποίοι αν και ενέκριναν το σχέδιο Ανάν παραμένουν σε ``απομόνωση``, ο κ. Απεντένγκ ανέφερε ότι δεν έχει κάποια ιδέα για το πώς θα λυθεί αυτή η κατάσταση και ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να είχε μια ``μαγική`` ιδέα αλλά δεν έχει.

    ``Νομίζω ότι αυτή είναι η πορεία του ζητήματος και ο ΓΓ και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνοι για αυτό θα συνεχίσουν να εμπλέκουν τα μέρη και να τα ενθαρρύνουν για να συνομιλούν μεταξύ τους``, πρόσθεσε.

    ``Δεν μπορείς να επιλύσεις μια σύγκρουση αν τα μέρη δεν μιλούν μεταξύ τους. Χρειάζεται δύο για να χορέψεις ταγκό και ως εκ τούτου η καλύτερη μας επιλογή είναι να συνεχίσουμε να εμπλέκουμε τα μέρη``, κατέληξε.

    [02] FIA - ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 ΤΑΛΑΤ

    Πλήρη διερεύνηση έχει διατάξει η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με τις συνθήκες, υπό τις οποίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσκλήθηκε για την απονομή βραβείου στο νικητή του τουρκικού Grand Prix.

    Σε ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της FIA, σημειώνεται ότι ``η πολιτική ουδετερότητα είναι θεμελιώδους σημασίας για το ρόλο της FIAs ως διοικητικού οργάνου`` στο διεθνές σπορ αυτοκινήτου. Κανένας συμβιβασμός ή παραβίαση αυτής της ουδετερότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 August 2006 - 19:29:20 UTC