Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ

    Τις θέσεις της Κύπρου για το θέμα του Λιβάνου και για τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη χώρα αυτή καθώς και για τις «υπηρεσίες που προσέφερε μέχρι τώρα και προτίθεται να συνεχίσει να προσφέρει» στο μέλλον θα αναπτύξει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ενώπιον του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην παρουσία και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι θα θέσει και το παλαιστινιακό θέμα με τις επιχειρήσεις που γίνονται στη Γάζα.

    ``Πιστεύω ότι είναι καιρός να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ξεκινήσει ένας διάλογος με τα εμπλεκόμενα μέρη για να επανέλθουμε στον οδικό χάρτη που είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Μεσανατολικού», είπε.

    Ανέφερε ακόμα πως ενόσω το Παλαιστινιακό μένει άλυτο είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο η περιοχή της Μέσης Ανατολής να μπει σε μια βιώσιμη κατάσταση σταθερότητας και ειρήνης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου υπάρχουν τρία θέματα.

    Οπως ανέφερε θα γίνει ενημέρωση από τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με το Ιράν για το ζήτημα αναστολής του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

    Το δεύτερο θέμα αφορά τις εξελίξεις στο Κονγκό στο οποίο υπάρχει ήδη ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ. Το τρίτο και κύριο θέμα της έκτακτης συνόδου είναι η κατάσταση στο Λίβανο, όπου θα γίνει μια αξιολόγηση και παρουσίαση της παρούσας κατάστασης και αναμένεται από τις χώρες μέλη της ΕΕ να δηλώσουν τον τρόπο και το επίπεδο συμμετοχής τους στην ειρηνευτική δύναμη, ενώ «θα ξεκαθαρίσει οριστικά και το θέμα των όρων εντολής της δύναμης» αυτής.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο Χαβιέ Σολάνα θα επισκεφθεί ξανά την Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως ο αξιωματούχος της ΕΕ θα «έρθει αρκετές φορές στην Κύπρο γιατί είναι ο αρμόδιος αξιωματούχος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η ΕΕ μέσω του κ. Σολάνα θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην περιοχή του Λιβάνου. Κατά συνέπεια», συνέχισε, «θα πρέπει να αναμένουμε να βλέπουμε πολύ συχνά τον κ. Σολάνα στην Κύπρο``.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Σολάνα θα εγκαταστήσει γραφείο στη Κύπρο ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει και στον κ. Σολάνα και σε οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο των ΗΕ και της ΕΕ όλες τις διευκολύνσεις για να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο του».

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει και προσδοκά ότι θα υπάρξει μια αντικειμενική ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τις εξελίξεις που ακολούθησαν την 8η Ιουλίου και για τους λόγους που δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, που είναι η έναρξη εργασίας των τεχνικών επιτροπών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρεμβαίνει όσο αφορά τις τεχνικές επιτροπές, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει «οποιαδήποτε ενημέρωση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παρέμβει. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Σώματος θα τύχουν ενημέρωσης από τον κ. Γκαμπάρι (Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις) για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του και είναι λογικό να ενημερωθούν και για τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    [03] ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Ο Εθνικός Αχνας, συνεχίζοντας την "τρελή" πορεία του στο ΟΥΕΦΑ, δεν ανέτρεψε απλά το σε βάρος του 2-1 του πρώτου αγώνα, αλλά πέτυχε μεγαλειώδη νίκη και πρόκριση στον επόμενο γύρο, συντρίβοντας τη Ρούζελαρ Βελγίου με 5 -0.

    Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε εκτός έδρας από την τουρκική Τράμπζονσπορ με 1-0 και αποκλείστηκε. Την ίδια τύχη είχε και η Ομόνοια που ηττήθηκε εκτός έδρας από τη βουλγαρική Λίτεξ με 2-1.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 August 2006 - 9:29:24 UTC