Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ

  • [01] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο η φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού ``Ψαρά``, μεταφέροντας 300 άτομα, περιλαμβανομένων 68 Κυπρίων, εκ των οποίων και τα τρία παιδιά που δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν τη Δευτέρα στο Ιεράπετρα.

    Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, με την επιστροφή αυτή ολοκληρώνεται ο κύκλος μεταφοράς όσων Κύπριων δήλωσαν επιθυμία να επιστρέψουν από τον εμπόλεμο Λίβανο, ενώ υπάρχουν και άλλοι Κύπριοι, για τους οποίους το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε ετοιμότητα να τους μεταφέρει στην Κύπρο, εφόσον αυτοί εκδηλώσουν επιθυμία να επιστρέψουν.

    Παράλληλα, η Κύπρος προετοιμάζεται να υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες χιλιάδες ξένων υπηκόων που εγκαταλείπουν μαζικά τον Λίβανο, καθώς πέραν των 2.400 ατόμων αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο μέχρι και αύριο το πρωί.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζακχαίο, στην ελληνική φρεγάτα, που θα φθάσει γύρω στις 11:00 με 12:00 το βράδυ, επιβαίνουν 300 άτομα, περιλαμβανομένων 68 Κύπριων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 20 παιδιά, εκ των οποίων τα τρία της οικογένειας Κοϊμάχα, ένας τραυματίας και μία έγκυος.

    ``Πιστεύουμε ότι με αυτή την επιστροφή σχεδόν ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτός που αρχίσαμε για να φέρουμε όσους Κύπριους πολίτες ενδιαφέρονταν να επιστρέψουν από τη Βηρυτό``, ανέφερε ο κ. Ζακχαίος.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο Κύπριος τραυματίας είχε τραυματιστεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που δεν είχε καμία σχέση με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

    Διευκρίνισε επίσης ότι το Υπουργείο διαθέτει κατάλογο 250 Κυπρίων, από τους οποίους οι 68 επιστρέφουν με τα Ψαρά, που διέμεναν στον Λίβανο, από τους οποίους πολλοί επέλεξαν να παραμείνουν στον Λίβανο με τις οικογένειες τους, αφού διαθέτουν και λιβανέζικη υπηκοότητα.

    Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διαπιστώσει ποιοι άλλοι θα επιθυμήσουν να μεταφερθούν στην Κύπρο και για αυτόν τον σκοπό θα είναι σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις, προκειμένου να επιστρέψουν και άλλοι Κύπριοι που θα εκδηλώσουν τέτοια πρόθεση.

    ``Εχουμε επαφή με όλες τις χώρες, με όποιους κάνουν αποστολές (από τον Λίβανο) ούτως ώστε, εάν χρειαστεί, να φέρνουμε τους Κύπριους ανάλογα με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται``, είπε, προσθέτοντας ότι ``η κύρια μάζα (αυτών των Κυπρίων) θα έρχεται με τα ελληνικά πλοία``.

    Ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων Ομηρος Μαυρομάτης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προετοιμάζονται για να εξυπηρετήσουν το κύμα αφίξεων από τον Λίβανο.

    ``Αναμένουμε ότι οι αφίξεις θα αυξηθούν τα επόμενα 24ωρα και για τον λόγο αυτό έγιναν επιπρόσθετες συναντήσεις σήμερα για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, αυξάνοντας τόσο το δυναμικό του προσωπικού εκεί, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους ξένους``, είπε.

    Ανέφερε ότι στο Λιμάνι Λάρνακας θα υπάρχουν διπλωμάτες και λειτουργοί άλλων υπηρεσιών όλο το 24ωρο με τρεις βάρδιες ``για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το δύσκολο έργο που φαίνεται ότι μας περιμένει τις επόμενες ημέρες``, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις Πρεσβείες στην Κύπρο να ενημερώνουν με κατάλογο αφιχθέντων όταν η χώρα τους πραγματοποιεί εκκένωση από τον Λίβανο, προκειμένου αυτοί να εξυπηρετούνται χωρίς προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, σήμερα αναμένεται να φθάσουν 300 άτομα με την ελληνική φρεγάτα, ενώ στις 01:00 φθάνει στην Κύπρο επιβατικό πλοίο που ναύλωσε η νορβηγική κυβέρνηση, μεταφέροντας άλλα 1.100 άτομα, και στις 06:00 το επιβατικό πλοίο Orient Queen που ναύλωσε η αμερικανική κυβέρνηση, μεταφέροντας πέραν των 1.000 ατόμων.

    Σε ερώτηση αν οι Βρετανοί ενημερώνουν την κυπριακή κυβέρνηση όταν μεταφέρουν υπηκόους τους στην Κύπρο από τον Λίβανο, ο κ. Ζακχαίος είπε πως η βρετανική κυβέρνηση ενημερώνει όταν χρησιμοποιεί λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. ``Υπάρχει μια στενή επαφή με τους Αγγλους και τακτική επικοινωνία``, συμπλήρωσε.

    Τέλος, ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε ότι το κύμα αφίξεων από τον Λίβανο καταδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει η Κύπρος, ο οποίος γίνεται πιο έντονος όταν υπάρχει κρίση στην περιοχή, διότι η Κύπρος διατηρεί παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις με τους Αραβες και το Ισραήλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 July 2006 - 17:29:21 UTC