Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Η ε/κ πλευρά, διά του Εθνικού της Συμβουλίου, αξιολογώντας ως θετική τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, επαναβεβαίωσε σήμερα την καλή της θέληση και πολιτική βούληση να συμβάλει στην αποτελεσματική υλοποίηση της συμφωνίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής προέτρεψε τον ΔΗΣΥ, που συνεχίζει να μην συμμετέχει στις συνεδρίες του Σώματος, να μην θυσιάζει ``την ουσία για τη διαδικασία``, τονίζοντας η ουσία είναι η μεθόδευση των χειρισμών στο εθνικό θέμα και η διαφύλαξη ενός θεσμού, που πρέπει να υπάρχει ως σύμβολο ενότητας.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πασιαρδής μετά την τετράωρη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη για τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων, για τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Γκαμπάρι, για την κοινή συνάντηση με τον κ. Ταλάτ στην παρουσία του κ. Γκαμπάρι, καθώς και τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης το Εθνικό Συμβούλιο για τα ευρωτουρκικά, για τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και εξέφρασε τις εκτιμήσεις τόσο για τι εξελίξεις όσο και για τις διαφαινόμενες προοπτικές στο Κυπριακό.

    ``Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι η κοινή συνάντηση με τον κ. Ταλάτ και η συμφωνία που επιτεύχθηκε συνιστούν ένα θετικό βήμα, που ελπίζεται να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού``, ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι ``επαναβεβαιώνεται η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμβάλει στην αποτελεσματική υλοποίηση της συμφωνίας``.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Πασιαρδής, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν τις θέσεις και εκτιμήσεις τους όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε τοποθέτηση για το εάν αυτή η συμφωνία μπορεί να υλοποιηθεί, ο κ. Πασιαρδής απάντησε πως ``εξεφράσθη η κοινή τοποθέτηση της δικής μας πλευράς ότι θα καταβληθεί από μέρους μας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η συμφωνία που έχει επιτευχθεί να αποδειχθεί αποτελεσματική``.

    Σε ερώτηση εάν τέθηκε το θέμα που φέρει την Τουρκία να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να εξασφαλίσει παράταση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων της προς την ΕΕ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``αυτό που ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά δεν είναι οι οποιεσδήποτε ενδεχόμενες δράσεις και αντιδράσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά είναι προσπαθήσει και να συμβάλει, όπως είπα και προηγουμένως, στην υλοποίηση της συμφωνίας με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που να οδηγούν σε μιαν τελική και αμοιβαία λύση του Κυπριακού``.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στη συνεδρία τέθηκαν τα σενάρια για τα ευρωτουρκικά, τα οποία εξετάστηκαν στη συνάντηση Παπαδόπουλου - Καραμανλή, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι εξετάστηκαν όλα αυτά τα ενδεχόμενα και υπήρξε εκ μέρους των κομμάτων σχετική τοποθέτηση και έκφραση απόψεων.

    Ερωτηθείς αν διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων για τους περαιτέρω χειρισμούς, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``διαπιστώθηκε συναίνεση και συναντίληψη``.

    Σε ερώτηση αν έγινε αναφορά στο θέμα του πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί η ε/κ πλευρά στις τεχνικές επιτροπές, ενόψει και της προθεσμίας που προνοείται στη συμφωνία κατά την κοινή συνάντηση με τον κ. Γκαμπάρι, ο κ. Πασιαρδής είπε πως το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ε/κ πλευρά είναι γνωστό.

    ``Αυτό που απομένει τώρα``, πρόσθεσε, ``είναι μέσα στο καθορισμένο από τη συμφωνία χρονικό πλαίσιο, και αυτό είναι το τέλος Ιουλίου, και οι δύο πλευρές να ετοιμάσουν κατάλογο με τα θέματα τα οποία θα παραπεμφθούν για συζήτηση τόσο στις τεχνικές επιτροπές όσον αφορά τα θέματα καθημερινότητας όσο και στις ομάδες εμπειρογνωμόνων όσον αφορά τα θέματα ουσίας``.

    Ερωτηθείς αν ξεκίνησαν οι επαφές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ``από δικής μας πλευράς έχει ξεκινήσει η καταγραφή των θεμάτων καθημερινότητας και των θεμάτων ουσίας`` και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά είναι σε επαφή με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 July 2006 - 13:29:26 UTC