Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως κατά τις επαφές του στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία έγινε εκτίμηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και καθορίσθηκε η μελλοντική στρατηγική στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο.

    Είπε ακόμη πως δηλώσεις όπως αυτή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο δεν βοηθούν στη διαμόρφωση του κλίματος που επιδιώκεται ώστε να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία στις τεχνικές επιτροπές.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ανέφερε ότι ήταν πολύ χρήσιμες και καρποφόρες πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε και εκτιμήσαμε την τελευταία συνάντηση με τον κ. Ταλάτ και τη διαδικαστική συμφωνία που έχει επιτευχθεί και μέσα στα πλαίσια του τακτικού συντονισμού και αλληλοενημέρωσης έχουμε καθορίσει τη μελλοντική στρατηγική στο Κυπριακό».

    Ερωτηθείς εάν θα δεχθεί το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα που φθάνει τις επόμενες μέρες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το πρόγραμμα του δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον κ. Μπράιζα και πως δεν θα τον συναντήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον κ. Μπράιζα δεν σχετίζεται με την πολιτική που ακολουθήθηκε κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Τζακ Στρο, τότε ΥΠΕΞ της Βρετανίας.

    «Δεν έχει σχέση με τον κ. Στρο, δεν επηρεάζει η πολιτική μας παρά μόνο μέλη κυβερνήσεων και όχι υπηρεσιακούς διπλωμάτες», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν κατά τις επαφές του στην Αθήνα έγινε συντονισμός Αθηνών - Λευκωσίας για την αντιμετώπιση των εξελίξεων εντός της ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο συντονισμός με την Ελλάδα είναι δεδομένος και πάντοτε γίνεται και αυτή τη φορά όπως και προηγουμένως έχουμε κάνει τις εκτιμήσεις μας για τις πιθανές εξελίξεις και έχουμε αποφασίσει για το συντονισμό των ενεργειών μας όπως πάντα».

    Ερωτηθείς εάν και η Αθήνα πιστεύει πως η Τουρκία προσπαθεί με κάποιες κινήσεις στο Κυπριακό να κερδίσει χρόνο και παράταση του χρόνου αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως «το ένα με το άλλο δεν έχει καμία σχέση», τονίζοντας ότι «η απόφαση για την υποβολή των εκτιμήσεων είναι απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Επιτροπή, και η Επιτροπή θα υποβάλει την έκθεση της είτε Σεπτέμβριο, είτε Οκτώβριο και αυτό είναι προκαθορισμένο εδώ και εννέα μήνες».

    Επανάλαβε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής της υποβολής της έκθεσης, αναφέροντας πως δεν είναι γνωστό εάν η έκθεση θα περιορισθεί στην παράθεση των γεγονότων, δηλαδή της μη συμμόρφωσης, μέχρι στιγμής, της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της, ή εάν θα προχωρήσει και θα κάνει εισηγήσεις.

    Είπε ότι αυτό θα φανεί αργότερα ``και είναι και αυτό ένα από τα θέματα που συζητήσαμε στην Αθήνα».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων είναι ένα από τα βασικά θέματα που άπτονται του Κυπριακού.

    «Νομίζω ότι κάθε λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο» σημείωσε, τονίζοντας ότι «θα ήταν εντελώς αδιανόητο μια υποψήφια χώρα και αργότερα ένα κράτος - μέλος της ΕΕ να διατηρεί στρατεύματα, σε άλλο κράτος μέλος χωρίς τη θέληση της κυβέρνησης και του λαού του».

    Σε ότι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «με το θέμα της Αμμοχώστου από την εποχή της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ και στη συνέχεια της Προεδρίας της Αυστρίας, συνδέονται οι συζητήσεις για το δεύτερο κανονισμό της ΕΕ».

    Σε ότι αφορά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως η δήλωση των Ηνωμένων Εθνών είναι σαφής.

    Συνεχίζοντας ανέφερε πως θα καταρτισθεί ο κατάλογος και το περιεχόμενο των θεμάτων που θα συζητήσουν οι τεχνικές επιτροπές.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η συζήτηση θεμάτων ουσίας παράλληλα με τα θέματα της καθημερινότητας.

    Σχολιάζοντας εκτιμήσεις ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τις τεχνικές επιτροπές, υπό το φως των δηλώσεων του κ. Γκιουλ, δείχνει ότι στόχευε στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας ενόψει της υποβολής της έκθεσης προόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως δεν έχει γίνει και δεν μπορεί να γίνει αποενοχοποίηση της Τουρκίας μέχρι η Τουρκία να άρει την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι τα άλλα είναι θέματα διαδικασίας, όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι «η δήλωση του κ. Γκιουλ δεν βοηθά στο κλίμα που προσπαθούμε όλοι να δημιουργήσουμε για να διεξαχθεί ομαλά και με την καλή βούληση των δύο πλευρών η νέα διαδικασία και να καταλήξει σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε διακαώς, δηλαδή να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 July 2006 - 21:29:16 UTC