Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΟΛΙ ΡΕΝ - Τ/Κ - ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ
  • [04] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τηρήσει τις υποσχέσεις της και τα προαπαιτούμενα για την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να ξεκινήσουν, λέγοντας ότι δεν θα είναι επιτροπές μόνο για θέματα καθημερινότητας αλλά και θέματα ουσίας του Κυπριακού.

    Είπε ακόμη ότι χρειάζεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση από πλευράς της Τουρκίας και των Τ/Κ και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται από πλευράς του ΟΗΕ.

    «Στέλνω μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τηρήσει τις υποσχέσεις της και τα προαπαιτούμενα για την πορεία της προς την ΕΕ, ως μια χώρα που πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και την Ελλάδα και να ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Επεσήμανε επίσης ότι η φινλανδική προεδρία δίνει μια νέα ευκαιρία στην Ελλάδα να διαδραματίσει ένα ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη τύπου Ελσίνκι, ο οποίος θα δώσει διέξοδο στο μπλοκάρισμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και ΕΕ.

    «Δεν μπορεί να μιλάμε για μια κοινή οικογένεια όταν υπάρχουν ακόμα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ολοκληρώνει τις επαφές του στην Αθήνα αργότερα σήμερα και το βράδυ επιστρέφει στην Κύπρο.

    [02] ΟΛΙ ΡΕΝ - Τ/Κ - ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολι Ρεν τόνισε ότι «πρόοδος στις, υπό τα ΗΕ, διαπραγματεύσεις πρέπει να καταστήσει δυνατή και πρόοδο όσον αφορά τον κανονισμό για το εμπόριο με στόχο να τερματιστεί η οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

    Σε συνέντευξη στο «Ρόιτερς», ο Επίτροπος Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόοδος στο Κυπριακό, που επιτεύχθηκε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ προς την κατεύθυνση άρσης της λεγόμενης οικονομικής απομόνωσης των Τ/Κ.

    Ο κ. Ρεν καλωσόρισε την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση ενδεχόμενης κρίσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας συναντήθηκαν τρεις φορές την ίδια εβδομάδα και συμφώνησαν σε μια σειρά από αρχές για επανέναρξη των συνομιλιών.

    [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ

    Κλιμάκιο υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαρτιζόμενο από λειτουργούς των Γενικών Διευθύνσεων για Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά Θέματα, την Απασχόληση, τις Επιχειρήσεις, την Ερευνα και την Περιφερειακή Πολιτική, θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα έχει σειρά επαφών στις 12 Ιουλίου 2006.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της προώθησης της εφαρμογής των εθνικών προγραμμάτων για τη στρατηγική της Λισσαβόνας και της αποστολής θα ηγείται ο J. Schmidt, Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση για Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά Θέματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το κλιμάκιο θα ανταλλάξει απόψεις με τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες ως προς τη μέχρι σήμερα πρόοδο στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος, ενώ θα συζητηθούν και διαδικαστικά θέματα όσον αφορά την υποβολή από την Κύπρο τον Οκτώβριο του 2006, της πρώτης έκθεσης προόδου για την εφαρμογή του Εθνικού της Προγράμματος.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης, το κλιμάκιο θα συναντηθεί επίσης με τους κοινωνικούς εταίρους, τα πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα, όπως και με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για ανταλλαγή απόψεων.

    [04] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Πραγματοποιείται την Τρίτη η πρώτη εκδήλωση σειράς κινητοποιήσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Το απόγευμα θα γίνει πικετοφορία με διανομή φυλλαδίων έξω από τη Βουλή για το θέμα των αγνοουμένων και αργότερα συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής με ομιλητές Βρετανούς βουλευτές και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    Την προσεχή Κυριακή το απόγευμα θα γίνει στην πλατεία Trafalgar το καθιερωμένο συλλαλητήριο χωρίς όμως την πορεία που συνήθως προηγείτο της συγκέντρωσης, λόγω αποκλεισμού των κυρίων δρόμων του κεντρικού Λονδίνου για εκδήλωση βρετανικού οργανισμού. Κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο θα είναι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης. Θα μιλήσουν επίσης Βρετανοί βουλευτές και ο κ. Σοφοκλείδης.

    Την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, θα γίνει πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 July 2006 - 11:29:16 UTC