Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΑ - Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [02] Πρόεδρος Συγγενών Αγνοουμένων - Συνάντηση Δευτέρας
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μνημόσυνο
  • [04] Αθήνα - ΟΚΟΕ - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων
  • [05] ΑΚΕΛ - Ισραηλινές επιδρομές - Καταδίκη
  • [06] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [07] Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο
  • [08] Γουίμπλετον - Παγδατής - Νίκη
  • [09] Κύπρος - Παγκόσμια Γυμνασιάδα - Χρυσό μετάλλιο
  • [10] Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί Μπόουλιγκ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 02/07/2006

  • [01] ΔΕΑ - Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντώνται αύριο στις 10 το πρωί στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Η πρώτη επίσημη συνάντηση της ΔΕΑ έχει οριστεί για τις 7 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενώ αναμένεται ότι κατά το μήνα Αύγουστο θα διενεργηθούν εκταφές στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές και λείψανα που θα ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DNA θα παραδοθούν στις οικογένειες των νεκρών.

    [02] Πρόεδρος Συγγενών Αγνοουμένων - Συνάντηση Δευτέρας

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων ενόψει της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Κριστόφ Ζιρόντ.

    «Εάν δούμε το θέμα σωστά, πρέπει να ευελπιστούμε, διότι είναι μια συνάντηση στο επίπεδο των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω της συνάντησης αυτής μπορεί να δοθεί ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    Οπως είπε, στόχος του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος εισηγήθηκε την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, ήταν «να δοθεί μια ώθηση στο θέμα και να περάσει το μήνυμα τόσο προς τη ΔΕΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό και ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η επίλυσή του».

    Ο κ. Θεοδοσίου επανέλαβε το αίτημα των συγγενών για πραγματική διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, όπως εξάλλου διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην απόφασή του της 10 Μαϊου, 2001 στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι σήμερα εφικτό να γίνει πραγματική διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων δεδομένου του χρόνου που έχει παρέλθει, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι είναι εφικτό και σημείωσε ότι πρόοδος στο θέμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν η τ/κ πλευρά επιδείξει καλή θέληση.

    Ελπίδες για πρόοδο στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων εναπέθεσε ο κ. Θεοδοσίου και στο γεγονός της μεγάλης πείρας του νέου τρίτου μέλους της ΔΕΑ, καθώς και των καλών προθέσεων του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ.

    «Οι εμπειρίες του κ. Ζιρόντ σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη τον καθιστούν ιδιαίτερα έμπειρο», είπε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο συνδυασμός όλων αυτών και οι καλές προθέσεις του κ. Μόλερ δημιουργούν συνθήκες που, εάν υπάρχει ίχνος καλής θέλησης από πλευράς Τούρκων, τότε μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μνημόσυνο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό δίκαιο για να ασκείται πίεση στην Τουρκία να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, αν θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία».

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Αθανάση Γεωργίου στο χωριό Αμαργέτη στην Πάφο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «το διακύβευμα, είναι βεβαίως, αν οι Ευρωπαίοι παραμείνουν συνεπείς στις αρχές που η ΕΕ πρεσβεύει και δεν υποχωρήσουν μπροστά στις πιέσεις που οι ΗΠΑ και η Βρετανία ασκούν πάνω τους για να ικανοποιηθεί η Τουρκία».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Τουρκία, «βρίσκοντας στήριξη και υποστήριξη από γνωστούς ισχυρούς προστάτες της», έχει ως κύριο στόχο όχι τη λύση του Κυπριακού αλλά την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με άλλοθι την έξοδο των Τουρκοκυπρίων από τη λεγόμενη απομόνωση ενώ παράλληλα αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της.

    ''Στο φόντο αυτών των δεδομένων και ενόψει, ενδεχομένως, νέων εξελίξεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει ρεαλιστική και παράλληλα να είναι διεκδικητική στο Κυπριακό, προτάσσοντας τις αρχές λύσης του προβλήματος», πρόσθεσε.

    Οι αρχές λύσης του Κυπριακού, είπε ο κ. Χριστόφιας, «βρίσκονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, οι οποίες προνοούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί το μεγάλο συμβιβασμό που αποδέχθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά κάτω από το βάρος και τις ολέθριες συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «σε αυτό το συμβιβασμό παραμένουμε ακλόνητα σταθεροί γιατί είναι η μοναδική διέξοδος, υπό τις περιστάσεις, για την κατάργηση της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας», υπογραμμίζοντας ότι «η επίτευξη πολιτικών στόχων δεν αντέχει ανεδαφικά συνθήματα και ακραίες ενέργειες».

    Μετά το μνημόσυνο ο Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τον Αθανάση Γεωργίου και τον αγνοούμενο αδελφό του Ιωάννη, λέγοντας ότι τι το μνημείο αυτό «θα λειτουργεί σαν ξυπνητήρι των συνειδήσεων για να θυμίζει στους κατοίκους και τους επισκέπτες στην Αμαργέτη, την προδοσία και τη συμφορά».

    [04] Αθήνα - ΟΚΟΕ - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

    Οργανώσεις Κυπρίων ομογενών στην Ελλάδα προτρέπουν τους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί να μην προσφεύγουν στη λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους για περιουσίες τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), η λεγόμενη επιτροπή «δεν προσφέρει καμία ουσιαστική θεραπεία για τις απώλειες μας και άθελα μας νομιμοποιούμε την ύπαρξη της» σε περίπτωση προσφυγής για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

    Η ΟΚΟΕ χαρακτηρίζει τη λεγόμενη επιτροπή ως «ευκαιριακό τέχνασμα της Τουρκίας, το οποίο θα σβήσει χωρίς να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό».

    Στην ανακοίνωσή της, η ΟΚΟΕ σημειώνει ότι η επιτροπή είναι «όργανο παράνομο που υπονομεύει τον αγώνα μας για μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να προβλέπει για όλους το δικαίωμα της επιστροφής στις εστίες μας και την επιστροφή των κατεχομένων περιουσιών μας».

    Η ανακοίνωση της ΟΚΟΕ εκδόθηκε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με αντικείμενο την ''επιτροπή αποζημιώσεων'', στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία της Οργάνωσης και τα προσφυγικά σωματεία ''Ενωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας - Κύπρος 1974'' και ''Πολιτιστικός Σύλλογος Μορφώ''.

    [05] ΑΚΕΛ - Ισραηλινές επιδρομές - Καταδίκη

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο και καταγγέλλει την κλιμακούμενη ισραηλινή επιδρομή ενάντια στα παλαιστινιακά εδάφη και ενώνει τη φωνή του με τη φωνή όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων στον κόσμο και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιδρομής, εκφράζοντας αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους στα Παλαιστινιακά Εδάφη».

    Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «απαράδεκτες και καταδικαστέες είναι επίσης οι συλλήψεις μελών της κυβέρνησης και της Βουλής των Παλαιστινίων καθώς και η επίθεση ενάντια στο πρωθυπουργικό γραφείο», προσθέτοντας ότι «από όποιες οργανώσεις και αν προέρχονται αυτοί, είναι μέλη της νόμιμης εκλελεγμένης ηγεσίας της Παλαιστίνης και η σύλληψή τους παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι ο Ισραήλ «δεν θα αποτολμούσε να προχωρήσει στα εγκλήματα που διαπράττει στην Παλαιστίνη αν δεν είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού».

    [06] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Το θέμα των εκλογικών καταλόγων ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου και του Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου και υπεύθυνου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές Γιάννου Χαριλάου.

    Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα παραδοθούν την ερχόμενη Δευτέρα από το Υπουργείο Εσωτερικών και εντός μίας εβδομάδας θα πρέπει να δοθούν προς τους εκπροσώπους των Μητροπόλεων για να αναρτηθούν το συντομότερο δυνατό στους Ιερούς Ναούς.

    ''Εντός μίας εβδομάδας θα πρέπει να δοθούν προς τους εκπροσώπους των Μητροπόλεων, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να αναρτηθούν στους Ιερούς Ναούς, για να έχει ο κάθε Χριστιανός το δικαίωμα και την ευκαιρία να δει αν είναι μέσα το όνομα του ή όχι για να μπορεί να προχωρήσει στην ένσταση για να εγγραφεί ή να εξέλθει από αυτούς'', είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Ο Υπεύθυνος των αρχιεπισκοπικών εκλογών Γιάννος Χαριλάου είπε ότι χθες έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για υποβολή αιτήσεων από όλους όσοι ήθελαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και πρόσθεσε πως το γραφείο του εργάζεται από χθες ''πυρετωδώς για να φτιάξουμε τους δικούς μας εκλογικούς καταλόγους''.

    Αναφορικά με τη διαδικασία των εκλογών, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως ''ο κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να ελέγξει μέσω της ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου στο διαδίκτυο πού είναι εγγεγραμμένος'', προσθέτοντας πως ''έχουν ετοιμαστεί ειδικά έντυπα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ατόμων που κλείνουν το 18 έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου''.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ''όσοι δεν επιθυμούν να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους μπορούν να το πράξουν, συμπληρώνοντας ένα ειδικό έντυπο το οποίο θα προμηθεύονται από τον Ιερό Ναό της ενορίας τους''.

    [07] Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο

    Πρωτόκολλο το οποίο καλύπτει τρόπους προώθησης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις επενδύσεις, τη γεωργία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την έρευνα και την επιστήμη υπεγράφη κατά τη Δωδέκατη Συνεδρία της Μόνιμης Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρουμανίας, η οποία εγκαθιδρύθηκε με βάση τη Συμφωνία για Οικονομική, Βιομηχανική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στα πλαίσια των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής οι δύο πλευρές ανασκόπησαν τις οικονομικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας και εξέφρασαν την επιθυμία και την αποφασιστικότητά τους, για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

    Οσον αφορά τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, συμφωνήθηκε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για επέκτασή τους και τονίστηκε η σημασία συνέχισης των επαφών μεταξύ των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ρουμανίας.

    [08] Γουίμπλετον - Παγδατής - Νίκη

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε στον 4ο γύρο του τουρνουά τένις του Γουίμπλετον, νικώντας τον Γάλλο Σεμπαστιάν Γκροζιάν με 3 1 σετ (4-6, 6-4, 6-4, 6-1).

    Επόμενος αντίπαλος του Παγδατή θα είναι ο Βρετανός Αντι Μάρεϊ, ο οποίος χθες νίκησε τον Αντι Ρόντικ με 7-6, 6-4, 6-4.

    [09] Κύπρος - Παγκόσμια Γυμνασιάδα - Χρυσό μετάλλιο

    Χρυσό μετάλλιο στο άλμα ίππου στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα 2006, που διεξάγεται στην Αθήνα, κατέκτησε η Κύπρια Σκεύη Κρασιά.

    Στους ίδιους αγώνες η Εθνική Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής της Κύπρου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Το χρυσό κέρδισε η Εθνική Ρωσίας και το αργυρό η Εθνική Ουκρανίας.

    Την κυπριακή ομάδα αποτελούσαν οι Χρυσοβαλάντη Δημητρίου, Ραϊσα-Σούλα Παναγιώτου και Λουκία Τρικωμίτη.

    Στο σύνθετο ομαδικό της ενόργανης γυμναστικής η ομάδα γυναικών της Κύπρου κατατάγηκε ένατη.

    [10] Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί Μπόουλιγκ

    Η Κύπρος συμμετέχει στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Μπόουλιγκ που άρχισαν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 9 Ιουλίου, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Συμμετέχουν 17 χώρες.

    Η κυπριακή αποστολή αποτελείται από τέσσερις αθλητές, τους Χάρη Παναγιώτου, Ανδρέα Καριστιανό, Αυγή Νικολάου και Νάντια Ηροδότου.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 July 2006 - 14:23:07 UTC