Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα - Λιλλήκας - Μπακογιάννη - Κυπριακό
  • [02] Αθήνα - Παπανδρέου - Λιλλήκας - Κυπριακό
  • [03] Πασιαρδής - Ερντογάν - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [04] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό
  • [05] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Γκαμπάρι
  • [06] Επιτροπή Αγνοουμένων - Εκταφές - Αύγουστος
  • [07] Εκπρόσωπος - ''Επιτροπή αποζημιώσεων''
  • [08] Χριστόφιας - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [09] Πασιαρδής - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστολή
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού Ευρωκοινοβουλίου
  • [11] Βίλιερς - Channel 5 - Κατεχόμενα - Αγορά περιουσίας - Διαμαρτυρία
  • [12] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέοι Υπουργοί
  • [13] Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή Διερεύνησης
  • [14] Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές
  • [15] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία
  • [16] Αθήνα - Τράπεζα Κύπρου - Εξαγορά Εμπορικής - Ρολόγης - Ηλιάδης
  • [17] Ολομέλεια - Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - Σιζόπουλος - Θεοχάρους
  • [18] Υπουργός Γεωργίας - Μονάδα Αφαλάτωσης
  • [19] Πρόεδρος Βουλής - Τελική γιορτή Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου
  • [20] Οικοδομική βιομηχανία - Παραμένουν οι διαφορές
  • [21] Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Αποτελέσματα
  • [22] Παγκόσμιο Κύπελλο - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [23] Αντισφαίριση -Τουρνουά Ολλανδίας- Στους ημιτελικούς ο Παγδατής
  • [24] Χρηματιστήριο - Επιστροφή στα κέρδη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 23/06/2006

  • [01] Αθήνα - Λιλλήκας - Μπακογιάννη - Κυπριακό

    Τα ζητήματα τακτικής και διαχείρισης των εξελίξεων στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για το στόχο της επίτευξης μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το μεσοδιάστημα μέχρι τον Οκτώβριο, για να πειστεί η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2006 η Τουρκία θα κριθεί για την υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει.

    «Ελλάδα και Κύπρος στενά συνεργαζόμενες και με απόλυτο συντονισμό πρέπει να εργαστούν για τον έναν, το μεγάλο, πλήρη στόχο, την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα» είπε η κ. Μπακογιάννη και επανέλαβε πως «για την ελληνική εξωτερική πολιτική αυτό είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας και έτσι το αντιμετωπίζει το σύνολο του Ελληνικού λαού».

    Νωρίτερα χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Λιλλήκα.

    Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη τον κ. Λιλλήκα, για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, και του ευχήθηκε καλή δύναμη.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τους χαιρετισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [02] Αθήνα - Παπανδρέου - Λιλλήκας - Κυπριακό

    Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι αν διατηρήσει την αρνητική στάση που σήμερα παρουσιάζει τότε κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται η στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή της πορεία, απηύθυνε ο Υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, από την Αθήνα όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του επανέλαβε ότι «η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι προς το εθνικό μας συμφέρον», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι προϋπόθεση η Τουρκία να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις, που η ΕΕ έχει θέσει για κάθε υποψήφιο μέλος για την ένταξή του στην ΕΕ, και μέσα σε αυτά είναι η καλή γειτονία, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

    Ο κ. Παπανδρέου, ευχήθηκε στον κ. Λιλλήκα επιτυχία στο έργο του, γιατί όπως είπε, «αναλαμβάνει σε μια δύσκολη συγκυρία για το Κυπριακό, αλλά και σε μια εποχή που η Κύπρος είναι πια μέλος της ΕΕ και αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό μέρος της οικογένειας αυτής».

    [03] Πασιαρδής - Ερντογάν - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Η Τουρκία οφείλει ''να πληρώσει τα έξοδα της ευρωπαϊκής της πορείας και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα θυσιάσει τα συμφέροντα των Τ/Κ για την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ''ο κ. Ερντογάν μιλά για θυσία της βόρειας Κύπρου όπως αποκαλεί το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αυτό το κατεχόμενο τμήμα να είναι ιδιοκτησία του, την οποία αρνείται να εκχωρήσει με αντάλλαγμα την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    ''Αν η Τουρκία ενταχθεί τελικά στην ΕΕ, το τίμημα δεν πρόκειται να το καταβάλει η Κύπρος. Το εισιτήριο της Τουρκίας για να ενταχθεί δεν θα το πληρώσει η Κύπρος'', σημείωσε.

    [04] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, περί σύγκλησης τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, απάντησε πως «η αρνητική μας θέση για οποιαδήποτε πιθανότητα τετραμερούς είναι γνωστή και απλώς, απ αυτό το βήμα, σήμερα, θέλω να την επαναλάβω».

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο κείμενο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης σημείωσε ότι «αναφορές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανάλογου περιεχομένου ή και ταυτόσημου, έχουν γίνει και σε προηγούμενα κείμενα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης».

    «Σχετικά με αυτό ότι τα κράτη - μέλη του Οργανισμού αυτού ακολουθούν επί χρόνια μια σαφή πολιτική στο Κυπριακό, πολιτική αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησής της, ακολουθώντας και σεβόμενες, οι χώρες αυτές, πλήρως τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [05] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Γκαμπάρι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο.

    Είπε ακόμη ότι η επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει δικαιολογημένο έδαφος και επαρκής προετοιμασία που να δικαιολογεί την επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

    [06] Επιτροπή Αγνοουμένων - Εκταφές - Αύγουστος

    Η Επιτροπή Αγνοουμένων σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων έχει αποφασίσει να αρχίσει μικρής έκτασης πρόγραμμα εκταφών για περίοδο δύο μηνών, η οποία αρχίζει από τα μέσα Αυγούστου.

    Αναφέρει ακόμη ότι έχει προβεί σε όλες τις προετοιμασίες και είναι έτοιμη να αρχίσει το έργο της για την εκταφή, αναγνώριση και επιστροφή των οστών αγνοουμένων. Σημειώνει την πεποίθηση ότι το δίμηνο πρόγραμμα αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στην παρούσα φάση η Επιτροπή εξοπλίζει το νέο ανθρωπολογικό εργαστήριο και ότι η ομάδα επιστημόνων της και από τις δύο πλευρές θα συνεχίσει τις επείγουσες εκταφές εκεί που κρίνεται ότι είναι αναγκαίο.

    [07] Εκπρόσωπος - ''Επιτροπή αποζημιώσεων''

    Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής το ''διακανονισμό'' προσφυγών τριών Ε/Κ από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι ''δεν υπήρχε νόμιμος τρόπος και έννομη δυνατότητα αποτροπής από την κυβέρνηση αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική ''γιατί προσφέρει στην τουρκική πλευρά τη δυνατότητα να ισχυριστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι συμμορφώθηκε έγκαιρα με την απόφαση του να εισάξει αποτελεσματική εσωτερική θεραπεία για διασφάλιση του σεβασμού δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ε/Κ εκτοπισμένων''.

    [08] Χριστόφιας - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η επιμονή του Δημοκρατικού Συναγερμού να μην συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο είναι «ζημιογόνα» τόσο για το κόμμα όσο και για τους συνολικούς χειρισμούς του κυπριακού προβλήματος και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε «λύπη για την επιμονή αυτή» κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ εμμένει στην απόφασή του να μην συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο.

    [09] Πασιαρδής - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστολή

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής επιβεβαίωσε την αποστολή επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Πέραν τούτου, πρόσθεσε, δεν έχω κανένα δικαίωμα εγώ να αποκαλύψω το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Αναστασιάδη. ''Επαφίεται στον παραλήπτη της επιστολής να κρίνει αν θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας'', σημείωσε.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''δεν έδωσε καμία προεκλογική δέσμευση όσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο στον κ. Αναστασιάδη''.

    ''Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ανέλαβε καμία απολύτως δέσμευση και δεν έδωσε καμία υπόσχεση στον κ. Αναστασιάδη, για να δικαιούται ο κ. Αναστασιάδης να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του'', συμπλήρωσε.

    [10] Πρόεδρος Βουλής - Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού Ευρωκοινοβουλίου

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η ηγεσία της έχουν μια ουσιαστική ευθύνη για την αρχαιοκαπηλία στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλαος Σηφουνάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής, στην οποία μετέχει και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι «η Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου θα βοηθήσει ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να κατανοήσει ότι αυτή η κληρονομιά είναι κληρονομιά αυτού του τόπου, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στην πορεία των χρόνων, και πρέπει να το διατηρήσει».

    [11] Βίλιερς - Channel 5 - Κατεχόμενα - Αγορά περιουσίας - Διαμαρτυρία

    Η σκιώδης Υφυπουργός Οικονομικών Τερέζα Βίλιερς έχει διαμαρτυρηθεί εγγράφως στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 5 όπως και στον οργανισμό OFCOM, ανεξάρτητο ρυθμιστή της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης, για την προβολή, το βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου, τηλεοπτικού προγράμματος για την αγορά ακίνητης περιουσίας στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ουσιαστικά διαφημίζοντας μια τέτοια ενέργεια και ως κερδοφόρα επένδυση.

    Μαζί με τη διαμαρτυρία της η κ. Βίλιερς ζήτησε από το Channel 5 να μελετήσει τη δυνατότητα προβολής απαντητικού προγράμματος που θα προσέφερε, τουλάχιστο, μια ευκαιρία να εξηγήσει ένας πόσο επιζήμιο είναι για κάποιους ναγοράζουν περιουσία από άτομα που δεν έχουν δικαίωμα να την πωλήσουν.

    [12] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέοι Υπουργοί

    Τη σημασία του συλλογικού έργου της κυβέρνησης στην κοινή προσπάθεια για προώθηση και ολοκλήρωση των στόχων του προεκλογικού προγράμματος και στην κοινή επιδίωξη για αποτελεσματική εξυπηρέτηση των συμφερόντων και του κράτους επανατόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρία του Σώματος.

    Αυτό δήλωσε, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τους νέους Υπουργούς, τους συνεχάρη ξανά για το διορισμό τους και επανέλαβε τις ευχές του για κάθε επιτυχία στο έργο τους.

    [13] Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή Διερεύνησης

    Το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το αδιάβλητο και την αντικειμενικότητα του έργου της μονομελούς επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό η συμμετοχή των δύο Ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων, ως συμβούλων, στην επιτροπή.

    ''Το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του όλα τα σχετικά στοιχεία, και κατόπιν γνωμοδότησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έκρινε ότι η συμμετοχή των δύο Ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το αδιάβλητο και την αντικειμενικότητα του έργου της επιτροπής και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, μετά τη συνεδρία του Σώματος.

    [14] Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

    Ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, δήλωσε πως το πρώτιστο θέμα που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο χθες ήταν τα λεγόμενα διαμερίσματα, οι υποδιαιρέσεις εκάστης επαρχίας όσον αφορά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε πως συμφωνήθηκε ότι ''πρέπει να πάμε με το πνεύμα του Καταστατικού που λέει να γίνεται τέτοια υποδιαίρεση της επαρχίας ούτως ώστε να βγάζει δυνατόν ένα γενικό εκλέκτορα''.

    Αντιλαμβάνεστε, διευκρίνισε, ότι κάθε επαρχία θα τεμαχιστεί σε πάρα πολλά διαμερίσματα. ''Αυτό είναι το πνεύμα του Καταστατικού, ούτως ώστε εάν κάποιο κόμμα πλειοψηφεί δεν είναι δυνατόν να πλειοψηφεί σε όλες τις ενορίες της Κύπρου και τις 670 ή στα διαμερίσματα, συνεπώς θα μπορούν να βγάλουν εκλέκτορες γενικούς όλοι και δεν θα μπορεί ένα κόμμα να ανεβάζει επισκόπους και να κατεβάζει'', πρόσθεσε.

    [15] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία

    Ως μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην πορεία της κυπριακής οικονομίας και ανοίγει το δρόμο προς την Ευρωζώνη χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών την άρση της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ).

    ''Είναι μια διαδικασία στην οποία είχαμε μπει από το 2003, λόγω του εξαιρετικού ελλείμματος που είχαμε το 2003'', είπε ο κ. Σαρρής, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως ''αυτή η απόφαση βασίστηκε στη θεαματική βελτίωση του ελλείμματος κατά το 2005, το οποίο ήταν 2,4% του ΑΕΠ, στην αξιολόγησή τους για την πορεία μας το 2006, καθώς και στα μέτρα τα οποία εισηγούμαστε''.

    Ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι για να γίνει αυτός ο τερματισμός πρέπει τα μέτρα τα οποία παίρνει μια κυβέρνηση να είναι μόνιμα και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

    [16] Αθήνα - Τράπεζα Κύπρου - Εξαγορά Εμπορικής - Ρολόγης - Ηλιάδης

    Την απόφασή της να υποβάλει δημόσια πρόταση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Βασίλης Ρολόγης δήλωσε στην Αθήνα πως η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου θα δημιουργήσει σημαντικό όφελος για την Ελλάδα και την οικονομία της.

    Εκφράζοντας στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης τη θέληση και την αποφασιστικότητα της Τράπεζας Κύπρου να παραμείνει και να δημιουργήσει στην Ελλάδα, ο κ. Ρολόγης ανέφερε ότι η εξαγορά της Εμπορικής από την Τράπεζα Κύπρου θα δώσει επίσης μεγάλη προοπτική για το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά την εξαγορά.

    [17] Ολομέλεια - Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - Σιζόπουλος - Θεοχάρους

    Αρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με ομιλίες των Βουλευτών Ελένης Θεοχάρους του ΔΗΣΥ και Μαρίνου Σιζόπουλου του ΚΣ ΕΔΕΚ, η συζήτηση του θέματος για την ανάγκη λήψης μέτρων προς βελτίωση της προσφερόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο λαό, μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ (Γενικού Συστήματος Υγείας)''.

    ''Πέντε και πλέον χρόνια από την ψήφιση του νόμου για το ΓΕΣΥ, δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την εφαρμογή του'', είπε ο κ. Σιζόπουλος, εισηγητής του εγγραφέντος θέματος προς συζήτηση.

    ''Η Κύπρος'', πρόσθεσε, ''λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των κλιματολογικών της συνθηκών, αλλά και του υψηλού επιστημονικού επιπέδου του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που διαθέτει, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε υψηλών προδιαγραφών περιφερειακό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών''.

    [18] Υπουργός Γεωργίας - Μονάδα Αφαλάτωσης

    Η νέα Μονάδα Αφαλάτωσης στη Λεμεσό ''είναι αναγκαία και το όλο θέμα θα τύχει περαιτέρω μελέτης συγκεκριμένων πτυχών με στόχο να υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση'', δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία ανασκοπήθηκε η υδατική πολιτική και συζητήθηκαν οι διάφορες πτυχές της κατασκευής Μονάδας Αφαλάτωσης Λεμεσού ενώ, παράλληλα, λήφθηκαν αποφάσεις για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες που θα προωθηθούν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

    [19] Πρόεδρος Βουλής - Τελική γιορτή Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελική γιορτή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Σε χαιρετισμό του, τον οποίον διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Βάσος Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε το θαυμασμό του προς όλους τους εγκλωβισμένους, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες κράτησαν ζωντανό τούτον εδώ τον τόπο.

    ''Για 32 χρόνια τώρα, μερικές εκατοντάδες Ριζοκαρπασιτών, κόντρα στη λογική της καλοπέρασης, μέσα από απύθμενες δυσκολίες και κακουχίες, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, επιμένουν να κρατούν αυτά τα χώματα και να προσμένουν με καρτερικότητα την ημέρα που θα φυσήξει ο αέρας της ελευθερίας'', ανέφερε.

    [20] Οικοδομική βιομηχανία - Παραμένουν οι διαφορές

    Διατηρείται το αδιέξοδο μεταξύ εργολάβων και οικοδόμων, που προέκυψε μετά τις διαφορές που παρουσιάστηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.

    Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και χθες στο Υπουργείο Εργασίας σε κορυφαίο επίπεδο, χωρίς όμως να διαφανεί κάποιο σημάδι για γεφύρωση της διαφοράς.

    [21] Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Αποτελέσματα

    Νικώντας με 2 - 0 χθες βράδυ η εθνική ομάδα της Ιταλίας την αντίστοιχη ομάδα της Τσεχίας στους αγώνες της πρώτης φάσης των Ομίλων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Γερμανία, προκρίθηκε -ως πρώτη ομάδα στον 5ο Ομιλο- στην επόμενη φάση των 16.

    Στους 16 του Μουντιάλ της Γερμανίας προκρίθηκε και η Γκάνα, μετά τη σημερινή της νίκη 2 - 1 επί των ΗΠΑ, παιχνίδι που διεξήχθη στο ''Φράνκεν Στάντιον'' της Νυρεμβέργης. Στην επόμενη φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η Εθνική Ομάδα της Γκάνας, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση του 5ου ομίλου, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τη Βραζιλία.

    [22] Παγκόσμιο Κύπελλο - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Στο τελευταίο αγώνα της για τον 6ο όμιλο του 18ου παγκοσμίου κυπέλλου η Βραζιλία με τέσσερα γκολ Ρονάλτο (45ο,80ο), Ζουνίνιο (53ο) και Τζιλπέρτο (59ο) κατέβαλε την Ιαπωνία (4-1) που άνοιξε το σκορ πρώτη στο 34ο λεπτό με τον Ταμαντά.

    Η Βραζιλία προκρίθηκε στους 16 όπως και η Αυστραλία που για πρώτη φορά στην ιστορία της πέρασε στους 16 μετά την ισοπαλία που έφερε 2-2 με την Κροατία και πήρε τη δεύτερη θέση στον 6ο όμιλο. Η Κροατία προηγήθηκε δύο φορές με τους Σρνα στο 2ο λεπτό και Κόβατς στο 56ο έκτο, αφού είχε ισοφαριστεί στο 38ο με πέναλτι που κτύπησε ο Μουρ και στο 79ο με γκολ που σημείωσε ο Κιούελ.

    Νωρίτερα χθες βράδυ η Ιταλία κέρδισε 2 - 0 την Τσεχία και κατέλαβε την πρώτη θέση στον 5ο όμιλο και προκρίθηκε στους 16 για πρώτη φορά στην ιστορία της πέρασε στη φάση των 16 και η Γκάνα που κατέλαβε την 2η θέση στον 5ο όμιλο μετά τη νίκη της με 2 - 1 επί των ΗΠΑ.

    Σήμερα διεξάγονται στις 17.00 για το 8ο όμιλο οι αγώνες Ουκρανίας- Τυνισίας και Σαουδικής Αραβίας Ισπανίας, ενώ στις 22.00 για τον 7ο όμιλο συναντώνται η Σουηδία με την Κορέα και το Τόγκο με την Ελβετία.

    [23] Αντισφαίριση -Τουρνουά Ολλανδίας- Στους ημιτελικούς ο Παγδατής

    Στους ημιτελικούς αγώνες του ανοικτού τουρνουά αντισφαίρισης που διεξάγεται στην Ολλανδία πέρασε ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής, μετά από εγκατάλειψη του γηπέδου από τον αντίπαλό του, το Γερμανό Κολ Στράιπερ, λόγω τραυματισμού. Την ώρα της διακοπής, ο Παγδατής προηγείτο του αντιπάλου του με 1 - 0 σετ και με 3 - 0 στα παιχνίδια του δεύτερου σετ. Στους ημιτελικούς που θα γίνουν σήμερα, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Κροάτη Μάριο Αντιτς, με αριθμό 12 στην παγκόσμια κατάταξη.

    [24] Χρηματιστήριο - Επιστροφή στα κέρδη

    Μετά τη μεγάλη πτώση που κατάγραψε προχθές, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επανήλθε σε ανοδική πορεία, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ανακοίνωσε χθες τους όρους εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας. Αν και με μειωμένο όγκο συναλλαγών και πράξεων, που ανήλθαν σε 2,5 εκατομμύρια λίρες και 1.404 αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.579,68 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2,73%.

    Σχεδόν πανομοιότυπη αύξηση της τάξης του 2,75% κατάγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 877,09 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 June 2006 - 14:23:24 UTC