Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα
  • [02] ΟΗΕ - Ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μαυρογιάννης - Βασιλάκης
  • [03] Βασιλάκης - Ελληνική ψήφος
  • [04] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [05] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Διαβουλεύσεις - Τουρκία
  • [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Τουρκία - ΕΕ
  • [07] Αντώναρος - Τουρκία - ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [08] ΕΕ - Ρεν - Τουρκία
  • [09] ΕΕ - Σύνοδος Ευρωπαίων σοσιαλιστών - Παπανδρέου - Κύπρος - Τουρκία
  • [10] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κασουλίδης - Πέτερινγκ
  • [11] Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [14] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κατεχόμενα - Ασκηση
  • [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τεχνικές επιτροπές
  • [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος ΕΛΚ - Τούρκος πολιτικός
  • [17] Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας
  • [18] Τεχνολογία
  • [19] Ευρωκοινοβούλιο - Πολιτικές ελευθερίες - Τριανταφυλλίδης
  • [20] ΕΕ - Πληθωρισμός - Mάιος - Κύπρος
  • [21] Υπουργός Γεωργίας - Διεθνές Συνέδριο - Διαχείριση αποβλήτων
  • [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνήμη και τιμή για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [23] Υπουργός Οικονομικών - 14ο Διεθνές Συνέδριο Egmont Group
  • [24] Ομιλος Λαϊκής - Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων - Λαζαρίδης
  • [25] Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη άνοδος ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 16/06/2006

  • [01] Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 1687 που ενέκρινε ομόφωνα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να επαναρχίσει πλήρως ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Παράλληλα ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή σε δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στον οποίο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του.

    Το ψήφισμα καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 23ης Μαΐου 2006 για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τα μέρη να αποτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη επιτακτικότητα και σοβαρότητα.

    Καλωσορίζει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) από τον Αύγουστο του 2004, όπως και το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του τρίτου μέλους, το οποίο θα αρχίσει τα καθήκοντά του τον ερχόμενο μήνα.

    Προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο, ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2006.

    Σημειώνει ακόμη την εκτίμηση του κ. Ανάν ότι οι συνθήκες ασφαλείας στη νήσο συνεχίζουν να παραμένουν σταθερές και ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παραμένει ήρεμη και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών στα οποία εμπλέκονται οι δύο πλευρές.

    Προτρέπει τις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιανδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης.

    Κάτω από αυτό το πρίσμα, σημειώνει με ανησυχία τις διαδοχικές εξελίξεις στην περιοχή της Δερύνειας, την αύξηση της αυθαίρετης ανέγερσης κτιρίων για εμπορική και προσωπική χρήση στην ουδέτερη ζώνη, τις εξελίξεις σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου του 4ου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Παράλληλα, ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της ζώνης κατάπαυσης του πυρός και το σεβασμό της εντολής και των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να επαναρχίσει πλήρως ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ενθαρρύνει ανανεωμένες δικοινοτικές επαφές και τη συμφωνία σε πρόταση για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, όπως και τη συμφωνία και των δύο ηγετών να συναντηθούν με την ευκαιρία της εγκατάστασης του τρίτου μέλους της ΔΕΑ στην Κύπρο.

    Καλωσορίζει την πρόοδο στην αποναρκοθέτηση, ιδίως στην περιοχή της Λευκωσίας και εκφράζει έντονη υποστήριξη στις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επέκταση της επιχείρησης αποναρκοθέτησης στα ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων, στο υπόλοιπο της ουδέτερης ζώνης.

    Επίσης, καλωσορίζει το γεγονός ότι έχουν λάβει χώρα ειρηνικά περισσότερες από 10.000.000 διελεύσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και ενθαρρύνει το άνοιγμα περισσότερων σημείων διόδων.

    Εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την οικοδομική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον προταθέν επιπρόσθετο σημείο διάβασης στην οδό Λήδρας και προτρέπει τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επίλυση του προβλήματος.

    Καλωσορίζει επίσης την έμφαση από μέρους του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στη μεγαλύτερη συνεκτικότητα των προσπαθειών της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπως και της πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα να διατηρήσει τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή επιθεώρηση.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών και να επανέλθει στο Συμβούλιο με εισηγήσεις που είναι αναγκαίες για περαιτέρω μεταβολές στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο επίπεδο της δύναμης και στο νόημα της επιχείρησης, όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Καλωσορίζει όλες τις προσπάθειες για προώθηση δικοινοτικών επαφών και εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των οργανωμένων από τα Ηνωμένα Εθνη και προτρέπει τις δύο πλευρές να προωθούν περαιτέρω δικοινοτικές επαφές και να αφαιρέσουν οποιαδήποτε εμπόδια για παρόμοιες επαφές.

    Στη συνέχεια, απηχεί την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα αιτήματά του για επιπλέον εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς.

    Καλωσορίζει και ενθαρρύνει της προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ευαισθητοποιήσουν το ειρηνευτικό προσωπικό για την πρόληψη και τον έλεγχο του HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά του ψηφίσματα για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251/199 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα και εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της εντολής της στην ουδέτερη ζώνη και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2006.

    Καλεί την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που προϋπήρχε της 30ής Ιουνίου 2000.

    Ενθαρρύνει ενεργή συμμετοχή σε δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στον οποίο εκφράζει την πλήρη του υποστήριξη, και ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2006.

    Χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για εφαρμογή της πολιτικής του Γενικού Γραμματέα για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση και να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της συμμορφώνεται με τον κώδικα συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών.

    Κάνει έκκληση στο Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας και καλεί τις χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα να προβούν στις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής ενημερωτικής εκπαίδευσης πριν την αποστολή τους και να λάβουν πειθαρχικές και άλλες ενέργειες για να διασφαλίσουν πλήρη ανάληψη ευθυνών σε περιπτώσεις τέτοιας συμπεριφοράς του προσωπικού τους.

    Τέλος, αποφασίζει να συνεχίσει να παρακολουθεί ενεργά το θέμα.

    [02] ΟΗΕ - Ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μαυρογιάννης - Βασιλάκης

    Τροποποίηση της τελευταίας στιγμής πέτυχε η Ελλάδα στις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που διήρκεσαν μέχρι λίγο πριν την ψηφοφορία και οδήγησαν στην ομόφωνη υιοθέτηση από τα μέλη, του ψηφίσματος 1687, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Κατόπιν της ελληνικής επιμονής, έγινε μια τροποποίηση στο τελικό προσχέδιο με τη λέξη «πλήρως», προ της φράσης που αφορούσε στην επανέναρξη των καλών υπηρεσιών, δείχνοντας κατ αυτό τον τρόπο ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν για τις τεχνικές επιτροπές, αποτελούν μέρος της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

    Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, έξω από το ΣΑ, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης καλωσόρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος και την ανανέωση της παρουσίας της δύναμης για ακόμη έξι μήνες στην Κύπρο, «μιάς παρουσίας επιβεβλημένης όσο συνεχίζεται η Τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού».

    Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση θα προτιμούσε ένα ισχυρότερο μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον της απαράδεκτης παρουσίας των 40.000 Τουρκικών στρατευμάτων και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του στάτους κβο από τον Τουρκικό κατοχικό στρατό όπως επίσης των περιορισμών που επιβάλλει στην Ειρηνευτική Δύναμη».

    Σε ότι αφορά στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει «ότι θα ήταν χρήσιμο σ αυτή την κρίσιμη φάση να υπενθυμισθεί και να επιβεβαιωθεί πιο καθαρά η βάση και το πλαίσιο της αναζήτησης μιας συνολικής διευθέτησης μέσω διακοινοτικών διαπραγματεύσεων π.χ. η αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα με τις δύο κοινότητες την οποία του ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    [03] Βασιλάκης - Ελληνική ψήφος

    Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, έλαβε το λόγο για να δικαιολογήσει την ελληνική ψήφο. Οπως ανέφερε, η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, διότι πιστεύει πως «η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί εξακολουθεί να είναι επιτακτική και απαραίτητη, λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας περίπου 40.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί και της απειλής που αυτοί συνιστούν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

    Ο κ. Βασιλάκης είπε ότι κοινή θέληση και επιθυμία όλων των μελών του ΣΑ «είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, που να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε το νησί να επανενωθεί και οι δύο κοινότητες να απολαύσουν ένα κοινό μέλλον προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης τόσο στο νησί, όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην περιοχή, για «να ενισχυθούν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες επί του εδάφους και για να αξιολογήσει την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και την περιοχή και τις προοπτικές για πλήρη επανάληψη της αποστολής καλών υπηρεσιών του με τις δύο κοινότητες», εξέφρασε τη λύπη της Ελλάδας «διότι το κείμενο που υιοθετήθηκε, δυστυχώς, δεν μεταδίδει ένα αρκετά ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα ως προς τη βάση, το πλαίσιο και τους σκοπούς της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    Οπως εξήγησε περαιτέρω, «για το λόγο αυτό, η Ελλάδα επέμεινε να αποσαφηνισθεί η παράγραφος 6, στο σημείο που το Συμβούλιο Ασφαλείας παροτρύνει για «πρόοδο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση», ούτως ώστε να επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν χώρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    [04] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε χθες ότι θα ήθελε να δει το χάσμα ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σε ότι αφορά την Κύπρο να μικραίνει έτσι ώστε να πειστεί ότι τα μέρη στο νησί είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, ενώ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έχουν συναντηθεί εδώ και δύο χρόνια.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα ΗΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ακόμη ότι σύντομα θα επισκεφθεί την περιοχή ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, προκειμένου να ''πάρει το σφυγμό'' για το κατά πόσον υπάρχει αρκετή κινητικότητα ώστε τα ΗΕ να αρχίσουν να μελετούν ποια περαιτέρω βήματα μπορούν να πάρουν για να σπρώξουν τα μέρη προς τα μπρος.

    Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό παραμένει άλυτο, ο ΓΓ είπε πως τουλάχιστον ο ίδιος έφτασε πιο κοντά στη λύση από ότι οι περισσότεροι.

    «Εξακολουθώ να βρίσκομαι σε επαφή με τα μέρη και υπενθυμίζω την τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο στο Παρίσι, όπου συζητήσαμε την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών και του υπογράμμισα ότι θα ήθελα να δω περισσότερα έργα από ότι λόγια. Θα ήθελα να δω το χάσμα μεταξύ λόγων και δράσης να μικραίνει λίγο ακόμα για να πειστώ ότι τα μέρη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Κατ' ακρίβεια, εκείνος και ο Ταλάτ, που μένουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, δεν έχουν καν συναντηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια και προσπαθούμε να τους κάνουμε να συναντηθούν», είπε.

    Η κατάσταση, είπε, «έχει περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

    «Είδατε τη διαμάχη την περασμένη εβδομάδα στο θέμα της επέκτασης της συμφωνίας σύνδεσης της Τουρκίας για να καλύψει τα δέκα νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου και έτσι όταν διαπραγματεύεσαι και έχεις μια χώρα μέσα στο κλαμπ και μια χώρα που θέλει να ενταχθεί σε αυτό, τα πράγματα δεν γίνονται ευκολότερα. Αλλά ειλικρινά θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση περιπλέκει τη διαδικασία'', είπε.

    Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι, είπε ότι αυτός θα μεταβεί σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία για «να πάρει τον παλμό και να έρθει πίσω και να με ενημερώσει γύρω από την κατάσταση, κατά πόσον υπάρχει αρκετή κινητικότητα για να αρχίσουμε να μελετούμε ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να πάρουμε για να σπρώξουμε τα μέρη προς τα μπρος''.

    «Για την ώρα δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα το λύσω μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά πλησίασα», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    [05] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Διαβουλεύσεις - Τουρκία

    Συνεχίζονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διαβουλεύσεις για τη διατύπωση της παραγράφου 38 των συμπερασμάτων, η οποία αναφέρεται στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος και η Γαλλία έχουν κάνει επιπρόσθετες προτάσεις για ενδυνάμωση της παραγράφου και οι διαπραγματεύσεις αναμενόταν να συνεχισθούν χθες βράδυ

    Στην παράγραφο θα γίνεται ρητή αναφορά στην αντιδήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου, που είχε εκδοθεί ως απάντηση στη μονομερή διακήρυξη της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης εκ μέρους της της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η αντιδήλωση εκείνη απέρριπτε τον ισχυρισμό της Τουρκίας (περί μη αναγνώρισης) ως αβάσιμο και καλούσε την Αγκυρα: 1) να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, 2) να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λευκωσία, 3) να μην παρεμποδίζει την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα συμπεράσματα της Συνόδου θα επισημαίνεται ότι η Αγκυρα θα αξιολογηθεί εντός του 2006 για τη συνολική πρόοδο που υπήρξε σχετικά με τις παραπάνω υποχρεώσεις της.

    [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Τουρκία - ΕΕ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι είναι γνωστή η πολιτική των ΗΠΑ πως η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρεμβάλλει εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας, απλά ζητά από την Αγκυρα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρώπης.

    Ανέφερε επίσης πως τον Οκτώβριο θα γίνει η εξέταση της πορείας της Τουρκίας και η συμμόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει, και σημείωσε πως η κοινή θέση του Λουξεμβούργου είναι ότι αποτυχία ή παράλειψη της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της θα επηρεάσει δυσμενώς τη γενική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς για την επιμονή της Τουρκίας στη μη υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''και η Ευρώπη επιμένει''.

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι ''24'' θα είναι δίπλα στην Κύπρο, απάντησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ''εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 25 χώρες''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε άγνοια για ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσινγκτον για το θέμα της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως ''είναι γνωστή η σταθερή πολιτική των ΗΠΑ ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια και η δική μας απάντηση είναι ότι εμείς δεν παρεμβάλλουμε εμπόδια, απλώς ζητούμε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρώπης''.

    Επομένως, συνέχισε, ''προς την πρώτη που πρέπει να αποτείνονται (οι ΗΠΑ) για να βοηθήσει στην πορεία της Τουρκίας είναι η ίδια η Τουρκία, να βοηθήσει η ίδια η Τουρκία τον εαυτό της, συμμορφούμενη προς τις υποδείξεις και αποφάσεις και την κοινή θέση των 25''.

    Σχολιάζοντας την εμμονή του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δήλωση περί μη ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή είναι ''η πολλοστή φορά'' που είπε κάτι τέτοιο ο κ. Ερντογάν.

    Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, διερωτήθηκε: ''Εσείς τί περιμένατε; Να πει στην Ευρώπη, μάλιστα θα συμμορφωθούμε αύριο;''

    Ερωτηθείς εάν η κυπριακή πλευρά θα έπρεπε να είναι πιο σκληρή με την πρόταξη του βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ''τί θα πετυχαίναμε με το βέτο''.

    ''Εμείς καθορίσαμε ότι ζητούμε στην κοινή θέση να περιληφθούν τέσσερα θέματα. Και είχαμε αποφασίσει σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και με τους δικούς μας ενδιαφερόμενους πρέσβεις, τους αρμόδιους Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι εάν δεν πετύχουμε αυτούς τους τέσσερεις όρους δεν θα δεχθούμε το άνοιγμα των κεφαλαίων'', είπε.

    Πρόσθεσε πως παρ' όλο που το κεφάλαιο 25 είναι καθαρά τεχνικό θέμα και δεν υπάρχει κοινοτικό κεκτημένο, ''εμείς θα θέταμε πως είναι σωστό στο άνοιγμα κάθε κεφαλαίου να τίθεται ως κοινή θέση των 25 το πολιτικό θέμα, τα πολιτικά κριτήρια στα οποία πρέπει να συμμορφώνεται η Τουρκία''.

    [07] Αντώναρος - Τουρκία - ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αν αυτή δεν ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες η ίδια έχει αναλάβει, προκρίνοντας τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, υποχρεώσεις τις οποίες και πρέπει να εφαρμόσει στο ακέραιο.

    [08] ΕΕ - Ρεν - Τουρκία

    Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε την Τουρκία, για μια ακόμη φορά, να προχωρήσει στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας που είχε χθες στις Βρυξέλλες, η ειδική ομάδας εργασίας του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία είναι επιφορτισμένη με το θέμα της ενταξιακής πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

    [09] ΕΕ - Σύνοδος Ευρωπαίων σοσιαλιστών - Παπανδρέου - Κύπρος - Τουρκία

    Την απόλυτη ανάγκη να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και διατηρώντας σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες και βεβαίως και την Ελλάδα, υπογράμμισε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι εισηγήσεις θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ακόμη ότι έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί μόνο στα παραπάνω, αλλά να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική στην ΕΕ την οποία, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει. Θα πρέπει να είναι μια νέα στρατηγική της ΕΕ που θα μπορούσε να γίνει πράξη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι τον προσεχή Δεκέμβριο, συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική διευθέτηση μεγάλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

    [10] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κασουλίδης - Πέτερινγκ

    Με τρόπο ο οποίος να είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές αρχές, θα πρέπει να γίνει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ''ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, σε αντίθεση με την ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση'', όπως αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, ''σημείωσε πως η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο αποτελεί απαράδεκτο πλήγμα στην αρχή της αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)''.

    Ο κ. Πέτερινγκ έκανε λόγο για την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και στρεφόμενος προς το μέρος του κ. Κασουλίδη δήλωσε ότι ''υπάρχουν συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν και οφείλουμε να σεβαστούμε τις Συνθήκες''.

    [11] Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 1687 που ενέκρινε ομόφωνα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να επαναρχίσει πλήρως ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Παράλληλα ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή σε δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στον οποίο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του.

    Το ψήφισμα καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 23ης Μαΐου 2006 για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τα μέρη να αποτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη επιτακτικότητα και σοβαρότητα.

    Καλωσορίζει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) από τον Αύγουστο του 2004, όπως και το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του τρίτου μέλους, το οποίο θα αρχίσει τα καθήκοντά του τον ερχόμενο μήνα.

    Προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο, ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2006.

    Σημειώνει ακόμη την εκτίμηση του κ. Ανάν ότι οι συνθήκες ασφαλείας στη νήσο συνεχίζουν να παραμένουν σταθερές και ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παραμένει ήρεμη και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών στα οποία εμπλέκονται οι δύο πλευρές.

    Προτρέπει τις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιανδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης.

    Κάτω από αυτό το πρίσμα, σημειώνει με ανησυχία τις διαδοχικές εξελίξεις στην περιοχή της Δερύνειας, την αύξηση της αυθαίρετης ανέγερσης κτιρίων για εμπορική και προσωπική χρήση στην ουδέτερη ζώνη, τις εξελίξεις σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου του 4ου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Παράλληλα, ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της ζώνης κατάπαυσης του πυρός και το σεβασμό της εντολής και των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''ουδέτερο'' το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να ανατρέψει την ορολογία που χρησιμοποιείται από το 1999 και αναφέρεται σε δύο οντότητες και όχι σε δύο κοινότητες.

    Ερωτηθείς εάν τον έχει προβληματίσει η στάση της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στα Ηνωμένα Εθνη για την έγκριση του ψηφίσματος, η οποία με τις ΗΠΑ προωθούν τη χρήση φρασεολογίας η οποία να αναφέρεται σε δύο οντότητες και όχι σε δύο κοινότητες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Βεβαίως''.

    Πρόσθεσε ότι μπορεί αυτές οι δύο χώρες να παίρνουν αυτή τη θέση, αλλά οι άλλες τρεις χώρες ''υποστήριξαν τις δικές μας θέσεις''.

    ''Πιστεύω ότι τελικά είναι ένα ουδέτερο ψήφισμα'', είπε και, αναφερόμενος στην ορολογία, υπενθύμισε πως ''αυτή έχει εισαχθεί και υιοθετείται από το 1999 και η δική μας προσπάθεια είναι να ανατραπεί αυτή η ορολογία, που ασφαλώς δεν είναι ακριβής''.

    [13] Πρόεδρος Βουλής - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ικανοποιητικό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι Αμερικανοβρετανοί προχωρούν σε κάποιες μεθοδεύσεις ώστε να υπάρξει αλλαγή στην ορολογία και αντί ''κοινότητες'' να μπει ο όρος ''οντότητες'', ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δυστυχώς οι εκτροπές ''έχουν ξεκινήσει από το 1999, και οι Αμερικανοβρετανοί προσπαθούν να χτίσουν πάνω σε εκείνη την εκτροπή και βεβαίως να χτίσουν και πάνω στις μεθοδεύσεις, τις οποίες είχαν αναλάβει μετά τα δημοψηφίσματα''.

    ''Εχουμε καλούς φίλους, Μόνιμα Μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι οι γνωστές τρεις χώρες, είναι και η Ελλάδα τώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και νομίζω ότι το ψήφισμα που θα εγκριθεί δεν θα επιτρέψει να περάσουν νέες ορολογίες, οι οποίες θα εκτρέψουν περαιτέρω το Κυπριακό από την ουσία του'', πρόσθεσε.

    [14] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κατεχόμενα - Ασκηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι ήταν ''λάθος'' των Ηνωμένων Εθνών να παρακολουθήσουν την άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν η Τουρκία και το ψευδοκράτος, και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε παραστάσεις.

    Πρόσθεσε πως ''η όλη άσκηση θεωρείται παράνομη, όχι μόνο από μας, αλλά και από προηγούμενες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την Κύπρο''.

    ''Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε στις περιοχές που έγινε η άσκηση'', είπε.

    Ανέφερε επίσης πως ''το σχέδιο Ανάν, που προέβλεπε κάτι ανάλογο, δεν έχει εγκριθεί, άρα δεν έχει ισχύει''.

    ''Νομίζω πως πρώτα τα Ηνωμένα Εθνη έπρεπε να σεβαστούν τις δικές τους αποφάσεις, ότι η Κύπρος παραμένει κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει και στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα'', πρόσθεσε.

    [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τεχνικές επιτροπές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ θα βοηθήσει ώστε η μορφή προετοιμασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ''να τελεσφορήσει''.

    Ερωτηθείς για δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής είχε συνάντηση με τον κ. Μόλερ και τον λεγόμενο υφυπουργό παρά τω προέδρω στα κατεχόμενα Ρασίτ Περτέβ αναφορικά με τις τεχνικές επιτροπές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''οι επαφές του κ Μόλερ με τις δύο πλευρές συνεχίζονται από τις αρχές Μαρτίου''.

    ''Και οι δύο πλευρές είχαμε δεσμευτεί ότι δεν θα γινόταν ανακοίνωση των οποιωνδήποτε διαδικασιών, είτε χωριστές επαφές, είτε άλλως πως, διότι δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορούν να προωθηθούν με συζητήσεις και αντεγκλήσεις από τα ΜΜΕ'', είπε και πρόσθεσε πως ''εμείς τηρούμε την υπόσχεση'' και συνεχίζονται οι προσπάθειες.

    Εξήγησε ότι οι προσπάθειες που γίνονται είναι ''για να αρχίσει η λειτουργία πάνω σε τεχνικό επίπεδο της συζήτησης ουσιαστικών θεμάτων όπως είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι και παράλληλα τα επιμέρους ή άλλα θέματα μπορούν επίσης να συζητηθούν αναλόγως της προόδου που θα γίνει στα κύρια θέματα''.

    [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος ΕΛΚ - Τούρκος πολιτικός

    Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος τους ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αναστασιάδης, στη συνάντηση τόνισε στον Τούρκο αξιωματούχο ότι '''έφθασε η ώρα να προχωρήσουμε στην ουσία του Κυπριακού'' καθώς και την ανάγκη σύντομα να ξεπεραστούν τα προβλήματα ώστε να λυθεί οριστικά το Κυπριακό.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΕΛΚ, ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Λουξεμβουργιανό Πρωθυπουργό Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με άλλους αρχηγούς κομμάτων μελών του ΕΛΚ.

    [17] Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας θα πραγματοποιήσει στις 22 Ιουνίου επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα για συνομιλίες με την ομόλογό του, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα και

    [18] Τεχνολογία

    Μετά την έγκριση της έκθεσης του Πολωνού ευρωβουλευτή Γιέρζι Μπούζεκ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία τίθεται πλέον στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής έρευνας για την περίοδο 2007-2013. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 54 δις ευρώ και στοχεύει σε επενδύσεις για ποικίλες ερευνητικές δραστηριότητες.

    Το Κοινοβούλιο προσάρμοσε τον προϋπολογισμό του 7ου ΠΠ στη διοργανική συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές που επετεύχθη στις 4 Απριλίου στο Στρασβούργο. Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 6ΠΠ (2002-2006) ήταν ύψους 16.279 εκατ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά προτείνει 72.726 εκατ. ευρώ.

    [19] Ευρωκοινοβούλιο - Πολιτικές ελευθερίες - Τριανταφυλλίδης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να προωθεί μέτρα που παραβιάζουν τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή, σε παρέμβαση του σχετικά με την έκθεση για τη θέσπιση κοινών κανόνων στο πεδίο της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι ''έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της πάλης ενάντια στην τρομοκρατία είναι σε κάποιο βαθμό αναπόφευκτα''.

    Παρατήρησε, ωστόσο, πως ''τα μέτρα μπορούν να γίνουν υπερβολικά και να περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες αυτών που υποτίθεται πως προστατεύουν''.

    [20] ΕΕ - Πληθωρισμός - Mάιος - Κύπρος

    Αμετάβλητος στο 2,5% σε σχέση με τον Απρίλιο παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάιο. Την ίδια περίοδο, ο πληθωρισμός στην ΕΕ των «25» ήταν 2,4% και στην Ευρωζώνη 2,5%.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, στα περισσότερα κράτη μέλη καταγράφηκε αύξηση του πληθωρισμού το Μάιο, η οποία οφείλεται στη σημαντική άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου.

    [21] Υπουργός Γεωργίας - Διεθνές Συνέδριο - Διαχείριση αποβλήτων

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου δήλωσε χθες ότι η διαχείριση αποβλήτων, και ειδικότερα των στερεών και επικίνδυνων, αποτελεί αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την Κύπρο, τόσο για λόγους διασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όσο και για λόγους εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Κηρύσσοντας την έναρξη διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου για τη διαχείριση αποβλήτων ψηλής προτεραιότητας, που διοργανώνει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων μέσα από ευέλικτες, οικονομικά βιώσιμες και αποτελεσματικές πολιτικές.

    [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνήμη και τιμή για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Θρησκευτικό μνημόσυνο στην εκκλησία Αγίου Προκοπίου στο Μετόχιο Κύκκου εις μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου διοργανώνει την Κυριακή, 18 Ιουνίου, το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης.

    [23] Υπουργός Οικονομικών - 14ο Διεθνές Συνέδριο Egmont Group

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος είναι μια «καθαρή» ανοικτή αγορά, στην οποία δεν έχει θέση το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, έδωσε χθες ο Υπουργός των Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, χαιρετίζοντας το 14ο Διεθνές Συνέδριο της ομάδας Egmont Group, που άρχισε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα στη Λεμεσό.

    Η ομάδα Egmont αποτελείται από αναγνωρισμένες μονάδες που έχουν ιδρυθεί σε 101 χώρες, με σκοπό τη συνεργασία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    [24] Ομιλος Λαϊκής - Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων - Λαζαρίδης

    Πολύ ικανοποιητικά χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Κίκης Λαζαρίδης τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου κατά το 2005, θεωρώντας πως η σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία που πέτυχε ο Ομιλος ήταν κυρίως αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόστηκε για ποιοτική ανάπτυξη των εργασιών, συνεχή έλεγχο του κόστους λειτουργίας και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, αλλά και της δέσμευσης του προσωπικού του Ομίλου για καλύτερες επιδόσεις.

    Σε ομιλία του στην 82η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, που έγινε χθες το απόγευμα στη Λευκωσία, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι το κέρδος πριν τις προβλέψεις ανήλθε στα 106,2 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 83,5 εκατομμύρια λίρες κατά το 2004.

    Το κέρδος μετά τις προβλέψεις, πρόσθεσε, έφτασε τα 59,8 εκατομμύρια λίρες, παρουσιάζοντας αύξηση 63,7% σε σύγκριση με το 2004 και το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους διπλασιάστηκε και ανήλθε σε 42,8 εκατομμύρια λίρες. Η απόδοση κεφαλαίων αυξήθηκε από 7,2% το 2004 στο 13,1%.

    [25] Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη άνοδος

    Νέα μεγάλη άνοδο, για δεύτερη συνεχόμενη συνάντηση, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αυξάνοντας τα συνολικά κέρδη των δύο ημερών στο σημαντικό ποσοστό του 7,88% ή 182 μονάδες. Με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν συνέχεια στην έντονη ανοδική αντίδραση που παρουσίασαν στην προηγούμενη συνάντηση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την Πέμπτη μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,31% και έκλεισε στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 2.491,77 μονάδες. Η Τράπεζα Κύπρου κέρδισε σε ποσοστό 3,66% (14 σεντ), η Λαϊκή 6,09% (14 σεντ) και η Ελληνική 8,79% (8 σεντ). Στα προηγούμενα επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 3,4 εκατομμύρια λίρες.

    Νέα μεγάλη αύξηση, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 4,37% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 847,3 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 June 2006 - 14:23:18 UTC