Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σχέδιο συμπερασμάτων
  • [02] Παπανδρέου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [03] Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Ευρωσύνταγμα
  • [04] Ευρωβουλή - Ψήφισμα - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [05] Εκπρόσωπος - Λουξεμβούργο - Ερντογάν - Τουρκία
  • [06] Εκπρόσωπος - Αθήνα - Λευκωσία - Σχέσεις - Δημοσιεύματα
  • [07] Κουμουτσάκος - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] Κωνσταντινούπολη - Εκπρόσωπος Τουρκικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [09] Αθήνα - Μπακογιάννη - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] Κουμουτσάκος - ΣΑ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Κινέζικη αντιπροσωπεία
  • [12] Υπουργείο Εξωτερικών - Τελετή παράδοσης
  • [13] Καρατζαφέρης - Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου με Τ/Κ - Μπορέλ
  • [14] Αθήνα - Μπακογιάννη - Επιτροπή Εναρμόνισης Τουρκίας με ΕΕ
  • [15] ΕΕ - Εκθεση Αδάμου - Πανδημία γρίπης
  • [16] Υπηρεσία Εκλογών - Κατάλογος - Ιερά Σύνοδος
  • [17] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 15/06/2006

  • [01] ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σχέδιο συμπερασμάτων

    Ρητή αναφορά στη δήλωση της ΕΕ, που συμφωνήθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 2005, για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο, περιλαμβάνει το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η διατύπωση θα γίνεται στην παράγραφο 38 του σχεδίου των συμπερασμάτων, η οποία αναφέρεται στην Τουρκία.

    Οπως τονίζεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβη σε επισκόπηση της προόδου που έχει γίνει στη διαδικασία αξιολόγησης του κοινοτικού κεκτημένου και καλωσορίζει την έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Από την Τουρκία αναμένεται να μοιρασθεί τις αξίες, τους στόχους και την έννομη τάξη που περιλαμβάνουν οι Συνθήκες. Η Ένωση δεσμεύεται να στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να ευθυγραμμισθεί με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης», αναφέρει το κείμενο.

    Στο σχέδιο αναφέρεται στη συνέχεια ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει, σύμφωνα και με προηγούμενα συμπεράσματά του, ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις βασίζονται στις ικανότητες κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που πραγματοποιεί κάθε χώρα στην προετοιμασία για την προσχώρηση, βάσει των απαιτήσεων που θέτει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Σύνδεσης και το πρόσθετο πρωτόκολλο της, η πλήρης εφαρμογή του οποίου θα αξιολογηθεί το 2006, όπως συμφωνήθηκε στη δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καθώς και την εφαρμογή της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης».

    Τέλος, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να εντείνει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά, ούτως ώστε να διασφαλίσει το μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της και τη βιωσιμότητά της, αλλά και να σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης».

    [02] Παπανδρέου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της συνεδρίασης σήμερα στις Βρυξέλες της Ομάδας υψηλού επιπέδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Η Ομάδα υψηλού επιπέδου, λειτουργεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και ο κ. Παπανδρέου συμπροεδρεύει με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν.

    Μετά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Ομάδας σήμερα το πρωί, η ομάδα θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Ολι Ρέν.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης και αυτών των συνεδριάσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις αυριανές (σημερινές) συνεδριάσεις των ηγετών των σοσιαλιστικών Κομμάτων της ΕΕ, στις οποίες θα πάρει μέρος, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις εργασίες στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

    [03] Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Ευρωσύνταγμα

    Με πρωτοφανή μαχητικότητα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας έναν απολογισμό για τη περίοδο που ακολούθησε τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία υποστήριξε ότι «η ευρωαπαισιοδοξία που έχει προστεθεί στον παραδοσιακό ευρωσκεπτικισμό στοιχειώνει σήμερα την Ευρώπη».

    Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι απαισιοδοξία αυτή «έχει αγγίξει τους υπέρμαχους της Ευρώπης» και τόνισε ότι αυτό δημιουργεί ένα κλίμα «κινδυνοφιλίας». Ο ίδιος απέδωσε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση στις αρνητικές συνέπειες των δύο δημοψηφισμάτων, που δημιούργησαν «αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ να καθορίσει ένα κοινό σχέδιο ζωής».

    Αυτοί είναι και οι λόγοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν που το Ευρωσύνταγμα θα πρέπει να διασωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ των αξιών, των αρχών και της ουσίας της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Στις απώλειες από την «κατάρρευση» του Συντάγματος ο κ. Μπαρόζο συμπεριέλαβε τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των θεσμικών οργάνων, τη διεύρυνση της συναπόφασης και της ενισχυμένης πλειοψηφίας, το δεσμευτικό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων καθώς και τον υπουργό εξωτερικών που θα ήταν ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της Επιτροπής και την συνοχή στην εξωτερική δράση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έπειτα από ενάμισι χρόνο στην προεδρία της Επιτροπής έχει καταλήξει στη διαπίστωσή ότι «πάση θυσία χρειαζόμαστε το Ευρωσύνταγμα».

    [04] Ευρωβουλή - Ψήφισμα - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποβάλλει μια σαφή πρόταση σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η Συνταγματική Συνθήκη, το αργότερο έως το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

    Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησε (με 347 ψήφους υπέρ, 212 κατά και 70 αποχές) η Ευρωβουλή η περίοδος περισυλλογής θα πρέπει να παραταθεί έως τα μέσα του 2007, ούτως ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις που θα επιτρέψουν την κατάληξη σε συμφωνία πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές.

    Το ΕΚ επιβεβαίωσε την δέσμευσή του να επιτευχθεί μια συνταγματική ρύθμιση έως το 2009. Επιπλέον, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια του οποίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα από την συζήτηση για την Ευρώπη, το Κοινοβούλιο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ζητήσουν από την Γαλλία και την Ολλανδία να προτείνουν έναν τρόπο ανάληψης της διαδικασίας κύρωσης του Συντάγματος.

    Επιπλέον οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναν ''χάρτη πορείας'' για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Το Κοινοβούλιο υπογράμμισε ακόμη την αντίθεσή του στην κατακερματισμένη εφαρμογή τμημάτων της συνταγματικής συμφωνίας καθώς και στην άμεση δημιουργία ομάδων πυρήνων ορισμένων κρατών μελών ως τρόπο παράκαμψης της συνταγματικής διαδικασίας για την Ένωση στο σύνολό της.

    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, το ΕΚ καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να ζητήσουν από τη Γαλλία και την Ολλανδία να προτείνουν έναν τρόπο ανάληψης της διαδικασίας κύρωσης του Συντάγματος. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν δε την Επιτροπή να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναν ''χάρτη πορείας'' για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    [05] Εκπρόσωπος - Λουξεμβούργο - Ερντογάν - Τουρκία

    Εάν η Αγκυρα ειλικρινά ενδιαφέρεται για τους Τ/Κ και για την άρση της ''απομόνωσής'' τους, θα πρέπει η ίδια να άρει τους λόγους που επέβαλαν και συντηρούν αυτή την ''απομόνωση'' και αυτοί οι λόγοι είναι η συνεχιζόμενη επιδρομή της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος επέστρεψε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο αξιοπρεπής και ικανοποιημένη.

    Σε ερώτηση κατά πόσον σε περίπτωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία τότε η Κύπρος θα ασκήσει βέτο, ο Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι «τη λέξη βέτο είναι προτιμότερο να μην την χρησιμοποιούμε τόσο εύκολα».

    Εξήγησε ότι είναι «βέβαια, αναφαίρετο δικαίωμά μας, είναι μια επιλογή μας, αλλά ασφαλώς δεν μπορεί να αναμένεται τώρα από εμέ, να πω αν θα ασκήσουμε βέτο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή όχι. Τα βέτο δεν προαναγγέλλονται. Αλλά και δεν αποκλείονται».

    Ερωτηθείς ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στρατηγική δεν μπορεί να προαναγγελθεί».

    Σε ερώτηση αν οι πανηγυρισμοί από την πλευρά μας ήταν βάσει των δεδομένων που προϋπήρχαν ή υπάρχουν κάποια καινούργια στοιχεία, ο Εκπρόσωπος σημείωσε «ότι καταρχήν δεν υπήρξε κανένας πανηγυρισμός. Η συμφωνία του Λουξεμβούργου, δεν ήταν ασφαλώς ένας θρίαμβος για να πανηγυρίσουμε. Ηταν όμως μια θετική εξέλιξη, μια ικανοποιητική κατάληξη, ένας συμβιβασμός αν θέλετε, που σίγουρα δεν εμπόδισε τη διασφάλιση κάποιων βασικών ζητουμένων από τη δική μας την πλευρά, και που αναμφίβολα στέλλει κάποια σοβαρά προειδοποιητικά μηνύματα προς την Τουρκία».

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «όσον αφορά τα λεγόμενα και γραφόμενα ότι απλώς διασφαλίσαμε τα αυτονόητα, έχω να πω τούτο: Στην πολιτική δεν υπάρχουν αυτονόητα και ανύπαρκτα θέματα. Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμά μας να εγείρουμε πολιτικά θέματα στη συζήτηση θεμάτων τεχνικής φύσεως στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χρειάστηκε όμως εντονότατη προσπάθεια και διεκδικητική επιμονή για να διασφαλιστεί αυτό το αυτονόητο δικαίωμα που πολλοί άλλοι εταίροι μας αμφισβητούσαν. Μπορεί επίσης να θεωρείται αυτονόητη η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Και πάλι, όμως χρειάζεται, προσπάθεια για να επανατονιστεί στην απόφαση του Λουξεμβούργου η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Σε τελευταία ανάλυση, συνέχισε, «από το Λουξεμβούργο δεν επιστρέψαμε θριαμβευτές και τροπαιούχοι. Δεν επιστρέψαμε όμως ούτε ηττημένοι και ταπεινωμένοι. Επιστρέψαμε αξιοπρεπείς και ικανοποιημένοι».

    Ερωτηθείς αν διαπιστώθηκε κλίμα δυσαρέσκειας στους εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ λόγω «των τερτιπιών» της Κύπρου, όπως μεταδόθηκε από τουρκικά κανάλια , ο Εκπρόσωπος απάντησε «δεν κάναμε κανένα τερτίπι για να δυσαρεστήσουμε κάποιους. Αυτοί μπορεί να τα αποκαλούν όπως θέλουν. Ούτε και ενδιαφέρει αν κάποιοι δυσαρεστήθηκαν. Δεν πρόκειται εμείς να μην διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και αυτά που θεωρούμε ορθά επειδή κάποιοι πιθανόν να δυσαρεστηθούν».

    Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι αν δεν αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ τότε δεν θα υπάρξει καμία αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν αυτό θα είναι «σαν αντάλλαγμα. Δηλαδή αν αρθεί η ούτω καλούμενη απομόνωση των Τ/Κ ο κ. Ερντογάν είναι πρόθυμος να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία;», είπε

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν έκανε χθες «μια ατυχή προσπάθεια να συνδέσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας του με την άρση της απομόνωσης των Τ/Κ. Στην πραγματικότητα, όμως και τα δύο αυτά θέματα αφορούν την ίδια την Τουρκία. Είναι η ίδια η Τουρκία που δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ και κατέπέκταση και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είναι πάλι η ίδια η Τουρκία που με τη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή συντηρεί και παρατείνει την απομόνωση των Τ/Κ», ανέφερε.

    [06] Εκπρόσωπος - Αθήνα - Λευκωσία - Σχέσεις - Δημοσιεύματα

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκιά στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας, διαβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων συνεχίζει να είναι αρμονικότατη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι «θέλω απλώς για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σκιά στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας».

    Τα γραφόμενα στον ελλαδικό Τύπο, συνέχισε, και «αναδημοσιευόμενα σε μερίδα του κυπριακού Τύπου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και πραγματικότητα είναι ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου συνεχίζει να είναι αρμονικότατη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι όσον αφορά τα διαδραματισθέντα στην πρόσφατη σύνοδο του Λουξεμβούργου, η Αθήνα ήταν όχι μόνο έγκαιρα και πλήρως ενήμερη για τις θέσεις και προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης αλλά μετείχε ενεργά και αποτελεσματικά στην προσπάθεια για ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων της δικής μας πλευράς.

    «Την άψογη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στη σύνοδο του Λουξεμβούργου ομολογεί δημόσια και το ελλαδικό ΥΠΕΞ», πρόσθεσε.

    [07] Κουμουτσάκος - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς χθες εάν η Αθήνα στήριξε την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει βέτο στο άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ΚΟΡΕΠΕΡ, δήλωσε πως «το κείμενο που υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, κρίνεται θετικό για θέματα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος».

    «Σε ό,τι αφορά το Κεφάλαιο 'Επιστήμης και Έρευνας', υπάρχουν δηλώσεις τόσο της Υπουργού των Εξωτερικών όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και βεβαίως αντίστοιχες δηλώσεις από την πλευρά της Λευκωσίας, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία των δύο κυβερνήσεων», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ερωτηθείς αν συνεπάγεται διακοπή των διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει μέχρι το τέλος του 2006 το Πρωτόκολλο για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης της, με τα 10 νέα κράτη - μέλη, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «καταρχήν συνεπάγεται όπως έχει καταγραφεί στο κείμενο της αντιδήλωσης, η οποία επαναλήφθηκε και στα κείμενα που συνοδεύουν το άνοιγμα του πρώτου Κεφαλαίου, όπου επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ανοίξουν και τα σχετικά με το θέμα του Πρωτοκόλλου κεφάλαια».

    Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος δεν είναι ένα, είναι περισσότερα (κεφάλαια) που έχουν να κάνουν με επιμέρους πολιτικές της Ενωσης που σχετίζονται με την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό επηρεάζει συνολικά τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να σημαίνει ότι κατ΄ ανάγκη συνεπάγεται και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ περί αμοιβαίων υποχωρήσεων των δύο πλευρών, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το πώς «η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα αντιλαμβάνεται, αναλύει και εκτιμά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ είναι ζήτημα της Τουρκίας».

    Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Λουξεμβούργο και άλλα κείμενα που αναμένεται εκτός απροόπτου να συζητηθούν και στο Συμβούλιο Κορυφής που επίκειται, ''είναι απολύτως σαφή ως προς τη βούληση της ΕΕ που αντιμετωπίζει την ανάγκη και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να εκπληρώσει ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών».

    Ο κ. Κουμουτσάκος ερωτηθείς αν στη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της στην Κωνσταντινούπολη, συζητήθηκε και το Κυπριακό είπε πως στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στη διαμόρφωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των άλλων αποφάσεων.

    Παρατήρησε πάντως ότι την ίδια χρονική στιγμή υπήρχε συζήτηση στο πλαίσιο της ΕΕ για 3 ευρωπαϊκά κείμενα που αφορούσαν την Τουρκία. Πρόσθεσε πως δεν έγινε καμία αναφορά «διότι ευρωπαϊκά κείμενα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και όχι με κράτη εκτός ΕΕ».

    [08] Κωνσταντινούπολη - Εκπρόσωπος Τουρκικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    ''Το Σχέδιο Δράσης της Τουρκίας για το Κυπριακό εξηγεί τις μεθόδους για την επίλυση του θέματος'', δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης, καλώντας τόσο την κυπριακή κυβέρνηση όσο και τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις της Αγκυρας.

    Σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία ο κ. Ταν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον δρόμο που οδηγεί στην ένταξη στην ΕΕ με «μεγάλη αποφασιστικότητα».

    Ο κ. Ταν είπε ότι πρόκειται για μια ''διαδικασία που προϋποθέτει ευθύνες και για τις δυο πλευρές''. ενώ πρόσθεσε πως κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία, είπε, ''έχει κάνει σημαντικές θυσίες ως τώρα''.

    Οπως ανέφερε, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι ο συμβιβασμός και πρόσθεσε «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενταξιακή διαδικασία στη βάση του συμβιβασμού. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε ορισμένες δυσκολίες. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες μέσω διαλόγου και συμβιβασμού. Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιαδήποτε υποχώρηση ως προς την αποφασιστικότητά μας».

    Ο κ. Ταν είπε ότι «δεν έχει νόημα να συνδέεται η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ με το Κυπριακό. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο που οδηγεί στην ένταξη στην ΕΕ με μεγάλη αποφασιστικότητα».

    Σε ερώτηση σχετικά με υψηλές επαφές της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο κ. Ταν είπε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκε με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πρόσφατα. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέρ τους προσεχείς μήνες. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας θα αποφέρουν απτά αποτελέσματα σύντομα.»

    [09] Αθήνα - Μπακογιάννη - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, με θέμα «η σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος», επανέλαβε πως η επίλυση του Κυπριακού παραμένει ο κύριος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και η υποστήριξή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    «Κύριος στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η επανένωση της Κύπρου, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό, πιστεύουμε ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων και φυσικά της σταθερότητας, της ειρήνης και της οικονομικής προόδου στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως τμήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής, είναι και η υποστήριξή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    «Επιλογή μας είναι η συνεχής βελτίωση των σχέσεών μας στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας. Με αυτό το πνεύμα ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως «η εκ μέρους της εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων και προϋποθέσεων, καθώς και η προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να οδηγήσουν στο τέλος της προσπάθειάς της, κατά την άποψη της Ελλάδος, στην πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [10] Κουμουτσάκος - ΣΑ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί του σχεδίου απόφασης που προετοίμασε το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την υιοθέτηση της απόφασης της ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα γίνει σήμερα, οπότε λήγει η παρούσα εντολή.

    Η απόφαση προβλέπει παράταση για 6 μήνες με την παρούσα σύνθεση και όρους, όπως είχε προτείνει στη σχετική έκθεση του ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στο σχέδιο απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου «σε δύο πλευρές και όχι σε δύο κοινότητες», είπε πως «η διαπραγμάτευση για τις διατυπώσεις του τελικού κειμένου συνεχίζονται, με ενεργό και δραστήριο συμμετοχή της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας».

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος, πρόκειται για διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στο προοίμιο και όχι στο διατακτικό του κειμένου.

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Κινέζικη αντιπροσωπεία

    Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητάς της τόνισε χθες από τη Λευκωσία ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Zhaoquo, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας της Μόνιμης Επιτροπής του Κογκρέσου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ο Κινέζος αξιωματούχος τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει με συνέπεια να υποστηρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και στους όποιους διεθνείς οργανισμούς».

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συνάντησή του με την κινέζικη αντιπροσωπεία του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει «τη βαθιά ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και της Βουλής προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, την κυβέρνηση και το λαό της, για αυτή τη σταθερή, σωστική στήριξη, που προσφέρει η Κίνα προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε σε γεγονότα που υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της στήριξης τα οποία είναι «η στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από τα δημοψηφίσματα όπως και κατά τις διεργασίες και συζητήσεις που διεξάγονται τώρα για την έγκριση του νέου ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ».

    Σημείωσε ότι η στάση αυτή της Κίνας «είναι συνεπέστατη και καθοριστική στην υπεράσπιση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Κύπρος από την πλευρά της «συνεχίζει με συνέπεια να υπερασπίζεται την υπόθεση της Κίνας για την ενοποίηση δηλαδή της Ταϊβάν με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μια στάση που ακολουθείται από την Κύπρο από της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών».

    [12] Υπουργείο Εξωτερικών - Τελετή παράδοσης

    Αίσθημα μεγάλης ευθύνης και μεγάλου βάρους δήλωσε ότι αισθάνεται ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, επειδή, όπως είπε, διαδέχεται τον Γιώργο Ιακώβου στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος διαθέτει την πλουσιότερη διπλωματική εμπειρία στο τόπο, τη μεγαλύτερη θητεία στο ΥΠΕΞ και έχει προσφέρει πολλά στους πολιτικούς και διπλωματικούς αγώνες της Κύπρου για λύση του Κυπριακού.

    Παραλαμβάνοντας χθες το ΥΠΕΞ από τον κ. Ιακώβου, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πρόθεση να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του κ. Ιακώβου και ζήτησε τη βοήθεια του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών στους νέους αγώνες και στις νέες μάχες που περιμένουν την Κύπρο τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα του να καλυτερεύσει, με την βοήθεια του προσωπικού, την εικόνα που διαθέτει το ΥΠΕΞ στα ΜΜΕ και ανέφερε ότι η πόρτα του θα είναι ανοικτή στο προσωπικό για εισηγήσεις και ιδέες.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Λιλλήκα στο ΥΠΕΞ, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε το Υπουργείο Εξωτερικών ως ναό της διεκδίκησης και του αγώνα των δικαίων και δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και κάλεσε τον νέο ΥΠΕΞ να συνεχίσει ''την αγωνιστική διεκδικητική παράδοση'' με την οποία χαρακτηρίζεται το ΥΠΕΞ και να σκέφτεται πάντα σε όλες του τις προσπάθειες ''πρώτα από όλα και πρώτη την Κύπρο''.

    [13] Καρατζαφέρης - Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου με Τ/Κ - Μπορέλ

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Ευρωβουλευτής μέλος της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τουρκοκυπρίους Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε την άμεση παύση της λειτουργίας της Ομάδας Επαφής με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ και προς τη Γαλλίδα Συντονίστρια της Ομάδας Φρανσουάζ Γκροσετέτ, ενόψει της αξιολόγησης του έργου της ''ομάδας επαφής'' εντός Ιουλίου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Καρατζαφέρης, στην επιστολή του ο Ελληνας Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι το κατοχικό καθεστώς επιμένει να εξευτελίζει το Ευρωκοινοβούλιο υποβάλλοντας την αποστολή του σε ελέγχους διαβατηρίων από ψευτοαστυνομικούς ενώ τους απαγόρευσε να επισκεφτούν και την περιφραγμένη Αμμόχωστο( Βαρώσια) γιατί όπως το καθεστώς υποστήριξε δεν προέβησαν ''στην απαιτούμενη διαδικασία''.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην επιστολή του σημειώνει ότι οι Ευρωβουλευτές επισκέπτονται ψευδοπανεπιστήμια, όπως αυτό της Αμμοχώστου, το οποίο οικοδομήθηκε πάνω σε κλεμμένες περιουσίες Ελλήνων που εκδιώχθηκαν το 1974 και οι υπεύθυνοί του έχουν το θράσος να μιλούν και για ''απομόνωση των Τουρκοκυπρίων φοιτητών'' χωρίς να παίρνουν την ανάλογη απάντηση από τους Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην επίσκεψη.

    [14] Αθήνα - Μπακογιάννη - Επιτροπή Εναρμόνισης Τουρκίας με ΕΕ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες με τον Επικεφαλής της Τουρκικής Επιτροπής Εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση Γιασάρ Γιακίς, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [15] ΕΕ - Εκθεση Αδάμου - Πανδημία γρίπης

    Μηχανισμούς κρίσης εντός 24 ωρών σε περίπτωση πανδημίας γρίπης θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν σύμφωνα με την έκθεση του Κύπριου ευρωβουλευτή Αδάμου Αδάμου, η οποία εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία (612 υπέρ, 26 κατά και 7 αποχές). Αφορμή για την έκθεση πρωτοβουλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή ήταν η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε πανδημία γρίπης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Σε δήλωσή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής τονίζει ότι ''υπάρχει ισχυρή ανάγκη σύσφιξης και εντατικοποίησης του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών''. Επιπλέον, ''θα πρέπει να προβληθούν η έρευνα και η ανάπτυξη, ούτως ώστε να παραχθούν το συντομότερο δυνατό αντιιικά εμβόλια, και όταν αυτό συμβεί, να διασφαλιστεί η ίση και δίκαιη διανομή τους''.

    Για τον κ. Αδάμου ''εξίσου σημαντική είναι η προστασία των μικρών και μικρομεσαίων πτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα από την γρίπη των πτηνών, καθώς επίσης και η σωστή εφαρμογή των διατάξεων του Κοινοτικού Δικαίου που αφορούν την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και ειδικότερα των ομάδων υψηλού κινδύνου που αποτελούνται από εργαζομένους που βρίσκονται σε στενή και συνεχή επαφή με πτηνά''.

    Σύμφωνα με το ΕΚ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διαδραματίσει ισχυρό συντονιστικό ρόλο μεταξύ των κρατών μελών σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ετοιμότητα ενόψει πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελεγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ) να καθορίζει τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση πανδημίας. Αφού τάσσεται υπέρ της πλήρους εκτίμησης των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών σε επίπεδο κρατών μελών, το Κοινοβούλιο επισημαίνει ακόμη ότι οι ασκήσεις προσομοίωσης για πανδημία γρίπης είναι ζωτικής σημασίας για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των εθνικών σχεδίων για πανδημία γρίπης όλων των κρατών μελών.

    [16] Υπηρεσία Εκλογών - Κατάλογος - Ιερά Σύνοδος

    Η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με ανακοίνωσή της πληροφορεί τους εγγεγραμμένους εκλογείς ότι προτίθεται να διαθέσει τον εκλογικό κατάλογο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, για σκοπούς προετοιμασίας των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

    Από τον εκλογικό κατάλογο θα αφαιρεθούν από την Υπηρεσία, αυτεπάγγελτα, οι εκλογείς των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, καθώς επίσης όσοι εκλογείς με έγγραφη δήλωσή τους, η οποία θα υποβληθεί στις Επαρχιακές Διοικήσεις μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου, 2006, δηλώσουν ότι επιθυμούν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο που θα διατεθεί στην Ιερά Σύνοδο.

    [17] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    Εντυπωσιακή ανάκαμψη, λόγω της έντονης ανοδικής αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υπερκαλύπτοντας τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψε στην προηγούμενη συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μεγάλη άνοδο της τάξης του 3,42% και ανήλθε στις 2.388,75, με την Τράπεζα Κύπρου να κερδίζει σε ποσοστό 3,51% (13 σεντ), τη Λαϊκή 3,6% (8 σεντ) και την Ελληνική 4,6% (4 σεντ). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,4 εκατομμύρια λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 των συναλλαγών.

    Εξίσου σημαντική άνοδο, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 3,49% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 811,85 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 June 2006 - 14:23:07 UTC