Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [04] ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ικανοποιημένη δηλώνει, διά του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα, η κυβέρνηση Παπαδοπούλου για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλώντας όσους επιθυμούν την ομαλή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ``να κατευθύνουν προς την Αγκυρα τις συμβουλές και τις ενέργειές τους, ώστε να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της το ταχύτερο δυνατό``.

    Σε γραπτή του δήλωση χθες, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ``ο οποίος, καθ` όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, βρισκόταν σε επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Ιακώβου, εξέφρασε σε αυτόν και στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ κ. Νίκο Αιμιλίου την ευαρέσκειά του για το έργο που επιτέλεσαν``.

    ``Η Κύπρος``, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας αναφερόμενός στις κοινές θέσεις της ΕΕ που διαμορφώθηκαν σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του Κεφαλαίου 25 (Επιστήμη και Ερευνα), ως αντικειμένου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και του Συμβουλίου Σύνδεσης, ``έχει επιτύχει τους στόχους που έθεσε ως προς την περίληψη σοβαρών προϋποθέσεων για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ``.

    Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, η Κύπρος ``έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την Αγκυρα ότι, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της``.

    ``Πάγια θέση της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου``, είπε ο κ. Λιλλήκας, ``είναι ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη είναι προς το συμφέρον της υπόθεσής μας, νοουμένου όμως ότι η Τουρκία συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας``.

    ``Η στάση της κυπριακής κυβέρνησης``, πρόσθεσε, ``καθορίζεται και θα καθορίζεται από αυτό το βασικό κριτήριο, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί με προσοχή, μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της, την πορεία συμμόρφωσης της Τουρκίας, δίνοντας -όπως είναι φυσικό- έμφαση στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Τα κυριότερα συμπεράσματα που πηγάζουν από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών εντός των σωμάτων της ΕΕ, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι τα εξής:

    Πρώτο: Ομόφωνα, τα 25 κράτη μέλη προειδοποιούν ρητώς την Τουρκία ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ θα εξαρτηθεί από την πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι και της Κύπρου, όπως αυτές πηγάζουν από τη Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένου του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και της Τελωνειακής Ενωσης, όπως επίσης και από την Εταιρική Σχέση.

    Δεύτερο: Η ΕΕ επαναβεβαιώνει και υπογραμμίζει όλα τα στοιχεία της Αντιδήλωσης των ``25`` της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, η οποία αναφέρεται στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όχι μόνον για εφαρμογή των πιο πάνω, αλλά και για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την αναγνώριση, συν τοις άλλοις, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τρίτο: Η διεκδικητική πολιτική και η συνεπής εμμονή σε θέσεις αρχών που η κυπριακή κυβέρνηση ακολούθησε και ακολουθεί αποδίδει καρπούς.

    Τέταρτο: Στην αξιολόγηση της Τουρκίας, τον προσεχή Οκτώβριο, η ΕΕ δεσμεύεται να είναι πολύ αυστηρή και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την Τουρκία και τον βαθμό ανταπόκρισής της στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση έχουν πλέον οι υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σαφέστατη προειδοποίηση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυναν σήμερα από το Λουξεμβούργο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προειδοποίηση έγινε μέσω της κοινής θέσης των «25», αλλά και δηλώσεων που έκαναν η αυστριακή προεδρία και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, που εκπροσώπησε την Κύπρο στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, χαρακτήρισε ικανοποιητικό το τελικό κείμενο της κοινής θέσης των «25», που συμφωνήθηκε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ με την αυστριακή προεδρία.

    Η κ. Ιακώβου συναίνεσε στην επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα και το προσωρινό κλείσιμο του κεφαλαίου για την «Ερευνα και Επιστήμη», όταν εξασφάλισε την ικανοποίηση των κυπριακών θέσεων, μέσω δύο τροποποιήσεων που έγιναν στο κεφάλαιο αυτό. Η πρώτη τροποποίηση περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δεύτερη τροποποποίηση αναφέρει ότι η ΕΕ εφόσον χρειαστεί θα επανέλθει την κατάλληλη στιγμή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Με τη δήλωση αυτή η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει ξανά το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού αν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ειδικότερα, στη κοινή θέση των «25» που ενσωματώθηκε στο κεφάλαιο της Ερευνας και Επιστήμης, αναφέρει ότι: «H EE υπογραμμίζει τη σημασία η Τουρκία να συμμορφωθεί με την Συμφωνία Σύνδεσης, περιλαμβανομένου του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και της Τελωνειακής Ενωσης, όπως επίσης και της Εταιρικής Σχέσης, τα οποία αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της προ ενταξιακής στρατηγικής. Η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ΕΕ υπογραμμίζει όλα τα σχετικά στοιχεία της Δήλωσης της ΕΕ και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΕΕ, εφόσον χρειαστεί θα επανέλθει την κατάλληλη στιγμή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο», καταλήγει το κείμενο.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Πραγματοποιείται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

    Η διαβεβαίωση των νέων Υπουργών, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, θα γίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και στη συνέχεια οι νέοι Υπουργοί θα μεταβούν στα Υπουργεία τους για να παραλάβουν από τους προκατόχους τους και να αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Σοφοκλής Σοφοκλέους έχει ήδη παραλάβει, από την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο του από τον απερχόμενο Υπουργό Δώρο Θεοδώρου.

    Το κυβερνητικό σχήμα διαμορφώνεται ως εξής: Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Σοφοκλής Σοφοκλέους, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης, Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου, Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους.

    [04] ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Α` Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής (Προεδρείο) του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Zhaoguo.

    Τον κ. Wang, του οποίου η άφιξη αναμένεται στις 13:50, θα υποδεχτεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Wang ηγείται τετραμελούς αντιπροσωπείας της Μόνιμης Επιτροπής του ΕΛΚ, αποτελούμενης από τους Hu Kangsheng, Αντιπρόεδρο της Νομικής Επιτροπής του ΕΛΚ και Πρόεδρο της Επιτροπής Νομοθετικών Υποθέσεων της Μόνιμης Επιτροπής του Σώματος, Li Lianning, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Μόνιμης Επιτροπής και Μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΕΛΚ, Yang Guolian, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, και Chen Nanxian, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, Επιστημών, Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας του ΕΛΚ.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο Πρεσβευτής της Κίνας στην Κύπρο Zhao Yali. Την αποστολή συνοδεύει πολυμελής ομάδα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΚ και του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

    Κατά την επίσκεψή τους, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο και από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα παραθέσει και επίσημο δείπνο προς τιμή της αντιπροσωπείας.

    Θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Τάσο Κούζουπο, επισκεπτόμενοι την ευρύτερη περιοχή της Πάφου, και την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου, η οποία και θα τους συνοδεύσει σε επίσκεψή τους στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 June 2006 - 9:29:49 UTC