Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ανοικτό αφήνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το ενδεχόμενο πρόταξης από την Κύπρο του δικαιώματος αρνησικυρίας στη συζήτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και η οποία θα γίνει μεθαύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε σημερινή εκδήλωση του Δήμου Πάφου, όπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αδελφοποιημένων με την Πάφο δήμους της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κύπρος δεν έχει εκφράσει απόψεις στο κείμενο της αυστριακής Προεδρίας και ούτε θα τοποθετηθεί δημόσια. ``Ολα είναι ανοικτά``, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    ``Θα διαβουλευθούμε την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο με τους εταίρους μας και την Προεδρία και θα καθορίσουμε τη θέση μας τη Δευτέρα το πρωί``, δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα και στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ για το θέμα του ανοίγματος και κλεισίματος του Κεφαλαίου 25 (Επιστήμη και Ερευνα), διατυπώθηκε ένα επιχείρημα, ότι για το συγκεκριμένο Κεφάλαιο δεν υπάρχει ουσιαστικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν πρέπει να υπάρχουν προβλήματα για το άνοιγμα και το κλείσιμό του.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος έχει ``μπλοκάρει την απόφαση των 25 στο συγκεκριμένο ζήτημα``, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κύπρος ``άρθρωσε ένα διαφορετικό λόγο``.

    Ολα τα θέματα, πρόσθεσε, είναι πολιτικά και όταν η Κύπρος διαπραγματευόταν τα δικά της Κεφάλαια, συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ``έβαζε πολιτικά κριτήρια και, συνεπώς, υπάρχει και προηγούμενο``.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι η Τουρκία είχε αναλάβει δεσμεύσεις τον περασμένο Οκτώβριο έναντι των 25 κρατών - μελών σε τρία έγγραφα. Οχι μόνον δεν έχει υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις, είπε ο Υπουργός, ``αλλά προκλητικά λέει ότι δεν θα τις υλοποιήσει και μάλιστα έχει ασκήσει και μια σειρά βέτο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα φόρα, ενώ είχε δέσμευση να παύσει να ασκεί βέτο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    ``Εμείς είπαμε``, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, ``οι εταίροι μας να υιοθετήσουν μιαν κοινή θέση, η οποία βασικά να καλεί την Τουρκία και να επιβεβαιώνει ότι οφείλει να συμμορφωθεί με όσα έχει υποσχεθεί``.

    Ως Κύπρος, πρόσθεσε, ``έχουμε σοβαρούς ενδοιασμούς κατά πόσον πρέπει να κλείσει αυτό το Κεφάλαιο και μάλιστα την ίδια ημέρα``.

    Εάν κλείσει αυτό το Κεφάλαιο, δήλωσε ο κ. Ιακώβου, θα δώσει εσφαλμένα μηνύματα στην Τουρκία ότι ``δηλαδή μπορεί να κωλυσιεργεί, μπορεί να αρνείται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και παρά ταύτα μπορεί, για τεχνικούς λόγους, να κλείσει το Κεφάλαιο και αυτή είναι η θέση την οποία δώσαμε στους εταίρους μας»``.

    Η αυστριακή Προεδρία, όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση, την οποία δεν δέχθηκε ο Βρετανός Αντιπρόσωπος, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η συζήτηση και να παραπεμφθεί το θέμα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 June 2006 - 11:29:20 UTC