Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός
  • [02] Aθήνα - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Εθνικά θέματα
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - ''Ελευθεροτυπία''
  • [04] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ελληνας Πρεσβευτής - Κυπριακό - Εκλογές
  • [05] ''Τζουμχουριέτ'' - Συνέντευξη Μπράιζα - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] Παπαδημούλης
  • [07] Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΟΑΣΕ
  • [08] ΣτΕ - Πρόεδρος Κογκρέσου - Κυπριακό
  • [09] Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη εργασίας στη Γερμανία
  • [10] Γενικός Διευθυντής Βουλής - 1η Συνεδρία - Πρόεδρος και Επιτροπές
  • [11] Πάφος - Μητροπολίτης - Εγκύκλιος
  • [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κύπρος - Ελλάδα - Μνημόνιο Συνεργασίας
  • [13] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ακριβός Τσολάκης - Ασφάλεια πτήσεων
  • [14] Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας - Κύπρος - Τουρισμός
  • [15] Ευρωπαϊκά Συνδικάτα - Δημόσια Υπηρεσία - Συνέδριο
  • [16] Λυσσαρίδης - Θεσσαλονίκη - Ομιλία
  • [17] Υπουργός Υγείας - Διεθνές Συμπόσιο Χημείας, Βιολογίας και Ιατρικής
  • [18] Αριστος Αριστοτέλους - Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ - Παραίτηση
  • [19] Λεμεσός - 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Καράτε - Aikido - Tai Chi
  • [20] Παγδατής - Ρολάν Γκαρός
  • [21] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 30/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα προβεί ή όχι σε ανασχηματισμό και απέδωσε τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ για τον ανασχηματισμό στη ''φαντασία των δημοσιογράφων''.

    Ερωτηθείς από που θα εξαρτηθεί αν θα προβεί σε ανασχηματισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ζητεί τις απόψεις όλων των κομμάτων, προσθέτοντας ότι '' τελικά θα κρίνω εάν επιβάλλεται ή όχι''.

    ''Δεν έχω αποφασίσει ούτε να κάνω ούτε να μην κάνω (ανασχηματισμό)'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει τις σκέψεις τους σε κανέναν.

    ''Ολα αυτά που γράφονται από έγκυρους κύκλους, από κύκλους προσκείμενους στον Πρόεδρο, είναι από τη φαντασία των δημοσιογράφων και καλά κάνουν να πουν - γιατί να μην το πουν - η άποψη μας είναι'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και διερωτήθηκε γιατί οι δημοσιογράφοι ''οχυρώνονται πίσω από ανώνυμες πηγές που είναι και ανύπαρκτες''.

    [02] Aθήνα - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Εθνικά θέματα

    Οι εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ερωτηθείσα για δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας περί ελληνικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό με την παρουσίαση δέσμης προτάσεων στην ΕΕ, παρέπεμψε σε δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ανακριβή τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα.

    Η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας άρθρο του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου σύμφωνα με το οποίο η παραπομπή του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη είναι η μόνη λύση για την επίλυση των διμερών διαφορών, είπε πως ''η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή''.

    Επεσήμανε ότι το άρθρο του κ. Στεφανόπουλου ''εμπεριέχει έναν προβληματισμό με ενδιαφέροντα σημεία'' και πρόσθεσε ότι ''από εκεί και πέρα, επειδή είναι το κατεξοχήν θέμα της εξωτερικής πολιτικής και είναι ιδιαίτερα σύνθετο, μην με καλέσετε να απαντήσω απλουστευτικά στη λογική του άσπρου μαύρου''.

    [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - ''Ελευθεροτυπία''

    Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων στις σχέσεις τους με την Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος -όπως ανέφερε- είχε χθες επικοινωνία με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και διέψευσε το περιεχόμενο δημοσιεύματος της ''Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας'' για πακέτο προτάσεων για νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Θα πρέπει να πω'', είπε ο κ. Αναστασιάδης ''ότι είχα επικοινωνία σήμερα (χθες) με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διέψευσε κατηγορηματικά το περιεχόμενο του δημοσιεύματος''.

    Κληθείς από δημοσιογράφο να διευκρινίσει εάν η κ. Μπακογιάννη διέψευσε ''αυτά που λέει το δημοσίευμα ότι περιέχει το σχέδιο ή ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο'', ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: ''Ούτε για σχέδιο ομίλησε η κ. Μπακογιάννη, ούτε βεβαίως και την ορθότητα του περιεχομένου υιοθέτησε'', αλλά ''το αντίθετο''.

    ''Εκείνο το οποίο είπε'', πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ''είναι ότι ευρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση, για να δουν πώς αντιμετωπίζουν τα όσα προβλήματα παρουσιάζονται, ή θα αντιμετωπίσουμε, είτε μέσα από πρωτοβουλίες που ενδεχόμενα να αναληφθούν, προκειμένου η Τουρκία να ξεπεράσει δύσκολες ώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει, είτε και πώς αξιοποιούμε ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα που έχουμε προς όφελος του ευρύτερου καλού''.

    [04] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ελληνας Πρεσβευτής - Κυπριακό - Εκλογές

    Δεν είναι απλώς ανακριβές το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας περί ελληνικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό με την παρουσίαση δέσμης προτάσεων στην ΕΕ, είναι ανακριβές το σχέδιο, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ελλάδος στην Κύπρο Δημήτριο Ράλλη, αναφορικά με το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας περί ελληνικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό με την παρουσίαση δέσμης προτάσεων στην ΕΕ, ο κ. Κλεάνθους είπε πως εάν υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο θα το γνώριζε από πριν η κυπριακή κυβέρνηση.

    [05] ''Τζουμχουριέτ'' - Συνέντευξη Μπράιζα - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Θα πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει το πώς θα χαρακτηρίσει το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων στα πλοία υπό κυπριακή σημαία και να αποφασίσει να βοηθήσει στο να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ''.

    Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, υπό τον τίτλο ''Πολύπλευρη υποστήριξη από τον Μπράιζα'', η εφημερίδα γράφει πως ο κ. Μπράιζα ''έδωσε μηνύματα για ελαστικότερη συμπεριφορά από την ΕΕ στην Τουρκία στο θέμα της Κύπρου''.

    Ερωτηθείς αν περιμένει την κρίση, που ορισμένοι κύκλοι εντός της ΕΕ εκτιμούν ότι ενδέχεται να ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την Κύπρο, ο κ. Μπράιζα απάντησε ότι ελπίζει ότι δεν θα ξεσπάσει κρίση όσον αφορά την Κύπρο.

    Ρεν - Κανονισμός για απευθείας εμπόριο - Λιμάνι Αμμοχώστου -

    [06] Παπαδημούλης

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν θεωρεί ότι η συνέχεια που θα δοθεί σχετικά με την πρόταση κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ είναι θέμα που αφορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τη θέση αυτή διατυπώνει ο Φιλανδός Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέθετε δελτίο Τύπου του ΟΗΕ που, όπως ανέφερε, συνέδεε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιμένα της Αμμοχώστου, με βελτίωση του κλίματος για περαιτέρω συνομιλίες, και ζητούσε από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η έγκριση του Κανονισμού για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα να συνδεθεί με το άνοιγμα του λιμένα της Αμμοχώστου.

    [07] Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΟΑΣΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον ΓΓ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Marc Perrin de Brichambaut εξέθεσε τις γενικές επιδιώξεις που θέτει η Κύπρος, ως μέλος της τρόικας της προεδρίας του ΟΑΣΕ από το Σεπτέμβρη του 2006, και για το πρώτο τρίμηνο του 2007 που θα αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε μετά τη συνάντηση πως με τον ΓΓ του ΟΑΣΕ συζήτησε θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες και γενικά το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός στον τομέα της ανοχής και των διακρίσεων και στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στο χώρο που καλύπτει.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμα ότι προσκάλεσε τον κ. de Brichambaut, όπως εκπροσωπήσει τον ΟΑΣΕ στη Συνάντηση για το Διαθρησκευτικό Διάλογο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3-5 Ιουλίου στη Λάρνακα.

    [08] ΣτΕ - Πρόεδρος Κογκρέσου - Κυπριακό

    Δεν μπορούμε πλέον να αποδεχθούμε καταστάσεις στην Ευρώπη στις οποίες να υπάρχουν διαιρεμένες πόλεις ή πόλεις φαντάσματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Giovanni Di Stasi ύστερα από την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, ο κ. Di Stasi ανέφερε πως ''αυτή η κατάσταση της διαίρεσης είναι επιβλαβής για την ποιότητα της ζωής των Κυπρίων πολιτών, σε όποια κοινότητα και αν ανήκουν''.

    [09] Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη εργασίας στη Γερμανία

    Στη Γερμανία μετέβη χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου για επίσκεψη εργασίας μεταξύ 30-31 Μαΐου.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Ιακώβου στο Βερολίνο, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και τη διεύρυνση, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι συνομιλίες θα καλύψουν, επίσης, το Κυπριακό και το θέμα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας.

    [10] Γενικός Διευθυντής Βουλής - 1η Συνεδρία - Πρόεδρος και Επιτροπές

    Η νεοεκλεγείσα Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται την προσεχή Πέμπτη, στις 16:00, στην πρώτη της συνεδρίαση της Εκτακτης Συνόδου της 8ης Βουλευτικής Περιόδου, προκειμένου να γίνει η διαβεβαίωση των 56 Βουλευτών και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, και για να γίνει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

    Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας αυτής περιλαμβάνει μόνον αυτά τα θέματα και, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, οι εργασίες της νέας Βουλής θα συνεχισθούν με τη σύσταση της Επιτροπής Επιλογής, με Προεδρεύοντα τον νέο Πρόεδρο της Βουλής και με πρώτιστο έργο τον καταρτισμό των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    [11] Πάφος - Μητροπολίτης - Εγκύκλιος

    Τη βεβαιότητα ότι αύριο που θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος θα υπερπηδηθούν αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται ούτως ώστε απρόσκοπτα να διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Είπε, επίσης, ότι η απόφαση της Γενεύης είναι οι εκλογές να διεξαχθούν με βάση το Καταστατικό και το θέμα αυτό ''μας δένει κάπως τα χέρια''.

    Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί είναι κατά πόσο, σύμφωνα με το Καταστατικό, θα επιτραπεί στους μόνιμους κατοίκους ενορίας ή κοινότητας να ψηφίσουν ''γιατί πάρα πολλοί από του Χριστιανούς μας κατοικούν στις πόλεις και έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στα αγαπημένα τους χωριά''

    [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κύπρος - Ελλάδα - Μνημόνιο Συνεργασίας

    Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του Ελέγχου της Αεροναυτιλίας και της Ασφάλειας των Πτήσεων προωθείται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου ανέφερε ότι ''έγινε συνεννόηση με την Ελλάδα για την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας'' και ''αναμένεται σύντομα'' να διευθετηθεί συνάντηση των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών για συζήτηση του θέματος.

    Σκοπός του Μνημονίου, πρόσθεσε ο κ. Θράσου, είναι η βελτίωση της διαχείρισης και της ασφάλειας της εναέριας κυκλοφορίας στις αντίστοιχες Περιοχές Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Ελλάδας και Κύπρου.

    [13] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ακριβός Τσολάκης - Ασφάλεια πτήσεων

    Με στόχο την εις βάθος μελέτη και ανάλυση θεμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη των αεροπορικών συμβάντων και ατυχημάτων, άρχισε χθες τις εργασίες του σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας σεμινάριο για το θέμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουνίου. Το σεμινάριο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και διοργανώνεται από την Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και την Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν το σεμινάριο θα αναλυθούν από δύο εκπαιδευτές διεθνούς κύρους με τεράστια πείρα στα θέματα ασφάλειας πτήσεων, καθώς και τρεις εξειδικευμένους εκπαιδευτές από την Ελλάδα.

    [14] Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας - Κύπρος - Τουρισμός

    Η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Φάνη Πάλλη Πετραλιά εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο ''δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου'' τον τουρισμό στην Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως ''από την ελληνική πλευρά έγιναν εξαιρετικοί χειρισμοί και εγγυώμεθα και την ασφάλεια στην αεροπλοΐα, μαζί με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα''.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο τουρισμός ''αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα'' τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, και σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν ''και κοινούς στόχους και κοινούς προσανατολισμούς μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    H κ. Πετραλιά συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Φώτη Φωτίου και υπηρεσιακούς παράγοντες πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Πάφο, όπου είχε συνάντηση τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Παντελή Λεπτό.

    [15] Ευρωπαϊκά Συνδικάτα - Δημόσια Υπηρεσία - Συνέδριο

    Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από εννέα χώρες της Μεσογείου αναμενόταν να συζητήσουν χθες στη Λευκωσία τα προβλήματα αποδοτικότητας που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στον τομέα αυτό από την παγκοσμιοποίηση.

    Οι σύνεδροι της 27ης Συνόδου της Μεσογειακής Ομάδας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (EPSU), που είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επρόκειτο να ασχοληθούν με την οικονομική βιωσιμότητα των συντάξεων, την οδηγία Μπόλκενσταϊν και την καλύτερη αποδοτικότητα της δημόσιας υπηρεσίας.

    [16] Λυσσαρίδης - Θεσσαλονίκη - Ομιλία

    H EE αποτελεί μια προσπάθεια άμυνας κατά του πλανηταρχισμού και διαφοροποίηση της παγκοσμιοποίησης, υπό την έννοια ότι η συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας συνοδεύεται με συμμετοχή στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη με θέμα ''Ευρασία-Οικονομική και Πολιτική πτυχή'', ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως τα ''στοιχεία αμερικάνικης ημικηδεμονικής διείσδυσης είναι σαφή'' όπως και η μέχρι τώρα αδυναμία ενοποίησης σε βασικούς τομείς (άμυνα-εξωτερική πολιτική).

    [17] Υπουργός Υγείας - Διεθνές Συμπόσιο Χημείας, Βιολογίας και Ιατρικής

    Η πρόσφατη μας ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την Κύπρο για να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο έρευνας και καινοτομίας, και μια μοναδική γέφυρα προς την Ευρώπη από τα σύνορα τριών ηπείρων, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών Διεθνούς Συμποσίου, που διοργανώνεται στην Πάφο από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, με θέμα «Χημεία, Βιολογία και Ιατρική», ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει πρόσφατα εφαρμόσει νέες πολιτικές που στοχεύουν στην προσέλκυση νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που έτσι μπορούν να επωφεληθούν από το εκπαιδευμένο επιστημονικό και άλλο επαγγελματικό δυναμικό και άρτια υποδομή, αλλά και από τη στρατηγική της τοποθεσία.

    [18] Αριστος Αριστοτέλους - Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ - Παραίτηση

    Ο Δρ Αριστος Αριστοτέλους υπέβαλε με επιστολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), μετά την εκλογή του ως βουλευτή Λεμεσού με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Αριστοτέλους είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του ΔΣ του Πρακτορείου εργάστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου για την προώθηση της αναδιοργάνωσης του ΚΥΠΕ και της περαιτέρω αναβάθμισης της προσφοράς του.

    [19] Λεμεσός - 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Καράτε - Aikido - Tai Chi

    Πραγματοποιείται στις 3 και 4 Ιουνίου στη Λεμεσό, ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Καράτε - Aikido - Tai Chi, που οργανώνει η Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών Κύπρου, με τη στήριξη του Δήμου Γερμασόγειας.

    Στο διαγωνισμό αναμένεται να λάβουν μέρος δεκάδες αθλητές από την Κύπρο αλλά και από άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Βρετανία, η ΗΠΑ, η Τσεχία, ο Λίβανος, η Σουηδία, το Βιετνάμ και η Ελλάδα.

    [20] Παγδατής - Ρολάν Γκαρός

    Ο Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει το πρωί τον Ισπανό Αλμπερτ Πόρτας, 84ον στην παγκόσμια κατάταξη, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Ρολάν Γκαρός, που διεξάγεται στο Παρίσι από τις 28 Μαϊου μέχρι τις 11 Ιουνίου.

    Ο αγώνας του Κύπριου Πρωταθλητή θα αρχίσει στις 10.00 ώρα Κύπρου.

    Σε περίπτωση πρόκρισης του, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός τον νικητή του ζευγαριού Γιάνκο Τιπσάρεβιτς (νούμερο 101 στον κόσμο) και Ζιλιέν Μπενετό (νούμερο 93 στον κόσμο), οι οποίοι αγωνίζονται σήμερα την ίδια ώρα με τον Κύπριο τενίστα.

    [21] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Θετικά, για τέταρτη συνεχόμενη συνάντηση, κινήθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τις μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής να πρωτοστατούν στην άνοδο της αγοράς, σημειώνοντας κέρδη 11 και 3 σεντ αντίστοιχα. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,87% και έκλεισε στις 2.648,09 μονάδες, περιορίζοντας, ωστόσο, τη μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 3,3% που κατέγραφε στα αρχικά στάδια της συνάντησης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο επικεντρώθηκε στους τίτλους των τραπεζών, διαμορφώθηκε στα 5,06 εκατομμύρια λίρες.

    Την ίδια αύξηση με αυτή του Γενικού Δείκτη παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 900,57 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 May 2006 - 14:23:18 UTC