Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΔ ΒΟΥΛΗΣ - 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την πρόταση από πλευράς της Ελλάδας για νέα σενάρια στο Κυπριακό, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα ``Ελευθεροτυπία`` των Αθηνών και πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συχνή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα θέματα.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί να παρέμβει στην όποια αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ για το θέμα του ανασχηματισμού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τοποθετηθεί ούτε και έχει εκφράσει οποιανδήποτε θέση ή πρόθεση να κάνει ή να μην κάνει ανασχηματισμό.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας ``Ελευθεροτυπία``, αναφορικά με νέα σενάρια επί του Κυπριακού.

    Αφού ανέφερε ότι το δημοσίευμα αυτό ``έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση και στην Κύπρο``, είπε πως ``η κυβέρνηση βρίσκεται σε τακτική συνεργασία και επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση`` και ότι ``οι επαφές είναι συχνές, όχι μόνο μέσω τηλεφώνου, αλλά και με ανταλλαγές εκπροσώπων για συνεργασία και επεξεργασία κοινών θέσεων``.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ``δεν έχει γνώση οποιασδήποτε τέτοιας πρότασης από πλευράς της Ελλάδας και για αυτό κρίνουμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, εξ όσων εμείς γνωρίζουμε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα``.

    ``Εκείνο που ισχύει είναι οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει``, είπε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ``για εμάς ισχύουν και τα όσα έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις είναι που εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση``.

    Ο κ. Λιλλήκας ρωτήθηκε και για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους καβγάδες μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων για το ρουσφέτι.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνεργασία με τις ηγεσίες των τριών συνεργαζομένων κομμάτων``, είπε και πρόσθεσε πως ``βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους για τα σοβαρά θέματα που άπτονται της διακυβέρνησης``.

    ``Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί να παρέμβει στην όποια αντιπαράθεση ή στην ανταλλαγή δημόσιας κριτικής του ενός κόμματος προς το άλλο``, είπε ο κ. Λιλλήκας, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ``δεν παρεμβαίνει στα κομματικά ζητήματα``.

    Ερωτηθείς εάν αναμένεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ``έχει ζητήσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ηγετών των κομμάτων της συγκυβέρνησης``.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ``δεν έχει τοποθετηθεί ούτε και έχει εκφράσει οποιανδήποτε θέση ή πρόθεση να κάνει ή να μην κάνει ανασχηματισμό`` και σημείωσε πως για αυτό ``και τα όσα δημοσιεύονται, τουλάχιστον, δεν αντανακλούν τις σκέψεις του Προέδρου Παπαδόπουλου``.

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως ``ισχύει η πρότασή μας την οποία την είχαν αποδεχθεί και τα Ηνωμένα Εθνη, και εναπόκειται στον κ. Ταλάτ να ανταποκριθεί θετικά για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για ένα ανθρωπιστικό θέμα``.

    ``Πιστεύουμε ότι η παρουσία των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων στην πρώτη συνεδρία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους θα δώσει και μιαν ώθηση ή θα εκφράσει και τη βούληση των δύο κοινοτήτων να εργαστούν, το ταχύτερο δυνατό, για τη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων``, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι ``η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των καυσίμων δεδομένου ότι διεθνώς οι τιμές μειώνονται αλλά στην Κύπρο παραμένουν σχετικά ψηλές, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ``υπάρχει η αρμόδια Επιτροπή η οποία παρακολουθεί τη διακύμανση των λιανικών τιμών στην Κύπρο``.

    ``Οι τιμές αυτές καθορίζονται από τις τιμές αγοράς και άφιξης των προϊόντων``, είπε και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει μείωση στην αγορά και μείωση στις τιμές των φορτίων που έρχονται στην Κύπρο ``θα υπάρξει και μείωση, όπως υπήρξε και στο παρελθών στις λιανικές τιμές``.

    Ερωτηθείς εάν διερευνάται το όλο θέμα, ο κ. Λιλλήκας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό γίνεται ``επί καθημερινής βάσεως``.

    Σε ερώτηση εάν αναμένονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι δεν γνωρίζει ``πότε ήλθαν ή πότε θα έλθουν νέα φορτία και τις σχετικές τιμές`` και ότι ``αυτά δηλώνονται στο Τελωνείο και με βάση τις τιμές που ελέγχει το Τελωνείο ελέγχουμε εμείς τις λιανικές τιμές``.

    Ο κ. Λιλλήκας μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα λάβει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν το 7ο Πλαίσιο για την έρευνα και, κατά κύριο λόγο, την Οδηγία για την Ενιαία Αγορά Υπηρεσιών.

    [02] ΓΔ ΒΟΥΛΗΣ - 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Η νεοεκλεγείσα Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται την προσεχή Πέμπτη, στις 16:00, στην πρώτη της συνεδρίαση της Εκτακτης Συνόδου της 8ης Βουλευτικής Περιόδου, προκειμένου να γίνει η διαβεβαίωση των 56 Βουλευτών και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, και για να γίνει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

    Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας αυτής περιλαμβάνει μόνον αυτά τα θέματα και, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, οι εργασίες της νέας Βουλής θα συνεχισθούν με τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, οπόταν θα γίνει η σύσταση της Επιτροπής Επιλογής, με Προεδρεύοντα τον νέο Πρόεδρο της Βουλής και με πρώτιστο έργο τον καταρτισμό των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    Οι Επιτροπές αυτές, είπε ο κ. Χριστοφόρου, θα είναι έτοιμες αμέσως μετά -και αφού καταρτισθεί ο κατάλογος των κυβερνητικών νομοσχεδίων που θα επανακατατεθούν στη Βουλή- να αναλάβουν την εξέταση των νομοσχεδίων αυτών αλλά και των κανονισμών και των προτάσεων νόμου που αναμένεται να κατατεθούν στις επόμενες συνεδρίες της Ολομέλειας μέχρι το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των θερινών διακοπών.

    Ως προς τη διαδικασία της εκλογής του νέου Προέδρου, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι αυτή ``είναι φανερή και γίνεται διά ανατάσεως της χειρός``, ενώ, ερωτηθείς για το κατά πόσον θα υπάρξουν ομιλίες στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής είπε ότι ``είναι κοινοβουλευτικά καθιερωμένο το πρόσωπο που προτείνει μιαν υποψηφιότητα να την υποστηρίζει με λίγα λόγια``.

    Σχετικά με το νομοθετικό έργο της νέας Βουλής, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι ``ενώπιον της Βουλής, εκείνα τα νομοθετήματα που θεωρούνται ότι εκκρεμούν είναι τα κυβερνητικά νομοσχέδια``.

    ``Το δεύτερο μέρος της δουλειάς που επίσης έχει αρχίσει και θα ενταθεί αυτή την εβδομάδα``, πρόσθεσε, ``είναι η ενημέρωση των Βουλευτών πάνω σε καθαρά πρακτικά ζητήματα και για τις διαδικασίες και για τα θέματα που βρίσκονται ενώπιον της κάθε Επιτροπής για μελέτη και διεκπεραίωση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 May 2006 - 9:29:30 UTC