Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας - Εκθεση
  • [02] Ταλάτ - Γλαύκος Κληρίδης - Δείπνο - Κατεχόμενα
  • [03] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Καρατζαφέρης
  • [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ -Αιγαίο- Σύγκρουση και πτώση αεροσκαφών
  • [05] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος -Αιγαίο- Σύγκρουση αεροσκαφών
  • [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ - Συνάντηση
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] ΔΗΚΟ - Προεδρία Βουλής - Στήριξη Χριστόφια
  • [09] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Πολιτικό Γραφείο - Προεδρία Βουλής
  • [10] ΔΗΚΟ - Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας - Νίκος Κλεάνθους
  • [11] Ορκωμοσία
  • [12] Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές - Απόφαση
  • [13] Υπουργός Παιδείας - Παγκύπριες εξετάσεις
  • [14] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Παλαιστίνιοι - Αδάμου
  • [15] ΚΙΣΑ - Αιτητές ασύλου - Ικανοποίηση αιτημάτων
  • [16] Επιτροπή - Χρηματοδοτήσεις 2007-2013 - Νομοθετικά κείμενα
  • [17] Χρηματιστήριο - Αναστροφή αρνητικού κλίματος ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 25/05/2006

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας - Εκθεση

    Την σημασία της επανέναρξης των επαφών μεταξύ των «πλευρών» για να σκεφθούν πως θα επανεμπλακούν στην αναζήτηση μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, την εντολή της παρουσίας της οποίας εισηγείται να ανανεωθεί για ακόμη έξι μήνες.

    Η έκθεση εδόθη μόνο στα μέλη του ΣΑ και θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή, ενώ οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν την προσεχή εβδομάδα, με στόχο την υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας προ της 5ης Ιουνίου.

    Η έκθεση περιγράφει τα γεγονότα που σχετίζονται με τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τις επαφές μεταξύ του ΓΓ και του αντιπροσώπου του με τις δύο κοινότητες.

    «Στη διάρκεια των περασμένων έξι μηνών τόσο ο Ε/Κ όσο και ο Τ/Κ ηγέτης ανανέωσαν τις προσκλήσεις του για επανέναρξη της αποστολής των καλών μου υπηρεσιών. Ενώ υπάρχουν σημάδια κάποιας καλής θέλησης να αρχίσει η επανεμπλοκή τους, δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις μετεξέλιξης των αντιστοίχως θέσεών τους», σημειώνει ο ΓΓ στην έκθεση.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Παρίσι, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι «μετέφερε την εκτίμησή του ότι η κατάσταση δεν έχει ακόμη ωριμάσει για την επανέναρξη ολοκληρωμένων πολιτικών συνομιλιών» και ότι ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο της Κύπρου «να κάνει ότι μπορεί να τη σμίκρυνση αυτών των χασμάτων».

    Επισημαίνει παράλληλα ότι διαβίβασε και προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ετοιμότητά του να συναντηθεί μαζί του σε χρονική στιγμή που θα βολεύει και τους δύο.

    Αναφορά γίνεται και στην ανάληψη των καθηκόντων του νέο Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, ο οποίος «άρχισε να διερευνά τις επιλογές για ενθάρρυνση της προόδου επί του εδάφους και τις πιθανότητες για επανέναρξη των επαφών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που διεκόπησαν για πλέον των δύο ετών».

    Επισημαίνει ότι το Φεβρουάριο και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν σε πρόταση για δημιουργία ενός μηχανισμού για εμπλοκή σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μέσω διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο. Ο Ειδικός μου Αντιπρόσωπος, γράφει ο ΓΓ είναι από τότε αναμεμιγμένος στις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας για τις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων.

    ''Για να μετρηθεί επακριβώς ο παλμός των δύο κοινοτήτων και να οικονομηθεί μία ευρεία βάση υποστήριξης σε πρόοδο προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου, ο Ειδικός μου Αντιπρόσωπος βρίσκεται επίσης σε επαφή με τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας των πολιτών και την ευρύτερη διπλωματική κοινότητα στη νήσο'', προσθέτει.

    Ο Κόφι Ανάν τονίζει πως «οι δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν στοχεύουν να αποτελέσουν υποκατάστατο της διαπραγματευτικής διαδικασίας προς την κατεύθυνση μίας συνολικής διευθέτησης», στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, αλλά αποτελούν «ένα βήμα που στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κατανόησης, στρώνοντας το δρόμο για την επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων που θα οδηγούν σε συνολική διευθέτηση».

    Επισημαίνει επίσης ότι κατ αρχήν, οι δύο ηγέτες έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν να συναντηθούν με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου «τρίτου μέλους της επιτροπής για τους αγνοούμενους της Κύπρου», τον Ιούνιο.

    Στα συμπεράσματά του, ο Κόφι Ανάν υπογραμμίζει ότι «συνεχίζει να πιστεύει πως τα μέρη θα πρέπει να αποδείξουν τα λόγια τους με πράξεις».

    Πέραν των επαφών του κ. Μόλερ στην Κύπρο, ο Κόφι Ανάν επαναλαμβάνει την πρόθεση να στείλει «στο εγγύς μέλλον», τον αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, «για εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης εκτός και γύρω από την Κύπρο και τις προοπτικές για μία πλήρη επανέναρξη των καλών του υπηρεσιών». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο κ. Μόλερ θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη των επαφών επί του εδάφους με τις δύο πλευρές, στο υψηλότερο επίπεδο.

    [02] Ταλάτ - Γλαύκος Κληρίδης - Δείπνο - Κατεχόμενα

    Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει προσκληθεί σήμερα το βράδυ σε δείπνο στα κατεχόμενα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των κατεχομένων, το δείπνο θα λάβει χώρα στο λεγόμενο προεδρικό στην κατεχόμενη Λευκωσία, γύρω στις 19.30 το βράδυ, ενώ σε αυτό θα παραστούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παράγοντες.

    Η συνάντηση θα είναι κοινωνικού περιεχομένου και ανοικτή για τον Τύπο.

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τη θυγατέρα του Καίτη Κληρίδη και τον σύζυγο της. Στο δείπνο θα παρευρίσκεται και η σύζυγος του κ. Ταλάτ, Ογια.

    [03] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Καρατζαφέρης

    Εάν η Τουρκία δεν τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών και δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ θα υπάρξει κώλυμα στη συνολική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αναφέρεται σε απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ, στον Ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Στην απάντηση του Συμβουλίου στο ερώτημα που υπέβαλε ο Ελληνας Ευρωβουλευτής αναφέρεται επίσης ότι η πλήρης μεταφορά του πρωτοκόλλου για την προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας θα παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί κατά το τρέχον έτος από την ΕΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Καρατζαφέρη στην απάντηση του Συμβουλίου αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τονίσει στην Τουρκία επανειλημμένως και θα εξακολουθεί να τονίζει και στο μέλλον πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει στην επίτευξη αισθητής προόδου ως στην εξομάλυνση» των σχέσεων της με τη Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στη συνέχεια το Συμβούλιο αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μεν χαιρετίσει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο για την προσαρμογή της Συμφωνίας της Άγκυρας και να λάβει κατ αυτόν τον τρόπο υπόψη της την προσχώρηση των δέκα νέων κρατών μελών» και υπενθυμίζει «τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2005, με την οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας».

    «Στη δήλωση αυτή επισημαίνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ταχύτερη δυνατή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών» προσθέτει στην απάντηση του το Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, το Συμβούλιο αναφέρει ότι ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα που το κράτος στην Τουρκία εξακολουθεί να προβαίνει στην κατάσχεση ιδιοκτησίας μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων.

    [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ -Αιγαίο- Σύγκρουση και πτώση αεροσκαφών

    Κύπρος και Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ σχολιάζοντας το προχθεσινό περιστατικό τη σύγκρουσης και πτώσης δύο μαχητικών αεροσκαφών νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενός ελληνικού και ενός τουρκικού, πρέπει να στείλουν οριστικό και αμετάκλητο μήνυμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει με το άνοιγμα και τη διαπραγμάτευση των σχετικών κεφαλαίων για την ένταξή της στην ΕΕ, εάν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.

    ''Η κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση επιδρομική συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο και η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου οδήγησε στο χθεσινό τραγικό δυστύχημα'', είπε ο κ. Ομήρου στη διάρκεια δηλώσεών του στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία.

    ''Είναι η ώρα'', πρόσθεσε, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτήν τη συνεχή και αδικοπραγή συμπεριφορά της Τουρκίας''.

    [05] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος -Αιγαίο- Σύγκρουση αεροσκαφών

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν θεωρεί «ατύχημα» το προχθεσινό περιστατικό της παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τη σύγκρουση και πτώση δύο εξ αυτών, ενός ελληνικού και ενός τουρκικού, καθώς και το χαμό του Ελληνα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται μετά τη σύγκρουση των δύο F-16 νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

    Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος στη Λευκωσία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα πρέπει να αναχαιτισθεί πολιτικά η απειλητική στάση της Τουρκίας και ότι δεν δικαιούται η χώρα αυτή να πορεύεται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόσω εξακολουθεί να επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά.

    [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ - Συνάντηση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος θα εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματός του τη στήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια για την προεδρία της Βουλής.

    ''Για την προεδρία της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε φυσιολογικό ότι δεν θα πούμε τίποτε το ιδιαίτερο, γιατί η θέση του, την οποία θα εισηγηθεί και σήμερα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, είναι ότι είναι φυσιολογικό να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Χριστόφια'', είπε, μιλώντας ύστερα από συνάντηση δύο ωρών στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των προεδρικών εκλογών. ''Δεν ήγειρε τέτοιο θέμα ο Πρόεδρος και δεν ανέμενα ότι θα εγείρει τέτοιο θέμα'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ήταν η πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μετά τις βουλευτικές εκλογές και ότι ασχολήθηκαν με διάφορα ζητήματα, όπως το αποτέλεσμα των εκλογών, την προεκλογική εκστρατεία, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το Εθνικό Συμβούλιο και, ''όπως ήταν φυσικό, εφόσον ηγέρθη τόσο έντονα το θέμα ανασχηματισμού, ρώτησε τις απόψεις μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για αυτό το ζήτημα''.

    Ερωτηθείς εάν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα του ανασχηματισμού, ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά και είπε ότι είναι πιθανό τόσο το ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός, όσο και να μην γίνει. ''Είναι και τα δύο πιθανά'', ανέφερε.

    [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας από τη Λεμεσό, δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα της συμμετοχής του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι ''για μας εκείνο που προέχει είναι η ενότητα και όχι η αλαζονεία''.

    Σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει στους τόνους του κ. Χριστόφια, είπε πως ο ΔΗΣΥ ζήτησε την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων που ανέλαβε τόσο ο Πρόεδρος όσο και το ΑΚΕΛ και πως ανέστειλε τη συμμετοχή του στο Εθνικό ''ενόσω επικρατούν οι συνθήκες που επικρατούν''.

    Είπε επίσης ότι «όταν κάνω αναφορά στην υλοποίηση των όσων αποτελούσαν δέσμευση από πλευράς Προέδρου, ακόμα και στις προγραμματικές δηλώσεις του ΑΚΕΛ, αυτό δεν είναι ούτε εκβιασμός ούτε και βεβαίως η οποιαδήποτε επιθυμία σύγκρουσης».

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι τελικά υποψήφιος για την Προεδρία της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και την ερχόμενη Τρίτη στο πολιτικό γραφείο.

    Υπενθύμισε επίσης πως «για χρόνια ο Βάσος Λυσσαρίδης έθετε υποψηφιότητα παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι δεν είχε πιθανότητες» και πρόσθεσε: «Καταθέτεις μια διαφωνία, είναι υποψηφιότητα παρά το γνωστό αποτέλεσμα».

    «Έχουμε διαφορετικές κοσμοθεωρίες, είμαστε αντιπολίτευση, είναι συγκυβέρνηση κάποιοι, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, θα είναι σεβαστό το αποτέλεσμα, οπωσδήποτε, της ψηφοφορίας και είναι σεβαστό ακόμα και αυτό που από τώρα γνωρίζουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «δεν σημαίνει ότι εάν διαφωνείς κάπου, δεν θα πρέπει να εκφράζεις την διαφωνία σου».

    [08] ΔΗΚΟ - Προεδρία Βουλής - Στήριξη Χριστόφια

    Η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη της επαναδιεκδίκησης της υποψηφιότητας του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στη θέση του Προέδρου της Βουλής, ενώ έκανε και μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών και συζήτησε την κατανομή προεδριών στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξερχόμενος από την συνεδρία και ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα μείωσης των ποσοστών του κόμματος στην επαρχία Λάρνακας απάντησε αρνητικά.

    ''Δεν συζητήσαμε τέτοιο θέμα. Εμείς όταν θα κάνουμε την ανάλυση μας όπως κάθε φορά κάνουμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα επισημάνουμε αν είχε αδυναμίες, παραλείψεις και να τις διορθώσουμε'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι σε δηλώσεις ο κ. Χριστόφιας είχε πει πως συζήτησε το θέμα μαζί του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρακάλεσε όπως μη παραποιούνται δηλώσεις. Σε παρατήρηση ότι ο κ. Χριστόφιας είπε πως το θέμα του ανασχηματισμού είχε αναφερθεί κατά την συνάντηση που είχε μαζί του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''αναφέρθηκε''.

    Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους είπε πως η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα ασχολήθηκε με τρία βασικά ζητήματα.

    [09] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Πολιτικό Γραφείο - Προεδρία Βουλής

    Ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ αποφάσισε όπως οι βουλευτές του Κινήματος, την 1η Ιουνίου κατά πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής, υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Την απόφαση του ΠΓ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αναφέρθηκε ότι εάν αποφασίσει ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, «θα διαβουλευθεί μαζί μας για να καταλήξει στην τελική του απόφαση, στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν το φθινόπωρο του 2002».

    Ο κ. Ομήρου αφού ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια ως μια υποψηφιότητα συνθετική και συναινετική, πρόσθεσε ότι «ως Πρόεδρος της απελθούσας Βουλής λειτούργησε «κατά την περασμένη πενταετία κατά τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο και συνεπώς οι βουλευτές της ΕΔΕΚ θα δώσουν θετική ψήφο στο Δημήτρη Χριστόφια».

    [10] ΔΗΚΟ - Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας - Νίκος Κλεάνθους

    Την πλήρη υποστήριξή της προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους εξέφρασε χθες η Επαρχιακή Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος Λάρνακας ύστερα από «τον πρόσφατο ενορχηστρωμένο καταιγισμό δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών αναφορών» για το θέμα της εκλογικής απόδοσης του ΔΗΚΟ στην επαρχία Λάρνακας και τις «ευκαιριακές δηλώσεις που βασίστηκαν στην εκμετάλλευση» των δημοσιευμάτων και των αναφορών αυτών.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Χρήστος Ορφανίδης ανέφερε ότι «κάποιοι αρέσκονται στο να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο», προσθέτοντας ότι αυτοί οι κάποιοι «μιλούν για απώλειες ορισμένων εκατοντάδων ψήφων και παραβλέπουν το κέρδος χιλιάδων. Αυτή η προσέγγιση παραβλέπει την ουσία και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα που την καθοδηγούν», ανέφερε.

    Ο κ. Ορφανίδης σημείωσε επίσης ότι κάποιοι «έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την απώλεια ψήφων στην επαρχία Λάρνακας για να κατηγορήσουν τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, επειδή δήθεν η Λάρνακα είναι δική του και μόνο ευθύνη. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μεγαλύτερη ευθύνη του κ. Κλεάνθους ήταν και είναι ολόκληρο το ΔΗΚΟ σε ολόκληρη την Κύπρο», είπε, και πρόσθεσε πως ο κ. Κλεάνθους «έδωσε παγκύπριες εξετάσεις παίρνοντας άριστα, αυξάνοντας τις έδρες του ΔΗΚΟ από 9 σε 11 και τα ποσοστά του κόμματος πέραν του 3%».

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Καλλής - Αεροπορικό δυστύχημα - Ερευνα -

    [11] Ορκωμοσία

    Το νενομισμένο όρκο ενώπιον του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου έδωσε χθες το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου του 2005 Παναγιώτης Καλλής, ο οποίος διορίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 10 Μαϊου, ως Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή για τη διεξαγωγή της έρευνας.

    Σε ομιλία του κατά την ορκωμοσία του κ. Καλλή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «η Κυβέρνηση θα πράξει το παν και δεν θα παραλείψει οτιδήποτε για πλήρη και σε βάθος αντικειμενική, ανεξάρτητη και αδιάβλητη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος», προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση δεν θα παραλείψει «τη διαπίστωση ευθυνών όπου υπάρχουν και την απόδοση τους όπου ανήκουν, ανεξαρτήτως τίτλου, αξιώματος ή διασύνδεσης τυχόν υπευθύνων».

    Από την πλευρά του ο κ. Καλλής διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώσει το έργο της Επιτροπής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Αναφερόμενος στην έρευνα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου του 2005, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «οι όροι εντολής της επιτροπής είναι ευρύτατοι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στην πράξη η πλήρης και σε βάθος διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, χωρίς φραγμούς ή περιορισμούς. Πρόσθεσε πως η έρευνα θα επεκταθεί γενικότερα στις διαδικασίες, στην πρακτική και στα επίπεδα ασφάλειας και επιμέλειας που εφαρμόζονταν στη συγκεκριμένη πτήση.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως η έρευνα «θα περιλαμβάνει και τις συνθήκες αδειοδότησης των εταιρειών, των αεροσκαφών και των πληρωμάτων, όπως και τη διεξαγωγή των ελέγχων γενικά και ειδικότερα γι αυτή την πτήση και γι αυτό το αεροσκάφος».

    Στην αντιφώνηση του, ο κ. Καλλής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής θα αρχίσουν περίπου σε μία εβδομάδα, σημειώνοντας πως αφότου αρχίσουν οι εργασίες η επιτροπή θα εργαστεί καθημερινά και εντατικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    [12] Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές - Απόφαση

    Η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου αποφάσισε ομοφώνως όπως ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ''εξαπολύση τας επί τη βάσει του άρθρου 61 του Καταστατικού Χάρτου δύο Εγκυκλίους προς τον Κλήρον και τον λαόν, ορίζων δι' αυτών ως ημέραν εκλογής των Ειδικών Αντιπροσώπων την 24η Σεπτεμβρίου ενεστώτος έτους 2006'', ανακοίνωσε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Ανέφερε επίσης πως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης όπως οι εκλογικοί κατάλογοι των ψηφοφόρων εκάστης κοινότητας ή ενορίας αναρτηθούν εντός του μηνός Ιουνίου, δια να δοθεί ικανός χρόνος εξετάσεως των ενστάσεων.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε πως η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για διεξαγωγή εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου είναι τελεσίδικη γιατί είναι ομόφωνη απόφαση της Συνόδου.

    Σε παρατήρηση ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού έχει διαφωνήσει με την απόφαση αυτή, ο Πανιερώτατος είπε πως ''καταρχάς είχε διαφωνήσει, αλλά έπειτα είπε πως συμφωνεί''.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως ''υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και έτσι έπρεπε να δοθεί χρόνος ούτως ώστε να ξεφύγουμε από τα στενά όρια του Καταστατικού Χάρτη για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις''.

    [13] Υπουργός Παιδείας - Παγκύπριες εξετάσεις

    Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε οι απολυτήριες και προεισαγωγικές εξετάσεις, που από φέτος διεξάγονται υπό τη μορφή ενοποιημένης εξέτασης, παραμείνουν αντικειμενικές, έγκυρες και αδιάβλητες, όπως έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας, έδωσε χθες ο αρμόδιος Υπουργός Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στη Δασούπολη με την ευκαιρία της χθεσινής πρώτης ημέρας διεξαγωγής των παγκύπριων εξετάσεων που άρχισαν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως στις εξετάσεις παρακάθονται 9.800 μαθητές, εκ των οποίων οι 7.180 διεκδικούν θέση στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με την ενοποίηση των εξετάσεων ''έχουμε επιτύχει να απαλλάξουμε τα παιδιά μας από το άγχος δύο εξετάσεων σε ένα μήνα και ταυτόχρονα οι εξετάσεις αυτές να μπορούν να εξασφαλίσουν το απολυτήριο στους τελειοφοίτους μας και το βαθμό που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν θέση στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας''.

    [14] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Παλαιστίνιοι - Αδάμου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της προς τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ -Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Αδάμο Αδάμου επισημαίνει πως διέκοψε τη χορήγηση των κοινοτικών πληρωμών προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση, αλλά συνεχίζει την παροχή βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό.

    Στην ερώτηση που είχε θέσει ο κ. Αδάμου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ζητούσε να πληροφορηθεί πως σχεδιάζει η Επιτροπή να συμβάλει στο να τερματιστεί ο οικονομικός αποκλεισμός του παλαιστινιακού λαού και πως σχεδιάζει να συμβάλει στην επανέναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στην απάντηση της η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι διέκοψε τις πληρωμές προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση, όχι όμως, και τη βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό καθώς, όπως αναφέρει, το Φεβρουάριο εξήγγειλε μια δέσμη βοήθειας ύψους 120 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένης της βοήθειας για τους πρόσφυγες και τα καύσιμα. Η Επιτροπή παράλληλα δεσμεύεται να προβεί σε περαιτέρω μέτρα βοήθειας προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

    [15] ΚΙΣΑ - Αιτητές ασύλου - Ικανοποίηση αιτημάτων

    Οι Κούρδοι αιτητές ασύλου «μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις που διάρκεσαν 16 συνεχείς μέρες έχουν κερδίσει όλα τα επειγούσης φύσεως αιτήματά τους και επέστρεψαν χθες στις κοινότητες όπου διέμεναν», ανακοίνωσε η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) προσθέτοντας ότι θα απελευθερωθεί και Πακιστανός αιτητής ασύλου ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και «συνελήφθη παράνομα» αναφέρει η Κίνηση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΙΣΑ, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν ως τα μεσάνυχτα με την ενεργό εμπλοκή της Υπάτου Αρμοστή των ΗΕ για τους Πρόσφυγες Χριστίνα Πλάνας, θα παραχωρηθεί στους Κούρδους αιτητές ασύλου έγκυρη άδεια παραμονής, κάρτα νοσηλείας, δελτίο ταυτότητας ενώ θα τους παραχωρηθεί άμεσα βοήθημα της τάξης των 20 λιρών κατά κεφαλήν για κάλυψη επειγουσών αναγκών.

    [16] Επιτροπή - Χρηματοδοτήσεις 2007-2013 - Νομοθετικά κείμενα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε χθες τη διαδικασία έγκρισης των νομοθετικών κειμένων για τις χρηματοδοτήσεις τις περιόδου 2007-2013, ενώ περιμένει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή, ώστε να αρχίσει να δέχεται πλέον τα προγράμματα των κρατών μελών, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τις αρχές του επόμενου έτους.

    Η Κομισιόν, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Προϋπολογισμού, Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, υιοθέτησε σήμερα 31 προτάσεις, εκ των οποίων οι 26 είναι νέες και οι πέντε αφορούν τροποποίηση των υφιστάμενων. Η έγκριση των νομοθετικών κειμένου είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις.

    Από τις χθεσινές προτάσεις τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν τα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου με 88,5 δις ευρώ για την επταετία, η έρευνα με 55 δις ευρώ, τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών με 8 δις ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται, μετά το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωβουλής, σε 864,3 δις ευρώ (σε τιμές 2004).

    Οι γεωργικές δαπάνες και ειδικότερα η στήριξη των αγορών και των παραγωγών (ενισχύσεις, επιδοτήσεις κλπ) ανέρχονται για την επταετία σε 319 δις ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 88,5 δις ευρώ που αφορούν την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    Η προικοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων που χρηματοδοτούν έργα υποδομής και γενικότερα την πολιτική σύγκλισης φτάνει τα 278 δις ευρώ, ενώ το Ταμείο Συνοχής (έργα υποδομής στις μεταφορές και το περιβάλλον) θα διαθέσει 69,7 δις ευρώ.

    Ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο δημοσιονομικό «πακέτο» είναι οι χρηματοδοτήσεις για την έρευνα, καινοτομία, τεχνολογία, όπου θα φτάσουν τα 55 δις ευρώ. Εμφαση δίνεται στην χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κυρίως των ΜΜΕ.

    [17] Χρηματιστήριο - Αναστροφή αρνητικού κλίματος

    Αναστροφή του αρνητικού κλίματος, που επικράτησε στις τέσσερις τελευταίες συναντήσεις, σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη να καλύπτει μικρός μέρος των μεγάλων απωλειών της τάξης του 18,54% των τελευταίων ημερών και να κλείνει στις 2.463,3 μονάδες. Η αγορά, καθοδηγούμενη από την ανοδική πορεία των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,26%, αδυνατώντας, ωστόσο, να διατηρήσει τα σημαντικά αρχικά της κέρδη της τάξης του 4,23%. Η αξία των συναλλαγών, μετά το χθεσινό επίπεδο ρεκόρ πενταετίας των 13 εκατομμυρίων λιρών, υποχώρησε στα 7,7 εκ. λίρες.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,24% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 837,52 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 May 2006 - 14:23:15 UTC