Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Βουλευτικές εκλογές
  • [02] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κουταλιανός - Εκλογές - Επόμενη ημέρα
  • [04] Συλλούρης - Εκλογικό αποτέλεσμα - Νέα Βουλή
  • [05] Πάφος - Αντικατάσταση Δημάρχου - Δημοτικών Συμβούλων
  • [06] Παπαρήγα - Αλαβάνος - ΑΚΕΛ - Βουλευτικές
  • [07] Βρετανικός Τύπος - Κύπρος - Εκλογές
  • [08] ''Αμφικτιονία'' - Γενική Συνέλευση - Ψήφισμα
  • [09] Εurostat - Κύπρος - Εμπορικό ισοζύγιο
  • [10] Χρηματιστήριο - Νέες μεγάλες απώλειες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 23/05/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Βουλευτικές εκλογές

    Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την άψογη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και ιδιαίτερα για την σωστή συμπεριφορά των πολιτών τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσο και κατά τη προχθεσινή μέρα των εκλογών.

    «Αντιπαραθέσεις, εντάσεις που διαπιστώναμε στο παρελθόν ανάμεσα στους ψηφοφόρους ιδιαίτερα την ημέρα των εκλογών, δεν έχουν παρουσιαστεί, έχουν παντελώς εκλείψει σε αυτές τις εκλογές και το χαιρετίζουμε», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σημείωσε πως οι Κύπριοι πολίτες έδειξαν ένα πολύ ψηλό επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς και υπευθυνότητας, προσθέτοντας πως οι εκλογές δεν προκαλούν πλέον ρήξη ανάμεσα στους ψηφοφόρους αλλά γίνονται αντικείμενο ενός δημοκρατικού διαλόγου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση αισθάνεται ενισχυμένη από το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται ενισχυμένη, προσθέτοντας πως τόσο η κυβέρνηση όσο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να κάνουν τις αξιολογήσεις τους και να λάβουν τα μηνύματα της κάλπης.

    Αναφορικά με τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος «δεν έχει εκφραστεί και δεν έχει ανοίξει τέτοιο ζήτημα», όπως είπε.

    [02] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιβάλει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να μην κάνουν διαρροές προς τον Τύπο για τις συνεδρίες του Σώματος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα καταθέσει ιδέες για καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως εξήγησε, οι λόγοι που επικαλέστηκε η ηγεσία του ΔΗΣΥ όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από το Εθνικό Συμβούλιο αφορούσαν δύο πτυχές, τις διαρροές των εργασιών και συζητήσεων του Σώματος στον Τύπο και την πιθανή παραποίηση των θέσεων των κομμάτων.

    «Αυτά τα δύο προβλήματα των διαρροών και πιθανής παραποίησης δεν είναι προβλήματα που μπορεί να λύσει ο Πρόεδρος. Εναπόκειται στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να δείξουν αυτοέλεγχο και σεβασμό στις αρχές του Σώματος», σημείωσε.

    Συνέχισε λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ επανάληψη κάνει έκκληση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα των διαρροών, αλλά, όπως είπε, ο Πρόεδρος δεν έχει ούτε τρόπους ούτε μέσα για να απαγορεύσει ή να επιβάλει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να μην κάνουν διαρροές.

    [03] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κουταλιανός - Εκλογές - Επόμενη ημέρα

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, έχει ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθ' όσον αφορά την ΕΔΕΚ, ως μια κατάφαση της κοινωνίας στις διαχρονικές και συνεπείς θέσεις του Κινήματος για το Κυπριακό και για τις προτάσεις του κόμματος, ''προτάσεις κοινωνικής ευαισθησίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής''.

    ''Μεγάλη μας προτεραιότητα και ύψιστος στόχος'', είπε ο κ. Ομήρου στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία, ''παραμένει ο τερματισμός της αναχρονιστικής τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων''.

    ''Θα συνεχίσουμε την προβολή των θέσεών μας για αξιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, θα επιμείνουμε στην υποχρέωση της Τουρκίας για πλήρη εκπλήρωση των όρων που της τέθηκαν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου 2005'', πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι ''η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ευρωπαϊκή της πορεία δεν είναι συμβατή με την στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο. Θα επιμείνουμε'', είπε, ''για ουσιαστική και πλήρη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι που περιλαμβάνει και την πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας''.

    Σε ερώτηση κατά πόσον τα αυξημένα ποσοστά της ΕΔΕΚ στις εκλογές θέτουν ζήτημα και αυξημένης συμμετοχής του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''το συμφωνημένο κυβερνητικό πρόγραμμα έγινε το 2002 μαζί με τα άλλα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και πάνω σε εκείνη τη βάση των τότε δεδομένων είναι που στηρίζεται αυτή η διακυβέρνηση''.

    ''Δεν νομίζω'', πρόσθεσε, ''ότι μπαίνει θέμα να μετράμε τώρα ποσοστά για να ζητούμε αναβαθμισμένο ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, είναι απόλυτο συνταγματικό προνόμια του Προέδρου της Δημοκρατίας ''ο διορισμός ή παύση και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στο Υπουργικό Συμβούλιο''.

    ''Εάν και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες, ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό'', είπε ο κ. Ομήρου, ''αναμένω φυσιολογικά ότι θα καλέσει το Κίνημα, θα καλέσει την ΕΔΕΚ για διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά αυτήν του την πρόθεση''.

    Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για ''τη μεγάλη επιτυχία'', όπως χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών για την ΕΔΕΚ και την επίτευξη ποσοστού 37%, που έδωσε μίαν επιπλέον έδρα στο κόμμα, την 5η για τη νέα Βουλή.

    ''Επόμενος στόχος οι δημοτικές εκλογές και οι κοινοτικές εκλογές, για τις οποίες θα αρχίσουμε να κάνουμε τους σχεδιασμούς μας σύντομα'', είπε ο κ. Κουταλιανός, διαβεβαιώνοντας τα στελέχη και μέλη του Κινήματος ότι ''η ΕΔΕΚ θα επιτύχει ακόμη μεγαλύτερες νίκες''.

    [04] Συλλούρης - Εκλογικό αποτέλεσμα - Νέα Βουλή

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες ότι η νέα Βουλή που προέκυψε από τις βουλευτικές της 21ης Μαΐου ακολούθησε την εντολή του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι η νέα Βουλή οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση που τηρούσε να μένει μακριά από το Κυπριακό και να μη συζητά τις εξελίξεις και τις προσπάθειες λύσης.

    Αναφερόμενος στο ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα του από το εκλογικό σώμα, είπε ότι το 5,73% με το πόλεμο που δέχθηκε και τις προβοκατόρικες υποψηφιότητες, είναι μια μεγάλη επιτυχία και «μια πολύ καλή βάση για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

    «Κάθε αντικειμενικός πολίτης σίγουρα συμμερίζεται την άποψη μας ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι ο μεγαλύτερος νικητής αυτών των εκλογών και η δύναμη που τόλμησε να αντιπαραταχθεί στην πόλωση και την κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων, συμβάλλοντας στον καταποντισμό του διπολισμού και την απώλεια οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τα δύο μεγάλα κόμματα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό χάρτη, λέγοντας ότι η νέα πολιτική απεικόνιση δίνει στο Ευρωπαϊκό Κόμμα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο τον οποίο το κόμμα θα ασκήσει με σύνεση, μετριοπάθειας.

    Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμα ότι η νέα Βουλή είναι η πρώτη που εκλέγεται με την Κύπρο πλήρες μέλος της ΕΕ και θα πρέπει με ανοικτούς ορίζοντες να εργαστεί για ευρωπαϊκή, διπλωματική, και πολιτική παρουσία τόσο ως θεσμού, όσο και των πολιτικών δυνάμεων και των ιδίων των βουλευτών σε ατομική βάση.

    Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα πέτυχε τη συζήτηση του Κυπριακού από την απελθούσα Βουλή μετά από 13 χρόνια σιωπής και διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή καθώς θεωρεί ότι μόνο οι ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να αποφασίζουν σωστά για το μέλλον του τόπου.

    Ο κ. Συλλούρης επισημαίνοντας ότι τα κοινωνικοοικονομικά θέματα έχουν φτάσει σε σημείο καμπής, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα συστηματοποιήσει τον αγώνα για μεταρρύθμιση του κράτους και της κοινωνίας αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή.

    [05] Πάφος - Αντικατάσταση Δημάρχου - Δημοτικών Συμβούλων

    Μετά την εκλογή δύο μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου στο αξίωμα του βουλευτή και συγκεκριμένα των Ανδρέα Φακοντή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και Αντώνη Αντωνίου του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία τις θέσεις τους καταλαμβάνουν οι πρώτοι επιλαχόντες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους στις τελευταίες δημοτικές Εκλογές.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2001 επιλαχών στο ΑΚΕΛ είναι ο Κώστας Σιαηλής Δικηγόρος στο επάγγελμα και στο Δημοκρατικό Κόμμα ο Ιατρός Ευστάθιος Ευσταθίου.

    Οσον αφορά την πλήρωση της θέσης του Δημάρχου Φειδία Σαρίκα, ο οποίος έχει εκλεγεί Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου καθήκοντα Δημάρχου θα εκτελεί ο Αντιδήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

    [06] Παπαρήγα - Αλαβάνος - ΑΚΕΛ - Βουλευτικές

    Η Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε στον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια συγχαρητήριο μήνυμα για τα αποτελέσματα των εκλογών που έφεραν το ΑΚΕΛ στην πρώτη θέση της προτίμησης του Κυπριακού λαού.

    Είναι μια νίκη, αναφέρει, που επιτεύχθηκε σε δύσκολες εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες και αποτελεί εγγύηση στον αγώνα του κυπριακού λαού γενικότερα, στην αντιμετώπιση της «νέας τάξης» στην περιοχή, στην προώθηση της επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων στη βάση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού καθώς και στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου.

    Εξάλλου ο Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος του Συνασπισμού στο δικό του συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Δημήτρη Χριστόφια αναφέρει πως ''το γεγονός ότι ο Κυπριακός λαός έδωσε ξανά την πρώτη θέση στο κόμμα σας δείχνει την μεγάλη επιρροή των ιδεών της Αριστεράς και τους ακατάλυτους δεσμούς αλληλεγγύης του κόμματος σας με τους εργαζόμενους και τους προοδευτικούς πολίτες του νησιού''.

    Είμαστε βέβαιοι, συνεχίζει, ότι με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του με ισχυρό θεμέλιο την επαναπροσέγγιση των δύο Κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    [07] Βρετανικός Τύπος - Κύπρος - Εκλογές

    Για σημαντικά κέρδη των κομμάτων που ''τηρούν σκληρή στάση στο Κυπριακό'', κάνει λόγο ο χθεσινός Βρετανικός Τύπος.

    Η ''Γκάρντιαν'' αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι ενίσχυσαν το κόμμα ΔΗΚΟ, που έχει απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών ερμηνεύεται ως αποδοχή της σκληρής στάσης, κατά την έκφραση της, του Προέδρου Παπαδόπουλου έναντι της Τουρκίας.

    Στους ίδιους τόνους η ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς'' επικαλούμενη αναλυτές εκτιμά ότι οι επιτυχίες των ''απορριπτικών'' κομμάτων, όπως αναφέρει, μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [08] ''Αμφικτιονία'' - Γενική Συνέλευση - Ψήφισμα

    Την ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται για επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας, που να οδηγήσει τελικά στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο χρονίζον Κυπριακό πρόβλημα, αναφέρει σε ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων Μεσογείου ''Αμφικτιονία'' που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στα Γραφεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου στην Συνέλευση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής.

    Στο ψήφισμα της, η Γενική Συνέλευση αναφέρει ότι υποστηρίζει μια λύση που να είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις αρχές του ΟΗΕ και της ΕΕ όπως και στα ψηφίσματα και αποφάσεις των οργανισμών αυτών.

    Υποστηρίζει την προώθηση υλοποίησης της εισήγησης που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει σε σχέση με την απόδοση της φυλακισμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους της κατοίκους της, σε συνδυασμό με την λειτουργία του λιμανιού της πόλης, υπό την κοινή διαχείριση Ε/Κ και Τ/Κ και κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ.

    ''Θεωρούμε'', καταλήγει το ψήφισμα, ''πως αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, που τελικά θα ενώσει τον λαό της Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στην επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή αυτή, αλλά και στον κόσμο γενικότερα''.

    [09] Εurostat - Κύπρος - Εμπορικό ισοζύγιο

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε το πρώτο δίμηνο του 2006 σε 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Αυξημένες κατά 23% ήταν και οι εισαγωγές φτάνοντας συνολικά σε αξία τα 800 εκατ. ευρώ.

    [10] Χρηματιστήριο - Νέες μεγάλες απώλειες

    Συνέχεια στις ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων, κυρίως τραπεζικών, έδωσε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Δευτέρας, εξανεμίζοντας έτσι τα αρχικά ημερήσια κέρδη του 2,69% της αγοράς και αυξάνοντας παράλληλα στο 11,44% (330,04 μονάδες) τις συνολικές απώλειες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κατά τις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Με την Τράπεζα Κύπρου να υποχωρεί κατά 10 σεντ, στις 4 λίρες, τη Λαϊκή να υποχωρεί κατά 17 σεντ, στις 2,56 λίρες και την Ελληνική να υποχωρεί κατά 10 σεντ, στη 1,12 λίρα, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε χαμηλότερα σε ποσοστό 3,53% και στις 2.553,11 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 8,2 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,54% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 868,16 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 May 2006 - 14:23:10 UTC