Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΠΟΡΙΣΜΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΓΕΝΕΥΗ - ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [04] ΕΕ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΠΟΡΙΣΜΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Απόρρητο εξακολουθεί να παραμένει το σχέδιο τελικού πορίσματος της ελλαδικής Διερευνητικής Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων για το αεροπλάνο τύπου ``Μπόινγκ 737 - 300`` της κυπριακής εταιρείας ``Ηλιος``, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη στις 14 Αυγούστου 2005 σε περιοχή του Γραμματικού Αττικής στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 121 επιβατών και μελών του πληρώματός του.

    Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:00, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, παρέδωσε δύο αντίγραφα του πορίσματος στον Πρόεδρο της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστα Ορφανό, ο κ. Τσολάκης ανέφερε ότι αναμένει εντός 60 ημερών από σήμερα να του δοθούν σχόλια και παρατηρήσεις και πριν τη 14η Αυγούστου 2006 θα παραδώσει το τελικό πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας.

    Το σχέδιο πορίσματος, όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο κ. Τσολάκης, περιλαμβάνεται σε έναν τόμο, ``σύνολο 200 σελίδες, εκ των οποίων οι 187 είναι το κείμενο και 13 είναι τα παραρτήματα``.

    Σε ερώτηση εάν το δυστύχημα αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αναπόφευκτο, ο κ. Τσολάκης δήλωσε ότι ``κανένα αεροπορικό ατύχημα δεν είναι μοιραίο να συμβεί και είμαι σίγουρος ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα κάνει αυτούς τους ανθρώπους (τους συγγενείς) να αισθανθούν δικαίωση, τουλάχιστον από άποψη αιτίων``.

    Σε ερώτηση εάν βρήκαν κάποιους να προσπαθούν να τους δυσκολέψουν στο έργο της διερεύνησης του δυστυχήματος, ο κ. Τσολάκης είπε: ``Απολύτως κανέναν. Μερικές σκιές στον ορίζοντα``, πρόσθεσε, ``φάνηκαν, αλλά (ήσαν) τέτοιες σκιές που δεν δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα``.

    Ως προς τη δική τους διερευνητική εργασία, είπε ο κ. Τσολάκης απαντώντας σε ερώτηση, έχουν αποσαφηνιστεί όλα τα προς διερεύνηση γεγονότα. Στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στον Υπουργό Συγκοινωνιών, όπως ανέφερε, δεν εδόθη αντίγραφο του σχεδίου πορίσματος, ούτε έγινε εκτενής ενημέρωση, απλώς τους ενημέρωσε στη διάρκεια της 60 περίπου λεπτών συνάντησής τους ``για τη διαδικασία και μόνον``.

    Η ενημέρωση της εταιρείας ``Μπόινγκ``, πρόσθεσε, ``είναι δουλειά των Αμερικανών στους οποίους -όπως και στην ΒΕΑ της Γαλλίας- έχει ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς (από τις 10:00 με την DHL) αντίγραφο του σχεδίου πορίσματος, ενώ, όπως διευκρίνισε στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ορφανός, το ένα από τα αντίγραφα του σχεδίου πορίσματος που παρέλαβε σήμερα από τον κ. Τσολάκη θα δοθεί στην εταιρεία ``Ηλιος``, η οποία, παρά τη μετονομασία της σε ``αjet Aviation``, εξακολουθεί να είναι νομικά υπαρκτή ως προς τη διερεύνηση του δυστυχήματος και την ενδεχόμενη απόδοση ευθυνών.

    ``Το προσχέδιο του τελικού πορίσματος, το ένα από τα δύο αντίγραφα που έχουμε παραλάβει ``, είπε ο κ. Ορφανός, ``θα το μελετήσει η κυπριακή Επιτροπή και θα δώσει τα σχόλιά της στην ελλαδική μέχρι τις 18 Ιουλίου, ενώ το άλλο αντίγραφο θα το παραδώσουμε με συνοδευτική επιστολή στην εταιρεία `Ηλιος`, που εμπλέκεται στο ατύχημα της 14ης Αυγούστου, σήμερα αν είναι δυνατό``.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε "νταηλίκια" τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα της Κύπρου θα προχωρήσει με βήματα για άρση της "απομόνωσης" των Τ/Κ και πρόσθεσε πως με βεβαιότητα μπορεί να πει ότι "αυτού του είδους τα νταηλίκια δεν περνούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου θα συμμετάσχει στην 116η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "ο κ. Ερντογάν, όπως προέκυψε και από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας και μελλοντικό προεδρεύοντα της ΕΕ, καλά κάνει να καλοσκεφτεί ο ίδιος την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να ρωτήσει τον εαυτό του εάν πραγματικά η Τουρκία σοβαρολογεί όταν επικαλείται αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας".

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών προσδιορίζει την αξιολόγηση της Τουρκίας εντός του 2006. Μόνο με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου μπορεί να μετατεθεί αυτή η αξιολόγηση", πρόσθεσε.

    "Από επαφές που είχα με την Επιτροπή, κρίνω ότι η έκθεση που θα ετοιμάσει πριν την αξιολόγηση της Τουρκίας, δεν θα είναι έτοιμη πριν από τον Σεπτέμβρη. Η πρόβλεψή μου είναι ότι η πρώτη συζήτηση για την αξιολόγηση της Τουρκίας θα γίνει τον Οκτώβριο", είπε και πρόσθεσε πως ενδεχομένως να προκύψουν ορισμένα προβλήματα τα οποία θα μεταθέσουν τη συζήτηση αργότερα, "όμως μέσα στα πλαίσια του 2006".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι "η αξιολόγηση της Τουρκίας δεν περιέχει μόνο στοιχεία ενδιαφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας", προσθέτοντας πως η Αγκυρα έχει αναλάβει έναντι των "25" πολλές υποχρεώσεις που αφορούν άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε, η Τουρκία έχει αναλάβει και υποχρεώσεις που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση της χώρας, όπως είναι θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, της διοίκησης και της νομοθεσίας, και "γενική διαπίστωση είναι ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης".

    Εξέφρασε επίσης την άποψη πως, "εκτός από το Κυπριακό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισημάνει όλα εκείνα τα σημεία στα οποία δεν παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος" από πλευράς Τουρκίας.

    [03] ΓΕΝΕΥΗ - ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου να συγκληθεί και να αποφασίσει για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ από τη Γενεύη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Η Διευρυμένη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου ``εν χηρεία``, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρχιγραμματεύς της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, μετά τη λήξη της Συνόδου στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο του Αγίου Παύλου στο Σαμπεζί της Ελβετίας.

    Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία με 15 μέλη της Συνόδου να έχουν ψηφίσει υπέρ της κένωσης και επτά εναντίον.

    Εναντίον τάχθηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Κιτίου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Παύλος, Λεμεσού Αθανάσιος, και οι Χωρεπίσκοποι Αρσινόης Γεώργιος και Σαλαμίνος Βαρνάβας, ο οποίος δεν μετέβη στην Ελβετία αλλά έστειλε γραπτώς τη θέση του, ενώ εναντίον τάχθηκε και ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου, ερωτηθείς για τον λόγο της καταψήφισης της κένωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, είπε πως ήταν θέμα συνείδησης.

    [04] ΕΕ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Το πρώτο βραβείο εξασφάλισε η Κύπρος σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την καλύτερη αφίσα με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην κατηγορία των 10 14 χρονών.

    Ενδιαφέρον για το διαγωνισμό έχουν επιδείξει 2.237 ομάδες από ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ειδική τελετή επίδοσης των πιστοποιητικών σε όλες τις διαγωνιζόμενες ομάδες σε αναγνώριση της συμμετοχής τους και ανακοίνωσε τις νικήτριες ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι καλύτερες αφίσες θα καταχωρηθούν στις ιστοσελίδες των Αντιπροσωπειών της Επιτροπής στις χώρες μέλη της ΕΕ και στην ιστοσελίδα Europa.Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές ευρωπαϊκές εκστρατείες για τα δικαιώματα του παιδιού.

    Στις ηλικίες 10 14 το πρώτο βραβείο πήρε η Κύπρος, το δεύτερο η Λιθουανία και το τρίτο η Μάλτα. Στις ηλικίες 15 -18 το πρώτο βραβείο δόθηκε στη Σλοβακία, το δεύτερο Δανία, και το τρίτο στην Ιταλία.

    Τα καλύτερα έργα θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές ευρωπαϊκές εκστρατείες για προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Η Επιτροπή θα συντάξει μια στρατηγική για προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού σε όλες τις πολιτικές της, τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές, αρχίζοντας τον Ιούνιο του 2006.

    Ο διαγωνισμός, με την ονομασία, «Η ΕΕ και τα Δικαιώματα του Παιδιού» προκηρύχθηκε στις 30 Μαρτίου από τον Φράνκο Φρατίνι, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, υπεύθυνο για τη Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια.

    Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ζητήθηκε από παιδιά και νέους της Ευρώπης, μεταξύ 10 και 18 χρόνων, να δημιουργήσουν μια αφίσα για τα δικαιώματα του παιδιού στην ΕΕ.

    Ο διαγωνισμός είχε σκοπό να ενημερώσει τους νεαρούς πολίτες της Ευρώπης για τη δράση της ΕΕ σε αυτό τον τομέα. Μετά από μια πρώτη επιλογή σε εθνικό επίπεδο και την απονομή των βραβείων σε κάθε χώρα της ΕΕ στις 9 ή 10 Μαΐου, οι νικήτριες ομάδες προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή τελετή βράβευσης.

    «Έχω μείνει εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι 2.237 ομάδες που έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού και ακόμα περισσότερο από το καλλιτεχνικό και δημιουργικό τους ταλέντο» είπε ο κ. Frattini στην τελετή απονομής.

    Πρόσθεσε πως «σε αυτούς τους νέους που έχουν δώσει μορφή στις ιδέες τους για τα δικαιώματα του παιδιού και τις προσδοκίες τους, εκφράζω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μου. Δεν ξεχνώ τους ενήλικες που τα έχουν συνοδεύσει και ειδικότερα τους καθηγητές τους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 May 2006 - 13:29:23 UTC