Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Προεκλογική εκστρατεία
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Αξιολόγηση ενταξιακής πορείας
  • [03] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Αξιολόγηση
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εξωτερικών Κούβας
  • [05] Τουρκικός Τύπος - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [06] Γενεύη - Διευρυμένη Σύνοδος - Εκκλησία της Κύπρου
  • [07] Εκπρόσωπος - Περιοχή Τηλλυρίας - Οδοφράγματα
  • [08] Υπουργός Αμυνας - Βρετανία - Οπλικά συστήματα
  • [09] Υπουργός Συγκοινωνιών - Νέοι αερολιμένες - Συμφωνία
  • [10] πεσόντων
  • [11] ΣτΕ - Κύπρος - Εκθεση - Ρατσισμός - Διακρίσεις
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΟΑΠ
  • [13] -Επιστολή
  • [14] Υπουργός Εργασίας - Πολυκάρπου - Αιτητές ασύλου - Δημόσιο βοήθημα
  • [15] ΕΕ - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ενταξη
  • [16] ΕΕ - Ετικέτες τροφίμων - Κανονισμός - Κυπριανού
  • [17] Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - 31η Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [18] Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [19] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [20] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεκλογική περίοδος
  • [21] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [22] Εκπρόσωπος - Τελικός Κυπέλλου - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΣΥ
  • [23] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Περδίκη - Τηλλυρία - Οδοφράγματα
  • [24] ΓΓ ΑΚΕΛ - ''Κύπρος 2006-2011''
  • [25] Αβέρωφ Νεοφύτου - Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου
  • [26] Αβέρωφ Νεοφύτου - Ψηφοφόροι εξωτερικού - ΑΚΕΛ
  • [27] ΔΗΣΥ - Νικολάου - Φωκαϊδης - Ναρκωτικά - Οδική ασφάλεια
  • [28] Υπ. Οικονομικών - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Ευρωζώνη - ΑΤΑ - Φόροι
  • [29] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αναστασιάδης - Διάλογος
  • [30] Κλεάνθους - Τελικός κυπέλλου
  • [31] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ηγεσία ΔΗΣΥ
  • [32] Ομήρου - Επίσκεψη στον ΠΙΣ - Δηλώσεις
  • [33] ΚΣ ΕΔΕΚ - ΗΠΑ - Χρηματοδότηση
  • [34] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κόμματα - Διάλογος - Γραπτή δήλωση
  • [35] Λεμεσός - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Κυπριακό - Τουρκία
  • [36] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Χρίστος Κληρίδης - Πετρέλαια - Βουλευτικές Εκλογές
  • [37] ΕΔΗ - Οικονομία - Προτάσεις
  • [38] Κίνημα Οικολόγων - Οδοφράγματα Τηλλυρίας
  • [39] Οικολόγοι - Συλλογή προεκλογικών εντύπων για ανακύκλωση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 17/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Προεκλογική εκστρατεία

    Επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποφύγει την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εάν υποστεί τον έλεγχο που επιβάλλει η απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, γνωστή ως αντιδήλωση των 25 στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου.

    «Είναι επιδίωξη της Τουρκίας να αποφύγει αυτό τον έλεγχο. Εμείς από την 21η Σεπτεμβρίου που βγήκε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ είχαμε τονίσει στον κόσμο πόσο σημαντική ήταν αυτή η απόφαση και πόσο χρήσιμο εργαλείο θα ήταν στο έργο μας για να προωθηθεί η εκπλήρωση από την Τουρκία των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει μέσω του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κύπρου», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από την ΕΕ που φέρουν την Τουρκία να μεθοδεύει αναστολή της αξιολόγησής της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η Τουρκία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θέλει να αποφύγει αυτό τον έλεγχο, «όπως φυσικό είναι και για εμάς να προσπαθήσουμε και ήδη προσπαθούμε με διάφορες επαφές και επεξήγηση των θέσεων μας- να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση».

    «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, εάν κληθεί να υποστεί τον έλεγχο που επιβάλλει η απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία βρίσκει ανταπόκριση σε κάποιες από τις χώρες μέλη σε αυτή της την επιδίωξη, είπε ότι με τους ομολόγους του που συζήτησε το θέμα, θεωρούν ότι αυτή είναι μια υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    «Δεν μπορώ να πω αν βρίσκει ανταπόκριση ούτε ασφαλώς αυτοί, στους οποίους βρίσκει ανταπόκριση, θα μας το πουν εμάς. Εγώ ξέρω ότι με όσες χώρες έχω συζητήσει το θέμα θεωρούν ότι αυτή είναι μια υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ που πρέπει να την εκπληρώσει για μην απολεσθεί ούτε η αξιοπιστία της Ενωσης, ούτε η εγκυρότητα των αποφάσεων που ομόφωνα λαμβάνονται στα Συμβούλια», σημείωσε.

    Αναφέρθηκε και στην απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου (αντιδήλωση), η οποία, όπως είπε, είχε τότε χαιρετιστεί από την κυβέρνηση, αλλά «μερικοί στην Κύπρο θεώρησαν ότι δεν είναι τίποτε παρά ένα κομμάτι χαρτί χωρίς σημασία- και τώρα όλοι διαπιστώνουν και τη σημασία και το περιεχόμενο εκείνης της απόφασης».

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει σκέψη να μπλοκάρει η Κύπρος το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων για την Τουρκία αν δεν αξιολογηθεί τελικά τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν πρόκειται να προαναγγείλει τη θέση της Κύπρου.

    Όπως είπε, τα δύο κεφάλαια που βρίσκονται υπό συζήτηση ακόμη δεν έχουν ανοίξει, και ένας από τους λόγους που δεν έχουν ανοίξει είναι ότι κάποιες χώρες -και η Κύπρος- ζητούν σε κάθε κεφάλαιο να προστεθεί η παράγραφος για την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και όχι μόνο το πλαίσιο αυτών των κεφαλαίων.

    «Αυτά τα δύο κεφάλαια που συζητούνται δεν έχουν αυτό που λέμε κριτήρια στάθμισης (benchmarks), δηλαδή δεν υπάρχει ευρύ κεκτημένο της ΕΕ, ώστε να μπορούν να τεθούν όροι ότι προτού ανοίξει το κεφάλαιο πρέπει να ικανοποιήσεις το ένα ή το άλλο από τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ. Σε άλλα κεφάλαια υπάρχουν πολλά, σε άλλα δεν υπάρχουν», κατέληξε.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Αξιολόγηση ενταξιακής πορείας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν θα συγκατατεθεί σε πιθανό αίτημα της Τουρκίας για αναβολή της συζήτησης του θέματος της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της χώρας και πρόσθεσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, και ερωτηθείς εάν στη συνάντηση συζητήθηκε αίτημα της Τουρκίας για μετάθεση το 2007 της αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας που κανονικά θα γινόταν τον Οκτώβριο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά.

    Πρόσθεσε πως στη Σύνοδο ''δεν έχει γίνει καμμία συζήτηση αναφορικά με την Τουρκία και τις υποχρεώσεις'' που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είπε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ετοιμάσει μιαν έκθεση για να την υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών και πρόσθεσε πως αυτή θα γίνει έγκαιρα για να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τον Οκτώβριο.

    Ανέφερε πως υπάρχουν ''στους διαδρόμους κάποιοι ψίθυροι ότι είναι δυνατό αυτό να μην γίνει τον Οκτώβριο αλλά τον Νοέμβριο'' και πρόσθεσε πως ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή είναι μια προσπάθεια ''να πάει το θέμα πιο πέρα''.

    ''Εμείς ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να ετοιμάσει την έκθεσή της το ταχύτερο δυνατό οπόταν το Συμβούλιο δεν θα έχει καμμία δικαιολογία παρά να την συζητήσει μόλις την παραλάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ''η Τουρκία δεν έχει ζητήσει επίσημα'' αναβολή της συζήτησης για την αξιολόγηση της ενταξιακής της πορείας.

    Ερωτηθείς τί θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που η Τουρκία ζητήσει κάτι τέτοιο, ο κ. Ιακώβου απάντησε πως ''χρειάζεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο έχει ορίσει πως θα υπάρχει συνάντηση μέσα στο 2006 για να αξιολογηθεί η πορεία της Τουρκίας''.

    [03] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Αξιολόγηση

    Δεν υπάρχει τρόπος να μην γίνει αξιολόγηση της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ''υπάρχει δέσμευση και απόφαση του Συμβουλίου'' για αξιολόγηση της Τουρκίας εντός του 2006, η οποία ''δεν έχει αναιρεθεί ή ακυρωθεί από οποιανδήποτε άλλη απόφαση του Συμβουλίου''.

    ''Η αξιολόγηση θα πρέπει να στηριχτεί σε κάποια έκθεση της Επιτροπής, άρα θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση και θα πρέπει να προηγηθεί και ένας διάλογος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών'' πριν συζητηθεί το θέμα της μετάθεσης της αξιολόγησης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ''δεν έγινε συζήτηση, εξ' όσων έχω ενημερωθεί, στο Συμβούλιο (Υπουργών Εξωτερικών) επί τούτου''.

    Σε παρατήρηση ότι κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ φαίνεται να προσπαθούν να σπρώξουν την αξιολόγηση της Τουρκίας στο πρώτο εξάμηνο του 2007 για να μην προκαλέσουν προβλήματα στον Ερντογάν που πάει σε εκλογές, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''είναι γεγονός ότι κάποιες χώρες, λίγες στον αριθμό, θα επιθυμούσαν να υπάρξει αναβολή της αξιολόγησης της Τουρκίας από το Συμβούλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο'', προσθέτοντας ότι ''κάποιες από αυτές τις λίγες χώρες, δεν θα επιθυμούσαν να γίνει καμία αξιολόγηση της Τουρκίας ούτε τον Οκτώβριο ούτε αργότερα''.

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''υπάρχει και μία άλλη πολύ πιο μεγάλη ομάδα χωρών, οι οποίες επιθυμούν η Τουρκία να αξιολογηθεί και να κριθεί όπως ακριβώς κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν όλες οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες της ΕΕ, χωρίς οποιαδήποτε θετική ή αρνητική διάκριση'' και πρόσθεσε ότι ''το θέμα δεν έχει ακόμη λόγω αυτής της διάστασης απόψεων ξεκαθαρίσει''.

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εξωτερικών Κούβας

    Στην επαναβεβαίωση της θέσης της Κούβας για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, προέβη χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας Εουμέλιο Καμπαγιέρο Ροντρίγκεζ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Κουβανό Υφυπουργό για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    Στη συνάντηση, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις, ήσαν επίσης παρόντες ο Πρεσβευτής της Κούβας στη Λευκωσία Πάμπλο Ροντρίγκεζ Βιτάλ και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

    Μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Καμπαγιέρο συζητήθηκαν οι πολύ καλές και φιλικές σχέσεις Κύπρου - Κούβας και εκφράστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών σε διάφορους τομείς.

    Εγινε επίσης αναφορά στις ιδιαίτερα θερμές σχέσεις ανάμεσα στα κοινοβούλια των δύο χωρών και στην ανάγκη περαιτέρω ανταλλαγών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    Ο κ. Καμπαγιέρο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την εξωτερική πολιτική της Κούβας και ιδιαιτέρως για τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέροντας ότι προσβλέπει στην υποστήριξη εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

    [05] Τουρκικός Τύπος - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εάν δεν γίνει κάτι για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τότε η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο θα προχωρήσει σε ορισμένα βήματα, προσθέτοντας πως είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες καταστάσεις.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Ινδονησία στην Τουρκία, οι οποίες δημοσιεύονται στη σημερινή ''Zaman'', ο κ. Ερντογάν είπε πως ''η Τουρκία έχει ήδη τοποθετηθεί για το ζήτημα του πρόσθετου πρωτοκόλλου''.

    Πρόσθεσε πως ''ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ'', ενώ σημείωσε ότι ''η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στη χώρα μας, και ο δικός μας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Ελλάδα''.

    ''Εχουμε επαφές με την Αυστριακή Προεδρία, έτσι ώστε να μην υπάρξει μπλοκάρισμα είτε της διαδικασίας screening, είτε των διαπραγματεύσεων'', ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος, ωστόσο, εκτιμά ότι ''δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους μπλοκάρισμα''.

    [06] Γενεύη - Διευρυμένη Σύνοδος - Εκκλησία της Κύπρου

    Αρχίζει σήμερα τις εργασίες της, στο προάστιο της Γενεύης Σαμπεζί, η Διευρυμένη Σύνοδος υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία θα αποφασίσει για την κένωση ή μη του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Στη Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός του ναού του Αποστόλου Παύλου, λαμβάνουν μέρος τέσσερις Πατριάρχες και δεκαοκτώ Αρχιερείς.

    Από την Κύπρο, λαμβάνουν μέρος οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κιτίου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Παύλος και Μόρφου Νεόφυτος, οι Χωρεπίσκοποι Αρσινόης Γεώργιος και Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Στη Σύνοδο δεν θα παραστεί ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

    Η Σύνοδος αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο τις εργασίες της.

    Οι Μητροπολίτες Πάφου, Λεμεσού, Κιτίου και Κυρηνείας και ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης αναχώρησαν χθες το πρωί για τη Γενεύη.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας o προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Mητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος είπε πως ''εμείς είμαστε έτοιμοι και για τα δύο, και εάν κενωθεί ο θρόνος και εάν δεν κενωθεί''.

    ''Εάν κενωθεί ο θρόνος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το Καταστατικό, θα υπάρχει τοποτηρητής, θα υπάρχει Σύνοδος και όλα θα γίνουν κατά τάξη'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να συμφωνηθούν γιατί θα χρειαστεί οπωσδήποτε το δίκαιο της ανάγκης'' και υπενθύμισε πως δεν μπορούν να αλλάξουν άρθρα του Καταστατικού γιατί ''το ίδιο το Καταστατικό μας απαγορεύει να αλλάξουμε οποιοδήποτε άρθρο όταν απουσιάζει έστω και ένας, και από τη στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος θα απουσιάζει δεν μπορεί να αλλαχθεί το Καταστατικό''.

    Εκείνο που χρειάζεται, ανέφερε ο Πάφου Χρυσόστομος, είναι ''να πρυτανεύσει η αγάπη, να υπάρχει αλληλοκατανόηση και νηφαλιότητα, να δούμε το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας και να βρούμε εκείνη τη χρυσή τομή που θα υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα ώστε να φτάσουμε σύντομα σε εκλογές''.

    [07] Εκπρόσωπος - Περιοχή Τηλλυρίας - Οδοφράγματα

    Η τουρκική πλευρά δεν έχει, μέχρι στιγμής, δώσει τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα οποιουδήποτε οδοφράγματος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει συγκατατεθεί στο άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει, ειδικά για τα δύο συγκεκριμένα οδοφράγματα της περιοχής Τηλλυρίας, σε προγραμματισμό όλων των ενεργειών που θα χρειαστεί να γίνουν, όλων των πιθανών έργων που θα χρειαστεί να γίνουν, στην περίπτωση που δώσει τη συγκατάθεσή της και η άλλη πλευρά'', προσθέτοντας ότι ''αν υπάρξει θετική εξέλιξη, η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι έτοιμη από την πρώτη στιγμή να θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχεδιασμό για να κερδίσουμε όσο γίνεται περισσότερο χρόνο''.

    Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι θα αλλάξουν στάση και προχωρήσαμε σε αυτές τις ενέργειες, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, ''έχουν κάνει διάφορες προσπάθειες, έχουν αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες και παρότι δεν υπάρχει για την ώρα οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση ή σημάδια θετικής ανταπόκρισης από την τουρκική πλευρά, θεωρήσαμε σκόπιμο από δικής μας πλευράς να είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι''.

    [08] Υπουργός Αμυνας - Βρετανία - Οπλικά συστήματα

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι τόσο το Υπουργείο του όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις για το θέμα της κατακράτησης οπλισμού της Εθνικής Φρουράς από τη Μεγάλη Βρετανία και πρόσθεσε πως ''αναμένουμε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί, και λίαν συντόμως''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει συζητήσει το θέμα του οπλισμού με τον Βρετανό ομόλογό του, ο κ. Μαυρονικόλας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως ''ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας είναι εντελώς νέος''.

    Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός είπε ότι αυτά είχαν σχέση ''με τον ευρωπαϊκό αμυντικό οργανισμό, τις στρατιωτικές μονάδες ταχείας αντίδρασης και ιδιαίτερα για τις μονάδες που αναφέρονται σε ειρηνικούς σκοπούς και η ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται για μιαν ειρηνευτική διαδικασία στο Κονγκό''.

    Πρόσθεσε ότι υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργών, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και ''η Κύπρος συμμετέχει με βάση τις γενικότερες θέσεις και τοποθετήσεις των κρατών μελών της ΕΕ''.

    [09] Υπουργός Συγκοινωνιών - Νέοι αερολιμένες - Συμφωνία

    Συνολικά εισοδήματα της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 33% θα λαμβάνει το κράτος, προνοεί η συμφωνία που υπεγράφη στις 11 Μαΐου 2006 μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας Hermes Airports Ltd, για την κατασκευή νέων σύγχρονων αερολιμένων στη Λάρνακα και στην Πάφο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι η συμφωνία προνοεί διαχείριση των αερολιμένων για περίοδο 25 χρόνων, με το κράτος να λαμβάνει επίσης ένα ετήσιο σταθερό ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της υπογραφής της Τελικής Συμφωνίας και της έναρξης της διαχείρισης των αερολιμένων από τη Hermes Airports Ltd από τις 12 Μαΐου 2006, ο κ. Θράσου είπε ότι η κατασκευή του νέου κτιρίου επιβατών του αερολιμένα της Λάρνακας, το οποίο θα έχει ένα σύγχρονο σχεδιασμό και θα είναι υψηλής ποιότητας κατασκευή, θα αρχίσει στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2009, ενώ η κατασκευή του νέου κτιρίου επιβατών του αερολιμένα της Πάφου θα αρχίσει στις αρχές Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2008.

    Σύμφωνα με τον κ. Θράσου, οι δυο αερολιμένες θα περιλαμβάνουν άνετους χώρους στάθμευσης, αίθουσα επισήμων (VIP), ειδικά εξοπλισμένες αίθουσες για επιχειρηματίες, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και σύστημα CUTE (Common Use Terminal Equipment), ενώ ο αερολιμένας Λάρνακας θα περιλαμβάνει και αίθουσα CIP (Commercially Important Persons).

    Μαυρονικόλας - Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας - ΕΛΔΥΚ - Παράδοση λειψάνων

    [10] πεσόντων

    Οι ήρωες δεν ξεχνιούνται ποτέ, δήλωσε χθες ο Ελληνας Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, τονίζοντας ότι το μήνυμα, που δίνουν οι νεκροί στρατιωτικοί, οι οποίοι έπεσαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, είναι ότι ''πάντα πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία, την ιστορία μας και τα ιδανικά της φυλής μας, όπως σε κάθε περίπτωση έπραξε ο Ελληνισμός''.

    Στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας για την παράδοση των λειψάνων τεσσάρων Ελλαδιτών στρατιωτικών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε ότι ''χρέος όλων μας είναι να σταθούμε ψηλά και να αγωνιστούμε όλοι μας, μέχρι που να επιτύχουμε για την Κύπρο μας δίκαιη, μόνιμη λύση και σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σε ομιλία του κατά την παράδοση των οστών των ηρώων Ελλαδιτών καταδρομέων και στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ Δάβαρη Γεώργιου από την Αθήνα, Κασιμάκη Σωτήριου από την Αίγινα, Γαλάνη Αναστάσιου από τη Μεσσηνία και Αθανασούλλα Βασίλειου από τα Αγρέλια Τρικάλων, δήλωσε ότι ''σήμερα, σε στάση προσοχής, είμαστε εδώ στον ιερό αυτό χώρο για να κατευοδώσουμε ονομαστικώς και επωνύμως τα οστά τεσσάρων ακόμη εκ των ηρωικότερων πολεμιστών που θυσιάστηκαν στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες, το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974''.

    ''Μέσα στον όλεθρο του 1974'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας, ''διεπράχθησαν σφάλματα και ανήκουστες παραλείψεις''.

    ''Η μεταφορά των λειψάνων βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας, την οποία χρόνια ολόκληρα έζησαν οι οικογένειες σας, οι συγγενείς και φίλοι'', είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ''εμείς τώρα ενώπιον σας, να δώσουμε όρκο πρέπει'', ότι ''με αυτό το ματωμένο χώμα μας θα κόψουμε πλιθάρια, να ξανακτίσουμε τον τόπο μας και να κάνουμε να ξανανθίσουν τα κυκλάμινα στον Πενταδάκτυλο''.

    [11] ΣτΕ - Κύπρος - Εκθεση - Ρατσισμός - Διακρίσεις

    Η Κύπρος έχει να παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της πάταξης φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων, επισημαίνει σε Εκθεση του το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά σημειώνει ταυτόχρονα την ανάγκη για επιπρόσθετη δράση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ολοκληρωμένης πολιτικής μετανάστευσης και νέων ευκαιριών για την ενεργό προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης μεταξύ των μελών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.

    Η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υιοθετήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2005 και δόθηκε χθες ολοκληρωμένη στη δημοσιότητα, σημειώνει ότι από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης για την Κύπρο στις 3 Ιουλίου 2001 έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά από τα πεδία που είχαν επισημανθεί στην έκθεση εκείνη, όπως είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατά των φυλετικών διακρίσεων, η επέκταση των εξουσιών του Επιτρόπου Διοικήσεως, η βελτίωση της θέσης των μελών της τ/κ κοινότητας και η εισαγωγή του θεσμού της παρακολούθησης των ρατσιστικών περιστατικών από την Αστυνομία.

    Ωστόσο, ορισμένες συστάσεις οι οποίες υπεβλήθηκαν στη δεύτερη έκθεση της Επιτροπής δεν έχουν εφαρμοστεί ή έχουν εφαρμοστεί μόνο μερικώς, σημειώνεται.

    ''Η συνεχιζόμενη έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής μετανάστευσης και ένταξης (των μεταναστών στην κοινωνία) έχει οδηγήσει τους μετανάστες σε μια συγκεκριμένη ευάλωτη θέση, περιλαμβανομένων των οικιακών βοηθών και άλλων αλλοδαπών εργαζομένων, και οδήγησε επίσης σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκμετάλλευση και διακρίσεις'', αναφέρει η Εκθεση.

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΟΑΠ

    Στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΚΟΑΠ στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε το υψηλό επίπεδο οργάνωσης του γραφείου και είπε ότι ο Οργανισμός ιδρύθηκε υπό μεγάλη πίεση αφού η Κύπρος και η Μάλτα ήταν τότε οι δύο υπό ένταξη χώρες που δεν συμμετείχαν στο Πρόγραμμα για αυξημένη προενταξιακή βοήθεια την περίοδο 2000 2006.

    Πρόσθεσε ότι η ύπαρξη του ΚΟΑΠ έφερε στην Κύπρο μεγάλες αλλαγές προς όφελος των αγροτών και εξέφρασε την ελπίδα με την πάροδο του χρόνου ο Οργανισμός να έχει μια άριστη βάση δεδομένων.

    «Ο Οργανισμός ιδρύθηκε υπό μεγάλη χρονική πίεση, διότι αν δεν είχε πάρει πιστοποίηση από τον Απρίλιο του 2004, όλα τα κονδύλια, τα οποία εδικαιούτο η Κύπρος θα χάνονταν. Πολλοί ήταν εκείνοι στο εξωτερικό κυρίως που είπαν πως ήταν αδύνατο να στηθεί ο Οργανισμός σε τρεις-τέσσερις μήνες και που αργότερα εκφράζουν ικανοποίηση για την ταχύτητα και την αρτιότητα, με την οποία έχουν εισαχθεί οι διαδικασίες και ελέγχου και πληρωμών», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι πέραν των άλλων ελέγχων που ασκεί η ΕΕ, γίνονται ετησίως συνολικά οκτώ διαφορετικοί έλεγχοι, και αυτό διότι η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην αξιοπιστία της εξέτασης των αιτήσεων και των πληρωμών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα όπως με την πάροδο του χρόνου ο Οργανισμός θα έχει μια άριστη βάση δεδομένων έτσι που όχι μόνο θα μπορούν να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά όλες οι διαδικασίες, αλλά θα είναι και πηγή παροχής πληροφοριών σε άλλες συναφείς υπηρεσίες, όπως είναι το Τμήμα Γεωργίας, το Κτηματολόγιο, και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για την αλλαγή και των καλλιεργειών και των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού.

    Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων Αεροπορικής Τραγωδίας - Υπ. Συγκοινωνιών

    [13] -Επιστολή

    Οι συγγενείς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος του περασμένου Αυγούστου, στο Γραμματικό, δηλώνουν ότι οι απαντήσεις που τους έχει δώσει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργών Χάρης Θράσου, σε επιστολή του σε σχέση με το θέμα της αλλαγής του ονόματος της αεροπορικής εταιρείας HELIOS σε A-JET δεν τους ικανοποιούν.

    Σε απαντητική της επιστολή προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών, η Επιτροπή Συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου αναφέρει ότι για μια ακόμη φορά διαπιστώνει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενεργούν κατά το δοκούν και εντελώς παράνομα.

    «Με λύπη μας», αναφέρει, «παρατηρούμε ότι δυστυχώς και πάλι οι απαντήσεις σας δεν ικανοποιούν ούτε και στο ελάχιστο το μείζον θέμα της αλλαγής ονόματος της εταιρείας της HELIOS σε A-JET».

    Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Επιτροπής Συγγενών, που υπογράφει ο Πρόεδρός της Νικόλας Γιασουμής, τα όσα έχουν κοινοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας από τον Υπουργό και υπογράφονται από το Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας «είναι ανεδαφικά και νομικά ατεκμηρίωτα και δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους και τις ανησυχίες της Επιτροπής, αλλά και όλων των συγγενών ότι λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος επαναλαμβάνονται και σήμερα».

    [14] Υπουργός Εργασίας - Πολυκάρπου - Αιτητές ασύλου - Δημόσιο βοήθημα

    Εκατοντάδες αιτητές πολιτικού ασύλου διανυκτέρευσαν και χθες βράδυ στα αντίσκηνα τους στην Πλατεία Ελευθερίας και σήμερα το πρωί αναμενόταν να προσέλθουν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να υποβάλουν αίτηση για δημόσιο βοήθημα.

    Οι αιτητές πολιτικού ασύλου, οι οποίοι εισήλθαν χθες στη 9η ημέρα των κινητοποιήσεων τους, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Χρίστο Ταλιαδώρο. Κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας τους και εκπροσώπων της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και άλλων οργανώσεων με τον Υπουργό υποβλήθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα που αφορούν την παροχή βοηθήματος και εργασίας και τον τερματισμό των απελάσεων.

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάλεσε τους αιτητές ασύλου όπως υποβάλουν αίτηση για βοήθημα, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσες υποθέσεις θεωρούνται επείγουσες θα προωθούνται με ταχύτερο ρυθμό.

    «Εμείς αναλάβαμε», είπε, «να εξετάσουμε με την κανονική διαδικασία αλλά με γρήγορους ρυθμούς αιτήσεις για δημόσιο βοήθημα και ανάλογα με την ανάγκη να δώσουμε πιο γρήγορο ρυθμό στην εξέταση ορισμένων αιτήσεων».

    Σε σχέση με το δικαίωμα απασχόλησης, ο Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε στους αιτητές ασύλου ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν επιτρέπει τους 12 πρώτους μήνες να παραχωρείται άδεια απασχόλησης σε αιτητές ασύλου, προσθέτοντας ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν πλήρως την απασχόληση αιτητών ασύλου κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησης τους».

    Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπός της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τάχιστα τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να παρέχει οικονομική στήριξη στους αιτητές, εφόσον δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν.

    [15] ΕΕ - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ενταξη

    Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος έθεσε ως προϋπόθεση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκείμενου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου του 2007.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις εκθέσεις προόδου των δύο χωρών, τάχθηκαν υπέρ της ένταξής τους την πρώτη του νέου έτους, μόνον και εφόσον πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται έως το προσεχές Φθινόπωρο, όταν θα γίνει και η τελική αξιολόγηση.

    Οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει η Βουλγαρία και η Ρουμανία για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά διαπίστωσαν σοβαρές εκκρεμότητες σε τομείς, όπως στο σύστημα δικαιοσύνης, στους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

    «Να προετοιμαστούν για προσχώρηση εάν μπορέσουν να επιλύσουν κάποια εκκρεμή θέματα έως τον Οκτώβριο» δήλωσε κατά την ομιλία του ο κ. Μπραρόζο. «Θα εξετάσουμε εκ νέου την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς για να δούμε αν μπορούν να προσχωρήσουν στην ΕΕ. Θα πρέπει να δώσουμε σαφές μήνυμα ότι θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επικύρωση της προσχώρησης», υπογράμμισε ο Πορτογάλος πολιτικός.

    Αντίστοιχα ο κ. Ρεν τόνισε ότι «θα μπορέσουν να ενταχθούν όταν θα αποδείξουν ότι έχουν αλλάξει νοοτροπία και έχουν καλύψει την πορεία που προβλέπεται». Ειδικότερα, ο Επίτροπος είπε ότι τα σοβαρότερα προβλήματα για τη Βουλγαρία εντοπίζονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και του δικαστικού συστήματος, ενώ για τη Ρουμανία η διαφθορά παραμένει το κυρίαρχο ζήτημα. Πάντως, και για τις δυο χώρες ζήτησε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [16] ΕΕ - Ετικέτες τροφίμων - Κανονισμός - Κυπριανού

    Νέες αυστηρές διατάξεις σχετικά με τις ετικέτες και τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα προβλέπει η συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει στους καταναλωτές να βασίζονται στην αλήθεια και την ακρίβεια των πληροφοριών που περιέχονται στις ετικέτες των τροφίμων και θα δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους κατασκευαστές τροφίμων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν ισχυρισμούς για θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες.

    Η επίσημη έκδοση του κανονισμού από το Συμβούλιο προβλέπεται να γίνει το φθινόπωρο, ενώ θα τεθεί σε ισχύ εντός είκοσι ημερών από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα. Οι πρώτες διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του, ενώ προβλέπονται διάφορα μεταβατικά στάδια μέχρι την πλήρη εφαρμογή του.

    [17] Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - 31η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Με τη συμμετοχή πέραν των 350 εκθετών και την παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών 1.500 εταιρειών από την Κύπρο και άλλες 25 χώρες, ανοίγει τις πύλες της στις 26 Μαΐου 2006 η 31η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, προβάλλοντας μέχρι και τις 4 Ιουνίου 2006 στο κυπριακό κοινό και στους ξένους επισκέπτες της τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Τα επίσημα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως, όπως ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων, θα τελέσει την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2006 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και στην τελετή θα παραστούν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί, Βουλευτές, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων.

    Η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, είπε ο κ. Τρύφων, ''μετά από πολλές προσπάθειες και καθυστερήσεις'', κατόρθωσε να έχει έτοιμο το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, με βασικό στόχο τη δημιουργία του EXPO-CYPRUS, ενός σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου, άρτια εξοπλισμένου τεχνολογικά και σύγχρονου, έτσι ώστε να μην υστερεί σε τίποτε από αντίστοιχους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

    ''Η Αρχή'', δήλωσε ο κ. Τρύφων, ''θα χρηματοδοτήσει το νέο της αυτό Κέντρο, αξιοποιώντας τους υπόλοιπους χώρους της, που μέχρι τώρα ήσαν αχρησιμοποίητοι και σε αδράνεια''.

    Περιγράφοντας τους χώρους του κέντρου αυτού, ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι, εκτός των τεσσάρων αιθουσών 5.000 τετραγωνικών μέτρων η καθεμιά και του υπαίθριου χώρου για εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, θα υπάρχει και άλλος μεγάλος περιτοιχισμένος υπαίθριος χώρος ''τύπου αρένας'' για ανοιξιάτικες και θερινές εκδηλώσεις, ενώ θα κατασκευασθεί και κατάλληλη ξενοδοχειακή μονάδα, παράλληλα με ένα πολυόροφο πολυτελές γραφειακό συγκρότημα και ένα γενικό εμπορικό κέντρο.

    Για το ευρύ κοινό, είπε ο κ. Τρύφων, η Εκθεση θα είναι ανοικτή από την Παρασκευή 26 Μαΐου 2006 έως και την 4η Ιουνίου 2006 και οι ώρες λειτουργίας της Εκθεσης θα είναι από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 11:00 το βράδυ καθημερινά και τις Κυριακές, ενώ τα Σάββατα θα παραμένει ανοικτή η Εκθεση μέχρι τα μεσάνυκτα.

    [18] Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Οι νέες απώλειες που παρουσίασε στη χθεσινή συνάντηση η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διατήρησαν το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις τελευταίες τρεις συναντήσεις. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να καταγράφει σημαντική πτώση 7 σεντ και να κλείνει στις 4,49 λίρες, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέες ζημιές της τάξης του 0,98%, κλείνοντας στις 2.848,09 μονάδες. Στα 6,1 εκατομμύρια λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, εκ των οποίων περίπου τα 5,3 εκ. λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τραπεζικούς τίτλους.

    Απώλειες που ανήλθαν σε ποσοστό 0,99% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 969,11 μονάδες.

    [19] ΕΚΛΟΓΕΣ

    [20] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεκλογική περίοδος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να δώσει μια γενική εκτίμηση για το περιεχόμενο και το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου, δήλωσε ότι η προεκλογική περίοδος δεν είναι πολύ διαφορετική από άλλες, αλλά επεσήμανε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει περισσότερη προβολή των επιχειρημάτων του κάθε κόμματος.

    «Ας μην υπερβάλλουμε για τις αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Εκλογές είναι. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη χρήση επιχειρημάτων και λιγότερη χρήση χαρακτηρισμών. Αλλά γενικά δεν νομίζω ότι έχουμε υπερβεί τα όρια της σωστής, δημοκρατικής διαδικασίας», είπε.

    [21] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Μνημείο φανατισμού, διχόνοιας και πόλωσης, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας προχθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Ταυτόχρονα ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι ''πάντα έτοιμος'' να συζητήσει με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τον κ. Αναστασιάδη, ''δεδομένου ότι δεν θα μετατραπεί'', όπως είπε, ''η συζήτηση σε κοκορομαχία''.

    Σχολιάζοντας ομιλία του κ. Αναστασιάδη σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση του ΔΗΣΥ, στη Λάρνακα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''πριν από δύο χρόνια, ο κ. Αναστασιάδης κατάγγελλε την Κύπρο'', μετά το δημοψήφισμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ''για εφαρμογή φασιστικών μεθόδων'', ενώ ψες, όπως είπε, ''έκανε καταγγελία για δυνάστες που δυναστεύουν την Κύπρο και τον κυπριακό λαό''.

    ''Επιτρέψετε μου να πω ότι ούτε οι μεγαλύτεροι εχθροί της Κύπρου δεν χρησιμοποιούν τέτοια φρασεολογία για να εκθέσουν την Κύπρο'', είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε: ''Η ψεσινή εμπρηστική ομιλία του κ. Αναστασιάδη αποτελεί πραγματικά μνημείο φανατισμού αλλά και διχόνοιας, μνημείο πόλωσης σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αποφεύγεται η πόλωση και ο φανατισμός''.

    [22] Εκπρόσωπος - Τελικός Κυπέλλου - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΣΥ

    Η ηγεσία του ΔΗΣΥ προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το ποδόσφαιρο με τον πλέον ακραίο τρόπο και να προσδώσει πολιτικές διαστάσεις σε ένα ανύπαρκτο ζήτημα σε σχέση με τη μη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στον τελικό του Κυπέλλου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι ''το ποδόσφαιρο γενικά και ο αθλητισμός πρέπει να μείνουν μακριά και έξω από την πολιτική'' και ότι ''η πολιτικοποίηση μόνο ζημιά κάνει στο ποδόσφαιρο και κρατεί στο τέλος και τις οικογένειες αλλά και τους Κύπριους φίλαθλους μακριά από τα γήπεδα''.

    Κληθείς να σχολιάσει το συμπέρασμα που εξήγαγαν κάποιοι, μετά τις προχθεσινές του δηλώσεις, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πήγε στον τελικό του Κυπέλλου διότι ο ΑΠΟΕΛ είχε υποστηρίξει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση της δήλωσής του, προσθέτοντας ότι απλά προέβη σε υπενθύμιση ''επειδή το σχόλιο το έκανε όχι ο ΑΠΟΕΛ αλλά ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ''.

    ''Φαίνεται ότι μέσα στον πυρετό των εκλογών η ηγεσία του ΔΗΣΥ προσπαθεί να αναγάγει σε ζητήματα της εκστρατείας τα πλέον ασήμαντα πράγματα'', είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ''για παράδειγμα, λόγω κακού προγραμματισμού φαίνεται του ΔΗΣΥ, δεν έκλεισε θέσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές για να φέρει φοιτητές, η ανικανότητα του ΔΗΣΥ να κλείσει θέσεις, έγινε μείζον θέμα πολιτικής''.

    [23] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Περδίκη - Τηλλυρία - Οδοφράγματα

    Ακατανόητη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, δήλωση του ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην περιοχή Τηλλυρίας.

    ''Η δήλωση του κ. Περδίκη είναι πραγματικά ακατανόητη, διότι ο κ. Περδίκης γνώριζε και γνωρίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε, πριν από ένα και πλέον χρόνο, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην περιοχή Τηλλυρίας και ήταν μέσα στα άλλα οκτώ σημεία τα οποία είχαμε εισηγηθεί'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ο κ. Περδίκης φαίνεται να μην κατανοεί ότι την αποκλειστική ευθύνη για το μη άνοιγμα και των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας αλλά και άλλων οδοφραγμάτων τη φέρει η τουρκική πλευρά, η οποία τηρεί αρνητική στάση''.

    Αναφέροντας ότι ο κ. Περδίκης ''έκανε λόγο για 'μη τολμηρή στάση' από μέρους της κυβέρνησης'', ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν γνωρίζει ''τί έπρεπε να πράξει, που δεν έπραξε, η κυπριακή κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό'', προσθέτοντας ότι δεν το ανέφερε αυτό ο κ. Περδίκης.

    [24] ΓΓ ΑΚΕΛ - ''Κύπρος 2006-2011''

    Το ΑΚΕΛ είναι αυτόνομο κόμμα, είναι το κόμμα των εργαζομένων, είναι το κόμμα του λαού και, αν είναι δεκανίκι για κάτι, είναι για τον απλό άνθρωπο, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με θέμα ''Κύπρος 2006-2011: Προοδευτικός εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, μεγαλύτερη ευημερία για όλους, ασφάλεια και σύγχρονες υπηρεσίες για τον άνθρωπο'', ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ''όσο ενισχύεται το ΑΚΕΛ ή τα δεκανίκια του Προέδρου Παπαδόπουλου'' θα πετύχουν μόνο ένα πράγμα που είναι η αμφισβήτηση και η αμφιβολία των ξένων για το τί μοντέλο οικονομίας θέλει να ακολουθήσει η Κύπρος και θα οδηγήσουν τελικά, όχι σε μαρασμό, αλλά και σε μετανάστευση ακόμα των όσων διατηρούν σήμερα επιχειρήσεις στο νησί.

    ''Φαίνεται μου θυμίζει πραγματικά τις θέσεις που διατυπώθηκαν όταν αυτό το κόμμα αποφάσισε να προβάλει την υποψηφιότητα του Γενικού του Γραμματέα για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και τί δεν λέχθηκε. Οχι ότι οι Κύπριοι θα μετανάστευαν, αλλά ολόκληρη η Κύπρος. Συνεπώς νομίζω ότι για λόγους διατήρησης μιας σοβαρότητας στην προεκλογική εκστρατεία θα ήθελα να πω ότι αυτές οι κινδυνολογίες είναι αχρείαστες και δεν βοηθούν στον πραγματικό δημοκρατικό διάλογο. Θεωρώ περιττό να απαντήσω σε τέτοια πράγματα. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η αύξηση της δύναμης του ΑΚΕΛ δεν είναι δεκανίκι για καμμία άλλη πολιτική δύναμη'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [25] Αβέρωφ Νεοφύτου - Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας «μετατρέπεται καθημερινά σε κήρυκα διχασμού χωρίζοντας το λαό σε προδότες και πατριώτες αντί να είναι ο πραγματικός φορέας ενότητας».

    Ο κ. Νεοφύτου, σχολιάζοντας τη δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι προχθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί «μνημείο φανατισμού, διχόνοιας και πόλωσης», είπε ότι η παράταξη του ΔΗΣΥ «έχει δώσει αγώνες για την ελευθερία αυτού του τόπου και δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανένα κύριο Λιλλήκα».

    Πρόσθεσε ότι «ο βίος και η πολιτεία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι γνωστά και δεν μας εκπλήττει ούτε το υβρεολόγιό του ούτε η συνέπειά του να παραποιεί θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού».

    [26] Αβέρωφ Νεοφύτου - Ψηφοφόροι εξωτερικού - ΑΚΕΛ

    Στο ΑΚΕΛ «παίρνουν χρυσό μετάλλιο στις μεθοδεύσεις» δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι ο ΔΗΣΥ δεν προγραμματίστηκε έγκαιρα για να εξασφαλίσει την κάθοδο των ψηφοφόρων του από το εξωτερικό ενόψει βουλευτικών εκλογών.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σίγουρα δεν έχουμε τον ίδιο προγραμματισμό στις μεθοδεύσεις όπως το ΑΚΕΛ και έχει δίκιο ο κ. Κυπριανού».

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τη Διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών «που έδωσαν άμεσα τη λύση» στο πρόβλημα του ΔΗΣΥ για εξασφάλιση θέσης σε πτήσεις από την Ελλάδα, «απελευθερώνοντας θέσεις που ήταν κρατημένες χωρίς να δηλώνονται ονόματα από άλλα κόμματα».

    [27] ΔΗΣΥ - Νικολάου - Φωκαϊδης - Ναρκωτικά - Οδική ασφάλεια

    Τις προτάσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) για την πάταξη των ναρκωτικών και των θανάτων από οδικά δυστυχήματα παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου και ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ Χριστόφορος Φωκαϊδης.

    Ο κ. Νικολάου εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για το γεγονός ότι η Κύπρος καταγράφοντας 36 θανάτους από ναρκωτικά τα τελευταία 2.5 χρόνια κατατάσσεται 2η στους θανάτους από ναρκωτικά, σε σύγκριση με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ και 3η ανάμεσα στα παλαιά.

    Στις προτάσεις του ΔΗΣΥ για τα ναρκωτικά περιλαμβάνεται η ανασυγκρότηση του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου το οποίο να απαρτίζεται από επιστήμονες, αντί να προεδρεύεται από τον Υπουργό Υγείας και να συγκροτείται από κυβερνητικούς λειτουργούς, και με αρμοδιότητες το σχεδιασμό και το συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των φορέων, κυβερνητικών και μη.

    [28] Υπ. Οικονομικών - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Ευρωζώνη - ΑΤΑ - Φόροι

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) πιστεύει στους λιγότερους φόρους, γιατί μέσα από την πολιτική λιγότερων φόρων δημιουργείς ανάπτυξη, μέσα από την ανάπτυξη νέες θέσεις εργασίας, περισσότερο εθνικό πλούτο, περισσότερα κρατικά έσοδα και περισσότερες δυνατότητες να κάνεις κοινωνική πολιτική, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως δεν πρόκειται ποτέ ο ΔΗΣΥ να επιμένει σε οτιδήποτε που ενδεχομένως να βλάψει τους εθνικούς στόχους.

    ''Με κάθε σοβαρότητα θα αναπτύξουμε διάλογο για το καλό της εθνικής οικονομίας, έτσι αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα. Είμαστε υπέρ των λιγότερων φορολογιών, της περισσότερης ανάπτυξης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιμένουμε σε πολιτικές που μπορεί να αποδειχθούν πως μπορεί να ζημιώσουν τον εθνικό στόχο της ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη την 1 Ιανουαρίου 2008'', είπε.

    [29] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αναστασιάδης - Διάλογος

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι με τον εκ του σύνεγγυς δημοκρατικό διάλογο θα δοθεί άλλη μια ευκαιρία στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα για να εξηγήσει στον κυπριακό λαό τη στάση του κόμματος της αντιπολίτευσης στο σχέδιο Ανάν και σε άλλα σοβαρά θέματα.

    Πρόσθεσε πως, ''παρόλο ότι ελπίζαμε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να εννοούσε τον δημοκρατικό διάλογο τον οποίο διακήρυξε για παράθεση επιχειρημάτων, αφού περάσαμε από δαιδαλώδεις περιπέτειες και προσχήματα, αφού του παραδόθηκε και παρέλαβε πλέον και την επιστολή'' για δημόσιο διάλογο, ο κ. Αναστασιάδης ''μας είπε ουσιαστικά ότι αρνείται τον δημοκρατικό διάλογο''.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε και είχε μαζί του και με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια τηλεοπτικό διάλογο πριν ένα περίπου μήνα και διερωτήθηκε πότε εφευρέθηκε ο κανόνας ότι Πρόεδρος κόμματος δεν συζητά δημόσια με Αναπληρωτή Πρόεδρο. Πρόσθεσε πως, ''αφού είχε τέτοιο κώλυμα γιατί ταλαιπωρείτο και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης να εφευρίσκει προσχήματα ότι δεν πήρε την επιστολή'' πρόσκληση για τηλεοπτική συζήτηση και ''δεν είπε απευθείας αυτό που τελικά μας είπε''.

    [30] Κλεάνθους - Τελικός κυπέλλου

    Ερωτηθείς γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέστη στον τελικό Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μεταξύ ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ, το περασμένο Σάββατο, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους διερωτήθηκε ''πότε ξαναπαρέστη ο Πρόεδρος'' σε τελικό Κυπέλλου και πρόσθεσε: ''Εάν ο Πρόεδρος ερχόταν, τί θα σήμαινε;''

    ''Επειδή είπε ο κ. Νεοφύτου ότι τάχατες ήταν για να μην δώσει το κύπελλο στο ΑΠΟΕΛ και να δυσαρεστηθούν οι συνέταιροι του; Μα πόσο βέβαιος ήταν ο κ. Νεοφύτου ότι το Κύπελλο θα κατέληγε στον ΑΠΟΕΛ για να κάνει τέτοιους συνειρμούς;'' διερωτήθηκε.

    Διερωτήθηκε ακόμα πώς θα ερχόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ''τέτοιο αγώνα'' όταν ο ίδιος ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, και δύο Υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το 20ό λεπτό της συνάντησης ''με ό,τι αυτό σήμαινε, για όσα διαδραματίζονταν και για όσα αντιληφθήκαμε ότι θα βλέπαμε και εντός και εκτός γηπέδου''.

    [31] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ηγεσία ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «η ηγεσία του ΔΗΣΥ παραμένει έκθετη και εκτεθειμένη σε κατ εξακολούθηση περιφρόνηση της θέλησης του λαού και σε ναρκοθέτηση της λαϊκής ενότητας».

    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ να συμμορφωθεί με τη θέληση του λαού ''και να πάψει να συσκοτίζει τις βαρύτατες ευθύνες της με λεκτικές επιθέσεις, εμπρηστικό πολιτικό λόγο και οβιδιακές μεταμορφώσεις».

    «Πότε έλεγε την αλήθεια ο ΔΗΣΥ;», διερωτήθηκε ο κ. Ομήρου. «Οταν προειδοποιούσε εκβιαστικά το λαό να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν γιατί διαφορετικά η Κύπρος θα οδηγείτο στην καταστροφή ή σήμερα που δηλώνει ότι η επάνοδος αυτού του σχεδίου θα αποτελούσε εθνική αυτοκτονία;».

    [32] Ομήρου - Επίσκεψη στον ΠΙΣ - Δηλώσεις

    Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να κινηθούν άμεσα για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος όπως έχει ορισθεί από το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας ΕΕ, που αυτό σημαίνει ότι εντός 2006 η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας πιθανό αίτημα της Τουρκίας για αναβολή της συζήτησης της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της.

    «Οφείλουμε να αντιδράσουμε και πρωτίστως οφείλουν να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα», είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου του 2005 ανέλαβε ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αφορούν την ΕΕ και κατ επέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία και θα ήταν αδιανόητο να υπάρξει παραβίαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να αναζητούνται σωσίβια για την Τουρκία».

    Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο επίσκεψης αντιπροσωπείας ιατρών και οδοντιάτρων υποψηφίων της ΕΔΕΚ στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) κληθείς να σχολιάσει κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για την απουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από τον τελικό του κυπέλλου ανέφερε: «να σχολιάζω εάν πήγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός αξιωματούχος στο ποδόσφαιρο, το οποίο σέβομαι και αγαπώ, νομίζω επιτέλους έλεος σε αυτή τη χώρα».

    [33] ΚΣ ΕΔΕΚ - ΗΠΑ - Χρηματοδότηση

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ ζητά διαφάνεια σχετικά με τη χρηματοδότηση Ελληνοκυπρίων για να προπαγανδίσουν υπέρ της αποδοχής του Σχεδίου Ανάν από τις ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα.

    ''Η επίσημη παραδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη αθηναϊκή εφημερίδα 'ΤΟ ΘΕΜΑ' ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν Ελληνοκυπρίους για να προπαγανδίσουν υπέρ της αποδοχής του Σχεδίου Ανάν εγείρει μείζον θέμα κατάφωρης επέμβασης προς επηρεασμό της θέλησης του κυπριακού λαού'', προσθέτουν.

    ''Ακόμα μεγαλύτερο θέμα εγείρεται για εκείνους τους Ελληνοκυπρίους οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας χρήματα με στόχο να επηρεάσουν το φρόνημα του κυπριακού Ελληνισμού στην τοποθέτηση του απέναντι στο Σχέδιο Ανάν. Καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ τόσο για τα ποσά που πληρώθηκαν όσο και για τα ονόματα εκείνων που πήραν τα χρήματα. Το θέμα είναι σοβαρότατο και επιβάλλεται πλήρης διαφάνεια'', καταλήγει το Κίνημα στην ανακοίνωση του.

    [34] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κόμματα - Διάλογος - Γραπτή δήλωση

    Την ετοιμότητα του να συμμετάσχει σε δημοκρατικό διάλογο ενώπιον των πολιτών έστω και την υστάτη, δηλώνει, διά του Προέδρου του Γιαννάκη Ομήρου, το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε γραπτή δήλωση του με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες για τη διοργάνωση ή μη τηλεοπτικών συζητήσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Ομήρου αναφέρει πως ούτε η υπεκφυγή, ούτε οι εκατέρωθεν προσκλήσεις και προκλήσεις μπορούν να απομακρύνουν από το ζητούμενο, που είναι η ανάπτυξη ενός δημοκρατικού διαλόγου ενώπιον των πολιτών έστω και την υστάτη.

    ''Η ΕΔΕΚ δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο διάλογο. Οι αιτιάσεις που προβάλλει η ηγεσία του ΔΗΣΥ για να απορρίπτει τηλεοπτικό διάλογο είναι αβάσιμες και αναιτιολόγητες'', προσθέτει.

    [35] Λεμεσός - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Κυπριακό - Τουρκία

    Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτή τη μοναδική ευκαιρία οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    ''Ας μη ξεχνούμε ότι ο κυπριακός ελληνισμός πλήρωσε με οικονομικές θυσίες την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα εργαστεί ώστε το περιεχόμενο της λύσης να ενσωματώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα'', πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, μιλώντας χθες βράδυ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα Πολεμίδια της Λεμεσού.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος επέκρινε τις ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, οι οποίες, όπως ανέφερε, ''δεν έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και εξακολουθούν να υποτιμούν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στις πληροφορίες για προσπάθειες αναβολής της αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, είπε πως ''όλα αυτά, βέβαια, δεν θα τα είχαμε αν ασκούσαμε έγκαιρα το βέτο''.

    ''Εστω και τώρα, όμως, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές προς όλους ότι οι ενταξιακές δεσμεύσεις της Τουρκίας πρέπει να τηρηθούν. Αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει έμπρακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρέπει να συγκατανεύσουμε στη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας. Μόνο τότε θα μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την πλευρά μας'', κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

    [36] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Χρίστος Κληρίδης - Πετρέλαια - Βουλευτικές Εκλογές

    Το θέμα της άντλησης αερίου και πετρελαίου, στα νότια της Κύπρου, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρία του, δήλωσε ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χρίστος Κληρίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην παρουσία του Προέδρου του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, ο κ. Κληρίδης είπε πως «με δεδομένο ότι έχει δημοσιοποιηθεί πλέον η πολιτική και ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για άντληση και εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου, αερίου και πετρελαίου στα νότια της Κύπρου, επιβάλλεται αυτή τη στιγμή, κατά το Ευρωπαϊκό Κόμμα, να ληφθούν από τώρα προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφαλής άντληση, όταν θα είμαστε έτοιμοι, του αερίου και πετρελαίου, και επιπρόσθετα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής διενέργεια και συμπλήρωση όλων των απαραίτητων ερευνών».

    Μεταξύ άλλων, συνέχισε, το Ευρωπαϊκό Κόμμα εισηγείται να διασφαλιστεί η απόλυτη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα και η εξασφάλιση της απαραίτητης, από κάθε άποψη, στήριξής της στο θέμα ασφάλεια, να εμπλακεί τον κατάλληλο χρόνο η ΕΕ και τα θεσμικά όργανά της και να καταγγελθούν άμεσα οι αναμενόμενες πλέον δηλώσεις της τουρκικής πλευράς που σχετίζονται με τη διεκδίκηση εκ μέρους της του θαλάσσιου αυτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [37] ΕΔΗ - Οικονομία - Προτάσεις

    Σειρά προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, υπέβαλαν χθες οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΗ, οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου, που έγινε στην παρουσία του Επιτίμου Πρόεδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευεργετικές επιπτώσεις από μια λύση του Κυπριακού στην οικονομία, και του υποψήφιου βουλευτή του κινήματος Μιχάλη Αβραάμ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΗ, η αντιπρόεδρος του Κινήματος Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού ανέλυσε την κατάσταση, στην οποία ''περιήλθε η κυπριακή οικονομία, κάνοντας ειδική αναφορά στην αύξηση της ανεργίας, ειδικά ανάμεσα στους νέους, την έλλειψη δυναμικής, όπως αποτυπώνεται από τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και την απουσία ξένων άμεσων επενδύσεων, με εξαίρεση την αγορά εξοχικών, που αποθαρρύνει η εκκρεμότητα του Κυπριακού''.

    [38] Κίνημα Οικολόγων - Οδοφράγματα Τηλλυρίας

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει τις θετικές εξελίξεις στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων στην περιοχή Τηλλυρίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζει την κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση των κατοίκων (Ε/Κ και Τ/Κ) ''της απομακρυσμένης και ταλαιπωρημένης περιοχής της Τηλλυρίας''.

    Αφού αναφέρει ότι οι Οικολόγοι με συνεχή διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις (ΟΗΕ, ΕΕ, κυπριακή κυβέρνηση) προώθησε το αίτημα των κατοίκων Τηλλυρίας για κατάργηση των οδοφραγμάτων, η ανακοίνωση προσθέτει ότι ''η μέχρι πρόσφατα αρνητική στάση των Τούρκων και η άτολμη στάση της κυπριακής κυβέρνησης οδήγησαν τις προσπάθειες σε αδιέξοδο''.

    Οι Οικολόγοι διατυπώνουν εκ νέου στη σταθερή απαίτηση τους για ''κατάργηση όλων των παράνομων διατυπώσεων που επιβάλλουν οι κατοχικές αρχές προκειμένου να 'επιτρέψουν' τη διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων'' και εκφράζουν την ευχή και την απαίτηση να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να ανοίξουν άμεσα και τα δύο οδοφράγματα στην περιοχή Τηλλυρίας (Κοκκίνων και Λιμνίτη).

    [39] Οικολόγοι - Συλλογή προεκλογικών εντύπων για ανακύκλωση

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εγκαινίασε χθες εκστρατεία συλλογής του χαρτιού που έχει χρησιμοποιηθεί για να ετοιμαστούν τα φυλλάδια και έντυπα των κομμάτων για τις εκλογές, διανέμοντας από όλα τα εκλογικά περίπτερα του κινήματος σακούλες ανακύκλωσης εντός των οποίων μπορούν οι πολίτες να τοποθετήσουν τα προεκλογικά έντυπα που παρέλαβαν και να τα παραδώσουν στους τόπους συλλογής για να οδηγηθούν σε ανακύκλωση.

    Ο Αναπληρωτής ΓΓ του Κινήματος Σάββας Φιλίππου σε δήλωσή του στο περίπτερο των Οικολόγων στην Πλατεία Ελευθερίας είπε ότι οι Οικολόγοι «αναλογιζόμενοι τη σπατάλη που θα γίνει από όλους μας σε χαρτί κατά την προεκλογική περίοδο σκεφτήκαμε να τυπώσουμε φακέλους ανακύκλωσης τους όποιους θα δώσουμε στον κόσμο, στους οποίους θα τοποθετήσουν τα προεκλογικά έντυπα και θα αφήσουν σε κάδους ανακύκλωσης σε συγκεκριμένους τόπους».

    Εξήγησε ότι στις σακούλες ανακύκλωσης, που θα συνεχίσουν να μοιράζονται μέχρι τις εκλογές, υπάρχουν καταγεγραμμένοι οι τόποι στους οποίους μετά την 21η Μαϊου θα υπάρχουν οι κάδοι ανακύκλωσης.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 May 2006 - 14:23:11 UTC