Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστρία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [02] Βιέννη -Υπουργός Εξωτερικών- Συνάντηση με Βρετανό Υπουργό
  • [03] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Ερντογάν - Βιέννη
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν
  • [06] Αντώναρος - Καραμανλής - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [07] ΕΕ - Σύνοδος Στρατιωτικής Επιτροπής - Μπισμπίκας
  • [08] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αεροδρόμια - Στρατηγικός Επενδυτής
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Επιδοτήσεις ΑΠΕ
  • [10] ΚΙΣΑ - Αιτητές ασύλου - Διαδήλωση
  • [11] Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση - Εβδομαδιαία κέρδη 2,22%
  • [12] Ποδόσφαιρο - Τελικός Κυπέλλου Κύπρου - ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ
  • [13] Νικητής αναδείχθηκε στην ημίωρη παράταση ο ΑΠΟΕΛ με σκορ 2-0.
  • [14] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] Υπηρεσία Εκλογών - Εκλογικά βιβλιάρια
  • [16] Υπηρεσία Εκλογών - Αριθμός Εκλογέων και Εκλογικών Κέντρων
  • [17] Γενικός Εφορος Εκλογών - Εκλογικός κατάλογος - Παράτυπες εγγραφές
  • [18] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [19] Υπουργός Υγείας - Δηλώσεις Περδίκη
  • [20] ΓΓ ΑΚΕΛ - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου - Δηλώσεις
  • [21] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συναυλία - Νεολαία - Πολιτισμός
  • [22] ΓΓ ΑΚΕΛ - Φεστιβάλ Φράουλας
  • [23] Κατσουρίδης - Αναστασιάδης - Τηλεοπτική αναμέτρηση
  • [24] Νεοφύτου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημόσιος διάλογος - ΑΤΑ
  • [25] Χριστοφόρου - Παπαπολυβίου - Προσφυγική πολιτική
  • [26] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ -Λιμάνι Λάρνακας - Δηλώσεις
  • [27] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Επαρχιακή συγκέντρωση Αμμοχωστιανών
  • [28] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Προστασία καταναλωτή
  • [29] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Παγκύπρια συγκέντρωση
  • [30] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δήλωση
  • [31] ΕΔΗ - Οραμα για την πανεπιστημιακή παιδεία
  • [32] ΕΔΗ - Πολιτική πρόταση για την Πάφο
  • [33] Περδίκης - Δηλώσεις Υπουργού Υγείας
  • [34] Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Πιτσιλλίδης - Πολιτισμός
  • [35] Ελεύθεροι Πολίτες - Προγραμματικές θέσεις - Γυναίκες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 13/05/2006

  • [01] Αυστρία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Δύο ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν προγραμματιστεί από προηγουμένως, είχε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Δεν ήταν προκαθορισμένες συναντήσεις. Τον κ. Ανάν τον συναντήσαμε δύο φορές. Ψες (προψές )πριν από το δείπνο μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών ανταλλάξαμε κάποιες λέξεις, και σήμερα (χθες) είχα μιαν πάλι απρογραμμάτιστη συνάντηση μαζί του. Με ρώτησε για την πρόοδο που γίνεται για τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, τον ενημέρωσα, επιβεβαίωσα αυτά που είχε πληροφορηθεί από τον απεσταλμένο του στην Κύπρο τον κ. Μόλερ, τον οποίο συνάντησε την Παρασκευή, και ανταλλάξαμε μια-δυο ιδέες για το τί είναι δυνατό να γίνει. Δεν θεωρώ αυτές τις συναντήσεις, είτε βαρυσήμαντα γεγονότα ή εξελίξεις'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Βιέννη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας στο θέμα της τήρησης των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων, λέγοντας ότι όχι μόνο η Τουρκία δεν κάνει βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προβαίνει και σε προκλητικές δηλώσεις που βλάπτουν μόνο την ίδια.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συζήτησε σήμερα το θέμα της τήρησης των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων εκ μέρους της Τουρκίας και με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών καθώς και άλλοι παράγοντες.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στο περιθώριο κάθε συνόδου κορυφής γίνονται συναντήσεις, άλλες προκαθορισμένες ως διμερείς και άλλες εκτάκτως και όπως παρέχεται η ευκαιρία.

    ''Κάθε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι σημαντική βεβαίως αλλά δεν ήταν προγραμματισμένη συνάντηση για να έχει θέμα, συζήτηση, αποτέλεσμα.'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με πολλούς ηγέτες.

    Ερωτηθείς για επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ότι ο κ. Γκαμπάρι θα επισκεπτόταν την Κύπρο μετά τις βουλευτικές εκλογές, παραμένει.

    Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της τήρησης των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όχι μόνο η Τουρκία δεν κάνει βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προβαίνει και σε προκλητικές δηλώσεις που βλάπτουν μόνο την ίδια.

    ''Οχι μόνο δεν βλέπουμε βήμα να γίνεται αλλά βλέπουμε και προκλητικές δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει οτιδήποτε, πράγμα που πιστεύω τελικά θα καταστήσουν ομήρους των δηλώσεών τους αυτούς που τις κάνουν. Πιστεύω ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ είναι δεσμευτικές και αυτόνομες, περιέχονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και θα γίνουν αντικείμενο της ανασκόπησης το Φθινόπωρο'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση της Κύπρου ότι θα εμμείνει στο θέμα της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

    [02] Βιέννη -Υπουργός Εξωτερικών- Συνάντηση με Βρετανό Υπουργό

    Προτεραιότητα στο θέμα των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου ζήτησε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ από τον Βρετανό Υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Geoff Hoon, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου στη Βιέννη και στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι γνωρίζει την Κύπρο πολύ καλά, λόγω της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο και της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι για αυτόν το λόγο διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

    Οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν για την ειλικρινή επιθυμία των κυβερνήσεών τους να εργαστούν για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [03] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Ερντογάν - Βιέννη

    Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βιέννη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνομιλία που είχαν στη Βιέννη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το περιεχόμενό της, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''εάν έχει διαμειφθεί τίποτε σημαντικό, κατά τη διάρκειά της, όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο θα γίνει και η σχετική ενημέρωση''.

    Οπως είπε ο κ. Λιλλήκας, ''δεν έχω ενημέρωση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε με τον κ. Ανάν είτε με αρχηγούς κρατών, που είχε τέτοιες συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τον λόγο ότι γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις αλλά και γιατί οι εργασίες τις Συνόδου συνεχίζονται''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είχε ζητηθεί από την ε/κ πλευρά συνάντηση με τον κ. Ανάν.

    [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα κριθεί από τη συμπεριφορά της Αγκυρας έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον θα σημειωθούν εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Οκτώβριο, είπε ότι η προκλητική και αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ο κ. Λιλλήκας, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συμφωνία των Παρισίων για τις Τεχνικές Επιτροπές, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, είπε πως όταν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς ''τότε θα ανοίξει και ο δρόμος υλοποίησης''.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά από τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή πίστωση χρόνου στο θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι Ελλάδα, Κύπρος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ''απαιτούν το αυτονόητο από την Τουρκία που είναι ο σεβασμός του κεκτημένου και η εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που η χώρα έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ''.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ''είναι η ίδια η Τουρκία που θα καθορίσει με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις της κατά πόσον θα συνεχίσει απρόσκοπτα η πορεία της προς την ΕΕ ή κατά πόσον θα υπάρξει κρίση ή σοβαρά προβλήματα''.

    Πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού ή η πρόοδος στο πρόβλημα ''ουδέποτε εξαρτιόταν από τις εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις και όσοι το λένε αυτό, ηθελημένα ή άθελά τους, δίνουν συγχωροχάρτι στην Τουρκία''.

    [05] Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

    Συνάντηση πέραν των 45 λεπτών είχε χθες στη Βιέννη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    Κυριότερο θέμα της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν οι οικονομικές και τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, Καραμανλής και Ερντογάν συμφώνησαν να έχουν συχνές επαφές για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ελληνικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να δείξει προς τους Ευρωπαίους ότι πράττει ό,τι είναι δυνατό για να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Εν τω μεταξύ, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί τον Ιούνιο στην Τουρκία για να παραστεί σε συνέδριο Τούρκων και Ελλήνων δημοσιογράφων. Στην Τουρκία θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [06] Αντώναρος - Καραμανλής - Ερντογάν - Συνάντηση

    Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι δεδομένες, η Τουρκία έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της, και οι 25 χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, αναμένουν την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε σήμερα στη Βιέννη ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που φέρεται να έθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός για το μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ''η Ελλάδα είναι μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, όπου η διατύπωση της έκφρασης είναι ελεύθερη''.

    ''Η ιστορία έχει γραφεί και δεν ξαναγράφεται. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δίνει και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, για να οικοδομήσουμε οι δύο λαοί και οι δύο χώρες μαζί, από κοινού, το μέλλον προς όφελος των λαών μας και της περιοχής'', πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος.

    [07] ΕΕ - Σύνοδος Στρατιωτικής Επιτροπής - Μπισμπίκας

    Τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στα θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, τόνισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας.

    Σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών της ΕΕ, χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπισμπίκας υπέδειξε επίσης την ανάγκη ύπαρξης άριστης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των κρατών μελών και άλλων εμπλεκομένων φορέων για επίτευξη των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί.

    Την σύνοδο χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας και Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [08] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αεροδρόμια - Στρατηγικός Επενδυτής

    Η κοινοπραξία ''Hermes'' ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, ύστερα από τη συμφωνία που υπεγράφη στο Λονδίνο μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και εκπροσώπου της κοινοπραξίας.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, ο κ. Θράσου είπε ότι θα υπάρξει με τον στρατηγικό επενδυτή ''μια περίοδος συνδιαχείρισης αρκετών μηνών'', ύστερα από την οποία ο διαχειριστής θα αναλάβει πλήρως τη λειτουργία των αεροδρομίων και θα έχει την υποχρέωση ''να ξεκινήσει την ανέγερση των δύο ακραίων κτιρίων των δύο αεροδρομίων''.

    Πρόσθεσε ότι ''μετά από μία μαραθώνια διαδικασία έχει υπογραφεί η συμφωνία για την παραχώρηση των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου στην κοινοπραξία 'Ηermes' και αυτή η συμφωνία παραχώρησης ισχύει από απόψε τα μεσάνυχτα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι η ολοκλήρωση του Αεροδρομίου Πάφου υπολογίζεται γύρω στο τέλος του 2008 ενώ της Λάρνακας γύρω στο 2009.

    Ο κ. Θράσου είπε επίσης ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα αποζημιώνει τον στρατηγικό επενδυτή σε περιόδους όπου η επιβατική κίνηση θα είναι μειωμένη. Πρόσθεσε ότι όλο το επιχειρηματικό ρίσκο εναπόκειται στον επενδυτή.

    [09] Υπουργός Εμπορίου - Επιδοτήσεις ΑΠΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση υπό το φως της συνεχούς ανοδικής τάσης στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, αλλά και διαπιστώνοντας τις ευκαιρίες που διανοίγονται για την οικονομία από τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αποφάσισε να διπλασιάσει τους στόχους της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση από το 4% στο 9% μέχρι το 2010 και την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ από το μηδενικό ποσοστό που είναι σήμερα, στο 6% έως το 2010.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανακοίνωσε την απλοποίηση των επιμέρους σχεδίων του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για χορηγήσεις, αλλά και την αύξηση των επιδοτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο προς τις εταιρείες όσο και τους πολίτες.

    Τόσο ο κ. Λιλήκας όσο και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης έκαναν έκκληση προς τους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτά τα κίνητρα τόσο για το δικό τους όφελος όσο και για την οικονομία.

    Σε σχέση με τα αιολικά πάρκα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι με τις άδειες που έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την παραγωγή αιολικής ενέργειας και τις αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον της για έγκριση, ο στόχος του 6% για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θεωρείται εφικτός.

    [10] ΚΙΣΑ - Αιτητές ασύλου - Διαδήλωση

    Διαδήλωση από την Πλατεία Ελευθερίας στο Μπλοκ 10, στα αστυνομικά κρατητήρια των Κεντρικών Φυλακών, διοργανώνουν αύριο το πρωί οι οργανώσεις των αιτητών ασύλου, η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), η Εργατική Δημοκρατία, η Νεολαία ενάντια στον εθνικισμό και το περιοδικό ''Ανατροπή''.

    Οι διοργανωτές καλούν όλους τους μετανάστες, τους αιτητές ασύλου, τους πρόσφυγες, τους Κύπριους και μη, να πάρουν μέρος στην αυριανή διαδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 11:00 από την Πλατεία Ελευθερίας.

    Ανακοίνωση της ΚΙΣΑ αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν μέχρι τις 15 Μαΐου τα ελάχιστα αιτήματα που συμφωνήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με καταλήψεις και άλλα δυναμικά μέτρα.

    [11] Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση - Εβδομαδιαία κέρδη 2,22%

    Αρνητική εικόνα παρουσίασε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των πωλήσεων που εκδηλώθηκαν στο μέσο της διαδικασίας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,29%, κλείνοντας στις 2.934,31 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις κερδών που εκδηλώθηκαν στις δύο τελευταίες συναντήσεις του πενθημέρου είχαν ως αποτέλεσμα η αγορά να περιορίσει τα εβδομαδιαία κέρδη, που κατέγραφε μέχρι την Τετάρτη, από το σημαντικό ποσοστό του 12,2% στο 2,22%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 7,5 εκατομμύρια λίρες.

    Κάτω από τις 1.000 μονάδες υποχώρησε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 998,69 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση της τάξης του 0,32%.

    [12] Ποδόσφαιρο - Τελικός Κυπέλλου Κύπρου - ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ

    ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ αναμετρώνται απόψε στο πλαίσιο του 64ου τελικού του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Ο τελικός θα διεξαχθεί στο στάδιο ΓΣΖ Λάρνακας. Η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο θα συμμετάσχει στην επόμενη αγωνιστική περίοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΑΠΟΕΛ έχει κατακτήσει το Κύπελλο 17 φορές και η ΑΕΚ μία φορά. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά σε τελικό Κυπέλλου την περίοδο 1995-96.

    [13] Νικητής αναδείχθηκε στην ημίωρη παράταση ο ΑΠΟΕΛ με σκορ 2-0.

    [14] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [15] Υπηρεσία Εκλογών - Εκλογικά βιβλιάρια

    Η Υπηρεσία Εκλογών με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων έχουν ετοιμασθεί και διαβιβάστηκαν ήδη στους οικείους κοινοτάρχες, απ΄όπου παρακαλούνται οι εκλογείς να τα παραλάβουν.

    Τα εκλογικά βιβλιάρια θα βρίσκονται στην κατοχή των Κοινοταρχών μέχρι την Παρασκευή 19.5.2006, για να δοθούν στους νέους εκλογείς, και στη συνέχεια θα επιστραφούν στο Γραφείο του οικείου Επάρχου.

    Περαιτέρω υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία διόρθωσης των εκλογικών βιβλιαρίων που έχουν συμπληρωθεί λόγω των εκάστοτε εκλογών, με την προσθήκη νέων σελίδων.

    [16] Υπηρεσία Εκλογών - Αριθμός Εκλογέων και Εκλογικών Κέντρων

    Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται σε 500.606, ενώ ο αριθμός των εκλογικών κέντρων ανέρχεται σε 1.216, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκλογών.

    Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι εκλογείς, κατά εκλογική περιφέρεια, είναι ως ακολούθως: Λευκωσία 182.810

    Λεμεσός 102.715

    Αμμόχωστος 101.095

    Λάρνακα 49.456

    Πάφος 37.889

    Κερύνεια 26.641

    Σύνολο 500.606 εγγεγραμμένοι εκλογείς

    Επίσης, δικαίωμα ψήφου έχουν και 112 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 261 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

    Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν, κατά Επαρχία, έχει ως ακολούθως: Λευκωσία 469

    Λεμεσός 372

    Αμμόχωστος 54

    Λάρνακα 193

    Πάφος 128

    Σύνολο 1.216 εκλογικά κέντρα

    Πέραν των εκλογικών κέντρων αυτών, θα λειτουργήσουν συνολικά άλλα 16 εκλογικά κέντρα για την εκλογή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    [17] Γενικός Εφορος Εκλογών - Εκλογικός κατάλογος - Παράτυπες εγγραφές

    Με λανθασμένα στοιχεία πραγματοποιήθηκε η εγγραφή δύο Κυπρίων αδελφών στον εκλογικό κατάλογο Λάρνακας και η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος σχετικά με την εγγραφή αυτή, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης.

    Παρά τη διαπίστωση αυτή και ακόμα και αν έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων, οι δύο ψηφοφόροι -που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα- μπορούν να έρθουν στην Κύπρο και να ψηφίσουν κανονικά και η ψήφος τους θα θεωρηθεί νόμιμη, εφ' όσον τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την ημέρα της ψηφοφορίας και το ψηφοδέλτιο κριθεί ως έγκυρο.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης γνωμάτευσε ότι, από τη στιγμή που δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε ένσταση στην προβλεπόμενη προθεσμία για ακύρωση της εγγραφής των δύο αυτών προσώπων, δεν επιτρέπεται τώρα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαγραφούν, ασχέτως της διαπίστωσης παρατυπιών για την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

    [18] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης ''κάθε άλλο παρά επιδεικνύει σεβασμό προς το ανώτατο αξίωμα και τον θεσμό του Προέδρου του κράτους, με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''δεν είναι θέμα να επιδέχεται ή όχι κριτική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, όπως όλοι οι πολιτικοί, υπόκειται σε κριτική, είναι όμως θέμα ύφους και θέμα χαρακτηρισμών ή φράσεων που χρησιμοποιούνται''.

    Ανέφερε επίσης ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ δεν έχουν αυτό το ύφος ούτε και χρησιμοποιούνται τέτοιοι χαρακτηρισμοί.

    [19] Υπουργός Υγείας - Δηλώσεις Περδίκη

    Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας εργάζεται με υπευθυνότητα και συναίνεση για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η προαγωγή, η παροχή και η διατήρηση ενός ψηλού επιπέδου υγείας προς τον κυπριακό λαό, έδωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη σε σχέση με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι ο κ. Περδίκης ''αρέσκεται να διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα λόγω προεκλογικής περιόδου, νομίζοντας ότι θα κερδίσει μερικούς ψήφους''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Περδίκη ότι ''σειρά υποσχέσεων από πλευράς Υπουργείου Υγείας δεν έχουν τηρηθεί και η αθέτηση υποσχέσεων αποτελεί βασικό πολιτικό κριτήριο της αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης'', ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι ''ουδέποτε το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αθέτησαν τις υποσχέσεις τους'', προσθέτοντας ότι ''η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι το κύριο γνώρισμα της που καθημερινά αποδεικνύεται''.

    [20] ΓΓ ΑΚΕΛ - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου - Δηλώσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε απαξιωτικούς τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε για ''αλαζονεία'' και ''παπισμό''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη λύπη του επειδή όπως είπε ''τώρα που φτάνουμε στο απώγειο της προεκλογικής εκστρατείας χρησιμοποιούνται τέτοιες φράσεις και χαρακτηρισμοί''.

    Διερωτήθηκε εάν ο κ. Αναστασιάδης «ο οποίος παραπονιέται συνεχώς ότι δεν γίνεται τάχα διάλογος με επιχειρήματα, χρησιμοποιώντας τέτοιους χαρακτηρισμούς, κάνει διάλογο με επιχειρήματα. Είναι λυπηρό», συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, «τώρα που φτάνουμε στο απώγειο της προεκλογικής εκστρατείας να χρησιμοποιούμε τέτοιες φράσεις και τέτοιους χαρακτηρισμούς».

    [21] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συναυλία - Νεολαία - Πολιτισμός

    Κάλεσμα στην κυπριακή νεολαία απηύθυνε ψες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ζητώντας τους να ψηφίσουν κατά τις βουλευτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής τους υποψήφιους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, τιμώντας και ενισχύοντας με την ψήφο τους το κόμμα, έτσι ώστε να ''συνεχίσει να στέκεται εγγύηση της επανένωσης της πατρίδας μας''.

    Σε χαιρετισμό του στη συναυλία που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι στους αγώνες του κόμματος δεν είναι μόνοι οι ΑΚΕΛιστές, αλλά συστρατεύονται μαζί τους ''οι όπου γης προοδευτικοί άνθρωποι''.

    ''Εμείς του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις'', είπε ο κ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι του τόπου και ιδιαίτερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών, ''αντιπροτείνουμε μια άλλη φιλοσοφία ζωής που δίνει νόημα στην ύπαρξη του κάθε ανθρώπου''.

    [22] ΓΓ ΑΚΕΛ - Φεστιβάλ Φράουλας

    Η ενασχόληση με τον πολιτισμό και η πολιτιστική δημιουργία ''παρέχει διεξόδους και δυνατότητες για να οχυρώσουμε τη νεολαία απέναντι σε προβλήματα, όπως είναι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ο τζόγος και γενικά η νεανική παραβατικότητα'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη η νεολαία να προστατευθεί, να οπλιστεί και να οχυρωθεί ''με αξίες και ιδανικά υψηλά και πανανθρώπινα''.

    Κηρύσσοντας απόψε στη Δερύνεια την έναρξη του Φεστιβάλ Φράουλας, που διοργανώνουν ο Δήμος και οι Φραουλοκαλλιεργητές Δερύνειας και το οποίο είναι αφιερωμένο στη νεολαία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στη σημερινή εποχή, ''όπου η κοινωνία μας διέρχεται κρίση αξιών και το σύστημα προωθεί και επιβάλλει τον φιλοτομαρισμό, τον ατομικισμό και την περιθωριοποίηση, χρειάζεται να επιστρέψουμε στις αξίες της παράδοσης και του πολιτισμού μας, που αποτελούν ανάχωμα αντίστασης στη φθορά των συνειδήσεων''.

    ''Στηρίζοντας τον πολιτισμό μας'', συνέχισε, ''δεν κλεινόμαστε ούτε και περιοριζόμαστε στο καβούκι μας, αλλά ξανοιγόμαστε στον κόσμο, γνωρίζουμε και σεβόμαστε τους πολιτισμούς άλλων λαών, παίρνουμε και δημιουργικά αφομοιώνουμε ό,τι προοδευτικό γέννησε και παρήγαγε ο παγκόσμιος πολιτισμός''.

    [23] Κατσουρίδης - Αναστασιάδης - Τηλεοπτική αναμέτρηση

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ''πέταξε'' στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ''το γάντι'' για τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο σε εφ όλης της ύλης συζήτηση, προσθέτοντας πως ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζει μιαν αλαζονεία για ό,τι αφορά την ικανότητα του να συζητά στην τηλεόραση.

    ''Εάν επιθυμεί μία μάχη πραγματική ας μην καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι είναι αρχηγός κόμματος. Προσωπικά έχω κάθε διάθεση να κάνουμε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης'', είπε ο κ. Κατσουρίδης, προσθέτοντας πως ο κ. Αναστασιάδης ''υποτιμά όλους τους άλλους, αρνείται να πάει σε οποιανδήποτε συζήτηση που θα μετέχουν αρχηγοί άλλων κομμάτων, εκτός από τον ηγέτη του ΑΚΕΛ, ναυάγησε πολλές συζητήσεις με αυτή του την άρνηση ωσάν δηλαδή να αποτελεί υποτίμηση για τον κ. Αναστασιάδη η συζήτηση με έναν ηγέτη ενός κόμματος του 6% ή του 8% ή του 10%''.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Αναστασιάδης επέρριψε την ευθύνη στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι δεν κατάλαβε τί είπε σχετικά με την απαίτηση του να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι οι δύο καημοί που δεν μπορεί να ξεπεράσει η ηγεσία του ΔΗΣΥ, που πηγάζουν από το γεγονός ότι αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και πάλι Πρόεδρος του σώματος, και για το γεγονός ότι ο υποψήφιος της συνεργασίας αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ''Το μόνο που μπορώ να δηλώσω είναι τη συμπάθεια μου για αυτή τη συμπεριφορά'', είπε.

    [24] Νεοφύτου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημόσιος διάλογος - ΑΤΑ

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να προτείνει ημέρα, ώρα και τρόπο δημοσίου διαλόγου για το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και ''να πάψει να προκαλεί τη νοημοσύνη του κυπριακού λαού''.

    Πρόσθεσε ότι εφόσον ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποφάσισε να εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα, υποχρεούται από τους δημοκρατικούς κανόνες να εγκαταλείψει τους σκηνοθετημένους μονολόγους και να αποδεχθεί την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Αναστασιάδης και να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε καμμιά δημοκρατική χώρα του κόσμου, οι Πρόεδροι την ώρα που αποφασίζουν να συμμετέχουν σε προεκλογικό αγώνα δεν αποφεύγουν τον δημόσιο διάλογο και κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να προτείνει ημέρα, ώρα και τρόπο δημοσίου διαλόγου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

    [25] Χριστοφόρου - Παπαπολυβίου - Προσφυγική πολιτική

    Η παρούσα διακυβέρνηση, στα τρία και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης της, απέτυχε παταγωδώς και στον τομέα της προσφυγικής πολιτικής και, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να ενισχύσει τη φερεγγυότητα του προσφυγικού κόσμου, αλλά συνεχίζει να κινείται χωρίς πρόγραμμα σε θολό τοπίο χωρίς συγκεκριμένη πολιτική, δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

    Ο κ. Χριστοφόρου ανέλαβε δέσμευση ότι ''θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ των προσφύγων όχι μόνο προεκλογικά'', καλώντας την κυβέρνηση να παρουσιάσει τη δική της πολιτική. Ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται για τους πρόσφυγες καθώς σε μία μόνο δεκαετία αποφάσισε και υλοποίησε την τιτλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών, διέγραψε τα προπολεμικά χρέη και κατάργησε τα οικονομικά κριτήρια.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι ''επαναφέρουμε τις προτάσεις μας και ζητούμε από τα συγκυβερνώντα κόμματα να δηλώσουν εάν τις αποδέχονται και εάν θα τις υλοποιήσουν''. Οι προτάσεις αυτές, όπως παρατέθηκαν από τον κ. Παπαπολυβίου, είναι υλοποίηση της μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετατροπή του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε τράπεζα Προσφύγων, δημιουργία ταμείου ενίσχυσης της φερεγγυότητας των προσφύγων, και άμεση παραχώρηση οικοπέδων σε νεαρά ζευγάρια χωρίς περιορισμούς και χρονοβόρες διαδικασίες.

    [26] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ -Λιμάνι Λάρνακας - Δηλώσεις

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε πως ο μόνος που χαρακτηρίζεται από ''δεσποτισμό και αυταρχισμό» είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος ''αρνείται το δημοκρατικό διάλογο'' και διερωτήθηκε εάν αυτός που διχάζει το λαό είναι αυτός που υπενθυμίζει ποιος κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία ή αυτός που διέπραξε την καταγγελία.

    Ο κ. Κλεάνθους ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λιμάνι της Λάρνακας και κλήθηκε να σχολιάσει μέρος χθεσινοβραδινής ομιλίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ανέφερε πως ''ο μόνος που χαρακτηρίζεται για δεσποτισμό και αυταρχισμό είναι ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα και αρνείται τον δημοκρατικό διάλογο».

    Πρόσθεσε πως ο κ. Αναστασιάδης φτάνει στο σημείο να ζητά από τηλεοράσεως «την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συζητήσει μαζί του», κάτι που όλοι είδαμε και όλοι ακούσαμε.

    [27] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Επαρχιακή συγκέντρωση Αμμοχωστιανών

    Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ο δημοκρατικός έλεγχος κάθε εξουσίας είναι μέσα στους στόχους του ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε επαρχιακή συγκέντρωση Αμμοχωστιανών στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως άλλοι στόχοι του Κινήματος είναι μια υγιής, ανταγωνιστική και κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία, η προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα, η εισαγωγή και διάδοση των νέων τεχνολογιών και τα προγράμματα της διά βίου εκπαίδευσης, η αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας.

    Πρόσθεσε πως στόχος της νέας κοινωνικής συμφωνίας του Κινήματος με τον λαό είναι μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης.

    [28] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Προστασία καταναλωτή

    Την ενίσχυση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και των Συνδέσμων Καταναλωτών καθώς και τη θεσμοθέτηση Επιτρόπου Προστασίας Καταναλωτών ζήτησε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι ''η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού, μακριά από μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις, παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές της ΕΔΕΚ''.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από επίσκεψη στο Σύνδεσμο Καταναλωτών και τη λαϊκή αγορά Στροβόλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, ώστε ο Κύπριος καταναλωτής να ωφεληθεί σημαντικά από την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές, την αύξηση των προσφερόμενων επιλογών και τη βελτίωση των ντόπιων και ξένων προϊόντων και υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει, προσθέτοντας, όμως, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η αγορά κυριαρχείται συχνά από ολιγοπωλιακές καταστάσεις που αποβαίνουν εις βάρος του καταναλωτή, ενώ δεν υπάρχει επαρκής προστασία του καταναλωτή, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια αναπτυγμένη χώρα.

    [29] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Παγκύπρια συγκέντρωση

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα καλεί τον κυπριακό λαό να το ενισχύσει με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής, προκειμένου να μπορέσει το ΕΥΡΩΚΟ να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση του Κυπριακού με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως το κόμμα του θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, δηλώνοντας ότι με τη συγκέντρωση αυτή εισέρχονται ''στην τελική ευθεία του αγώνα''.

    ''Απευθυνόμαστε στους πολίτες με κρυστάλλινες θέσεις και αξιόπιστες προτάσεις και τους καλούμε να μας ενισχύσουν, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο Κυπριακό'', είπε ο κ. Συλλούρης.

    [30] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δήλωση

    Βέβαιος ότι ο στόχος των Ενωμένων Δημοκρατών για ανανέωση της παρουσίας τους στη νέα Βουλή ''αγκαλιάζεται από ένα ολόκληρο κοινωνικό ρεύμα'', παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι αυτό χαρίζει στους ΕΔΗ αισιοδοξία και δύναμη.

    Σε δήλωσή του σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την πανεπιστημιακή παιδεία στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές το εκλογικό σκηνικό παραμένει ρευστό, με μεγάλο αριθμό πολιτών να μην διευκρινίζουν ακόμη και την πρόθεση ψήφου τους.

    ''Οι ΕΔΗ μέσα από την πολύμηνη και πολύπλευρη επαφή τους με το λαό καταθέτουν τη σιγουριά τους ότι ο στόχος της ανανέωσης της παρουσίας τους στη Βουλή, αγκαλιάζεται από ένα ολόκληρο ρεύμα. αυτό μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία'', είπε.

    [31] ΕΔΗ - Οραμα για την πανεπιστημιακή παιδεία

    Η πανεπιστημιακή παιδεία, κρατική και ιδιωτική μαζί, πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες ενός συγκροτημένου σχεδίου για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, δήλωσε ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Στέφανος Στεφάνου.

    Για το ίδιο θέμα η υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας του κόμματος Νεσιέ Γιασίν είπε πως η ανώτατη εκπαίδευση του 21ου αιώνα οφείλει και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην υπέρβαση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που χαρακτηρίζουν περιχαρακωμένες κοινωνίες και πρόσθεσε πως η ανώτατη εκπαίδευση οφείλει να ανοίξει τον δρόμο σε πιο οικουμενικές ταυτότητες.

    Ο υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας των ΕΔΗ Σταύρος Τομπάζου ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μόνο εδαφικά ντε φάκτο διχοτομημένη, είναι και πνευματικά διχοτομημένη, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σήμερα ανταγωνιστικές εκδοχές της κυπριακής ιστορίας και πραγματικότητας, που αποτελούν εμπόδιο στην αλληλοκατανόηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες και τρέφουν τις χωριστικές τάσεις.

    [32] ΕΔΗ - Πολιτική πρόταση για την Πάφο

    Την πολιτική πρόταση των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) για την Πάφο, που αποσκοπεί στο να δώσει μια σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική για την πόλη και επαρχία Πάφου και διαπνέεται από τη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Λισσαβόνας, παρουσίασε ο υποψήφιος βουλευτής των ΕΔΗ Σταύρος Μαλάς, στην παρουσία του Επίτιμου Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΗ, ο κ. Μαλάς είπε ότι η οικονομία της Πάφου βασίζεται σήμερα κυρίως σε τρεις τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργοκτηνοτροφία και η ανάπτυξη γης, προσθέτοντας ότι το αναπτυξιακό αυτό μοντέλο δεν είναι καθόλου βιώσιμο.

    ''Η συνέχιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με τους σημερινούς ρυθμούς είναι πιθανόν να έχει επώδυνες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή στην Πάφο'', είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας ότι ''τις συνέπειες αυτές θα αισθανθεί όλη η Κύπρος, δεδομένης της μεγάλης συμβολής της Πάφου στην κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, όπου η τελευταία προσελκύει τουρίστες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη''.

    [33] Περδίκης - Δηλώσεις Υπουργού Υγείας

    Ανάξιες σχολιασμού, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, ο οποίος απαντούσε σε δηλώσεις του κ. Περδίκη, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν θα απαντήσει ''στις προσωπικές κατηγορίες του κ. Γαβριηλίδη'', διότι τις θεωρεί, όπως είπε, ''ανάξιες σχολιασμού'', προσθέτοντας ότι ''ο κ. Γαβριηλίδης, ως Υπουργός Υγείας, υποχρεούται από τις ίδιες τις δεσμεύσεις του να δώσει στη δημοσιότητα'' τόσο τα αποτελέσματα ''της πρόσφατης έρευνας για τη δηλητηρίαση των παιδιών στο νηπιαγωγείο στη Λεμεσό'' όσο και ''τους φούρνους που παρανομούσαν''.

    ''Ενας από αυτούς (τους φούρνους) είναι και η εταιρεία στην οποία ήταν διευθυντής, πριν γίνει Υπουργός'', είπε ο κ. Περδίκης, ο οποίος κάλεσε τον κ. Γαβριηλίδη ''να δώσει στη δημοσιότητα εκείνα τα προϊόντα που βρέθηκαν στους ελέγχους των υγειονομικών υπηρεσιών να είναι ακατάλληλα κατά τη διάρκεια του Πάσχα'', σύμφωνα με δήλωση, όπως είπε, του ιδίου του Υπουργού.

    [34] Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Πιτσιλλίδης - Πολιτισμός

    Στην ανάγκη για ενίσχυση του κυπριακού πολιτιστικού δυναμικού αναφέρθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος έκανε λόγο για ύπαρξη κυκλώματος που ''αρμέγει τους κρατικούς προϋπολογισμούς στον τομέα του πολιτισμού''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον πολιτισμό, ο κ. Περδίκης είπε ότι «όσο πιο μεγάλος είναι ο προϋπολογισμός ενός έργου, τόσο πιο μεγάλη είναι και η προμήθεια που παίρνει ο ενδιάμεσος», προσθέτοντας πως «αξιοποιώντας τους Κύπριους καλλιτέχνες κατεβάζεις το κόστος της παραγωγής, χωρίς να κατεβάζεις την ποιότητα, αλλά μειώνεις τα περιθώρια κέρδους των ενδιάμεσων».

    Αναφερόμενος στους εισαγόμενους καλλιτέχνες, ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Λεωνίδας Πιτσιλλίδης είπε ότι «οι Κύπριοι καλλιτέχνες που πληρώνουν φόρο δεν έχουν την ίδια μεταχείριση με τους εισαγόμενους». Είπε ότι στην Κύπρο γίνονται «καλές εισαγωγές και είναι καλό να υπάρχει ανταλλαγή».

    [35] Ελεύθεροι Πολίτες - Προγραμματικές θέσεις - Γυναίκες

    Οι Ελεύθεροι Πολίτες στηρίζουν την πλήρη συμμετοχή και εκπροσώπηση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, και πρόθεση του Κινήματος είναι η κάθε προσπάθεια, άμεση και έμπρακτη, για την κατάργηση κάθε είδους διάκρισης, καταπίεσης και εκμετάλλευσης εις βάρος της γυναίκας στον χώρο εργασίας.

    Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος, σε σχέση με τη γυναίκα, η υποψήφια βουλευτής Δήμητρα Μολυβά είπε ότι οι θέσεις των Ελεύθερων Πολιτών για ''τη γυναίκα, την Κύπρια γυναίκα, η οποία σήμερα είναι Ευρωπαίος πολίτης, είναι εμπεδωμένες πάνω στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, της σύγχρονης κοινωνίας και τους πρωταρχικούς στόχους της διεθνούς κοινότητας για την ισότητα των δύο φύλων''.

    ''Με την εκπροσώπησή τους στη νέα βουλή θα εργαστούν άοκνα σε όλους τους τομείς που αφορούν τη γυναίκα και κάθε είδος υποστήριξης της'', είπε και πρόσθεσε ότι οι Ελεύθεροι Πολίτες θα προωθήσουν την ισομισθία μεταξύ ανδρών και γυναικών, την εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων για τις ίσες ευκαιρίες, τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, το επίδομα μάνας για 12.000 πολύτεκνες μητέρες, την οικονομική και ψυχολογική στήριξη της γυναίκας, και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 13 May 2006 - 14:23:07 UTC