Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

  • [01] ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Η πλέον ιστορική και μεγαλύτερη συνάντηση κορυφής στην ιστορία της μεταπολεμικής Αυστρίας αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στη Βιέννη, η οποία φιλοξενεί για δύο μέρες πέραν των 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί στη σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αυστρία μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Χθες η αυστριακή προεδρία παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο παρευρέθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου διμερείς επαφές με ομολόγους τους. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του, υπό την ιδιότητα του κράτους παρατηρητή.

    Τη Σύνοδο θα προσφωνήσει το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος φιλοδοξεί να δώσει ένα τέρμα στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της Ουρουγουάης με την Αργεντινή. Οι δύο αυτές χώρες έχουν διαφωνίες αναφορικά με την πρόθεση της Ουρουγουάης να επιτρέψει την εγκατάσταση ευρωπαϊκών εργοστασίων επεξεργασίας χάρτου στα σύνορά της με την Αργεντινή, η οποία εναντιώνεται με την πρόθεση αυτή και έχει ήδη προσφύγει για το θέμα αυτό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επικαλούμενη θέμα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο θα είναι οι εμπορικές σχέσεις, ευκαιρίες για επενδύσεις, θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσης, ναρκωτικών, οργανωμένου εγκλήματος, ενέργειας, περιβάλλοντος, τρομοκρατίας, κτλ.

    Την ευθύνη για την τελική προετοιμασία των θεμάτων της συνόδου είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 62 χωρών οι οποίοι είχαν από χθες επαφές στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για την τέταρτη Σύνοδο ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Οι προηγούμενες τρεις πραγματοποιήθηκαν το 1999, το 2002 και το 2004.

    Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στη σύνοδο, είναι το γεγονός ότι μέχρι χθες το βράδυ είχαν αφιχθεί σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς οποιαδήποτε σημαντική απουσία.

    Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στο δημοσιογραφικό κόσμο της Ευρώπης, η παρουσία στη Βιέννη του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, οι οποίοι φιλοξενούνται με συνεντεύξεις τους στις αυστριακές εφημερίδες.

    Επίσης, στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής, θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Λατινοαμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα μελετήσουν τρόπους ενίσχυσης των σχέσεών τους.

    Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί η εναλλακτική Σύνοδος που οργανώνεται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με στόχο την καταγγελία ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών, οι οποίες εγκαθίστανται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και δημιουργούν διάφορα προβλήματα στα κράτη αυτά.

    Με 33 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και επιπλέον άλλους 29 Ευρωπαίους ομολόγους τους (25 κράτη μέλη, Βουλγαρία, Ρουμανία και υπό ένταξη χώρες Κροατία και Τουρκία), η ομοσπονδιακή αστυνομία της προεδρεύουσας Αυστρίας έχει τεθεί σε συναγερμό.

    Στη Βιέννη βρίσκονται επίσης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ο Προεδρεύων της ΕΕ για το εξάμηνο αυτό, και ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 May 2006 - 9:29:18 UTC